• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Spada Coffee olarak seçildi. Bu konudan Ağustos ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Su Arıtma Cihazları

Konum
Ankara
Merhaba arkadaşlar. Kullandığınız su arıtma cihazları ile ilgili deneyimleri bu başlık altında paylaşalım.

-Ne zaman, kaç liraya aldınız?
-Suyun TDS değerini kaça kadar düşürüyor?
-Bir yıl kullanımın ardından TDS değeri kaça düşüyor?
-Filtre değişimi kaç lira?
-Arıtılmış su ile kahve demlediğinizde farkı hissediyor musunuz?
-Bir litre su elde ederken kaç litre su harcıyor.
 
Son düzenleme:
Marka da yazsak aslında almak isteyenler için tavsiye niteliğinde olur 👍
 
-Uzun zamandır kullanıyorum aldığım fiyatı hatırlamıyor ancak piyasada 500 TL ile 1500 TL aralığında satılıyor
-Osmos sonrası TDS 10/15 aralığında oluyor (Antalya)
-1 yıl sonunda TDS düşmez yükselir 30/40 aralığında (Antalya)
-Takım Filtre 5 adet Membran dahil 150/200 TL aralığında değişiyor
-Direk osmos dan aldığım su ile demleme yapmıyorum yakın zamana kadar farklı sular ile karıştırarak kullanıyordum
- Şu anda @Kahveciningalaksirehberi Teoman Kardeşimin yönlendirmeleri ile kendim hazırlıyorum suyu
-ilgili Konu 👇
Link
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar forumda ve whatsapp gruplarında defalarca konuşulan bu konu hakkında sıkça sorulan sorulara bir açıklama getirip konuyu aydınlatmak gerektiğini düşünüyorum.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ne işim bu ne de konu hakkında uzman değilim. Sadece sizlerinde kafasında dönüp duran sorular yıllarca benimde kafamda dönüp durdu bir gün canıma tak edince içine daldım ve 2 senedir aktif olarak kullandığım sistemimden memnunum ve vereceğim bilgiler bunun ışığındadır. Eğer içimizde daha yetkin/uzman arkadaşlarımız varsa lütfen bildiklerini bizimle paylaşsın ama nedendir bilinmez(ki bir teorim var birazdan anlatacağım) konu arıtma olunca herkes dut yemiş bülbüle dönüyor.

Evet gelelim ilk ve en temel soruya: hangi marka/model su artıma alalım?

Valla arkadaşlar hangisini alırsanız alın aynı. :) Biliyorum bu cevap herkeste hayal kırıklığı yaratıyor ama gerçek bu. Bunu sindirene kadar bende bir türlü arıtma alamamıştım. Sonunda gözümü karartıp bir tanesini aldım. İyi ki de almışım diyorum şimdi.

E peki hiç mi fark yok aralarında?
Tam olarak öyle değil tabi ama önce temel mantığını anlamanız lazım. Arıtmanın kalbi "membran filtre" denilen parçadır. Resmen baş roldür. kalanı ancak yan rol. Yani kritik parça membrandır kalanı hangi marka model alırsanız alın sonuçta neredeyse hiç bir şey değişmez.

Peki ne yapacağız?
"Sana ne kardeşim benim param var!" diyen arkadaşlar gitsin amerikan firmalarından sadece filtre değişimine binlerce lira harcanan sistemlerden alsın. Bundan sonrası aklı selimler içindir. :cool:

Çin malı korkunuz yoksa en ucuz su arıtmayı alın geçin emin olun sonuç aynı olacak. Peki neye dikkat edeceğiz? Eğer alacağınız parçalar NSF onaylı olursa iyi olur. Plastik kalitesi iyi olur. Uzun vadede sağlığınız açısından yani ama çıkan suda hiç bir şey değişmez. Tek dikkat edeceğiniz parça "membran" demiş miydim?

İnternet'e su arıtma yazın çıkan en ucuz ürünü alın. Bir de Dow veya LG membran alıp taktığınızda alabileceğiniz en iyi su arıtmayı en ucuza aldınız tebrikler! 👏

ters.jpg

Evinizdeki su basıncına göre ekstra motorlu ya da motorsuz modellere bakmanız gerekiyor.

E peki ne oldu bu 5 filtre 10 filtre 15 filtre sistemler? Amerikan firmaları zart zurt? Suyu arıtan parça membrandır. Ondan önceki 3 filtre membran çabuk kirlenmesin çabuk eskimesin diye olan filtrelerdir. Ömürleri 6 aydır. 6 ayda bir değiştirirseniz çok aşırı kireçli, tuzlu bir bölgede değilseniz 2 sene rahatlıkla membranınızı kullanırsınız.

Membrandan sonraki filtre ise arıtılmış suyun tadını düzeltiyor sadece. Ve ondan sonraki 2 3 4 kaç filtre olursa olsun suda çok bir şeyi değiştiremiyor maalesef. Yani ben değiştirenini bulamadım bulursanız bana da haber verin.

Gelelim atık su mevzusuna. Arıtmayı alıp sisteminize taktığınızda genel 1 e 3 oluyor. 1 litre temiz su için 3 litre su atık oluyor. Arıtmada beni çok rahatsız eden konulardan birisi buydu. Gelecekte temiz suyu bulamayacağımız günler olacağını düşünerek bu derde bir çare bulmak istedim. En pratik çözümü atık suyu bir konteyner da biriktirip başka işlerde kullanmak(klozet, bahçe sulama vs...) ama bu benim için çok pratik değildi(apartman dairesi mode) o yüzden araştırırken permeate pump diye bir şeyle karşılaştım.

perme.gif

Peki nedir bu pompa ve ne işe yarar?
Arıtmadaki atık suyun temel sebebi yetersiz basınç yüzünden membrandan geçemeyen sudur. Temiz suyun biriktiği depo doldukça içindeki basınç artar. Bir süre sonra bu basınç o kadar artar ki su membrandan geçmekte zorlanır. Peki permeate pompa ne yapar? Atık su temiz su oranını 1 e yaklaştırır ve sabitler.

To be continued... ;)
 
Evet devam edelim bakalım.

Şimdi internette araştırdık alabileceğimiz en ucuz sistemi ve ayrıca kaliteli membranımızı veya alabileceğimiz DOW/LG membranlı en ucuz sistemi seçtik aldık. Su konusunda kafamızı rahatlatmak için permeate pompamızı da aldık. ee ya sonra?

Permeate_Pump_Standard_Install_grande.jpg


Bu şekilde montajını gerçekleştiriyoruz. Sonra da 6 ayda bir ön filtreleri yılda bir post carbon filtreyi 2 yılda birde membranımızı değiştirerek kullanıyoruz. :cool:

Peki bu ters ozmoz ne yapıyor, suyu nasıl temizliyor? Membran dediğimiz suyu neredeyse saf H2O haline getirene kadar süzüyor çünkü içindeki deliklerden molekül boyutunda bile bir şey geçmesi çok zor. Örneğin musluğunuzdan su örneği aldınız ve TDS metre ile baktınız 200 400 hatta 600 gibi değerler görebilirsiniz yaşadığınız yere, tesisatınıza vs. göre. Arıtmanın çıkışından su aldığınızda ise 0-20 TDS gibi bir değer almanız lazım.
Bu da suyun içinde iletken neredeyse hiç bir şey kalmadığını gösteriyor. Membran organik ve inorganik her şeyi süzüyor.

Peki bu arıtılmış suyu içmek ne kadar sağlıklı? Normal şartlarda saf su "sağlıksız" değildir. Ama sürekli ve sadece bu su tüketilirse vücudunuz elektrolit kaybı yaşamaya başlar. Bu yüzden sağlıksız olduğu söylenir ve kısmen doğrudur. Ama çeşmeden içinde koli basili olan su içmek size direkt zarar verirken bu su sadece uzun vadede ve tekrar edeyim sürekli ve sadece bu su tüketilirse zararlıdır. Bunun nedeni suyun içinden süzdüğümüz minerallere vücudumuzun ihtiyaç duymasıdır. Beşinci filtreden sonra takılan "alkali filtre", "mineral filtresi", "detoks filtresi" vb filtreler maalesef iyi niyetli olasalar bile işe yaramamaktadır. Çünkü suyun bu tarz mineralleri çözüp içine kabul etmesi çok uzun zaman istemektedir ama siz suyu sadece 1 saniyede bu filtrenin içinden geçirdiğinizden dolayı su pek minerallenmez.

Peki ne yapmak gerekir?
Eğer doğal kaynak suyu da tüketiyorsanız evinizdeki tüm su ihtiyacını bu arıtmadan sağlamıyorsanız hiç bir şey yapmanıza gerek yok.
Ama özellikle evde küçük çocuğunuz varsa (onlar bu minerallere daha fazla ihtiyaç duyduklarından) suyunuzu arıtmadan aldıktan sonra içine bir miktar soda katabilirsiniz. TDS'i arttırmak için şebeke suyunu arıtma suyuna belirli oranda karıştırsan sistemler duydum :eek: ki buna hiç anlam veremediğimi belirtmek isterim. Çünkü bu alenen mikroplarından arındırmak için emek ve para harcanan suyu tekrar mikroplandırmak anlamına geliyor. Mantıken aşırı saçma buldum ama siz bilirsiniz.

Gelelim bu arıtmayı sadece kahvede kullanacaklara ve kahve su ilişkisine. o konunun uzmanı arkadaşımız @Kahveciningalaksirehberi ;)
Ama bende bildiğim bir iki satır bilgiyi bırakayım şuraya. Saf su ile kahve demlemek çok anlamlı değil maalesef. Kahvenin içindeki yağların çözülebilmesi için suyun bazı özellikleri olması gerekiyor. Bu özellikleri SCAA şöyle tanımlamış.

STC_Water_Standards.png

Suyunuzu arıttığınızda PH 7.0 ve Klor 0 değerleriniz otomatik sağlamış olarak kabul edebiliriz. Ama TDS iniz 150 ye göre çok düşük ve kalsiyum ile sodyum değerleriniz çok düşük olacaktır. Bunun için suyunuza mineral takviyesi yapmalısınız. Ben çok uğraşmamak adına thirdwavewater denilen ürünü kullanıyorum ama pek ala alacağınız bir kaç mineral ile kendinize bir baz hazırlayıp arıttığınız her litre suya o bazdan da karıştırabilirsiniz.
Değil mi @Kahveciningalaksirehberi 😄

Özetle arıtma alacaksanız şunu mu alayım? bunu mu alayım? şu marka mı daha iyi? bu marka mı daha iyi? gibi sorular yerine sonucu değiştiren şeylere odaklanın. Kaliteli bir membrana sahip cebinizi en az yakan arıtmayı alıp çıkan suya uygun mineralleri karıştırın ve kahvenizin %98'ini oluşturan suyunuzu sorun olmaktan çıkarın. :coffee:
 
Kahve için suyu bir nevi saflaştıran bir arıtma sistemi aldım.

-Bu ay, 400₺’ye aldım.
-Ankara suyunu 0 ppm’e düşürüyor.
-Bir yıl sonra cevaplayabilirim.
-Henüz bilgim yok.
-Üzerine sonradan mineral katıyorum, çok ciddi fark var.

Hangi firmadan aldınız acaba? Öğrenebilir miyiz?
 
Geri
Üst