• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Su sıcaklığı ve kettle

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Sergen
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Sergen

Barista
İsim
Mehmet Sergen
Daha fazla  
İsim
Mehmet Sergen
Merhaba
Filtre kahve de su sıcaklığı ne kadar önemli - yani gerçekte ne kadar önemli - misal 93 derece tarif için suyu kaynatıp 1-2 dakika bekleyip aktarmalı v60 a dökmek ile dereceli bir kettle de 93 dereceye ayarlayıp kullanmak arasında çok bariz fark olur mu.. önerilerinize göre ya kettle de kaynatıp 100-150 tl lik gooseneck kettle aktarıp demleme yapacagım yada dereceli stove over veya elektrikli kettle alacağım !

Selamlar @Mutlumur

Konu hususunda @orkunustel in henüz dumanı üstünde kıymetli bir paylaşımı var.Bir göz atmanı tavsiye ederim.

Link:

Merhaba
Filtre kahve de su sıcaklığı ne kadar önemli - yani gerçekte ne kadar önemli - misal 93 derece tarif için suyu kaynatıp 1-2 dakika bekleyip aktarmalı v60 a dökmek ile dereceli bir kettle de 93 dereceye ayarlayıp kullanmak arasında çok bariz fark olur mu.. önerilerinize göre ya kettle de kaynatıp 100-150 tl lik gooseneck kettle aktarıp demleme yapacagım yada dereceli stove over veya elektrikli kettle alacağım !
Bütçe varsa ısı kontrollü elektrikli kettle en iyisi. Ucuza gelmesi gerekiyorsa en basitinden gooseneck ve dijital bir termometre iş görür. Şahsen bu şekilde yapıyorum. Gooseneck'in kapağını açıp bir iki kez termometreyi daldırıyorum. Çok uğraştırıcı değil, iş görüyor.

Selamlar @Mutlumur

Konu hususunda @orkunustel in henüz dumanı üstünde kıymetli bir paylaşımı var.Bir göz atmanı tavsiye ederim.

Link:

Paylaşım için teşekkürler! ✌️

Öncelikle videoda da da görüldüğü üzere sadece tek parametre olarak su sıcaklığına odaklandığınızda 10 derecelik farkın 0,4 ekstraksiyon fark ettirdiği, tds'de de çok ufak bir fark yarattığı görülüyor. Videoda da dediğim gibi bu yanıltıcı bir etki mi hayır. Durum şöyle ilerliyor, bir reçete hazırlanırken genellikle tek parametre tek parametre farklı parametrelerde değişiklik yapılarak ilerleniyor. Yani eğer hedefimiz ekstraksiyon arttırmaksa sadece su sıcaklığını yükseltmiyoruz, aynı zamanda diğer parametreleri de oynuyoruz yavaş yavaş reçete hazırlarken. Hepsi ekolayzır gibi ayarlandığı zaman ortaya reçete çıkıyor. O sebeple her parametre tek başına ufak değişiklik yaratsa da toplanınca büyük bir değişikliğe sebep oluyorlar.

Genel olarak da su sıcaklığı farkının gözle görülen (tds-ekstraksiyon) ufak farkından söz etmek isterim. Arada fark ufak olsa da tatta ciddi farklıydı. Ve inanın bu fark yeni başlayanların da algılayabileceği bir farktı. O zaman niye rakamlar yakın diyeceksiniz. Bunun sebebi ekstraksiyon yüzdesi ölçsek de o çözelti içerisinde sükroz(şeker) mi daha yüksek, asitler mi daha yüksek, yağlar mı daha yüksek miktarda bilemiyoruz. Bunun için laboratuvar analizi gerekir. Fakat tattan baktığımız zaman 0,4lük bir farkın tatlılığı arttırdığını gördüğümüzde şekerin de daha fazla çözündüğünü anlayabiliyoruz, o zaman o fark dramatik bir fark oluyor.

Isı ayarlı ayarsız kettle meselesine gelirsek, ben herkese ucuz ya da pahalı fark etmez ısı ayarlı su ısıtıcı öneriyorum. Yaptığınızın tekrarlanabilirliği açısından ciddi önem taşıyor ısı ayarlı su ısıtıcılar. V60 benzeri ekipman değil de cupping'de, french press'te, clever'da vb ekipmanlarda kullanıyorsanız kuğu boyunlu olmasına da gerek yok. Isı ölçerle kontrol de bir seçenek ancak kontrolüyle kapaması açması vakit çalıyor ve ölçerinizin iyi olması gerekiyor tam bir doğru sonuç almanız açısından.

Arkadaşlar merak ettiğim bir şey var benim termometre başlıklı Gooseneck ibriğim var. Su 96-97 civarında kaynıyor. Bulunduğum yerdede rakım 1100 civarı bu dereceler doğrumudur? Yoksa daha hassas bir termometre mi alayım? Eğer doğruysa demlemelerde genelde 96 derece sıcaklık öneriliyor, şimdi ben 96 demlersem kaynar suda demlemiş oluyorum bunun bi zararı olur mu? Yokşa 3-4 derece altına indirip ısıyı öylemi demlemeliyim?

Arkadaşlar merak ettiğim bir şey var benim termometre başlıklı Gooseneck ibriğim var. Su 96-97 civarında kaynıyor. Bulunduğum yerdede rakım 1100 civarı bu dereceler doğrumudur? Yoksa daha hassas bir termometre mi alayım? Eğer doğruysa demlemelerde genelde 96 derece sıcaklık öneriliyor, şimdi ben 96 demlersem kaynar suda demlemiş oluyorum bunun bi zararı olur mu? Yokşa 3-4 derece altına indirip ısıyı öylemi demlemeliyim?
Konu içindeki mesaj 'Suyun kaynama sıcaklığının değişmesi' https://www.kahvekulubu.net/sosyal/threads/suyun-kaynama-sicakliginin-degismesi.976/post-22575

Belirttiğiniz yükseklik için normal değer...

Çok merak ettim bu neden önerilmiyor acaba
Sudaki çözünmüş gazlar ve uçucu maddeler kaçıyor uzun süre kaynatınca veya çift kaynatma yapınca, basitçe kimyası ve tadı bozuluyor, istenmeyen maddelerin yoğunluğu artıyor, bu nedenle ne kadar kısa süre kaynar halde durursa o kadar iyi

Sudaki çözünmüş gazlar ve uçucu maddeler kaçıyor uzun süre kaynatınca veya çift kaynatma yapınca, basitçe kimyası ve tadı bozuluyor, istenmeyen maddelerin yoğunluğu artıyor, bu nedenle ne kadar kısa süre kaynar halde durursa o kadar iyi
Benim kettle dibinde her zaman su kalır birdahaki demlememde ustune su ekler öyle yaparım.Aynı suyu da 3-4 kere kaynatıp yaptigim oldu hiç bir fark hissetmedim.Benim fark hissetmemem öyle olduğu anlamina gelmez tabi bence bu bilgi çok geçerli değil pratikte

Önceki demlemeden kettle'da kalan suyu eşin/ailenin kullandığı çaydanlığa boşaltıp, kettle'a yeni su doldurmak. Biliyorum çoğumuz yapıyoruz bunu, aramızda şş.

Bütçeniz varsa ısı ayarlı elektrikli kettle almak tabi ki en mantıklısı ama ben düz bi gooseneck drip kettle+ ikea termometre kullanıyorum ve gayet memnunum.

@orkunustel çok teşekkürler , peki önereceğiniz isi ayarlı bir kettle var mıdır.. upgrade etmemizi gerektirmeyen tek sefer alımlık
Ben senelerdir Bonavita kullanıyorum ama sanırım bir distribütörü yok Türkiye'de. Bonavita'dan tasarımı büyük ölçüde kopyalanmış olsa da fiyat performans ürünü olması sebebiyle kullananlarından Konchero su ısıtıcısını çok duydum övgüyle ama kullanmadım. Fellow var dillere destan ama fiyatı yüksek malesef.

Selamlar,

Kendi adıma şöyle bir niyetim var,mokapot pour-over yöntemlere göre su sıcaklığını biraz daha tölere ödebilir olması sebebi ile bir termometre[ben biraz manuelci olduğum için manuel tercihim] temin edeceğim.Her evde bulunan herhangi bir kettle'ım mevcut.

Geri