Evet devam edelim bakalım.
Şimdi internette araştırdık alabileceğimiz en ucuz sistemi ve ayrıca kaliteli membranımızı veya alabileceğimiz DOW/LG membranlı en ucuz sistemi seçtik aldık. Su konusunda kafamızı rahatlatmak için permeate pompamızı da aldık. ee ya sonra?
Bu şekilde montajını gerçekleştiriyoruz. Sonra da 6 ayda bir ön filtreleri yılda bir post carbon filtreyi 2 yılda birde membranımızı değiştirerek kullanıyoruz.
Peki bu ters ozmoz ne yapıyor, suyu nasıl temizliyor? Membran dediğimiz suyu neredeyse saf H2O haline getirene kadar süzüyor çünkü içindeki deliklerden molekül boyutunda bile bir şey geçmesi çok zor. Örneğin musluğunuzdan su örneği aldınız ve TDS metre ile baktınız 200 400 hatta 600 gibi değerler görebilirsiniz yaşadığınız yere, tesisatınıza vs. göre. Arıtmanın çıkışından su aldığınızda ise 0-20 TDS gibi bir değer almanız lazım.
Bu da suyun içinde iletken neredeyse hiç bir şey kalmadığını gösteriyor. Membran organik ve inorganik her şeyi süzüyor.
Peki bu arıtılmış suyu içmek ne kadar sağlıklı? Normal şartlarda saf su "sağlıksız" değildir. Ama
sürekli ve sadece bu su tüketilirse vücudunuz elektrolit kaybı yaşamaya başlar. Bu yüzden sağlıksız olduğu söylenir ve kısmen doğrudur. Ama çeşmeden içinde koli basili olan su içmek size direkt zarar verirken bu su sadece uzun vadede ve tekrar edeyim
sürekli ve sadece bu su tüketilirse zararlıdır. Bunun nedeni suyun içinden süzdüğümüz minerallere vücudumuzun ihtiyaç duymasıdır. Beşinci filtreden sonra takılan "alkali filtre", "mineral filtresi", "detoks filtresi" vb filtreler maalesef iyi niyetli olasalar bile işe yaramamaktadır. Çünkü suyun bu tarz mineralleri çözüp içine kabul etmesi çok uzun zaman istemektedir ama siz suyu sadece 1 saniyede bu filtrenin içinden geçirdiğinizden dolayı su pek minerallenmez.
Peki ne yapmak gerekir?
Eğer doğal kaynak suyu da tüketiyorsanız evinizdeki tüm su ihtiyacını bu arıtmadan sağlamıyorsanız hiç bir şey yapmanıza gerek yok.
Ama özellikle evde küçük çocuğunuz varsa (onlar bu minerallere daha fazla ihtiyaç duyduklarından) suyunuzu arıtmadan aldıktan sonra içine bir miktar soda katabilirsiniz. TDS'i arttırmak için şebeke suyunu arıtma suyuna belirli oranda karıştırsan sistemler duydum
ki buna hiç anlam veremediğimi belirtmek isterim. Çünkü bu alenen mikroplarından arındırmak için emek ve para harcanan suyu tekrar mikroplandırmak anlamına geliyor. Mantıken aşırı saçma buldum ama siz bilirsiniz.
Gelelim bu arıtmayı sadece kahvede kullanacaklara ve kahve su ilişkisine. o konunun uzmanı arkadaşımız
@Kahveciningalaksirehberi
Ama bende bildiğim bir iki satır bilgiyi bırakayım şuraya. Saf su ile kahve demlemek çok anlamlı değil maalesef. Kahvenin içindeki yağların çözülebilmesi için suyun bazı özellikleri olması gerekiyor. Bu özellikleri SCAA şöyle tanımlamış.
Suyunuzu arıttığınızda PH 7.0 ve Klor 0 değerleriniz otomatik sağlamış olarak kabul edebiliriz. Ama TDS iniz 150 ye göre çok düşük ve kalsiyum ile sodyum değerleriniz çok düşük olacaktır. Bunun için suyunuza mineral takviyesi yapmalısınız. Ben çok uğraşmamak adına thirdwavewater denilen ürünü kullanıyorum ama pek ala alacağınız bir kaç mineral ile kendinize bir baz hazırlayıp arıttığınız her litre suya o bazdan da karıştırabilirsiniz.
Değil mi
@Kahveciningalaksirehberi
Özetle arıtma alacaksanız şunu mu alayım? bunu mu alayım? şu marka mı daha iyi? bu marka mı daha iyi? gibi sorular yerine sonucu değiştiren şeylere odaklanın. Kaliteli bir membrana sahip cebinizi en az yakan arıtmayı alıp çıkan suya uygun mineralleri karıştırın ve kahvenizin %98'ini oluşturan suyunuzu sorun olmaktan çıkarın.