• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Su sıcaklığındaki büyük yanılgı

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan macella
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

macella

Üye
Konum
Ankara
İsim
Hakan
Daha fazla  
İsim
Hakan
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Merhaba, foruma yeni katılmış ve kahve demlemeye yeni başlamış biri olarak aklıma takılan bir soru var: çoğu v60 tarifinde 96-97 derece su öneriliyor fakat şöyle ki bazı bölgelerde su 100 derecede kaynarken bazı yerlerde 96 derecede kaynıyor. Bu iki farklı bölgede 96 derecede aynı tarif uygulandığı zaman ikisi arasında ciddi farklar oluşmaz mı? Birinde kaynamış su kullanılırken diğerinde kaynamaya yakın su kullanılmış oluyor sanki bu fark hep göz ardı ediliyormuş gibi
 
Oluşur evet ancak şehir içinde yaşayan birinin astronomik farklılıklar olmayacağı düşünülür o yüzden görmezden geliniyor. Ölçümler yaparak optimum sıcaklık bulunabilir
 
Konusu açılmışken, atlanan en önemli ayrıntılardan biri de sıcaklık hakkında bahsedilen her şey aslında hep kahve yatağı sıcaklığı ile ilgili. Kettle 93 dereceyse kahve yatağı 85 falandır.
Ben de bu sebeple her zaman kaynar su kullanıyorum. Zaten su kaynadıktan sonra filtreyi ıslat dripperı ısıt 1dkda yeterince soğuyordur diye düşünüyorum
 
Merhaba, foruma yeni katılmış ve kahve demlemeye yeni başlamış biri olarak aklıma takılan bir soru var: çoğu v60 tarifinde 96-97 derece su öneriliyor fakat şöyle ki bazı bölgelerde su 100 derecede kaynarken bazı yerlerde 96 derecede kaynıyor. Bu iki farklı bölgede 96 derecede aynı tarif uygulandığı zaman ikisi arasında ciddi farklar oluşmaz mı? Birinde kaynamış su kullanılırken diğerinde kaynamaya yakın su kullanılmış oluyor sanki bu fark hep göz ardı ediliyormuş gibi
Bu yüzden başkasının reçetesini alıp birebir uygulayarak aynı sonuçların çıkmasını beklemek çok yanlış, bu sadece rakım farkıyla da ilgili değil. Su Döküş yüksekliği, döküş debisi vs. gibi etkenler de işin içine giriyor. Bu sebeple önerim, damağınızı gelistirmeye yoğunlaşıp en iyi fincanı kendi yönteminizle bulmanız. Bir referans reçetesi belirleyip o reçete üzerinde değişiklikler yaparak size en uygun fincanı yakalamaya çalışın.
 
Merhaba, foruma yeni katılmış ve kahve demlemeye yeni başlamış biri olarak aklıma takılan bir soru var: çoğu v60 tarifinde 96-97 derece su öneriliyor fakat şöyle ki bazı bölgelerde su 100 derecede kaynarken bazı yerlerde 96 derecede kaynıyor. Bu iki farklı bölgede 96 derecede aynı tarif uygulandığı zaman ikisi arasında ciddi farklar oluşmaz mı? Birinde kaynamış su kullanılırken diğerinde kaynamaya yakın su kullanılmış oluyor sanki bu fark hep göz ardı ediliyormuş gibi
Bunu kafanıza hiç takmayın. Buna gelene kadar düşünülmesi gereken, fincana etkileri çok daha fazla ve doğrudan olan değişkenler var.

Sıcaklık bir parametre olarak verilir ama sizin için o kadar da düşünülmesine gerek yok diyebilirim.
 
bugün tekrar aklıma geldi bu ve aslında çok kolay bir çözümü olduğunu fark ettim: eğer 100 derece kaynama noktasına sahip bir yerde kahve için su sıcaklığı 96 derece öneriliyorsa 97 derece kaynama noktası olan yerde basit bir oran orantı denklemi ile 96/100 = x/97 dersek aynı derecenin 93,12 dereceye tekabül ettiğini görebiliriz fakat önerilen yerde kaynama noktası 100 derece olup olmadığından emin olamayacağımız ve buradaki 1 derecelik değişimin denklemin diğer tarafında da en az 1 derecelik değişime neden olabileceği için her zaman muamma kalacaktır bu açıdan yukarıda da söylendiği gibi reçeteleri tutturacağım diye uğraşmak yerine kendimize uygun fincanı yakalamaya çalışmak en doğrusu oluyor
 
bugün tekrar aklıma geldi bu ve aslında çok kolay bir çözümü olduğunu fark ettim: eğer 100 derece kaynama noktasına sahip bir yerde kahve için su sıcaklığı 96 derece öneriliyorsa 97 derece kaynama noktası olan yerde basit bir oran orantı denklemi ile 96/100 = x/97 dersek aynı derecenin 93,12 dereceye tekabül ettiğini görebiliriz fakat önerilen yerde kaynama noktası 100 derece olup olmadığından emin olamayacağımız ve buradaki 1 derecelik değişimin denklemin diğer tarafında da en az 1 derecelik değişime neden olabileceği için her zaman muamma kalacaktır bu açıdan yukarıda da söylendiği gibi reçeteleri tutturacağım diye uğraşmak yerine kendimize uygun fincanı yakalamaya çalışmak en doğrusu oluyor
96 derece 96 derecedir, böyle denklemlere gerek olduğunu düşünmüyorum.
 
bugün tekrar aklıma geldi bu ve aslında çok kolay bir çözümü olduğunu fark ettim: eğer 100 derece kaynama noktasına sahip bir yerde kahve için su sıcaklığı 96 derece öneriliyorsa 97 derece kaynama noktası olan yerde basit bir oran orantı denklemi ile 96/100 = x/97 dersek aynı derecenin 93,12 dereceye tekabül ettiğini görebiliriz fakat önerilen yerde kaynama noktası 100 derece olup olmadığından emin olamayacağımız ve buradaki 1 derecelik değişimin denklemin diğer tarafında da en az 1 derecelik değişime neden olabileceği için her zaman muamma kalacaktır bu açıdan yukarıda da söylendiği gibi reçeteleri tutturacağım diye uğraşmak yerine kendimize uygun fincanı yakalamaya çalışmak en doğrusu oluyor

Saygıyla, böyle bir denklem kurulamayacağını garanti edebilirim 😆
 
97 derecede kaynayan su kahveyi yakmaz mı yani hocam

Yakmaz hocam, düşük sıcaklık tavsiye edenler genelde daha hızlı içim sıcaklığına ulaştığı için uyguluyor, ama sıcak su = daha çok aroma hapsedebilme yeteneği demek.

Pürmüz ile kenardan dripper’ı ısıtmıyorsanız, 100 derece su koyduğunuz dripper taş çatlasın 90-91 görüyordur.
 
Geri
Üst