• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Tadım Notlarında Bir Detay Sorusu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan libertà
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

libertà

Barista
İsim
Hakan
Daha fazla  
İsim
Hakan
Espresso Makinesi
Bambino Plus
Değirmen
Baratza Encore, 1Zpresso K-Plus
Ekipmanlar
Hario V60 Dripper, Kalita 185, Hario Immersion 360, Kasuya Dripper, Hario Buono Server, Timemore Tartı, Timemore 800ml Kettle, Lavazza Süt köpürtücü, Electrolux EKF7800 Filtre Kahve Makinesi,
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Çankaya
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Çankaya
Merhaba, Merak ettiğim bir konu var . Tadım notlarını yazarken ilk yazılan en baskın olan notamıdır?

Örnek : Tatlı Çekirdekli Meyve, Çam Balı , Limon ve Sütlü Çikolata

1.Burada ön plana çıkan meyve sonra çam balı en az sütlü çikolata mıdır?
2. Yoksa bir sırası yok mu ?

Kavurucudan kavurucuya değişir, ben reçete paylaşırken en baskın olacak şekilde yazıyorum ancak bazen rastgele yazdığım da oluyor. Benim bildiğim kadarıyla böyle bir kural yok.

Aslında ilginç bu kadar standartları olan bir konunun bu konuda standartlarının olmaması !..
Bunun bir standart hale gelmesi daha doğrusu sanırım.

Bende tadım yaparken , (çok anlamasamda) baskın notayı nasıl bulurum diye anlamaya çalışıyordum.

İlk yazılandan başlayarak.

Baskın nota reçeteden reçeteye, suyundan da değiştiğini düşünürsek bir sıralama olmaması daha makul bence.

Haklısınız. Ama reçeteyi yazarken suyu da değirmeni de ekliyoruz ..

Damak tadı, kişiden kişiye değişmesine rağmen , kahveyi demlerken içeriği yakalamaya çalışıyoruz.

Aroma notalari tam olarak oyle bisey degil. Cupping yapiliyor ve ayni anda farkli notalar aliniyor. Aroma var mi yok mu mesele bu aslinda. Belki şu olabilir, kuru koku islak koku olarak ayrilabilir. Cok asiri yogun bir aroma varsa sifati ekleniyor zaten. Yani kisaca etikete biz v60 demleyip bardaga dokup aroma tat onceligi belirlemiyoruz.

Tadım deneyimi kişiden kişiye çok değiştiği için böyle bir sıra yapmak imkansız bence. Sadece benzer deneyimler yaşamaya çalışıyoruz.

Merhaba, Merak ettiğim bir konu var . Tadım notlarını yazarken ilk yazılan en baskın olan notamıdır?

Örnek : Tatlı Çekirdekli Meyve, Çam Balı , Limon ve Sütlü Çikolata

1.Burada ön plana çıkan meyve sonra çam balı en az sütlü çikolata mıdır?
2. Yoksa bir sırası yok mu ?
Sıcaktan soğuğa doğru tadım notu yazılır. İlk not sıcak, ikinci not ılık, üçüncü not soğuk notadır genellikle. Sırası var her zaman tadım protokolü sıcaktan soğuğa kadar gider çünkü.

Aslında ilginç bu kadar standartları olan bir konunun bu konuda standartlarının olmaması !..
Bunun bir standart hale gelmesi daha doğrusu sanırım.

Aslında bunun standardı yok. Ve dünya çapında bir standarda oturtmak akıl işi de değil.

Dünya çapında birçok ülkede, birçok farklı şekilde kahveler yetiştiriliyor. Ağaçların bulunduğu konumlar, çevrelerindeki ekili biçili alanlar, çekirdeklerin toplanıp işleme süreçleri o kadar çok fazla ki, sıralamakla bitmez. Bir ara istatistiği üstüne çalışayım dedim. Bir noktadan sonra daha ilk ülkeden itibaren sayısız veri çıkıyor.

Kahve bu kadar farklı etkenlerle bir elde ediliyor.
Kavrulma stilleri başka mevzu. Ama daha kolay bir konu benim için.

Bir de tadımcıların yetiştiği ortam, kültürler, mutfaklar konusu var ki, tadım kavramının asıl anlam kazandığı yer tam olarak bu nokta.

Yani Colombia'da yetişmiş bir tadımcı ile Kenya'da yetişmiş bir tadımcı değerlendirme yaparken kendi damak alışkanlığının kaynağı olan kültüre göre yorumluyor. Çünkü tadımda benzetilen, çağrışım yapan nüanslar liste halinde sıralanıp da işte budur denilemiyor. Her tadımcı her ne kadar belli aralıklarla profesyonel tadım yapsa da, örneğin kırmızı tonlarda denebilecek tatları farklı ele alıyor, değerlendiriyor.

Bence doğru olan da bu. Tüm dünyada herkesin belli sınırlar içinde tadım değerlendirmesi yapmasını kahveyi basite indirgemek olarak görüyorum.

Örneğin bitter çikolata değerlendirmeleri. Hangi ülkenin bitter çikolatası, hangi ülkenin sütlü çikolatası? Kakao yetişen ülkelerde ortaya çıkan bitter tatlar, sütlü çikolata tatları çok farklı. Şimdi gelip de Meksikalı bir tadımcının belki de hiç tatmadığı Fildişi çikolatasına dair nüansları ele alması, değerlendirmesi gerçekçi olmayacaktır. Ancak aynı tadımcı bölge gereği Peru çikolatasının nüanslarını değerlendirmede kendisine kıstas aldığında daha doğru bir tadım protokolü işleyecektir.

gibi gibi gibi uzar konu. 🙂

Tadım notalarının birçok değişkene bağlı olduğu , cupping sürecinin yoğunlaştırılmış bir tat olduğu , Tadım chartlarına göre değerlendirilmesi sırasında her tadımcının farklı yorumlayabileceği gibi konuların dışında, standart olarak @orkunustel inde belirttiği gibi sıcaktan soğuğa bir değerlendirme standardı olması tadımcının da işini kolaylaştıracaktır.

Geri