• Eylül
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı gelmesi ile birlikte logomuzu değiştirdik ve Kahve Kulübü kahve alım anketini başlattık. Sizlerin oyları ile belirlenecek firmadan Eylül ayı toplu kahve alımı yapılacak.
    Eylül ayı Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Grubuna katılmayı unutmayın.

Su sicakligi ve rao spin hareketinin etkileri

Taso27

Aktif Üye
Konum
İstanbul, Bahçelievler, İçerenköy
İsim
Tahsin Bozar
Daha fazla  
İsim
Tahsin Bozar
Espresso Makinesi
Saeco Royal Professional
Değirmen
Eureka Mignon Filtro.comandante c40 nitro
Ekipmanlar
V60,moccamaster,chemex 3 cup
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Istanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Bahcelievler
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Icerenkoy
Twitter
T4s0
Herkese merhabalar, bu islere ciddi anlamda yeni baslayan birisi olarak bende birkac bisey yazmak istedim. Yaklasik 2 aydir farkli farkli kahveler deniyorum. Zaman zaman demlediğim kahvelerde sicaklik, tek dokus-iki dokus gibi varyeteler deniyorum. Ve gercekten sunun farkina vardim ki suyun sicakligi inanilmaz derecede tada etki etmekte(olumlu manada) veya kahvenizi aci,zevksiz yapabiliyor. Ayni yontemle demledigim kahveyi 93 ve 95 derecelerle demleme yaptigimda tadim olarak cok fark hissettim. Ayni zamanda rao spin olarak yapilan hareketin dikkatli yapilmasi yoksa yine kahvede tad olarak olumsuz anlamda cok etki yaptigini gordum. Fikirlerimi paylasmak istedim. Herkese keyifli demlemeler.
 

muec

İyi Bilinen Üye
İsim
muec
Daha fazla  
İsim
muec
Herkese merhabalar, bu islere ciddi anlamda yeni baslayan birisi olarak bende birkac bisey yazmak istedim. Yaklasik 2 aydir farkli farkli kahveler deniyorum. Zaman zaman demlediğim kahvelerde sicaklik, tek dokus-iki dokus gibi varyeteler deniyorum. Ve gercekten sunun farkina vardim ki suyun sicakligi inanilmaz derecede tada etki etmekte(olumlu manada) veya kahvenizi aci,zevksiz yapabiliyor. Ayni yontemle demledigim kahveyi 93 ve 95 derecelerle demleme yaptigimda tadim olarak cok fark hissettim. Ayni zamanda rao spin olarak yapilan hareketin dikkatli yapilmasi yoksa yine kahvede tad olarak olumsuz anlamda cok etki yaptigini gordum. Fikirlerimi paylasmak istedim. Herkese keyifli demlemeler.
Teşekkürler paylaşım için. Rao spin'de ne gibi bir yanlışlık yapıyordunuz, kaçınmak için soruyorum.
 

tahakucuk

Aktif Üye
İsim
Muammer Taha Küçük
Daha fazla  
İsim
Muammer Taha Küçük
Değirmen
Comandante
Ekipmanlar
V60, Kalita, Delter press
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Kocaeli
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
İzmit
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Derince
Bence özellikle aşırı toz bırakan kahvelerde rao spini çok şiddetli yapmamak gerek rao spin yatağı düzleştiriyor ancak şiddetli sallayınca kahve yatağındaki partiküller tekrardan harekete geçiyor. Bir de spin işlemi gövdeyi arttırıyo. Ben lilydrip kullandığım zaman blooming dışında drippera hiç temasta bulunmuyorum. Çok yararı oluyor bence.
 

Taso27

Aktif Üye
Konum
İstanbul, Bahçelievler, İçerenköy
İsim
Tahsin Bozar
Daha fazla  
İsim
Tahsin Bozar
Espresso Makinesi
Saeco Royal Professional
Değirmen
Eureka Mignon Filtro.comandante c40 nitro
Ekipmanlar
V60,moccamaster,chemex 3 cup
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Istanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Bahcelievler
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Icerenkoy
Twitter
T4s0
Teşekkürler paylaşım için. Rao spin'de ne gibi bir yanlışlık yapıyordunuz, kaçınmak için soruyorum.
Aslinda taha arkadasimiz cok guzel aciklamis, bende toz birakan kahvelerde etkisinin negatif oldugu yonunde dusunuyorum. Kendi yaptigim yanlisa gelince, gereginden fazla savurma yaptigimda tahminimce kahve yatağı bozuldugundan son akisi bozuyorum ve acimtrak bir tat elde ediyorum. Belki de elim cok aliskin degildir. :)
 

khems

Aktif Üye
Bence özellikle aşırı toz bırakan kahvelerde rao spini çok şiddetli yapmamak gerek rao spin yatağı düzleştiriyor ancak şiddetli sallayınca kahve yatağındaki partiküller tekrardan harekete geçiyor. Bir de spin işlemi gövdeyi arttırıyo. Ben lilydrip kullandığım zaman blooming dışında drippera hiç temasta bulunmuyorum. Çok yararı oluyor bence.
Lilydrip ile ben de aynısını yapıyorum, yararlı olduğu konusunda hemfikirim :)
 

ufukarican

Üye
Konum
Antalya
İsim
Ufuk ARICAN
Daha fazla  
İsim
Ufuk ARICAN
Değirmen
Comandante C40
Ekipmanlar
V60,Aeropress Stagg EKG
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Antalya
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Muratpaşa
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Kepez
@Kahveciningalaksirehberi sıcaklık değişikiliği ile ilgili konuda yapılmış bir testten bahsediyordu. 100 kişi üzerinde yapılan bir deneyde farklı su sıcaklıklarında demlenen diğer şartlar aynı olmak üzere Tad'a bir etkisi olmadığı ortaya çıkmış.
 

Kahveciningalaksirehberi

İyi Bilinen Üye
Editör
@Kahveciningalaksirehberi sıcaklık değişikiliği ile ilgili konuda yapılmış bir testten bahsediyordu. 100 kişi üzerinde yapılan bir deneyde farklı su sıcaklıklarında demlenen diğer şartlar aynı olmak üzere Tad'a bir etkisi olmadığı ortaya çıkmış.
Evet, teşekkürler ileti için.

SCA Webinar'ında paylaşılan slayt ve sunuyu umarım public açarlar, sıcaklık hakkında değinebiliriz.

Deneyde sıcaklığın tek başına değil, PE (yüzde olarak extraction9 ve TDS ile birleştiğinde o acı tatlara ulaşıldığını göstermişler. 3 etken sırasıyla değiştiriliyordu; diğer değişkenler sabit iken sıcaklığın değiştiği örneklerde bir fark olmadığı görülmüş.

Hatta @pofpof adlı arkadaşımız Probador alımında acı, kavruk tatları bir nebze hafifletmek adına bypass yapmayı önerdiğinde aklım almasa da mükemmel sonuçlar vermişti. Demek aslında TDS'i düşürdüğümüz içinmiş.
 
Son düzenleme:

NoDRaC

İyi Bilinen Üye
Yönetici
Editör
Konum
İstanbul
İsim
Suat
Daha fazla  
İsim
Suat
Espresso Makinesi
Lelit Bianca
Değirmen
Niche, Comandante
Ekipmanlar
V60, Chemex, Kalita, Melodrip
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
istanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
gaziosmanpaşa
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
taksim
Rao Spin ile ilgili bir yazı yayınlanmış. Dileyen okuyabilir.
 
Üst