• Aralık Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Nutz olarak seçildi. Bu konudan Aralık ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Suyun kaynama sıcaklığının değişmesi

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan elbatin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

elbatin

Üye
Herkese merhaba!
Öncelikle karşılaşılan sorunlar gibi bir grup olmadığı için bu gruba yazıyorum.
Hepimizin bildiği gibi deniz seviyesinden yükseklere çıkıldıkça açık hava basıncı azalır. Hava deniz seviyesinden daha az olduğu için nefes almak zorlaşır,vücudumuza etki eden basınç az olduğundan kanımız damarlarımıza daha fazla basınç uygular. Ve en önemlisi suyun kaynama sıcaklığı azalır.
Kaynama olayı,suyun iç basıncının açık hava basıncına eşit olduğu zaman gerçekleşir. Yükseklere çıkıldıkça suya etki eden açık hava basıncı azalacağından su daha düşük sıcaklıklarda kaynama noktasına ulaşır. Deniz seviyesinden yukarı doğru her 100 metrede bir suyun kaynama sıcaklığı 1°C azalır.
Ailemin mesleği sebebiyle çok çeşitli illerde ikamet ettim. Ama Ardahan gibi yüksek rakımlı bir yere hiç gitmemiştim. Dağın tepesine kurulmuş bir il. Rakımı 2000. Bu rakımın getirdiği bazı sorunlar var ama benim aklıma suyun kaynama noktası takıldı. Her 100 metrede bir 1°C azalıyorsa 2000 metrede 20°C azalır. Bu da kağıt üstünde suyun burada 80°C sıcaklıkta kaynadığını gösteriyor. Ama ideal kahve demleme sıcaklığının 90°C ve üstü olduğu belirtiliyor. Ben demlemelerimi hep kaynatıp 30 saniye beklettiğim suyla yaptım. Yani bu hesaba göre 75-80°C gibi bir suyla. İçim sıcaklığı rahatsız edecek kadar deüşük değil ama bu durumun tada,extractiona veya diğer değişkenlere etkisi var mıdır merak ediyorum. Yorumlarınızı bekliyorum.
Bilgi yanlışım varsa affola,herkese sağlıklı günler : )Kaynama.jpg
 
Herkese merhaba!
Öncelikle karşılaşılan sorunlar gibi bir grup olmadığı için bu gruba yazıyorum.
Hepimizin bildiği gibi deniz seviyesinden yükseklere çıkıldıkça açık hava basıncı azalır. Hava deniz seviyesinden daha az olduğu için nefes almak zorlaşır,vücudumuza etki eden basınç az olduğundan kanımız damarlarımıza daha fazla basınç uygular. Ve en önemlisi suyun kaynama sıcaklığı azalır.
Kaynama olayı,suyun iç basıncının açık hava basıncına eşit olduğu zaman gerçekleşir. Yükseklere çıkıldıkça suya etki eden açık hava basıncı azalacağından su daha düşük sıcaklıklarda kaynama noktasına ulaşır. Deniz seviyesinden yukarı doğru her 100 metrede bir suyun kaynama sıcaklığı 1°C azalır.
Ailemin mesleği sebebiyle çok çeşitli illerde ikamet ettim. Ama Ardahan gibi yüksek rakımlı bir yere hiç gitmemiştim. Dağın tepesine kurulmuş bir il. Rakımı 2000. Bu rakımın getirdiği bazı sorunlar var ama benim aklıma suyun kaynama noktası takıldı. Her 100 metrede bir 1°C azalıyorsa 2000 metrede 20°C azalır. Bu da kağıt üstünde suyun burada 80°C sıcaklıkta kaynadığını gösteriyor. Ama ideal kahve demleme sıcaklığının 90°C ve üstü olduğu belirtiliyor. Ben demlemelerimi hep kaynatıp 30 saniye beklettiğim suyla yaptım. Yani bu hesaba göre 75-80°C gibi bir suyla. İçim sıcaklığı rahatsız edecek kadar deüşük değil ama bu durumun tada,extractiona veya diğer değişkenlere etkisi var mıdır merak ediyorum. Yorumlarınızı bekliyorum.
Bilgi yanlışım varsa affola,herkese sağlıklı günler : )Ekli dosyayı görüntüle 3217
Her 500feet (150m) 0.5c düşüyor kaynama sıcaklığı. Yani 2000m 6-7c oynar.
 
150 metrede bir 0,5°C oynadığını bilmiyordum. Açıkçası internetten araştırdım,100 metrede bir olduğu yazıyordu. O zaman kaynamış suyu direkt kahvenin üstüne döksem bir zararı olmaz herhalde?
93-94 c gayet normal bir sıcaklık, doğrudan kullanabilirsiniz. Eger elektrikli sıcaklık göstergeli kettle varsa tam kaynamadan önceki dereceye sabitleyip kullanabilirsiniz.
 
Sıkıntı yapmama gerek yok o zaman. Ama su 94 derecede kaynıyor diyelim. Direkt dökersen kahveye zarar verme gibi bir durum olabilir mi? Sonuçta kaynama hali sıvının dengesiz ve sıvı-gaz halinde bulunduğu bir faz.

Ben 94-97 arasında gidip geliyorum, daha üstüne açık hava basıncı izin vermiyor, kavrumda sıkıntı olmadığı sürece, sıcaklığın artışına karşılık olarak diğer parametrelerle oynanırsa güzel sonuçlar alınabiliyor.
 
Geri
Üst