elbatin
Üye
Herkese merhaba!
Öncelikle karşılaşılan sorunlar gibi bir grup olmadığı için bu gruba yazıyorum.
Hepimizin bildiği gibi deniz seviyesinden yükseklere çıkıldıkça açık hava basıncı azalır. Hava deniz seviyesinden daha az olduğu için nefes almak zorlaşır,vücudumuza etki eden basınç az olduğundan kanımız damarlarımıza daha fazla basınç uygular. Ve en önemlisi suyun kaynama sıcaklığı azalır.
Kaynama olayı,suyun iç basıncının açık hava basıncına eşit olduğu zaman gerçekleşir. Yükseklere çıkıldıkça suya etki eden açık hava basıncı azalacağından su daha düşük sıcaklıklarda kaynama noktasına ulaşır. Deniz seviyesinden yukarı doğru her 100 metrede bir suyun kaynama sıcaklığı 1°C azalır.
Ailemin mesleği sebebiyle çok çeşitli illerde ikamet ettim. Ama Ardahan gibi yüksek rakımlı bir yere hiç gitmemiştim. Dağın tepesine kurulmuş bir il. Rakımı 2000. Bu rakımın getirdiği bazı sorunlar var ama benim aklıma suyun kaynama noktası takıldı. Her 100 metrede bir 1°C azalıyorsa 2000 metrede 20°C azalır. Bu da kağıt üstünde suyun burada 80°C sıcaklıkta kaynadığını gösteriyor. Ama ideal kahve demleme sıcaklığının 90°C ve üstü olduğu belirtiliyor. Ben demlemelerimi hep kaynatıp 30 saniye beklettiğim suyla yaptım. Yani bu hesaba göre 75-80°C gibi bir suyla. İçim sıcaklığı rahatsız edecek kadar deüşük değil ama bu durumun tada,extractiona veya diğer değişkenlere etkisi var mıdır merak ediyorum. Yorumlarınızı bekliyorum.
Bilgi yanlışım varsa affola,herkese sağlıklı günler : )
Öncelikle karşılaşılan sorunlar gibi bir grup olmadığı için bu gruba yazıyorum.
Hepimizin bildiği gibi deniz seviyesinden yükseklere çıkıldıkça açık hava basıncı azalır. Hava deniz seviyesinden daha az olduğu için nefes almak zorlaşır,vücudumuza etki eden basınç az olduğundan kanımız damarlarımıza daha fazla basınç uygular. Ve en önemlisi suyun kaynama sıcaklığı azalır.
Kaynama olayı,suyun iç basıncının açık hava basıncına eşit olduğu zaman gerçekleşir. Yükseklere çıkıldıkça suya etki eden açık hava basıncı azalacağından su daha düşük sıcaklıklarda kaynama noktasına ulaşır. Deniz seviyesinden yukarı doğru her 100 metrede bir suyun kaynama sıcaklığı 1°C azalır.
Ailemin mesleği sebebiyle çok çeşitli illerde ikamet ettim. Ama Ardahan gibi yüksek rakımlı bir yere hiç gitmemiştim. Dağın tepesine kurulmuş bir il. Rakımı 2000. Bu rakımın getirdiği bazı sorunlar var ama benim aklıma suyun kaynama noktası takıldı. Her 100 metrede bir 1°C azalıyorsa 2000 metrede 20°C azalır. Bu da kağıt üstünde suyun burada 80°C sıcaklıkta kaynadığını gösteriyor. Ama ideal kahve demleme sıcaklığının 90°C ve üstü olduğu belirtiliyor. Ben demlemelerimi hep kaynatıp 30 saniye beklettiğim suyla yaptım. Yani bu hesaba göre 75-80°C gibi bir suyla. İçim sıcaklığı rahatsız edecek kadar deüşük değil ama bu durumun tada,extractiona veya diğer değişkenlere etkisi var mıdır merak ediyorum. Yorumlarınızı bekliyorum.
Bilgi yanlışım varsa affola,herkese sağlıklı günler : )