• Ekim Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Department olarak seçildi. Bu konudan Ekim ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Tarihiyle Gelmiş Geçmiş En Bilinen Çay Harmanı "English Breakfast Tea"

Kemtuz

Üye
İsim
Kemal
Daha fazla  
İsim
Kemal
Değirmen
Jx pro , severin elektrikli kahve öğütücü
Ekipmanlar
Nespresso, v60, french press, clever, aeropress
1662 yılında İngiltere Kralı II. Charles Portekiz'li Braganza Catherina ile evlendi. Doğuya giden en iyi ticaret yollarını kontrol eden Portekiz kraliyet ailesi, 1500'lerin başından beri çay içiyordu. Catherina ile İngiltere'de çay içme popülerleşti ve ingilizler çayı çok sevdi.
1843 yılında İngiliz Richard Davies İngiltereden çok uzakta New York'ta yeni bir çay harmanı yaparak İngiltere'de en çok sevilen çay diye pazarladı. Ama o tarihlerde İngiltere de böyle bir harman kullanılmıyordu :). Bu harmanda Çin Fujian bölgesi siyah çayı, Çin kaynaklı Oolong çayı ve Seylan bölgesinin en kaliteli çaylarından biri olan "Golden Orange Pekoe" çayı vardı. Bu harmanla kısa zamanda zengin oldu. Bu harman İngiltere de hiç tüketilmedi.
Gelelim bildiğimiz İngiliz kahvaltı çayına... Bu harmanda orjinal İngiliz harmanı değil! 1892 yılına kadar adada çoğunlukla öğleden sonra çay tüketiliyordu ve hafif bir karışımdı. Halen "English Afternoon Tea" olarak pazarlanmakta ve tüketilmektedir. İskoç çay ustası (tea master) Robert Drysdale sabahları tüketilen daha güçlü bir çay harmanını üretmenin mantıklı olacağını düşündü. Ancak bu yıllarda İngiltere ile Çin arasında ikinci afyon savaşları vardı ve Çin'e ambargo vardı. Çin çayları temin edilemiyordu. Bu yüzden bu yeni harmanda "British East India Company" sayesinde elde bolca bulunan Hint Assam bölgesi çayları ile daha uygun fiyatlı Seylan çayları kullanıldı. Çok sevildi. Daha güçlü tam gövdeli malt aromalı bir çay çıktı ortaya. Sonradan hafif çaya alışkın ingilizler haifletmek için çaylarına süt ve şeker karıştırdı.
Günümüzde çoğu ingiliz çay firmasına ait Kenya çay çiftliklerinden gelen siyah çayla Seylan çayı karıştırılmaktadır. Ortaya daha ekonomik ürünler çıkmaktadır.
Türkiye de gerçek kahvaltı çayını özel markalar satmakta. Ancak bu çay harmanlarının gramı 1tl ve üzeri fiyatlara gelmekte. Peki evimizde nispeten uygun fiyatlı bir İngiliz Kahvaltı Çayı yapabilir miyiz? Marketlerde yaklaşık 150 tl ye bir kg OPA tipi Seylan çayı bulunabiliyor. Gene bazı markalar marketlerde veya online marketlerde 100 gr Assam çayını 40 tl ye satmaktadır. Orjinal karışım yarı yarıyadır. 100gr Seylan çayı (15 tl)+ 100 gr Assam çayı (40tl)= 200 gr leziz bir harman :) (55tl). 200ml 95-98 derece suya istege göre 2-4 gr cayı 5 dakika demleyerek afiyetle tüketebilirsiniz.

Tam da "Kahve Demlemek İçin Oluşturduğunuz Kişisel Alan" başlığında @Apollon'un dolabındaki Twinings kutularına bakıyordum. Sabah kahvaltısını bitirir bitirmez en az iki çay bardağı siyah çay içmek beni çok mutlu ediyor. Twinings kutusunun dibini geçen hafta gördüm. Kıyıda köşede özel günler için ayırdığım 100 gr'lık bir Whittard'ım var. Hadi bu ay Türk çayı ile idare edeyim de birkaç güzel çekirdek alayım derken sizin paylaşım çok iyi geldi. Teşekkür ederim 🤗 Burada paylaşmak istemezseniz eğer özelden marka da önerirseniz çok mutlu olurum.🙏

Rica ederim. Ben her sabah keyifle tükettiğim çayımı paylaşmak istedim. Türkiye de ithal çaylara ulaşmak kolay değil. Seçenek az fiyatlar yüksek. Howdah brand marka opa seylan çay fiyatına göre kaliteli ve kilosu 150 tl civarında. Beta tea nin assam garnet ve nirvana serisi "loose" caydır ve 100 gr mı 25 tl civarında. Gene beta tea nin assam bp1 i granül caydır ve 100 gr i 20 tl civarında. Dönem dönem beta tea de yüzde 30 indirim oluyor. Denk düştü mü indirimde stokluyorum 😀

@NoDRaC
Selamlar,
Bayce ve mahmoud tea kaliteli markalar ancak sahte ürünler olabiliyor. Birde seylan çayının alçak rakimlarda uretilenleri daha malt aromalı yüksek rakimlarda uretilenleri daha hafif aromalidir.

English breakfast için bu daha uygun olacaktir

Assam çayı olarak linkteki iki üründe kullandım ikisi de güzel

Assam çayı olarak linkteki iki üründe kullandım ikisi de güzel
Hocam peki bu assam ve opa çaylardan harmanladığınız breakfast tea'nin özelliği nedir? Sadece sabah kahvaltısında içmeye mi uygundur? Marketlerden aldığımız çaykur çaylarından farkı nedir? Bardakta sıradan çaylara göre bize ne vaat ediyor? Cevaplarsanız aydınlanmış olurum.

Yani kahve gibi damak tadı buda. Bana göre avantajları; çok daha az kuru çayla çok daha kısa sürede demleme imkanı (5 dakika) ve çok daha lezzetli bir çay. Tadım notaları assamdan gelen canli bir tat ve malt aroması, seylandan gelen ciceksi hafif sertlikte dengeli hatta narenciye ceviz aroması.

Süt olarak bana İçim Rahat, Pınar Denge'den daha iyi geldi. Ama sanırım ikisi de yetersiz. Bu yüzden Fomilk sipariş edeceğim. Süt öneriniz ve hazır önermişken çay öneriniz de var mı?

Geri