• Ekim Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Department olarak seçildi. Bu konudan Ekim ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

SÜRPRİZ! Kavrulduktan 4 Saat Sonra Şampiyon Kahveyi Demledim!

PepukKahve

Üye
İsim
İsmail Gökcan
Daha fazla  
İsim
İsmail Gökcan
Herkese Merhaba,
Youtube'da Pepuk Kahve kanalında 'Bugün Ne Demleyeceğiz?' adında yeni bir seriye başladım.
Serinin ilk videosunda ise sürpriz bir şekilde çok farklı bir kahve yer aldı.
Şampiyon Kahve: PANAMA FINCA DEBORAH ECHO

Geçtiğimiz günlerde Kahve Kulübü Akşam Sohbetleri yayınına konuk olan 2020 Barista Şampiyonu ve Roast And Found (RAF) kurucusu Serkan Sağsöz ( @TheGoat ) ile söyleşimiz oldukça keyifli geçmişti. Yayının ertesi günü RAF'tan Ethıopıa Menorıya siparişi verdim ve şampiyon olan kahveden satın alıp alamayacağımı sordum ki fiyatı ile bilgi verecek olursam güncel kur ile 16 gramı 100 TL'den fazla. Serkan abi bana, Menorıya'nın olduğunu ama şampiyon kahvenin çok az miktarda olduğu için satışı olmadığını sadece Kahve Kulübü üyelerine özel olarak 3 kişiye çekiliş ile hediye ettiğini söyledi ve bir sonraki hasat için ayırabileceğini iletti. Çekilişte bana çıkmayınca kısmet diyip kahveyi unutmak zorunda kaldım :)

Ertesi gün sonra Serkan Abi, Menoriya'yı getirmek için İzmir'deki adresimi aldı ve kargo ile uğraşmamak için sağolsun kendi arabası ile getirdi. Getirdiği kutuda Menorıya vardı. Ancak elinde içinde az miktarda kahve olduğunu anladığım 250 gramlık bir paket daha vardı. Evet kendisi şampiyon kahveden bir demlemelik yani 16 gram kahve getirmişti. Ama çok ilginç bir şartı vardı. Kahveyi aynı akşam 8'e kadar demlememi istedi. Gülerek 'yoksa kahveyi vermem' dedi. Normalde taze kavrulan kahveler için bir degassing süresi vardır. Filtre kahveler için kavrulduktan en az 4-5 gün, espressolar için ise 7-10 gün dinlendirilmesi önerilir. Ancak Serkan Abi yaptığı denemeler sonrası 4'üncü saat içerisinde demlemelerde çok keyifli bir asiditeye ulaştığını tecrübe ettiğini belirterek, Kenya benzeri asiditesi yüksek kahveleri sevdiğimi bildiği için bu şekilde demleme şartı koydu. Ben ise tamam deyip kahveyi aldım. Gerçekten acayip heyecanlandım ve kahveyi çok merak ettim. Videoyu nasıl yapacağımı nasıl konuşacağımı düşünürken. Serkan Abi; ' Demle ve arkana yaslanıp keyfine bak. Kahve çok iyi mutlaka iyi sonuç alırsın' dedi. Eve geldiğimde hemen Kahve Kulübü forumunu açıp konu kahvenin demleme parametrelerine baktım. Forumdan Levent Hocam @campos , Serkan Abinin tarifini özetlemişti oradan yardım aldım. Ancak kahve öğütüm boyutu olarak 600 mikron diyordu. Bunun Comandante el değirmeninde tahmini karşılığını öğrenmek için Tin Coffee kurucusu Togay İnay'a ( @raistlin ) ulaştım. Ondan tahmini karşılığının 21 klik olduğunu öğrenip videoya hazırlandım.

Video benim için çok heyecanlı oldu. Kahveyi demlemem gereken süreye az kaldığı için ışık sorunumu tam olarak halledemedim ama yinede keyifli bir video olduğunu düşünüyordum. Bir ev baristası olarak parametrelere uygun olarak demlemeye çalıştım.Demleme sırasında heyecandan ufak hatalarım oldu ancak ben keyif almaya baktım. Tadım konusunda yaptığım okumalar ve deneyimler ile dilim döndüğünce tecrübelerim ile kahveyi yorumladım. Video biraz uzun oldu ama şampiyon kahveye bu yakışırdı. Kahvenin özelliklerini ve demleme önersini aşağıya bırakıyorum. Bu kahveyi deneme şansını veren Roast And Found (RAF) kurucusu Serkan Sağsöz'e çok teşekkür ederim. Ve artık her şey hazır gibiydi.
Oğlumu uyuttum, telefonu uçak moduna aldım. Eşim kamera arkasında ben ilk kez kamera önünde start tuşuna bastık.
İşte o videoyu şu an alt kısımdaki linkten Pepuk Kahve kanalından izleyebilirsiniz.
İyi Seyirler... Bu arada destek için kanalımıza Abone olmayı videoyu Beğenmeyi unutmayın lütfen :)

@Ceren Aksu @DarkCloud @İbrahim Halil Kızılelma sizleri müthiş bir deneyim bekliyor...



Firma: Roast And Found Co.
Çekirdek: Panama Finca Deborah Echo
Bölge:Volcan-Chirioui
Rakım:1900 mt.
İşleme Yöntemi:Anerobic Cascara Fermented Washed
Varyete:Geisha(Gesha)
Üretici:Jamison Savage

Tadım Notları:
Sıcak Aroma: Portakal Çiceği/Kakule
Ilık
Aroma:Kurutulmuş Portakal/Bergamot
Tat:Bergamot Portakalı / Kırmızı Üzüm/Vanilya
Asidite:Orta-Yüksek - Tartarik
Aftertaste:Uzun ve Kalıcı - Akçaağaç Şurubu
Gövde:Orta ve pürüzsüz

Soğuk
Aroma: Portakal Kabuğu / Vanilya
Tat:Bergamot Portakalı Baskın / Kırmızı Üzüm / Vanilya
Asidite:Orta Yüksek-Sitrik
Aftertaste:Sulu Portakal / Yeşil Elma
Gövde: Sulu ve Temiz

@campos 'un kaleminden demleme:

Demleme Önerisi:
Hedef TDS (yarışma öncesi) =1,50%
Öğütüm Kalınlığı =600 mikron
Su = 24 ppm, 92 derece sıcaklık
Su kahve oranı = 15/240 (1:16)
Demleme metodu:
40 gram su ile 30 sn bloom
50 gram dairesel döküş (25sn bekle)
50 gram merkeze döküş (25sn bekle)
50 gram dairesel döküş (25sn bekle)
50 gram merkeze
Demleme Süresi = 3 dakika
Hedef TDS (yarışma için) =1,55%
Gerçekleşen TDS = 1.58%
 
Son düzenleme:
pour hızları ideal ama süzülmeler hızlı. bence 600 mikronun üstünde bir kalınlık var orada.

Comandante kullanmadığım için bilemiyorum ama kruve ve comandantesi olan arkadaşlar bunu belki bir başlık altında paylaşabilir. Kruve eleklerine göre comandante clickleri gibi. Böyle bir klavuz yapabilirseniz bence faydalı olacaktır.

Ama yaşaman gereken deneyimi yaşadığın için senin adına mutlu oldum :) afiyet olsun 🐐💪🏻
 
pour hızları ideal ama süzülmeler hızlı. bence 600 mikronun üstünde bir kalınlık var orada.

Comandante kullanmadığım için bilemiyorum ama kruve ve comandantesi olan arkadaşlar bunu belki bir başlık altında paylaşabilir. Kruve eleklerine göre comandante clickleri gibi. Böyle bir klavuz yapabilirseniz bence faydalı olacaktır.

Ama yaşaman gereken deneyimi yaşadığın için senin adına mutlu oldum :) afiyet olsun 🐐💪🏻

Sanırım süzülme anlarını videoda hızlandırmış İsmail @PepukKahve
 
Video hızından değil de, demleme yatağında su kalmıyor oradan çıkarımda bulunuyorum. kruve ve comandante sahibi olan bir arkadaşımız bu soru işareti ortadan kaldırabilir. @Burakata sizde var mıydı kruve?
 
Video hızından değil de, demleme yatağında su kalmıyor oradan çıkarımda bulunuyorum. kruve ve comandante sahibi olan bir arkadaşımız bu soru işareti ortadan kaldırabilir. @Burakata sizde var mıydı kruve?
Maalesef hocam kruve'm yok. Ama dediğiniz gibi bu kahve yatağı kurumalı diye tahmin ediyorum. Yani en azından bende o şekilde bir demleme gerçekleşti. Togay İnayda 20-21 click olarak yorumlamış 600 mikron için.
 
pour hızları ideal ama süzülmeler hızlı. bence 600 mikronun üstünde bir kalınlık var orada.

Comandante kullanmadığım için bilemiyorum ama kruve ve comandantesi olan arkadaşlar bunu belki bir başlık altında paylaşabilir. Kruve eleklerine göre comandante clickleri gibi. Böyle bir klavuz yapabilirseniz bence faydalı olacaktır.

Ama yaşaman gereken deneyimi yaşadığın için senin adına mutlu oldum :) afiyet olsun 🐐💪🏻

Serkan Hocam çok teşekkür ederim. Müthiş bir deneyimdi 🙏
 
Serkan Hocam kahveniz ve demleme reçeteniz üzerinde biraz düşündük. Bir arkadaşımda sağolsun bu konuda bazı eklemeler yaptı. Kahvenizi kavurduktan 4 saat sonra demlemeniz kahve asiditesine degassingin desteği diye düşünüyorum. Çünkü CO2 nin tadı asidite algısını arttırıyor. 92 derece de demlemenizin sebebi gazların çözünürlüğü sıcaklık arttıkça azalması. Şayet 98 derecede demleseydik co2 leri yok edecektik. Gerekli asidite hissiyatı düşecekti. Fakat 92 derece de özellikle 15 gr 240 ml su gibi bir oran kullandığınız için normal de tds ve extraction yield düşük çıkardı diye tahmin ediyorum. Ama bunu da daha fazla döküş sayısıyla çözdüğünüzü düşünüyorum. Yani döküş sayısının artmasından kaynaklı fazla ajitasyon sayesinde tds ve extraction yield miktarını arttırdınız ve ortaya inanılmaz bir sonuç çıkardınız. Doğru mudur @TheGoat Hocam :giggle:
 
Merkezi dökmek sanırım suya fazla hareket katmadığı için (dairesel) agitationı azaltıyor.
 
Ben de tecrübelerimi "Günün kahvesi" altında paylaştım. Gerçekten mükemmel bir tecrübeydi. Teşekkürler @Ceren Aksu @TheGoat @PepukKahve ve özellikle KahveKulübü.

 
Geri
Üst