• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Suyu doğru döküyor muyuz?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan elbatin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

elbatin

Barista
Herkese selamlar.

V60 ile kahve demlemenin neredeyse en önemli noktalarından birinin su döküşü olduğu yadsınamaz bir gerçek. Su döküşündeki değişiklik; ortaya çıkan fincanı rezil de edebilir, vezir de. Kahve demleme işleminin çoğu basamağı gibi, bu basamakta da değişmez ve tek bir doğru yok elbette. Ama, bazı önemli noktalar ile ipuçlarının bilinmesi ve genel hatalardan kaçınılması sonucu ortaya çıkacak fincanın kalitesinin çok artacağını düşünüyorum. Ben de, iyi fincanlar elde edemememin gerekçesini su döküşüme bağlıyorum. Benle aynı zamanda kahve tüketmeye başlayan, tabiri caizse devrelerimin çoğu kendilerini geliştirip içtikleri kahveden keyif alırken; ben sadece demleme ritüelinden zevk alıyorum, çıkan fincanın kötülüğü de bu zevki alıp götürüyor. Bu nedenle, demleme esnasındaki su döküşümün bir videosunu çekerek deneyimli kahveseverler tarafından yorumlanması için bu başlığı açtım. Benim gibi kıdemli acemiler de dahil olmak üzere her tecrübe seviyesindeki kahvesever bu başlığa döküş videolarını paylaşırsa güzel bir deneyim birikimi oluşur, herkes bu deneyimlerden yararlanır. Özellikle demlemeye yeni başlayanlar için yararlı bir kaynak olur.

İlk video benden. Timemore C2 değirmenim ile 19 klikte öğüttüğüm 15 gram Null Burundi Turaco kahvemi 240 gram su ile demledim. 60-200-240 şeklinde döküşümü yaptım. Demleme 2.53 saniye sürdü. Bu demlemeden önce Cascavel çekirdeği ile demleme yapmıştım. Tüm parametrelerim aynıydı, sadece 19 yerine 20 klik kullanmıştım. O demleme 2.35 dakika sürmüştü. Sonuç acı ve ekşi, korkunç bir fincandı. Ama bu demlemem çok daha iyiydi. Daha asidikti, acılık azdı.

youtube videosunda
0:10 başlayan kenarlardan dökme işlemini daha yavaş ve tekte yapıyorum. siz 2 tur atıyorsunuz (0:13) ki 1 yönünde ikinci turda ıslanmayan kahve kalıyor.
0:40 gibi olan ikinci demlemede daire büyüdüğünde bir tur dıştan döküp yanlardaki parçaları da demlemeye alırdım ben. siz döküş sonuna kadar 7 yönündekileri alıyor, 11-3 yönleri arasını almıyorsunuz ( 1:00)
üçüncü döküşte sanırım sıkıntıdan döküş değişiyor ve dış hattan başlanıyor :D
sonuç olarak güzel bir yatak oluşmuş. ben nitpicking yapıyorum şu an..

ben dış hatta olabildiğince yavaş döküyorum, çünkü ilk filtreye temas eden su süzülüp kahveyi by-pass ediyor.
her döküşte başta orta, sonra yarı çap düşünürseniz içten 1/3-1/2 gibi 2 daire çizme, sonra daha yavaş direkt filtre-kahve kenarına hızlı bi tur atıyorum. eğer daha dökmem gereken su varsa orta hatta daire çizmeye devam ediyorum.

youtube videosunda
0:10 başlayan kenarlardan dökme işlemini daha yavaş ve tekte yapıyorum. siz 2 tur atıyorsunuz (0:13) ki 1 yönünde ikinci turda ıslanmayan kahve kalıyor.
0:40 gibi olan ikinci demlemede daire büyüdüğünde bir tur dıştan döküp yanlardaki parçaları da demlemeye alırdım ben. siz döküş sonuna kadar 7 yönündekileri alıyor, 11-3 yönleri arasını almıyorsunuz ( 1:00)
sonuç olarak güzel bir yatak oluşmuş. ben nitpicking yapıyorum şu an..

ben dış hatta olabildiğince yavaş döküyorum, çünkü ilk filtreye temas eden su süzülüp kahveyi by-pass ediyor.
her döküşte başta orta, sonra yarı çap düşünürseniz içten 1/3-1/2 gibi 2 daire çizme, sonra daha yavaş direkt filtre-kahve kenarına hızlı bi tur atıyorum. eğer daha dökmem gereken su varsa orta hatta daire çizmeye devam ediyorum.
Öncelikle teşekkürler.

Ön demleme esnasında istikrarlı bir döküş yapamıyorum. Genelde örnek aldığım döküş videoları Levent ve İsmail Abi'nin Instagram gönderileri oluyor. O videolarda ön demleme çok güzel bir şekilde gerçekleşirken, benim ön demlemelerimde su döktüğüm yerler kabarıyor, tüm yatağı ıslatamıyorum. Yavaş dökmeye dikkat etmeye başladığım için de, döküş sürem 8 saniye yerine 13 saniye oluyor.

Eskiden ben de öyle yapıyordum, ama 4 döküş yerine 3 döküşe geçince Pepukkahve'nin bir demlemesindeki gibi yapmaya başladım. Kalan son 40 gramı duvarları indirmek için kullanıyorum. Ama ikinci döküşte de duvarları indirmek iyi sonuç verir gibi. 11-3 yönlerini alamamışım, haklısınız. Uygulamaya çalıştığım parametrelerden biri de bu. İzlediğim videolarda ikinci döküşten itibaren köpük bembeyaz oluyor, hiç kahverengilik kalmıyor. Ama ben beceremiyorum, kahverengilikler kalıyor.

🙃 Yukarıda yazdığım gibi, tarif gereği böyle yapıyordum, ama sizin tavsiyeniz mantıklı. Kenardakileri en başta demlemeye katmak daha iyi sonuç verir gibi.

Söylenenlere ek olarak, blooming döküşünü eğer yatağı müdahale ile ajite etmeyeceksem, kahvenin mümkün mertebe eş zamanlı ve etkili ıslanması için kibar değil baya agresif yapıyorum ben.

Bir de aklıma şu geldi, acaba siz kahveyi sevmiyor olabilir misiniz? Yani yanlışlıkla da olsa arada çok güzel fincanlar çıkarmanız lazım bence :D
Dediğiniz gibi, sadece ilk döküşü biraz daha agresif yapmak yararlı olabilir.

Bu ihtimali de düşündüm. Ama en büyük problemlerimden biri olan tatlılığı bir iki kez de olsa deneyimledim. Bu ihtimali tamamen elemek için düzgün demleyen bir kafeye gitmem ya da bir ev demleyicisiyle buluşmam gerekiyor. Burdan da çağrı olsun, Ağustos boyunca Adana'da, kış boyunca da Ankara'da kahveseverlerle buluşmaktan memnuniyet duyarım : )

Senin hario switch'in yok muydu? O ekipmanla illa ki iyi sonuçlar alman lazımdı. Noldu o iş?

Bu arada güzel konu. Aslında herkese hitap ediyor ancak malum sebepten ötürü yine elbatin'e yardım konusuna dönüştü :(

Vidyodan gördüğüm kadarıyla düşük debiyle, alçaktan döküş yapıyorsunuz. Bu döküş tarzında yanlış bir şey yok ancak ajitasyon daha düşük seviyede oluyor. Ajitasyon azaldıkça da çözünme de azalıyor. Tatlılık alamamak gibi bir şikayetiniz de var. Bu kahveyi yeterince çözememekten oluyor olabilir. Tabi demlemede döküş dışında değiştirilebilecek şeyler de var ama bu konu döküş üzerine, o yüzden oraya girmeye gerek yok.

Bence döküş güzel görünüyor. Bi de o müzik biraz garip olmuş, izlerken ağlayasım geldi valla.

Senin hario switch'in yok muydu? O ekipmanla illa ki iyi sonuçlar alman lazımdı. Noldu o iş?

Bu arada güzel konu. Aslında herkese hitap ediyor ancak malum sebepten ötürü yine elbatin'e yardım konusuna dönüştü :(
Evet, videodaki de ta kendisi. Sanırım bir çeşit lanetim var, Switch'i aktif ettiğim demlemeler de iyi sonuç vermiyor. Anlayacağın, biraz boşa para verdim sanki.

Konunun güzel bir potansiyeli var, ben vesile olmuş olayım :)

Vidyodan gördüğüm kadarıyla düşük debiyle, alçaktan döküş yapıyorsunuz. Bu döküş tarzında yanlış bir şey yok ancak ajitasyon daha düşük seviyede oluyor. Ajitasyon azaldıkça da çözünme de azalıyor. Tatlılık alamamak gibi bir şikayetiniz de var. Bu kahveyi yeterince çözememekten oluyor olabilir. Tabi demlemede döküş dışında değiştirilebilecek şeyler de var ama bu konu döküş üzerine, o yüzden oraya girmeye gerek yok.
Aslında haklısınız, ama agresif döküşten uzaklaşmamın sebebi kanallanma yüzünden oluşan dengesiz çözünme. Bu yüzden hem ekşi, hem acı tatlar alıyorum. Bundan sonra ön demlemeyi birazcık agresif, diğer döküşleri de sakin yaparsam daha iyi fincanlar çıkarırım gibime geliyor. Öğütümü de birkaç klik inceltebilirim.

Evet, videodaki de ta kendisi. Sanırım bir çeşit lanetim var, Switch'i aktif ettiğim demlemeler de iyi sonuç vermiyor. Anlayacağın, biraz boşa para verdim sanki.

Konunun güzel bir potansiyeli var, ben vesile olmuş olayım :)

Switch kapalı bloom, sonra mandalı açıp döküşe devam şeklinde hybrid yöntemi denediniz mi?
O da güzel sonuçlar veriyor bence.

Biraz daha agresif döktüğüm dönemlerde denemiştim. Çok iyi sonuçlar alamamıştım.

Bu yöntemle nasıl bir öğütüm kullanıyorsunuz? Suyu yavaşça mı, hızlı mı döküyorsunuz?
Bloom için olabildiğince hızlı, mandalı açtıktan sonra da sizin şu anki videoyla hemen hemen aynı hızda döküyorum, belki çok az daha yavaş olabilir.

C2'deyken 20 klik kullanıyordum, V60 için standart diyebiliriz aslında ekstra kalın veya ince öğütmüyorum bu yöntem için.
Zaten mandal sadece başta kapalı olunca normal demlemeden çok farklı olmuyor, sadece bütün yatağın düzgün bir şekilde ıslanmış olması garanti oluyor.

Sonunda demleme videosu gelmiş :)

Bir roaster olarak kavurmayla ilgili daha kararlı fikirler belirtmeyi seviyorum ancak işin demleme kısmında, gün içinde ne kadar çok kahve demlersem demleyeyim (evet günde 3-4 litre içiyorum, cupping yapıyorum diyorum 😀 ) sonuçta bir barista olmadığım için sadece kişisel deneyimlerimi paylaşıyorum demem daha doğru olur.

Öncelikle blooming döküşünde biraz daha agresif davranıyorum. Kahvesine göre 1grama 4-5 ml su kullanıyorum (toplamda kahvesine ve o anki ruh halime göre 1/15-1/17 arası bir oran kullanıyorum). Her ne kadar pek tavsiye eden olmasa da zaman zaman tahta bir çubukla kahve yatağını hafifçe karıştırdığım da oluyor. Blooming sonrası demlemeye geçtiğimde suyu çok daha alçaktan, düşük debili ve yavaş döküyorum (sanırım kahveyle arasında bir iki parmak ya oluyor ya olmuyor, tabi videodaki açı beni yanıltmıyorsa).

Bir de görebildiğim kadarıyla dairenin kenarlarına fazlasıyla döküş yapıyorsunuz. Ben blooming aşamasında toplamda belki bir tur agresif bir döküş sonrası kenarları bir daha hiç kullanmıyorum. Dairenin merkezine yoğunlaşıyorum. Merkezden dışarı doğru daire çiziyorum. Daire genişlerken debiyi azaltıyor, merkeze yaklaştıkça biraz arttırıyorum.

Sonunda demleme videosu gelmiş :)

Bir roaster olarak kavurmayla ilgili daha kararlı fikirler belirtmeyi seviyorum ancak işin demleme kısmında, gün içinde ne kadar çok kahve demlersem demleyeyim (evet günde 3-4 litre içiyorum, cupping yapıyorum diyorum 😀 ) sonuçta bir barista olmadığım için sadece kişisel deneyimlerimi paylaşıyorum demem daha doğru olur.

Öncelikle blooming döküşünde biraz daha agresif davranıyorum. Kahvesine göre 1grama 4-5 ml su kullanıyorum (toplamda kahvesine ve o anki ruh halime göre 1/15-1/17 arası bir oran kullanıyorum). Her ne kadar pek tavsiye eden olmasa da zaman zaman tahta bir çubukla kahve yatağını hafifçe karıştırdığım da oluyor. Blooming sonrası demlemeye geçtiğimde suyu çok daha alçaktan, düşük debili ve yavaş döküyorum (sanırım kahveyle arasında bir iki parmak ya oluyor ya olmuyor, tabi videodaki açı beni yanıltmıyorsa).

Bir de görebildiğim kadarıyla dairenin kenarlarına fazlasıyla döküş yapıyorsunuz. Ben blooming aşamasında toplamda belki bir tur agresif bir döküş sonrası kenarları bir daha hiç kullanmıyorum. Dairenin merkezine yoğunlaşıyorum. Merkezden dışarı doğru daire çiziyorum. Daire genişlerken debiyi azaltıyor, merkeze yaklaştıkça biraz arttırıyorum.

Sanırım varabileceğimiz genel kanı, ön demleme esnasında suyu biraz daha agresif dökme yönünde. Kenarlarda da çok vakit harcamamak daha iyi bir sonuç çıkaracaktır.

evet günde 3-4 litre içiyorum
Bu arada, hala şaşkınlık içindeyim : )

Genel bir soru daha sorayım, sizce bu demleme süresi uzun değil mi? Genelde hep 2.20-2.30 civarında bitiyor demlemeler. Ben bu süreleri yakalayamıyorum. Üstelik, biraz daha inceye gitmeye karar vermişken. Bu halde öğütümümü inceltsem süre çok uzamaz mı?

Sanırım varabileceğimiz genel kanı, ön demleme esnasında suyu biraz daha agresif dökme yönünde. Kenarlarda da çok vakit harcamamak daha iyi bir sonuç çıkaracaktır.

Bu arada, hala şaşkınlık içindeyim : )

Genel bir soru daha sorayım, sizce bu demleme süresi uzun değil mi? Genelde hep 2.20-2.30 civarında bitiyor demlemeler. Ben bu süreleri yakalayamıyorum. Üstelik, biraz daha inceye gitmeye karar vermişken. Bu halde öğütümümü inceltsem süre çok uzamaz mı?
Öğütüm incelince teorik olarak süre tabii ki uzar. Döküş, filtrenin tıkanması vs etkenleri hesaba katmadan söylüyorum. Süre konusu demlenen kahve miktarıyla da çok orantılı. Benim en ufak kupam 400 ml falan. Demlerken hanıma da demliyorum. Haliyle istisnalar hariç her demlememde 40-45 gram kahve kullanıyorum. O yüzden sürede ne desem yalan olur. Benim genelde demlemelerim bu gramajlarda 3:00-3:30 ama 20-25 grama inince 2:15-2:30 oluyor tabii. Suyu daha alçaktan, düşük debiyle dökmeyi denediniz mi?

Öğütüm incelince teorik olarak süre tabii ki uzar. Döküş, filtrenin tıkanması vs etkenleri hesaba katmadan söylüyorum. Süre konusu demlenen kahve miktarıyla da çok orantılı. Benim en ufak kupam 400 ml falan. Demlerken hanıma da demliyorum. Haliyle istisnalar hariç her demlememde 40-45 gram kahve kullanıyorum. O yüzden sürede ne desem yalan olur. Benim genelde demlemelerim bu gramajlarda 3:00-3:30 ama 20-25 grama inince 2:15-2:30 oluyor tabii. Suyu daha alçaktan, düşük debiyle dökmeyi denediniz mi?

Son zamanlada alçaktan ve yavaş dökmeye başladım. Naturel olmasına rağmen Cascavel 20 klik 2.35 sürmüştü, yıkanmış Turaco 19 klikte 2.53 sürdü.

Süreye çok fazla takılmadan biraz inceleceğim. Sonuca fincandaki çıktıya göre karar verirsem daha iyi olacak.

Geri