Benim yapmak istediğim proje tam olarak anlaşılmadı sanıyorum. Onun için maddeler halinde paylaşmak istiyorum.
1- kavurma prosedürü tam otomatik olacak. Manuel müdahaleyi gerektirmeyecek. Bunun için de ET (Environment Temperature) ölçümü yetmez. Bean probe dakullanmak gerekir. Yani en az iki termokupl. Daha da mükemmeli rezistans sıcaklığını ölçmek olabilir.
2- Üniversal olacak. Dünyada 120yi aşan kahve çeşiti var. Orjin, varteye eşitlerini de eklersek yüzlerce farklı kahve demektir bu. Bu kadar farklı çeşit kahve iin takip edeceiğiniz zaman sıcaklık kontrol verilerini Atmel gibi bir chip kullarak yönetmek pratik olarak pek mümkün değil. onun için bilgisayar (notebook, telefon veya raspberry vs) kullanmak gerekecek. Tabii bir varyantta aArtisan Arduino yazılımı+TC4plus ile bilgisayardan bağımsız, amaistenirse Artisan'a da (artisan-scope.org) kablolu veya kablosuz bağlanabilen br sisitem.
3- Açık kaynak kodlu ve topluluk projesi olacak. Kapalı grup, bilgi saklama anlayışından uzak olacak.
4- Gayri ticari olacak. Tabii yarım kiloluk bir kavurucu ile 20 kiloluk bir kavurucuya harcağınız yazılım emeği hemen hemen aynıdır. Birileri bunları ticari amaçla da alıp kullanabiir. GPL bunu yasaklamaz. Ama GPL'nin koşulları da bellidir. GPL'li alıp kapalı kaynak kodu ile ticari ürün üreten bir firma teknik olarak hukuka aykırı davranmış olur.
5- Evrensel olacak. Dünyada bu işi yapan gruplarla (homeroaster.org, home-barista.com vb gibi) bilgi paylaşımı içinde yürütülecek. Artık küresel bir köyde yaşıyoruz. Bu dünyada "ayrı varlık" olarak kalmak, dünyadaki trendlerden habersiz kalarak "yerli ve milli" olmanın artık sadece komik kaçtığını düşünüyorum. Onun için dökümanlar ve projenin dillerinden biri de İngilizce olacak.
6- Mühendislik dizayn prensiplerine uygun bir proje olacak. "Çekirdek yetişen usta"nın "çekirdek" bilgisi ile ancak bir yere kadar gelinebiliyor. Ne demek istediğim bugüne kadar yapılan projelerin çoğundan belli. Autocad kullanan, maket hazırlayan hazırlayan projeleri hariç tutarak söylüyorum bunları tabii.
Bu konuda github'da
bir repository oluşturdum. İlgilenen ve yukarda saydıığmı prensipleri temelde paylaşan arkadaşları bekliyorum. Tabii ki bunlar tartışılmaya açıktır. Ama bir ekip oluşturulacaksa asgari müştereklere sahip olması yol alabilmek için önemlidir diye düşünüyorum.
Şu anda ne yapıyorum diye merak eden olursa Engineering Graphics with AutoCAD 2020 kitabını çalışıyorum. Yapılmış projeleri inceliyorum.