• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Tadım notalarını alamamak

Konum
Bayburt
İsim
Beni Yaratan Müstesnâ Bütün İbâdet Ettiklerinizden Berîyim
Daha fazla  
İsim
Beni Yaratan Müstesnâ Bütün İbâdet Ettiklerinizden Berîyim
Değirmen
Timemore C2
Ekipmanlar
Aeropress, french press
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Bayburt
Düzgün bir öğütücüm olmadığı için french press için öğütülmüş olarak kahve satın aldım. (Coffeetropic'ten TERRA SINGLE ORIGIN CUBA SERRANO LAVADO)

Fakat tam olarak beklediğimi bulamadım, özellikle isli/tütsülü kahve tadını.

Acaba bunun sebebi hazır öğütülmüş olarak almam mıdır?

Bu gibi tadım notaları için kaliteli bir değirmen şart mıdır?
 
French presste net bir şekilde tadım notlarını alamazsınız zaten. Kahvenin yağları ve asidi direkt suya geçtiği için daha gövdeli bir fincan elde edersiniz. Ayrıca kahve öğütüldükten sonra bayatlamaya başlar ve size ulaşana kadar yüksek ihtimalle bayatlamıştır. Bu da tadım notlarını etkiler. Öğütücü almanız kahve zevkinizi arttıracaktır. Kahveden beklentinize göre profesyonel ya da başlangıç seviyesi bir öğütücü alabilirsiniz. Tabi tat alma duyularınız da zamanla geliştiğinden başlarda tatları istediğiniz gibi alamamanız normal.
 
French presste net bir şekilde tadım notlarını alamazsınız zaten. Kahvenin yağları ve asidi direkt suya geçtiği için daha gövdeli bir fincan elde edersiniz. Ayrıca kahve öğütüldükten sonra bayatlamaya başlar ve size ulaşana kadar yüksek ihtimalle bayatlamıştır. Bu da tadım notlarını etkiler. Öğütücü almanız kahve zevkinizi arttıracaktır. Kahveden beklentinize göre profesyonel ya da başlangıç seviyesi bir öğütücü alabilirsiniz. Tabi tat alma duyularınız da zamanla geliştiğinden başlarda tatları istediğiniz gibi alamamanız normal.

İlk cümleniz hariç diğer her şeye katılıyorum. Muazzam french press demlemelerim oldu, hatta her kahveyi ilk french press (aslında cupping) ile demliyorum desem yalan olmaz.
 
Düzgün bir öğütücüm olmadığı için french press için öğütülmüş olarak kahve satın aldım. (Coffeetropic'ten TERRA SINGLE ORIGIN CUBA SERRANO LAVADO)

Fakat tam olarak beklediğimi bulamadım, özellikle isli/tütsülü kahve tadını.

Acaba bunun sebebi hazır öğütülmüş olarak almam mıdır?

Bu gibi tadım notaları için kaliteli bir değirmen şart mıdır?

Birkaç dezavantajınız var.

Birincisi öğütülmüş kahve kısa sürede aroma/tat açısından kısa sürede önemli bir kayba uğrayacağı ve çoğu zaman bu kahvelerin ne zaman çekildiği bile meçhul olduğu için maça geride başlıyorsunuz. Foruma kahveyle ilgili yeni deneyimlerini yazan herkese, "değirmen al gel öyle konuşalım" denmesi gibi bir durum oluşuyor ama bu yaklaşımın gerçekten bir altyapısı var.

İkincisi, aldığınız kahveye baktım. Aroma: Hafif tatlı, dumansı Tat: Çikolata, karamel yazıyor ki "çikolata, karamel, fındık" ne yazık ki tuzak gibi bir tadım notu üçlüsü gibi artık. Aldığınız kahve özelinde konuşmuyorum ancak hiçbir zerafeti ve lezzeti olmayan vasat kahvelere bu tip açıklamaları yazıp geçebiliyorlar bazen.

Üçüncüsü french press'te nasıl demleme yaptığınız. Ihlamur demler gibi ölçüsüz (tartmadan) kahve yapıp, "olmuştur artık bu" diyerek presleyip geçince pek alacağınız bir tat kalmıyor olabilir. French press'te tadım notu alamama eleştirisine katılmıyorum. Daha yüksek gövdeli fakat çok lezzetli kahveler çıkabilir french press'te. Fakat ölçerek (su, kahve ve süreyi), kendiniz öğüterek ve belki de daha meyvemsi/floral kahvelere yönelerek farkı çok daha rahat görebilirsiniz.

Yine de, kendiniz öğütmezseniz yapacağınız kahveler içilmez anlamına gelmiyor tabii ki ve en azından bir tartı alarak işe başlayıp, denenmiş ve kabul görmüş yöntemleri kullanıp kayda değer kahveler (önceki kahve deneyimlerinize göre) ortaya çıkarabilirsiniz ve bir noktadan sonra değirmen alma ihtiyacını kendiniz hissedeceksiniz diye düşünüyorum.
 
Ben de ilk kahvemi hazır öğütülmüş olarak french press için almıştım. Coffee Department'tan Peru El Remanzo'ydu. Çok beğenmiştim. Coffeetropic'ten Cuba Serrano hakkında bir fikrim yok. Ama yine de başka çekirdekleri deneyebilirsiniz. Yine de olmazsa belki tat alma duyunuz yeterince hassas olmayabilir. Böyle bir durumda ileri seviyelere geçip değirmen vb. ekipmanlara masraf yapmaktan kurtulursunuz. Tat alamamanızın bir başka sebebi de yediğiniz yemek veya içtiğiniz sigara olabilir. Bunlar benim tahminlerim ve düşüncelerim.
 
Fikir paylaşan herkese teşekkür ederim. Bu işi raconuna uygun yapıp çekirdek kahve+değirmen almak gerekiyor anladığım kadarıyla. Çünkü herkesin söylediği öğütülmüş kahvenin kısa bir sürede bayatlayacağı ve aromalarını kaybedeceği yönünde.
 
Daha önce hiç katılmadım ama sanırım büyük şehirlerde bazı yerlerde kahve tadım günleri düzenleniyor. Gidilebiliyorsa onu da deneyebilirsin. Binlerce lira harcamadan önce 0.0
 
Fikir paylaşan herkese teşekkür ederim. Bu işi raconuna uygun yapıp çekirdek kahve+değirmen almak gerekiyor anladığım kadarıyla. Çünkü herkesin söylediği öğütülmüş kahvenin kısa bir sürede bayatlayacağı ve aromalarını kaybedeceği yönünde.

Yalnız değirmen alınca "oo şimdi geldi o is tadı", evet evet pomelo notası var" bu kahvede denmiyor maalesef. O yüzden çoğu kişi oraya odaklansa da değirmenin bu olaydaki yapıtaşlarından sadece biri olduğunu unutmamak gerek
 
şöyle bir husus var. o küba kahvesinden bağımsız olarak konuşuyorum; değirmen dahil istediğiniz ekipmanınız olsun, istediğiniz demleme yöntemini kullanın, birlik in bile anca 75 puan verdiği ticari küba kahvesinden daha kaliteli nitelikli kahve çekirdekleri edinin yine de o nitelikli çekirdekler için yazılı olan tadım notlarının birçoğunu alamayacaksınız. ha çeri domatıymış, fırın sütlaçmış, şöbiyetmiş bu tadım notlarını almak ister misiniz o da başka bir sorunsal tabii ki ;)
 
Bu durumu bende yaşıyorum. Paketin üzerinde kıpır kıpır yazıyor fakat ben içerken kıpır kıpır olmayınca stres oluyorum 😊 Oradaki yazandan çok keyif alabildiğimiz bir bardak çıkarmak yeterli bence ..
 
Arkadaşlar şu tadım notaları konusunda ben de bir iki söz söyleyeyim... Sanki ayıpmış gibi herkeste bir, tadım notalarını okumama, okunarak orada yazanlara benzetilirse çok kötü bir şey yapılıyormuş gibi bir algı var! Ne alakası var arkadaşlar, biz q grader ya da profesyonel degüstatör veya gurme değiliz ki, amatör birer ev demleyicisiyiz! Üstelik bir çoğumuz henüz en fazla bir ya da bir kaç yıldır bu kahvelerle ilgiliyiz, yani özel bir eğitim almadıysak veya doğuştan deha değilsek, ne demleme ne aldığımız notaları yorumlama konusunda hiç de deneyimli sayılmayız... Bu notalar, tercih nedeni ya da ticari katma değer olmanın dışında, bize doğruya yakın demlememe yapıp yapmadığımızı anlayabilmemiz adına ipucu vermek için yazılıyor, orada okuduklarımızı hissettiklerimize benzetmeye çalışarak hem ne kadar doğruya yakın demleme yapıp yapmadığımızı anlıyor hem de bir anlamda taklit ederek aldığımız koku, aroma ve tatların nelere benziyor olabileceğini anlamaya ve yorumlamaya çalışıyoruz... Bu aynı zamanda bir eğitilme süreci... Bu kötü bir şey değil arkadaşlar, insan bebekliğinden itibaren bu yolla öğrenir, sonra tecrübe kazandıkça yapabiliyorsa üzerine kendi sentezini, tarzını, yorumunu koyar... Bu anlamda taklit etmekten, kopya çekmekten çekinmeyin, öğrenmenin en etkili yollarıdır bunlar...
 
Arkadaşlar şu tadım notaları konusunda ben de bir iki söz söyleyeyim... Sanki ayıpmış gibi herkeste bir, tadım notalarını okumama, okunarak orada yazanlara benzetilirse çok kötü bir şey yapılıyormuş gibi bir algı var! Ne alakası var arkadaşlar, biz q grader ya da profesyonel degüstatör veya gurme değiliz ki, amatör birer ev demleyicisiyiz! Üstelik bir çoğumuz henüz en fazla bir ya da bir kaç yıldır bu kahvelerle ilgiliyiz, yani özel bir eğitim almadıysak veya doğuştan deha değilsek, ne demleme ne aldığımız notaları yorumlama konusunda hiç de deneyimli sayılmayız... Bu notalar, tercih nedeni ya da ticari katma değer olmanın dışında, bize doğruya yakın demlememe yapıp yapmadığımızı anlayabilmemiz adına ipucu vermek için yazılıyor, orada okuduklarımızı hissettiklerimize benzetmeye çalışarak hem ne kadar doğruya yakın demleme yapıp yapmadığımızı anlıyor hem de bir anlamda taklit ederek aldığımız koku, aroma ve tatların nelere benziyor olabileceğini anlamaya ve yorumlamaya çalışıyoruz... Bu aynı zamanda bir eğitilme süreci... Bu kötü bir şey değil arkadaşlar, insan bebekliğinden itibaren bu yolla öğrenir, sonra tecrübe kazandıkça yapabiliyorsa üzerine kendi sentezini, tarzını, yorumunu koyar... Bu anlamda taklit etmekten, kopya çekmekten çekinmeyin, öğrenmenin en etkili yollarıdır bunlar...
Hem katılıyorum,hem katılmıyorum,çok kafamı kurcalıyor bu konu. İnsan beyni ve psikolojisinin ne kadar karmaşık ve muhteşem olduğunu dün bir kez daha anladım. Kardeşim ile Geisha ve Project X3 kahvelerini koklayarak karşılaştırıyorduk. Geisha hoşuma gitmişken X3 zayıf ve anlamsız kokuyordu. Lakin kardeşim "Ben bunu bir şeye benzetiyorum!" diye heyecanlanınca ben tekrar koklamaya başladım. Hiçbir şey çıkaramıyordum,anlamsız geliyordu,ben koklarken "Abi bu keçiboynuzu,harnup pekmezi gibi kokuyor!" dediği andan itibaren aniden ben de harnup kokusu almaya başladım,çok garibime gitti ve dehşete düştüm. Ondan sonra ne zaman koklasam harnup kokusu ve yoğun tatlılık aldım,ama bu tatlılığı fincanda yine alamadım demleme hatasından ötürü:) Velhasılkelam,insan tadım notalarının söylenmesinden etkileniyor bence. Bu tadım notalarını eskiden benim yaptığım gibi baskı olarak görüp kötü etkilenmek yerine benim yaşadığım gibi çıkaramadığımız bir aromayı tanımada kullanırsak çok yararı dokunur bence. Böyle böyle gelişiriz. Fincanda alamadığım tatları kuru kokuda alıyorum Hakan Abi sağ olsun:) Buradan yine belirteyim,tadım notalarını alabilen,sitedekini yazan veya yazmayan kişilere,hatta hiç kimseye karşı düşmanlık beslemiyorum,aksine ustam,hocam olarak görüyorum,eski yazılarını kronolojik olarak okuyup yaşadıklarını ve gelişme sürecini anlamaya çalışıyorum,@ytghan mesela:)
 
@elbatin haklısın psikolojik olarak etkiliyor.Ben pek bakmıyorum ustunde yazanlara genel bir yorumum oluyor tatlı ekşi gibi.Fazlasini çıkartamıyorum bunun için odaklanacagima keyif alarak iciyorum.Oturup bu şeftali mi kayısı mı diye duşubmek bana anlamsiz geliyor.İşin ticari yönu de var tabi.Bence sen de kahveyi içerken bir yandan da kokusuna odaklan tat alma durumun 2 kat artar.Ben serveri bir cevirip kokusuna bakıyorum.Tat olarak ne verecek kestiriyorum az çok.Yogun koku varsa illaki veriyor bir şeyler
 
Değirmen fark ediyor bayağı. Ben de 2-3 senedir öğütülmüş olarak alıyordum, birkaç hafta oldu değirmen alalı, tadım notaları bir yana genel anlamda tadı tümden değiştiriyor öneririm
 
Denizhan beye bu yazdıklarında katılıyorum. Hiç tatmadığın bir şey hakkında yorumda bulunmak için beynimiz istesek de istemesek de deneyimleri kullanır. Ve damağınız farklı tatlara aşina değilse istediğimiz kadar kör tadım yapalım bu tadım notalarını orada yazanlara değil kendi damak deneyimlerimize benzetme eğilimi gösteririz. Bu yüzden bence de öğrenme aşamasında paket üzerini okumak faydalı olabilir.

Kahve tadımını bir iş olarak yapma gayeniz yoksa; tadım notası alma olayı bir takıntı haline gelip kahve içme keyfinizi baltalıyorsa bence durup bir düşünün derim.

Diğer yandan pakette yazan notaları alınca ev demleyicisi olarak benim de mutlu olduğum bir gerçek. Dün baristocrat deneme kutusu içinde aldığım etiyopya adada sharayı demledim ve net kahve değil de meyve suyu içiyormuşum gibi geldi. Hem kahveden keyif aldım hem doğru demleme yaptığımdan emin oldum. :giggle:
 
Öncelikle konunun özelinde, french presste de kahvenin tatlarını alabilirsiniz, yukarıda yazılanlardan çıkardığınız gibi bir öğütücü edinseniz bile çoğu değrmen french press ayarında öğütürken oldukça toz da üreteceği için french presste yapqcağınız kahvelerde çözünme de çok olma ihtimali büyük.
Ama yine de öğütülmüş kajve almaktan fazla fazla iyidir.
Tat alabilme hususunda, işin psikolojik kısmı yok denilemez ama bilinçaltında bulunan tatlarn ortaya çıkması diye düşünüyorum ben.
Bir kaç yıl önce Coffee Departmant @metin beyden aldığım Wolena’da paket üstünde tadım notunda “amasya elması” yazıyordu. Çok spesifik bir kelime, insanların bu kadar da olmaz dediğini hatırlıyorum. Açıklama olarak kendisi bize o tadı anımsattığı için yazdık demişti. Aynı kahveyi yapıp eşime tattırdığımda paket üzerine bakmadan “tatlı ekşi bir elma, bizim bağdakiler (Tokat) gibi” diyince Metin beyin haksız olmadığjnı anlamıştım.
Çok spesifik tatlar ileri düzey olabilir, ben vaktiyle 2 hafta nuz de cafe koklamıştım. Burunun çok çok iyi alışık olması gerekir ileri düzey tat alımlar için.
Ama bizler @mimds Denizhan abinin dediği gibi ev baristalarıyız, bol bol kahve içip kavuranlrın demleyenlerin çıkardığı notaları karşılaştırıp kendi bilinçaltımıza yazarak kendi nuz de cafelerimizi kendi içimizde oluşturarak kahvemizden zevk alacağız.
 
Arkadaşlar tabii ki işin psikolojik olarak etkilenme hali var ancak bir süre sonra hakikaten almaya ve aldığınızı yorumlamaya baslayabiliyorsunuz, bu bir süreç..
Kimse okula başlar başlamaz iki günde okuma yazma öğrenmiyor, yazılanları ve sesleri taklit ederek öğreniyorsunuz... Okuduklarınızı anlamak, anlamlandırmak, kavramları öğrenmek, yorumlamak ise bambaşka bir bir sürecin ve altyapının sonunda şekilleniyor... Bu konu da böyle... Bu iş şarapta da böyle, diğer içecek ve yiyeceklerde de... bu işin mesleği var :) neyse, siz yine de nasıl isterseniz öyle yapın tabii ama 53 yaşında hala her gün bilmediği bir ton yeni bilgi ile karşılaşan ve ne kadar az şey bildiğini fark eden biri olarak nacizane önerim önce bilgi sonra fikir sahibi olmaya çalışmak, öğrenmenin de hiç bitmeyen bir süreç olduğunu unutmamak, bilgiye ve öğrenmeye de daima açık olmaya çalışmak...
 
Ben de ilk 15-20 nitelikli kahvemi anlamadan içmiştim, belki de daha fazladır. Yani hoşuma gidiyordu ama neyin hoşuma gittiğini bilmiyordum, sonraları tatları ayırt etmeye, farklı kahveleri anlamaya başladım. Bu konuda en büyük etken de 3.nesil kahveye başlamadan önce olan kahve alışkanlıklarımız. Çoğumuz sütsüz, şekersiz kahveyi acı ve tatsız olarak bilirdik, kahve dediğin sert olur, acı olur gibi cümleler duyardık hep. Bu önyargıları yıktıktan sonra tat alma konusunda büyük bir adım atılıyor bence :)
 
Ben de ilk 15-20 nitelikli kahvemi anlamadan içmiştim, belki de daha fazladır. Yani hoşuma gidiyordu ama neyin hoşuma gittiğini bilmiyordum, sonraları tatları ayırt etmeye, farklı kahveleri anlamaya başladım. Bu konuda en büyük etken de 3.nesil kahveye başlamadan önce olan kahve alışkanlıklarımız. Çoğumuz sütsüz, şekersiz kahveyi acı ve tatsız olarak bilirdik, kahve dediğin sert olur, acı olur gibi cümleler duyardık hep. Bu önyargıları yıktıktan sonra tat alma konusunda büyük bir adım atılıyor bence :)
Söylediklerinize tamamen katılıyorum... Kahveye dair önceki eşleştirmelerimiz en büyük engelimiz! Neredeyse tüm tanımları o eski alışkanlıklara ve tatsal belleğe endeksli yapıyoruz, oysa şu içtiklerimiz kendi başına başka bir şey... Önce olabildiğince beynimizdeki o eşleştirmelerden bağımsız yorumlamaya çalışmak gerekiyor...
 
Geri
Üst