elbatin
Barista
Herkese selamlar.
V60 ile kahve demlemenin neredeyse en önemli noktalarından birinin su döküşü olduğu yadsınamaz bir gerçek. Su döküşündeki değişiklik; ortaya çıkan fincanı rezil de edebilir, vezir de. Kahve demleme işleminin çoğu basamağı gibi, bu basamakta da değişmez ve tek bir doğru yok elbette. Ama, bazı önemli noktalar ile ipuçlarının bilinmesi ve genel hatalardan kaçınılması sonucu ortaya çıkacak fincanın kalitesinin çok artacağını düşünüyorum. Ben de, iyi fincanlar elde edemememin gerekçesini su döküşüme bağlıyorum. Benle aynı zamanda kahve tüketmeye başlayan, tabiri caizse devrelerimin çoğu kendilerini geliştirip içtikleri kahveden keyif alırken; ben sadece demleme ritüelinden zevk alıyorum, çıkan fincanın kötülüğü de bu zevki alıp götürüyor. Bu nedenle, demleme esnasındaki su döküşümün bir videosunu çekerek deneyimli kahveseverler tarafından yorumlanması için bu başlığı açtım. Benim gibi kıdemli acemiler de dahil olmak üzere her tecrübe seviyesindeki kahvesever bu başlığa döküş videolarını paylaşırsa güzel bir deneyim birikimi oluşur, herkes bu deneyimlerden yararlanır. Özellikle demlemeye yeni başlayanlar için yararlı bir kaynak olur.
İlk video benden. Timemore C2 değirmenim ile 19 klikte öğüttüğüm 15 gram Null Burundi Turaco kahvemi 240 gram su ile demledim. 60-200-240 şeklinde döküşümü yaptım. Demleme 2.53 saniye sürdü. Bu demlemeden önce Cascavel çekirdeği ile demleme yapmıştım. Tüm parametrelerim aynıydı, sadece 19 yerine 20 klik kullanmıştım. O demleme 2.35 dakika sürmüştü. Sonuç acı ve ekşi, korkunç bir fincandı. Ama bu demlemem çok daha iyiydi. Daha asidikti, acılık azdı.
V60 ile kahve demlemenin neredeyse en önemli noktalarından birinin su döküşü olduğu yadsınamaz bir gerçek. Su döküşündeki değişiklik; ortaya çıkan fincanı rezil de edebilir, vezir de. Kahve demleme işleminin çoğu basamağı gibi, bu basamakta da değişmez ve tek bir doğru yok elbette. Ama, bazı önemli noktalar ile ipuçlarının bilinmesi ve genel hatalardan kaçınılması sonucu ortaya çıkacak fincanın kalitesinin çok artacağını düşünüyorum. Ben de, iyi fincanlar elde edemememin gerekçesini su döküşüme bağlıyorum. Benle aynı zamanda kahve tüketmeye başlayan, tabiri caizse devrelerimin çoğu kendilerini geliştirip içtikleri kahveden keyif alırken; ben sadece demleme ritüelinden zevk alıyorum, çıkan fincanın kötülüğü de bu zevki alıp götürüyor. Bu nedenle, demleme esnasındaki su döküşümün bir videosunu çekerek deneyimli kahveseverler tarafından yorumlanması için bu başlığı açtım. Benim gibi kıdemli acemiler de dahil olmak üzere her tecrübe seviyesindeki kahvesever bu başlığa döküş videolarını paylaşırsa güzel bir deneyim birikimi oluşur, herkes bu deneyimlerden yararlanır. Özellikle demlemeye yeni başlayanlar için yararlı bir kaynak olur.
İlk video benden. Timemore C2 değirmenim ile 19 klikte öğüttüğüm 15 gram Null Burundi Turaco kahvemi 240 gram su ile demledim. 60-200-240 şeklinde döküşümü yaptım. Demleme 2.53 saniye sürdü. Bu demlemeden önce Cascavel çekirdeği ile demleme yapmıştım. Tüm parametrelerim aynıydı, sadece 19 yerine 20 klik kullanmıştım. O demleme 2.35 dakika sürmüştü. Sonuç acı ve ekşi, korkunç bir fincandı. Ama bu demlemem çok daha iyiydi. Daha asidikti, acılık azdı.