• Aralık Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Nutz olarak seçildi. Bu konudan Aralık ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Tamburlu kavurucu

programmer

Üye
İsim
Ümit
Daha fazla  
İsim
Ümit
Değirmen
Delonghi KG49, Sözen tip
Ekipmanlar
Sifon, moka, french press
Bir piliç çevirme fırınına konursa kahve kavurmada işe yarar mı dersiniz şu kafesli tambur? Fırın resistans, çevirme ve fan motor sürücü kontrolü modifiyesi gerekirse Arduino ile yapılabilir. Yapmayı düşünen olursa, gerekirse C kodlama konusunda yardımcı olabilirim.

Ekli dosyalar

• tambur.jpg
    tambur.jpg
    177.6 KB · Görüntüleme: 95
Görseller Coffee Isn't Rocket Science kitabından. B-D arası uygun kavurma aralığı. Tabii ne amaçla kavrulduğuna göre değişir süre.

Ekli dosyalar

• roasting1.png
    roasting1.png
    160.2 KB · Görüntüleme: 94
  • roasting2.png
    roasting2.png
    82.8 KB · Görüntüleme: 128
Kahve kavurma makinesi projesi var inşallah sonuca erirsek görselleri paylaşırız. Projenin sahibi Emrah Bey @mrsandman

Ekli dosyalar

• 9FDE4389-42A3-4F3E-A7B6-5F5AE08AD03C.jpeg
    9FDE4389-42A3-4F3E-A7B6-5F5AE08AD03C.jpeg
    189.4 KB · Görüntüleme: 113
Aslında şöyle bir tambur ararken yukardakini buldum. Kendin yapla uğraşmak istemeyenler düşünebilir belki. İngiltreden ne kadar zamanda gelir bilemem. Geç gelir diye uyarıyor Amazon İngiltre.
Taburlu kavurucu
Trükiye'ye gönderimi yokmuş. Pardon.

Tertemiz proje @umurpolat ‘tan:

Bir piliç çevirme fırınına konursa kahve kavurmada işe yarar mı dersiniz şu kafesli tambur? Fırın resistans, çevirme ve fan motor sürücü kontrolü modifiyesi gerekirse Arduino ile yapılabilir. Yapmayı düşünen olursa, gerekirse C kodlama konusunda yardımcı olabilirim.
Fırında yapılırken ilk çatlama sesi filan duyulması nasıl olur onu tam bilemedim. Motor sesi olsun cam içinde olması duyulmayı zorlayabilir?

Tertemiz proje @umurpolat ‘tan:

EVvet bu postu atlamışım. Ancak kavurmada önemli olan bir sıcaklık gradyeni oluşturabilmektir. Bu da en kolay fan kullanmakla olur. Lüx camı da fırın da bu açıdan zorluk içeriyor. Fırın her şeyden önce sabit sıcaklıkta kalmak için tasarlanmış bir cihaz. Turbo fanlı da olsa havalandırma deliklerinden ısı tahliyesi zor olabilir. Lüx camı için de geçerli bu.
Kodlamaya gelince Artisan yazılımı zaten açık kaynak kod olarak yeterli. Hatta fazla bile.) Benim oturup kod, ktüüphane vs. yazmam gereksiz. Tabii 2013'de beri geliştiriliyor ve biraz komplike bir uygulama. Kullanabilmek için protokoller vs hakkında teknik bir temel de gerekiyor. Tabii ben bilgisayara ihtiyac olmadan kavurma yapmak istiyorum derseniz Arduino veya benzeri bir sisteme kod yazmak gerekiyor. Ama evde kullanmak için bence Artisan ve notbook veya raspberry pi'den kontrol yeterli.
Kendi kavurucusu otomatikelştirmek isteyenler önce bu yazılımın kullanımı öğrenirse, bazı ayarlamalar yaparak kod yazmadan halledebilirler.
Örneğin şu projede mısır patlatıcısı üzerinden Artisan ile Modbus protokü kullanarak otomatik kontrol sağlanmış. Modbus zaten profesyonel kavurcularda da sık kulllanulan bir protokol. Mısır patlacısının avantajı ısı tahliyesinin kolay olması. Yalnız görseller sanırım öncesi versiyona ait biraz kafa karıştırabilir o yzden.
Artisan programı aynı zamanda kavurmayı loglamaya da yarıyor. @umurpolat örnein kızıl ötesi sıcaklık sensör ve Arduino kullanarak kullanarak zaman sıcaklık eğrisi çıkarabilir belki.

Elbette iş görür. ABD'de takip ettiğim bir forumda bu tip tamburları kullanan ve kapaklı mangallarda kavurma yapan pekçok örnek var. Genelde burada pek alışık olmadığımız gazlı ve termometreli barbekü tipi mangalları kullanıyorlar. O forumdan aldığım ilhamlarla yaptığım ev yapımı kavurucumu 2014'den beri kullanıyorum. Eskisi kadar sık kavurmasam da KavurUNO ile yaptığım kavurmaların sayısı 100'ü çoktan geçti. Bu tip kapalı tambur ile kavurmanın en büyük problemi, kavurma bittikten sonra çekirdekleri hızlıca döküp, soğutmak. O yüzden "sample roaster" gibi önü açık bir kavurucu yapmayı tercih etmiştim. Evde kavururken çok fazla duman çıktığını da hatırlatayım. Özellikle benim gibi ikinci çıtın hemen öncesine kadar kavurmayı seviyorsanız.
Tüm detayları olmasa da KavurUNO projesinin bilgisi wix sitemde var. Bir fırsat bulursam @umurpolat gibi detayları içerecek şekilde buraya da taşımayı düşünüyorum.

Son düzenleme:
fırın kavurucu kullanan arkadaşların sıkıntısı gaz çıkışı olmamasıydı. o sebepten çok da tavsiye etmiyorlar. yoksa DIY behmor yapımı akla oldukça mantıklı geliyor.

Elbette iş görür. ABD'de takip ettiğim bir forumda bu tip tamburları kullanan ve kapaklı mangallarda kavurma yapan pekçok örnek var. Genelde burada pek alışık olmadığımız gazlı ve termometreli barbekü tipi mangalları kullanıyorlar. O forumdan aldığım ilhamlarla yaptığım ev yapımı kavurucumu 2014'den beri kullanıyorum. Eskisi kadar sık kavurmasam da KavurUNO ile yaptığım kavurmaların sayısı 100'ü çoktan geçti. Bu tip kapalı tambur ile kavurmanın en büyük problemi, kavurma bittikten sonra çekirdekleri hızlıca döküp, soğutmak. O yüzden "sample roaster" gibi önü açık bir kavurucu yapmayı tercih etmiştim. Evde kavururken çok fazla duman çıktığını da hatırlatayım. Özellikle benim gibi ikinci çıtın hemen öncesine kadar kavurmayı seviyorsanız.
Tüm detayları olmasa da KavurUNO projesinin bilgisi wix sitemde var. Bir fırsat bulursam @umurpolat gibi detayları içerecek şekilde buraya da taşımayı düşünüyorum.
KavurUNO'nu inceledim. Öncelikle tebrik ederim. 2014 için güzel bir çalışma olmuş. MAX6675 ile sıcaklık okuyup, katı durum rölesi kullanmışsınız.
Roastlogger uygulama linki artık kırık maalesef. işte bireysel çabalarla topluluk açık kaynak kodun farkı da böyle durumlarda ortaya çıkıyor. Site de roastlogger falan cihaz için güncelenecek mi diye soruluyor. (Roaslogger açık kaynak mı? Github'dabir şeyler var roaslogger yazınca gelen amaemin olamadım.) Artisan ise 2013'den beri sürekli geliştiriliyor. 50'den fazla cihazı destekliyor. PID, TC4, Modbus vs seçenekleri mümkün.
Tambur hızı, durdurma, çalıştırma için L298N eklenebilir gerekirse. PWM desteleyen sayısal bir pine analogWrite ile pwm çıkış alınabilir. Zaten bu konuda yapılmış çok örnek var. Gerekirse kodlamada yardımcı olabilirim geliştirme için.
TC4+ Kahve kavurma için geliştirmiş bir Arduino sheild'i. Artisan'da bu shield için özel seçenek var. Ama kullanmak illa şart değil tabii. Ayarlarla fazla uğraşmak istemeyenler için derli toplu bir çözüm.

Son düzenleme:
Evet, Roastlogger linkini kontrol ettim, link çalışmıyor :(. Java tabanlı ücretsiz bir yazılımdı. Ardunio için desteği var, ancak konuşturabilmek için epey uğraştığımı hatırlıyorum. Ardunio kodlarına en son 2018'de güncelleme yapmışım.
Roastlogger ile temelde 2 ısılçift (Ortam sıcaklığı ve Çekirdek sıcaklığı) okunabiliyor. Isıtıcı ve fan için 2 adet PWM desteği sağlıyor. Grafik arayüzünde okunan sıcaklıklar ve hesaplanan ROR değeri anlık gözlenebiliyor. Kavurmanın safhaları (yükleme, çıtlamaların başlangıç/bitişleri ve kavurma sonlandırma) için grafik üzerine işaretleme yapılabiliyor.
Bu özellikleri ile işimi fazlasıyla gördüğü için de farklı bir yazılım aramadım doğrusu.
Ardunio kaynak kodlarımı facebook'ta "evde kahve kavurma" grubumda bulabilirsiniz. Ama, Roastlogger kurulum (jar) dosyalarını ve açıklamaları sıkıştırılmış halde facebook'a yüklemeyi beceremedim.
TC4 shield'i incelemiştim. Benim amatör, çok düşük maliyetli projem için fazla pahalı geldiğinden, eğitim amaçlı robotlar için malzeme satan sitelerden ucuz alternatif çözümler aradım. MAX6675 kartları ısılçiftlerle birlikte uygun fiyatlara bulunabiliyor. Kullandığım Ardunio kartı da düşük fiyatlı klon.
Duman ve chaff sorunu çözecek yeni bir ev tipi kavurucusu yapma projem var. Belki bu süreçte ben de Artisan'a geçebilirim.
Yardım önerisi için teşekkürler :)

@NoDRaC olabilir. Yardımlaşırız. Ben de bu arada motor kontrloü için bir kod yazmıştım. Paylaşayım izninizle burda. @umurpolat da projesi için ilgilenebilir belki.
C:
/*
# L298N motor driver Arduino code for coffee roasting
#L299N for max. 2A DC motor
# Author: @programmer from kahvekulubu.net forum.
# Date: July 2020
*/
#define MOTOR_PWM 9
#define MOTOR1 6
#define MOTOR2 7
#define WAIT_TIME 60
#define MAX_SPEED 255
// Roasting time - second
#define ROASTING_TIME 600
#define CLOCK_WISE HIGH

void accelerate(){
 for(int i=0;i<=MAX_SPEED;i++) {
   analogWrite(MOTOR_PWM,i);
   delay(WAIT_TIME); 
 }
}
void slowStop(){
 for(int i=MAX_SPEED;i>=0;i--) {
   analogWrite(MOTOR_PWM,i);
   delay(WAIT_TIME); 
 }
}
void clockWise(){

digitalWrite(MOTOR1, CLOCK_WISE);
  digitalWrite(MOTOR2, !CLOCK_WISE);
}
void counterClockWise()
{
  digitalWrite(MOTOR1, !CLOCK_WISE);
  digitalWrite(MOTOR2, CLOCK_WISE);
}
void disableMotor()
{
  digitalWrite(MOTOR1, LOW);
  digitalWrite(MOTOR2, LOW);
}
void setup() {
  disableMotor();
  clockWise();
  accelerate();
  for(int i=0;i<ROASTING_TIME;i++) {
    delay(1000);
  }
  slowStop(); 
}
void loop() {
  for(;;){
    ;
  }
}

Benim yapmak istediğim proje tam olarak anlaşılmadı sanıyorum. Onun için maddeler halinde paylaşmak istiyorum.

1- kavurma prosedürü tam otomatik olacak. Manuel müdahaleyi gerektirmeyecek. Bunun için de ET (Environment Temperature) ölçümü yetmez. Bean probe dakullanmak gerekir. Yani en az iki termokupl. Daha da mükemmeli rezistans sıcaklığını ölçmek olabilir.
2- Üniversal olacak. Dünyada 120yi aşan kahve çeşiti var. Orjin, varteye eşitlerini de eklersek yüzlerce farklı kahve demektir bu. Bu kadar farklı çeşit kahve iin takip edeceiğiniz zaman sıcaklık kontrol verilerini Atmel gibi bir chip kullarak yönetmek pratik olarak pek mümkün değil. onun için bilgisayar (notebook, telefon veya raspberry vs) kullanmak gerekecek. Tabii bir varyantta aArtisan Arduino yazılımı+TC4plus ile bilgisayardan bağımsız, amaistenirse Artisan'a da (artisan-scope.org) kablolu veya kablosuz bağlanabilen br sisitem.
3- Açık kaynak kodlu ve topluluk projesi olacak. Kapalı grup, bilgi saklama anlayışından uzak olacak.
4- Gayri ticari olacak. Tabii yarım kiloluk bir kavurucu ile 20 kiloluk bir kavurucuya harcağınız yazılım emeği hemen hemen aynıdır. Birileri bunları ticari amaçla da alıp kullanabiir. GPL bunu yasaklamaz. Ama GPL'nin koşulları da bellidir. GPL'li alıp kapalı kaynak kodu ile ticari ürün üreten bir firma teknik olarak hukuka aykırı davranmış olur.
5- Evrensel olacak. Dünyada bu işi yapan gruplarla (homeroaster.org, home-barista.com vb gibi) bilgi paylaşımı içinde yürütülecek. Artık küresel bir köyde yaşıyoruz. Bu dünyada "ayrı varlık" olarak kalmak, dünyadaki trendlerden habersiz kalarak "yerli ve milli" olmanın artık sadece komik kaçtığını düşünüyorum. Onun için dökümanlar ve projenin dillerinden biri de İngilizce olacak.
6- Mühendislik dizayn prensiplerine uygun bir proje olacak. "Çekirdek yetişen usta"nın "çekirdek" bilgisi ile ancak bir yere kadar gelinebiliyor. Ne demek istediğim bugüne kadar yapılan projelerin çoğundan belli. Autocad kullanan, maket hazırlayan hazırlayan projeleri hariç tutarak söylüyorum bunları tabii.
Bu konuda github'da bir repository oluşturdum. İlgilenen ve yukarda saydıığmı prensipleri temelde paylaşan arkadaşları bekliyorum. Tabii ki bunlar tartışılmaya açıktır. Ama bir ekip oluşturulacaksa asgari müştereklere sahip olması yol alabilmek için önemlidir diye düşünüyorum.
Şu anda ne yapıyorum diye merak eden olursa Engineering Graphics with AutoCAD 2020 kitabını çalışıyorum. Yapılmış projeleri inceliyorum.

DIY 500gr kapasiteli Ikawa tarzı bir cihaz düşünüyorsunuz sanırım. Ama Şerif Başaran ile yaptığımız akşam sohbetlerinde Kavurma sırasında muhakkak kahveyi gözlemlemlemek ve koklamak gerektiğinden bahsetmişti.

@Erdem Genel ve arkadşının yaptığı projeyi.Bean probe+ortam probu kullanılarak TC4+ ile Artisan'dan kontrol edilebilecek şekilde modifiye edilirse güzel olur gibime geliyor. Kendiileri ile iletişime gemeyi düşünüp Atocad dosyalarını paylaşmalarını teklif edeceğim. Gözlem için genelde numune alma aparatı kullanılıyor. Ayrıca bu konuda kızıl ötesi analiz yapan sofistike ve uçuk fiyatlı analiz cihazları da var. Böylece kulak ve gözün yaptığından daha nesnel verilere ulaşmak mümkün. Bu analiz cihazlarının yaptığı işin benzerini yapan bir projeyi Arduino ile yapmışlar.
Zaten bir kere loglama yapılıp uygun BT-time grafiği çıktıktan sonra bu veriler EEPROM'a yüklenir veya Artisan bağlı aynı grafiği tekrar den prosedür otomatik gerçekleştirilebilir. Tabii Amerika'yı yeniden keşfetmeyi gerekssizleştiriyor bu otomasyon. O orjin kahve için paylaşılan Artisan profilleri varsa, kavurururken hiç bir şey duymanıza da gerek kalkmaz.
Gözleme penceresi olması iyi olur tabii. Bu sesi duymayı da kolaylaştırır. Suat Bey'nin sattığı modelde vardı örneğin.

@Erdem Genel ve arkadşının yaptığı projeyi.Bean probe+ortam probu kullanılarak TC4+ ile Artisan'dan kontrol edilebilecek şekilde modifiye edilirse güzel olur gibime geliyor. Kendiileri ile iletişime gemeyi düşünüp Atocad dosyalarını paylaşmalarını teklif edeceğim. Gözlem için genelde numune alma aparatı kullanılıyor. Ayrıca bu konuda kızıl ötesi analiz yapan sofistike ve uçuk fiyatlı analiz cihazları da var. Böylece kulak ve gözün yaptığından daha nesnel verilere ulaşmak mümkün. Bu analiz cihazlarının yaptığı işin benzerini yapan bir projeyi Arduino ile yapmışlar.
Zaten bir kere loglama yapılıp uygun BT-time grafiği çıktıktan sonra bu veriler EEPROM'a yüklenir veya Artisan bağlı aynı grafiği tekrar den prosedür otomatik gerçekleştirilebilir. Tabii Amerika'yı yeniden keşfetmeyi gerekssizleştiriyor bu otomasyon. O orjin kahve için paylaşılan Artisan profilleri varsa, kavurururken hiç bir şey duymanıza da gerek kalkmaz.
Gözleme penceresi olması iyi olur tabii. Bu sesi duymayı da kolaylaştırır. Suat Bey'nin sattığı modelde vardı örneğin.

Ziyaretci5 diye nick gözüken kişi zaten bilgi ve emeği çalınan @mrsandman arkadaşımız, o yüzden link iliştirmek yerine direk buradan yazınız.

Ziyaretci5 diye nick gözüken kişi zaten bilgi ve emeği çalınan @mrsandman arkadaşımız, o yüzden link iliştirmek yerine direk buradan yazınız.
"emeği çalınan" derken? Paylaşılan autocad görüntüleri var. Biraz autocad'den anlayan birileri bunu isterse elbette ter mühendislik yapabilir. Kopyalanması istenmiyorsa ilerde ticari düşünülüyorsa yapılması gereken paten almaktır. Görüntüler beni notebookumda kayıtlı. ama izin almadan ters mühendislik yapmak istemedim doğrusu.

İleri derece solidworks biliyorum. 9 yılı aşkın makine, mekanik ve elektronik tecrübem var. Yardımcı olabileceğim bir nokta varsa vakit buldukça seve seve destek olurum.
Çekirdek ve kavurma bilgim olmadığı için sıfırdan bir tasarım ortaya atamam ama bilgim dahilinde problem çözebilirim.

Geri