• Aralık
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı yaklaşması nedeni ile Kahve Kulübü kahve alım anketini başlattık. Sizlerin oyları ile belirlenen firmadan Aralık ayı toplu kahve alımı yapılacak.
    Aralık ayı Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Grubuna katılmayı unutmayın.

Su hakkında bir soru

weltschmerz

Aktif Üye
Konum
Ankara
İsim
Kemal
Daha fazla  
İsim
Kemal
Espresso Makinesi
Beko 2170
Değirmen
Lido 3, Comandante
Ekipmanlar
Plastik V60, Aeropress, Mokapot, Delterpress, Melodrip, Türk Kahvesi Seti
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Çankaya
Merhaba arkadaşlar, kahve demlerken aklıma çok sık takılan bir soru var ileride benim gibi bu konu hakkında çözüm arayanların yararlanabilmesi için başlık açıyorum.

Su bir kez ısıtılıp soğuduktan sonra tekrar ısıtılıp kahve demlemek için kullanılabilir mi?
Genellikle kullanacağım suyu yapacağım kahve miktarına göre tartıp öyle ısıtıyorum mesela 300 mL su kullanacaksam filtreyi ıslatmak, bardağı ısıtmak için vs. 450 mL su ısıtıyorum ve demleme yapıyorum fakat bu şekilde demleme yaparken 92 derecede başladığım su sıcaklığı demleme sonunda genellikle 88 dereceye düşüyor ve bu beni rahatsız ediyor (Rahatsız etmeli mi? Bu sıcaklık düşüşü fincanın kalitesini etkiler mi?) bunun sebebi olarakta kettle içindeki suyun azaldıkça daha hızlı soğuması olduğunu düşünüyorum. Bunun önüne geçmek için daha fazla su ısıtmak ve sonraki demlemede de aynı suyu kullanmak nasıl sonuçlara yol açar? Öncelikle su ile ilgili bilgileri ve deneyimleri sebebiyle @Kahveciningalaksirehberi ve @pacamara olmak üzere sizlerin fikirlerini bekliyorum.
 

Coffeeworm

İyi Bilinen Üye
Selamlar, tekrar ısınan suda mineral kaybı olmaktadır.

Yani kahvenizin çözünmesine yardımcı olan kalsiyum, magnezyum gibi mineraller büyük oranda kayba uğrar bu da demlemede tatsal dezavantajlar doğurur.

Ekipman ve filtremi çeşme suyu ile ıslatıyorum ve buono kettle içindeki suyu içme suyunu kaynatana kadar dökmüyorum, böylelikle gooseneck kettle son ana kadar sıcak kaldığı için bir ısı kaybı olmuyor.
 

Kahveciningalaksirehberi

İyi Bilinen Üye
Editör
Suyun tekrar kaynamasından çok, sıcaklıktaki dramatik düşüş daha çok rahatsız etmeli 😁 israf etmek gibi gözükse de, 250 mL su kullanacağım demlemelerde bile full kettle kullanıyorum.

Kaynayıp soğuyan suda oksijen kaybı olur gibi yazılar var, daha düz bir tatta olur su vs. Ben titrasyon testleriyle 96-97 dereceye (Ankara’da kaynama sıcaklığı) çıkarıp geri oda sıcaklığına düşürüp ölçtüğümde bikarbonat haricinde bir değişiklik olmadığını farkettim (hata payı da olabilir, +/- 5 ppm fark olabilir). Hatta bu farkın da belki de çok az buharlaşan suyun mineral düzenini az da olsa etkilemesinden dolayıdır dedim.

O yüzden tamamen içim rahat olsun diye yeni su koyuyorum. Mineral vs kaybediyor mu bilgim yok, 180 derecedeki katı madde miktarı olduğuna göre bu mineraller, kayba uğradığını sanmıyorum. Su buharlaşıyordur, mineral sabittir, O zaman suyun kompozisyonu değişir evet 👍🏻

Kalan suyu başka bir şeye aktarıp soğuduktan sonra çiçek sulama için kullanıyorum genelde 😁
 

ytghan

İyi Bilinen Üye
İsim
Emre
Ayni sorunu ben de yaşiyorum.Kettle’ı tamamen doldurmazsam su cabuk soğuyor.Tamamen doldursam kettleda bekleyen su kokuyor ve tadı değişiyor.Sizler neler yapıyorsunuz bu konuda?
 
Üst