• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

SSP Kahve Bıçak (Burr) Setleri Arasındaki Farklar

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan NoDRaC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

NoDRaC

Barista
Yönetici
Editör
Konum
İstanbul
İsim
Suat
Daha fazla  
İsim
Suat
Espresso Makinesi
Lelit Bianca
Değirmen
Niche, Comandante
Ekipmanlar
V60, Chemex, Kalita, Melodrip
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
istanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
gaziosmanpaşa
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
taksim
SSP firması Güney Kore merkezli. 1991 yılından beri sektörün içindeler . Son yıllarda ürettikleri üstün kaliteli kahve bıçakları ile adından sıkça söz ettirmeye başladı. Değirmenlerin üzerinde gelen bıçaklara göre öğütüm kalitesini artırdığına dair pek çok kullanıcı yorumu mevcut. Son gelişmelerden sonra sanırım bizde daha sık bu bıçakları konuşuyor olacağız. Bu konu altında hem bıçakları hemde bıçak modelleri arasında bulunan farkları tartışma istiyorum. Bu bıçaklar ile ilgili sanırım en deneyimli kişi sevgili Togay @raistlin . Vakit bulduğunda bizlere bilgi verirse harika olur. Benim Homebarista.be sitesinden edindiğim bilgilere göre üç farklı bıçak mevcut ve bunlar arasında ki farkları aşağıda özetlemeye çalışacağım. Forumdan sevgili @Kahveciningalaksirehberi @OkanT @turkalpmd bu bıçakları kullanıyorlar yorumlarını bu başlık altında belirtirlerse fikir edinmek isteyen arkadaşlar için harika bir kaynak olur.

1) High Uniformity Espresso

Bu bıçaklar espresso için öneriliyor. Özellikle orta ve koyu kavrulmuş espresso çekirdeği tercih edenler için bu bıçaklar öneriliyor.
Espresso tad profili: yüksek gövdeli, asidite ve aromaların seviyesi daha düşük.

2) Multi Purpose

Önceliğiniz espresso demlemek ve pour-over demlemelerinizin kalitesini artırmak istiyorsanız bu bıçak seti öneriliyor.
Espresso tad profili: daha çok asidite, aromalar daha belirgin, gövde zayıf.

3) Brewing (demleme) Bıçak seti

Bu bıçak seti öncelikli olarak pour-over yavaş demlemeye öncelik veren kişiler için öneriliyor. Espresso açısından ise açık kavrulmuş kahve çekirdeklerini tercih eden kullanıcılar için öneriliyor.

Aşağıdaki görsellleri Home-Barista sitesinden aldım.
38171_38171_ssp-uni-vs-multi-1_hb4036tu_hb7034FS.jpg
Üstteki Multi Purpose altta bulunan ise unimodal

38171_ssp-uni-vs-multi-top_hb3678FL.jpg

So tarafta bulunan multi purpose sağda bulunan ise unimodal
 
Son düzenleme:
2 deki açıklama doğru mu? Önceliği espresso olan hu bıçakları alsın deniliyor.
Ha kavrum light veya mediumdur o zaman mp doğru olur. Espresso alan adam da ne kadar açık kavrum tercih eder bilemedim.
 
Başladan belirteyim, bu SSP burrların hiç birini kullanmadım. O nedenle aşağıda yazdıklarım sadece araştırmalarımdan çıkardığım sonuç. Buna göre değerlendirmenizi öneriririm.

SSP burrlu bir değirmen almayı düşündüğüm için, bir süre önce espresso için hangisini almalıyım diye basit bir soru ile başlayan ama uzadıkça uzayan bir araştırmaya dönüştü. Benim anladığım hepsi espresso’ya uygun (unimodal v1/brew’ı da buna eklemek mümkün zannediyorum) ama tat profilleri farklı. Espresso ya da filtre için hangisini almalıyım sorusuna göre karar verilince, yanlış burr almak olası. Espresso ve belki de filtre kahvede ne arıyorsunuz sorusu ile başlamak lazım.

Kuş bakışı bir özetle High Uniformity/Espresso klasik espresso’ya daha yakın, multi-purpose ve brew ise ‘modern’ espresso. Hem espresso hem filtre için olsun diye multi-purpose alınırsa ama espresso’da aranan klasik espresso ise büyük hayal kırıklığına hazır olmak lazım.

Gördüğüm en iyi karşılaştırmalardan biri bu videoydu. Niche Zero’da karşılaştırmada eklenince, herşey daha net anlaşılıyor:

 
Selamlar,

Ssp burrler hakkında nacizane deneyim, bilgilerimi paylasayım hepsini denemiş olarak, ssp nin isimlendirmesi baya karisik.
Yine nacizane tavsiyem @Globally burr secenekleri ile ilgili detayli dogru bilgi vermezse, cok basi agriyacaktir, dogru tercih yapmayıp memnun kalmayanlar cok olacaktır.
1. Unimodal/brew burr ler ile espresso yapamazsınız ve evde marker yontemi ile alignment yapamazsanız.
Kafama silah dayasalarda espresso için kullanmam, sadece demleme yaparım, flavor clarity benim için cok cok onemli diyorsanız unimodal v1 diye gecen burr u alabilirsiniz ama sahsen mp ve unimodal arasında ekstrem bir fark yok, ben olsam yinede mp tercih ederdim, alignment konusu onemli.

2. Multi porpose burr ile demleme de cok guzel sonuclar alirsiniz, flavor clarity, yani tatlardaki temizlik berraklik hemen dikkat cekiyor, espresso içinde keza oyle fakat multi porpose burr ile klasik espresso yapamazsınız, eger doku, govde onemliyse tercih etmeyin. Espressoda Alisilagelmiş 1e1.5-2 oranlar için uygun degil, puck kolay cozuldugu icin ve direncikolay dustugu için 1e2.5-3-hatta 3.5 oranlarla demlemek gerekiyor yuksek akis ile. Hu da ideal akis ortalma 1ml/sn-3ml/sn iken mp da 2ml/sn-5ml/sn arasi dusunebilirsiniz. Tabi tat berrakligi, temizligi on plana cıkarken doku ve govdeden taviz vermek zorundasınız. Niche, commandante vb gibi konik burrlerden gecis yapacaksaniz alistiginiz recete ve tat profilini unutmanız gerekiyor, hayak kırıklıgı yasamamak için, farkli icecekler cıkıyor ortaya. Daha once deneyimlemediyseniz ve agirlikli espresso için kullanilacaksa oncelikle tavsiyem hu ile baslayıp sonra mp a gecmeniz.

3. High Uniformity burrler için konik ve Mp nin arasinda diyebilirim, klasik ile modern arasi. Flavor clarity yine iyi onplanda fakat kısmen govde ve doku da var.HU burr ile cok guzel demlemeler/filtre yapabilirsiniz, konik degirmenlere gore yine flavor clarity cok daha iyi olacaktır. Espressodada yine klasik modern arasi geciş daha kolay bardaklar alırsınız.

  • Tavsiyem hem espresso hem demleme için kullanilacaksa ve ne almanız konusunda emin dehilseniz HU alin pişman olmazsınız, daha once buyuk flat burr kullandiysanız mp dan ne beklediginizi biliyorsanız o zaman tercih edin.

  • Yine internette video/makaleleri/karsilastirmalari incelerken 64mm icin olduguna emin olun cunku ornegin 98mm HU ile 64mm HU nun yapısı birbirinden tamamen farkli, isimleri aynı olmasına ragmen.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
@OkanT

Niche Zero 64mm konik değirmen kullanan biri olarak ikinci değirmen Multi Purpose seçmek isabetli olacak.

Niche ile yüksek gövdeli aromadan taviz veren fincanlar elde ederken.

Multi Purpose bıçakla ise daha temiz, aroma açısından belirgin fakat gövde olarak daha zayıf fincanlar elde edeceğim.
 
@OkanT

Niche Zero 64mm konik değirmen kullanan biri olarak ikinci değirmen Multi Purpose seçmek isabetli olacak.

Niche ile yüksek gövdeli aromadan taviz veren fincanlar elde ederken.

Multi Purpose bıçakla ise daha temiz, aroma açısından belirgin fakat gövde olarak daha zayıf fincanlar elde edeceğim.
Kesinlikle cok guzel alternatif olur, ardaki fark oldukca belirgin olacaktir.
 
Selamlar,

Ssp burrler hakkında nacizane deneyim, bilgilerimi paylasayım hepsini denemiş olarak, ssp nin isimlendirmesi baya karisik.
Yine nacizane tavsiyem @Globally burr secenekleri ile ilgili detayli dogru bilgi vermezse, cok basi agriyacaktir, dogru tercih yapmayıp memnun kalmayanlar cok olacaktır.
1. Unimodal/brew burr ler ile espresso yapamazsınız ve evde marker yontemi ile alignment yapamazsanız.
Kafama silah dayasalarda espresso için kullanmam, sadece demleme yaparım, flavor clarity benim için cok cok onemli diyorsanız unimodal v1 diye gecen burr u alabilirsiniz ama sahsen mp ve unimodal arasında ekstrem bir fark yok, ben olsam yinede mp tercih ederdim, alignment konusu onemli.

2. Multi porpose burr ile demleme de cok guzel sonuclar alirsiniz, flavor clarity, yani tatlardaki temizlik berraklik hemen dikkat cekiyor, espresso içinde keza oyle fakat multi porpose burr ile klasik espresso yapamazsınız, eger doku, govde onemliyse tercih etmeyin. Espressoda Alisilagelmiş 1e1.5-2 oranlar için uygun degil, puck kolay cozuldugu icin ve direncikolay dustugu için 1e2.5-3-hatta 3.5 oranlarla demlemek gerekiyor yuksek akis ile. Hu da ideal akis ortalma 1ml/sn-3ml/sn iken mp da 2ml/sn-5ml/sn arasi dusunebilirsiniz. Tabi tat berrakligi, temizligi on plana cıkarken doku ve govdeden taviz vermek zorundasınız. Niche, commandante vb gibi konik burrlerden gecis yapacaksaniz alistiginiz recete ve tat profilini unutmanız gerekiyor, hayak kırıklıgı yasamamak için, farkli icecekler cıkıyor ortaya. Daha once deneyimlemediyseniz ve agirlikli espresso için kullanilacaksa oncelikle tavsiyem hu ile baslayıp sonra mp a gecmeniz.

3. High Uniformity burrler için konik ve Mp nin arasinda diyebilirim, klasik ile modern arasi. Flavor clarity yine iyi onplanda fakat kısmen govde ve doku da var.HU burr ile cok guzel demlemeler/filtre yapabilirsiniz, konik degirmenlere gore yine flavor clarity cok daha iyi olacaktır. Espressodada yine klasik modern arasi geciş daha kolay bardaklar alırsınız.

  • Tavsiyem hem espresso hem demleme için kullanilacaksa ve ne almanız konusunda emin dehilseniz HU alin pişman olmazsınız, daha once buyuk flat burr kullandiysanız mp dan ne beklediginizi biliyorsanız o zaman tercih edin.

  • Yine internette video/makaleleri/karsilastirmalari incelerken 64mm icin olduguna emin olun cunku ornegin 98mm HU ile 64mm HU nun yapısı birbirinden tamamen farkli, isimleri aynı olmasına ragmen.

@OkanT

Niche Zero 64mm konik değirmen kullanan biri olarak ikinci değirmen Multi Purpose seçmek isabetli olacak.

Niche ile yüksek gövdeli aromadan taviz veren fincanlar elde ederken.

Multi Purpose bıçakla ise daha temiz, aroma açısından belirgin fakat gövde olarak daha zayıf fincanlar elde edeceğim.
1 shot niche + 1 shot MP karışımı nirvana mı olur? 😅🙂
 
Selamlar,

Ssp burrler hakkında nacizane deneyim, bilgilerimi paylasayım hepsini denemiş olarak, ssp nin isimlendirmesi baya karisik.
Yine nacizane tavsiyem @Globally burr secenekleri ile ilgili detayli dogru bilgi vermezse, cok basi agriyacaktir, dogru tercih yapmayıp memnun kalmayanlar cok olacaktır.
1. Unimodal/brew burr ler ile espresso yapamazsınız ve evde marker yontemi ile alignment yapamazsanız.
Kafama silah dayasalarda espresso için kullanmam, sadece demleme yaparım, flavor clarity benim için cok cok onemli diyorsanız unimodal v1 diye gecen burr u alabilirsiniz ama sahsen mp ve unimodal arasında ekstrem bir fark yok, ben olsam yinede mp tercih ederdim, alignment konusu onemli.

2. Multi porpose burr ile demleme de cok guzel sonuclar alirsiniz, flavor clarity, yani tatlardaki temizlik berraklik hemen dikkat cekiyor, espresso içinde keza oyle fakat multi porpose burr ile klasik espresso yapamazsınız, eger doku, govde onemliyse tercih etmeyin. Espressoda Alisilagelmiş 1e1.5-2 oranlar için uygun degil, puck kolay cozuldugu icin ve direncikolay dustugu için 1e2.5-3-hatta 3.5 oranlarla demlemek gerekiyor yuksek akis ile. Hu da ideal akis ortalma 1ml/sn-3ml/sn iken mp da 2ml/sn-5ml/sn arasi dusunebilirsiniz. Tabi tat berrakligi, temizligi on plana cıkarken doku ve govdeden taviz vermek zorundasınız. Niche, commandante vb gibi konik burrlerden gecis yapacaksaniz alistiginiz recete ve tat profilini unutmanız gerekiyor, hayak kırıklıgı yasamamak için, farkli icecekler cıkıyor ortaya. Daha once deneyimlemediyseniz ve agirlikli espresso için kullanilacaksa oncelikle tavsiyem hu ile baslayıp sonra mp a gecmeniz.

3. High Uniformity burrler için konik ve Mp nin arasinda diyebilirim, klasik ile modern arasi. Flavor clarity yine iyi onplanda fakat kısmen govde ve doku da var.HU burr ile cok guzel demlemeler/filtre yapabilirsiniz, konik degirmenlere gore yine flavor clarity cok daha iyi olacaktır. Espressodada yine klasik modern arasi geciş daha kolay bardaklar alırsınız.

  • Tavsiyem hem espresso hem demleme için kullanilacaksa ve ne almanız konusunda emin dehilseniz HU alin pişman olmazsınız, daha once buyuk flat burr kullandiysanız mp dan ne beklediginizi biliyorsanız o zaman tercih edin.

  • Yine internette video/makaleleri/karsilastirmalari incelerken 64mm icin olduguna emin olun cunku ornegin 98mm HU ile 64mm HU nun yapısı birbirinden tamamen farkli, isimleri aynı olmasına ragmen.
Merhaba,

Faydalı bir başlık olmuş. (Özellikle benim gibi bu konuda bilgisi kısıtlı kişiler için.)

1- Globally’nin df64 sayfasındaki “espresso” olarak sunduğu burr seçeceği sizin saydiginiz maddelerden birine denk geliyor mu, biliyor musunuz?

2- Önceligi filtre olan, haftada max bir kez espresso tüketecek biri icin öneriniz ne olurdu?
 
Merhaba,

Faydalı bir başlık olmuş. (Özellikle benim gibi bu konuda bilgisi kısıtlı kişiler için.)

1- Globally’nin df64 sayfasındaki “espresso” olarak sunduğu burr seçeceği sizin saydiginiz maddelerden birine denk geliyor mu, biliyor musunuz?

2- Önceligi filtre olan, haftada max bir kez espresso tüketecek biri icin öneriniz ne olurdu?
High Uniformity - HU - globally de espresso olarak gecen, demleme/filtre icinde rahatlikla kullanilabilir.
Multi Purpose - MP - cok amacli, her ikisi icinde diye gece.
unimodal - brew olarak gecen, espresso da kullanilmaz.

HU yada MP tercih edeceksiniz. Yukarida aciklamaya calistim, ikiside iyi onemli olan nasil bir bardak beklediginiz, o bilgilere gore tercihi siz yapmalisiniz benim yonlendirmem uygun olmaz.
 
niche nin yanına ozaman öneriniz MP anladığım kadarıyla. açıklamalar ve zamanınız için teşekkürler çok bilgilendirici olmuş.
 
Ben niche'in espressosundan çok memnunum o yüzden brew(unimodal) diskli bir df64 düşünüyorum ama çok fark yaratır mı emin değilim.
 
Selamlar,

Ssp burrler hakkında nacizane deneyim, bilgilerimi paylasayım hepsini denemiş olarak, ssp nin isimlendirmesi baya karisik.
Yine nacizane tavsiyem @Globally burr secenekleri ile ilgili detayli dogru bilgi vermezse, cok basi agriyacaktir, dogru tercih yapmayıp memnun kalmayanlar cok olacaktır.
1. Unimodal/brew burr ler ile espresso yapamazsınız ve evde marker yontemi ile alignment yapamazsanız.
Kafama silah dayasalarda espresso için kullanmam, sadece demleme yaparım, flavor clarity benim için cok cok onemli diyorsanız unimodal v1 diye gecen burr u alabilirsiniz ama sahsen mp ve unimodal arasında ekstrem bir fark yok, ben olsam yinede mp tercih ederdim, alignment konusu onemli.

2. Multi porpose burr ile demleme de cok guzel sonuclar alirsiniz, flavor clarity, yani tatlardaki temizlik berraklik hemen dikkat cekiyor, espresso içinde keza oyle fakat multi porpose burr ile klasik espresso yapamazsınız, eger doku, govde onemliyse tercih etmeyin. Espressoda Alisilagelmiş 1e1.5-2 oranlar için uygun degil, puck kolay cozuldugu icin ve direncikolay dustugu için 1e2.5-3-hatta 3.5 oranlarla demlemek gerekiyor yuksek akis ile. Hu da ideal akis ortalma 1ml/sn-3ml/sn iken mp da 2ml/sn-5ml/sn arasi dusunebilirsiniz. Tabi tat berrakligi, temizligi on plana cıkarken doku ve govdeden taviz vermek zorundasınız. Niche, commandante vb gibi konik burrlerden gecis yapacaksaniz alistiginiz recete ve tat profilini unutmanız gerekiyor, hayak kırıklıgı yasamamak için, farkli icecekler cıkıyor ortaya. Daha once deneyimlemediyseniz ve agirlikli espresso için kullanilacaksa oncelikle tavsiyem hu ile baslayıp sonra mp a gecmeniz.

3. High Uniformity burrler için konik ve Mp nin arasinda diyebilirim, klasik ile modern arasi. Flavor clarity yine iyi onplanda fakat kısmen govde ve doku da var.HU burr ile cok guzel demlemeler/filtre yapabilirsiniz, konik degirmenlere gore yine flavor clarity cok daha iyi olacaktır. Espressodada yine klasik modern arasi geciş daha kolay bardaklar alırsınız.

  • Tavsiyem hem espresso hem demleme için kullanilacaksa ve ne almanız konusunda emin dehilseniz HU alin pişman olmazsınız, daha once buyuk flat burr kullandiysanız mp dan ne beklediginizi biliyorsanız o zaman tercih edin.

  • Yine internette video/makaleleri/karsilastirmalari incelerken 64mm icin olduguna emin olun cunku ornegin 98mm HU ile 64mm HU nun yapısı birbirinden tamamen farkli, isimleri aynı olmasına ragmen.

Şimdi biraz geç gördüm öncelikle kusura bakmayın. Biz bu DF64'ü geçen sene 4 kişi aldık keza SSP'leri de öyle. İlk alırkan Okan abi kendisine sormadan bize yardımcı olmuştu.

Tüm açıklığıyla yazacağım; önce dedim ki ne diyo len bu, sana ne ne alırsam alırım dedim. MP almayın espressodan keyif alamazsınız dedi. Tabi bizde doğulu hinliği var ya, hem EK43 gibi filtre içeyim hem iyi bir espresso değermeni olsun vs. Sonrasında Okan abi sağolsun bazı açıklamalar ile burr'leri daha iyi tanımıştık vs. Atıfen buraya geri bakabiliriz.

Neyse abi geldi SSP'ler Gagne diyor 20 kg çöp kahve öğütün seasoned olsun. Ulan 20 kg ne, red özelliği için Koreli amcamız 2000 kg'a kadar garanti veriyor (bu arada kendisiyle az konuşunca Eğirdir'e geldiğini belirtiyordu) Neyse gittim 4 - 5 kg türk kahvesi için kavrulmuş robusta aldım. 20'şer gram şeklinde öğüttüm 250 kez öğüttüm demek oluyor. Gagne demiş bi ince bir kalın bilmem ne Lagom için demiş ama Lagom gibi premium aletler zaten seasoned geliyor :D. Neyse abi şunu dedim gerçekten bu mu yani, bu arada değirmeni dolaba attım bi ara motor yanmasın diye baya ısındı.

Dedik işte heh EK43, yok abi EK43 değil, olmasın da aman boşverin CMD mi SSP MP mi SSP MP tokatlar geçer. Ama bakın burası şokomelli, gerçekten ağdalı bir tadı oluyor kahvenin neyse FİLTRE hocam FİLTRE. Espressoda ne mi oldu, uzun zamandır espresso içmedim espressodan soğudum desem yalan olmaz.

İşte sürekli bi espresso çekirdek görüyorum hemen yükseliyorum alıyorum sonra dialing problemi yaşıyorum, robot ile oldukça yorucu bir duruma geliyor. He bu arada hayatımın en güzel ESPRESSO'sunu da SSP-MP ile içtim nasıl mı?
Doğru çekirdek seçimi --> Mesela Güney amerika öğüttün mü öff, ama ne colombia ne etiyopya gelmiyor. Kenya zaten ocak dışı :D

Mesela o dönem modern espresso ile ilgili nasıl bir profil izlemem gerekiyor nasıl bir süre yakalamam lazım vs diye Okan abiye sordum, tabi onda Lagom ve Decent setupı var, direkt Decent için kendi kavurduğu (o zaman öğrendim hem kavuruyor hem kafesi var hem Q) kavrumu da kendi lagom ve decent'e göe kalibre ettiği calibre markasıyla sattığı 9 mm blend kahve'yi aldım ve gayet güzel sonuçlar aldım. Yani demem o ki SSP - MP ile klasik espresso imkansız değil, sadece zor :D ama en önemlisi doğru çekirdek. Mesela Williamdan da Brezilya almıştım o da güzeldi. Şimdi atıf kısmına geleyim bazen diyorum ben neden bu adamı dinlemedim. Hocalarımız hep der, akıllı olan akıl sorar, he sormadan geldi diye oldu sanırım. O konuda bir miktar pişmanım.

Ben ne mi önereyim;
- Ben CMD Specialita kullanmıştım.
- CMD 4 aydır kayınçoda, 1 sene de ben kullanmadım.
- Specialita çok uyguna alıp çok uyguna sattım, pişmanım bir miktar, ama arkadaşıma gitti o yüzden hafifliyor.
- BU DEMEK DEĞİL Kİ SPECİALİTA MI DF64 MÜ DENİRSE SPECİALİTA DİYECEM.
- Abi bi kere CMD'den daha üst düzeyde evde öğütüm yapmak bu fiyatlarda çok zor bir olanak. Ben evimde oldukça keyifli filtre kahveler içiyorum. Espresso'dan soğudum ama bunda bir miktar ülkede ki etiyopya dominansını es geçmemek lazım, uygun espresso çekirdeği bulmak oldukça zor.
- Şimdi biraz cahilliğime verin, SSP-MP aslında toz çıkarmıyor, daha doğrusu unimodalın toz çıkaranı ama HU kadar çıkarmayanı. Mala anlatır gibi olsam espresso eşittir finely fine by fine tozların çevresinden su geçirilerek yapılan kahve derdim. Yani aslında bu espresso bağımlı kahvelerin neden kolay şekilde kafe tarzı yerlerde yaygın kullanabilirliğini açıklamakta aslında kime verirsen ver cihaz sana amerikano yapıyor kanallı kanalsız :D . Yani ben Okan abinin aldığı sensorial yelpazeyi hissedemiyorum muhtemelen, ve hatta pepuk hocam gibi sakız notalarını filan seçemiyorum, ancak normal dağılıma uygun olan espresso için çok ahım şahım bir değirmen gerekli değil ''''BENCE!!!!''''. Mignon da bence buradan vuruyor parayı :D
- Mesela stock gelen itallmill ile kapışkaplan desenli espressomu acme bardağımdan içerken muazzam zevk alıyordum.
- SSP - MP geldikten sonra bundan öğüttüklerinizle kapişkokaplan desenli fotoğrafları instagramınızda oldukça keyifli tadı varmışçasına paylaşamazsınız!!
- NEDEN --> TOZ YOK YAHU TOZ YOK :D ESPRESSO TAM OLAMIYOR :D
- Şu Denis abi var bi aslında Avusturyalı, mesela onun kahve aldığı bir yer var;
- https://damatteo.se/collections/coffee/products/modern-espresso
- ne güzel 38 birim paraya 1 kg espresso çekirdeği alıyorsun dialing için misss kesinlikle alamayız. Belki SSP ülkemizde yaygınlaşırsa girişimci kavurucu abiler ablalar modern espresso kavurur, he ben normaline de razıyım orası başka :D

- Her ne kadar deneyim ve bilgim Okan abi kadar olmasa da ben de gelen soruları cevaplayabilirim vakit buldukça. He bir de DF64 için takma sökme envai çeşit anatomik ekipmanlarını biliyorum o konuda da anlatırız belki.
- Alignment için 8 saat uğraştım obsesifseniz - takıntılıysanız alignment düşünmeyin diyecem ama imkansız :D
 
Şimdi biraz geç gördüm öncelikle kusura bakmayın. Biz bu DF64'ü geçen sene 4 kişi aldık keza SSP'leri de öyle. İlk alırkan Okan abi kendisine sormadan bize yardımcı olmuştu.

Tüm açıklığıyla yazacağım; önce dedim ki ne diyo len bu, sana ne ne alırsam alırım dedim. MP almayın espressodan keyif alamazsınız dedi. Tabi bizde doğulu hinliği var ya, hem EK43 gibi filtre içeyim hem iyi bir espresso değermeni olsun vs. Sonrasında Okan abi sağolsun bazı açıklamalar ile burr'leri daha iyi tanımıştık vs. Atıfen buraya geri bakabiliriz.

Neyse abi geldi SSP'ler Gagne diyor 20 kg çöp kahve öğütün seasoned olsun. Ulan 20 kg ne, red özelliği için Koreli amcamız 2000 kg'a kadar garanti veriyor (bu arada kendisiyle az konuşunca Eğirdir'e geldiğini belirtiyordu) Neyse gittim 4 - 5 kg türk kahvesi için kavrulmuş robusta aldım. 20'şer gram şeklinde öğüttüm 250 kez öğüttüm demek oluyor. Gagne demiş bi ince bir kalın bilmem ne Lagom için demiş ama Lagom gibi premium aletler zaten seasoned geliyor :D. Neyse abi şunu dedim gerçekten bu mu yani, bu arada değirmeni dolaba attım bi ara motor yanmasın diye baya ısındı.

Dedik işte heh EK43, yok abi EK43 değil, olmasın da aman boşverin CMD mi SSP MP mi SSP MP tokatlar geçer. Ama bakın burası şokomelli, gerçekten ağdalı bir tadı oluyor kahvenin neyse FİLTRE hocam FİLTRE. Espressoda ne mi oldu, uzun zamandır espresso içmedim espressodan soğudum desem yalan olmaz.

İşte sürekli bi espresso çekirdek görüyorum hemen yükseliyorum alıyorum sonra dialing problemi yaşıyorum, robot ile oldukça yorucu bir duruma geliyor. He bu arada hayatımın en güzel ESPRESSO'sunu da SSP-MP ile içtim nasıl mı?
Doğru çekirdek seçimi --> Mesela Güney amerika öğüttün mü öff, ama ne colombia ne etiyopya gelmiyor. Kenya zaten ocak dışı :D

Mesela o dönem modern espresso ile ilgili nasıl bir profil izlemem gerekiyor nasıl bir süre yakalamam lazım vs diye Okan abiye sordum, tabi onda Lagom ve Decent setupı var, direkt Decent için kendi kavurduğu (o zaman öğrendim hem kavuruyor hem kafesi var hem Q) kavrumu da kendi lagom ve decent'e göe kalibre ettiği calibre markasıyla sattığı 9 mm blend kahve'yi aldım ve gayet güzel sonuçlar aldım. Yani demem o ki SSP - MP ile klasik espresso imkansız değil, sadece zor :D ama en önemlisi doğru çekirdek. Mesela Williamdan da Brezilya almıştım o da güzeldi. Şimdi atıf kısmına geleyim bazen diyorum ben neden bu adamı dinlemedim. Hocalarımız hep der, akıllı olan akıl sorar, he sormadan geldi diye oldu sanırım. O konuda bir miktar pişmanım.

Ben ne mi önereyim;
- Ben CMD Specialita kullanmıştım.
- CMD 4 aydır kayınçoda, 1 sene de ben kullanmadım.
- Specialita çok uyguna alıp çok uyguna sattım, pişmanım bir miktar, ama arkadaşıma gitti o yüzden hafifliyor.
- BU DEMEK DEĞİL Kİ SPECİALİTA MI DF64 MÜ DENİRSE SPECİALİTA DİYECEM.
- Abi bi kere CMD'den daha üst düzeyde evde öğütüm yapmak bu fiyatlarda çok zor bir olanak. Ben evimde oldukça keyifli filtre kahveler içiyorum. Espresso'dan soğudum ama bunda bir miktar ülkede ki etiyopya dominansını es geçmemek lazım, uygun espresso çekirdeği bulmak oldukça zor.
- Şimdi biraz cahilliğime verin, SSP-MP aslında toz çıkarmıyor, daha doğrusu unimodalın toz çıkaranı ama HU kadar çıkarmayanı. Mala anlatır gibi olsam espresso eşittir finely fine by fine tozların çevresinden su geçirilerek yapılan kahve derdim. Yani aslında bu espresso bağımlı kahvelerin neden kolay şekilde kafe tarzı yerlerde yaygın kullanabilirliğini açıklamakta aslında kime verirsen ver cihaz sana amerikano yapıyor kanallı kanalsız :D . Yani ben Okan abinin aldığı sensorial yelpazeyi hissedemiyorum muhtemelen, ve hatta pepuk hocam gibi sakız notalarını filan seçemiyorum, ancak normal dağılıma uygun olan espresso için çok ahım şahım bir değirmen gerekli değil ''''BENCE!!!!''''. Mignon da bence buradan vuruyor parayı :D
- Mesela stock gelen itallmill ile kapışkaplan desenli espressomu acme bardağımdan içerken muazzam zevk alıyordum.
- SSP - MP geldikten sonra bundan öğüttüklerinizle kapişkokaplan desenli fotoğrafları instagramınızda oldukça keyifli tadı varmışçasına paylaşamazsınız!!
- NEDEN --> TOZ YOK YAHU TOZ YOK :D ESPRESSO TAM OLAMIYOR :D
- Şu Denis abi var bi aslında Avusturyalı, mesela onun kahve aldığı bir yer var;
- https://damatteo.se/collections/coffee/products/modern-espresso
- ne güzel 38 birim paraya 1 kg espresso çekirdeği alıyorsun dialing için misss kesinlikle alamayız. Belki SSP ülkemizde yaygınlaşırsa girişimci kavurucu abiler ablalar modern espresso kavurur, he ben normaline de razıyım orası başka :D

- Her ne kadar deneyim ve bilgim Okan abi kadar olmasa da ben de gelen soruları cevaplayabilirim vakit buldukça. He bir de DF64 için takma sökme envai çeşit anatomik ekipmanlarını biliyorum o konuda da anlatırız belki.
- Alignment için 8 saat uğraştım obsesifseniz - takıntılıysanız alignment düşünmeyin diyecem ama imkansız :D
Oncelikle samimi anlatimin ve guzel dusuncelerin icin tesekkur ederim.
birkac eklemek, duzeltmek istedigim konu var, bu konuda konusuldukca daha cok kafa karisikligi yaratiyoruz sanki :)
Duzeltmek istedigim kisim MP ile espresso dan keyif alamazsiniz bolumu. Cok cok iyi espressolar icilebilir sadece ne beklediginiz onemli, bir niche, yada commandante ile ayni icecek cikmiyor, yine ayni receteleri kullanirsaniz bitter olacaktir, aliskanliklarin disina cikmak gerekiyor. Evet fine lar cok daha az fakat cozunmesi icin finelara ihtiyaciniz kalmiyor, cok daha hizli cozunuyor, o yuzden daha dusuk basinc, daha hizli akis, daha yuksek oran almak istiyoruz.
Seasoning ile ilgili, bildigim kadari ile seasoning yapilmis olsa bile onceden kaplama yapilmadan yapiliyor. Eger seasoning yapma taraftari iseniz kaplamanin uzerine yine yapmak lazim. Ben yapmiyorum yada cok az 1-2 kilo max. Cok sart oldugunuda dusunmuyorum, bir muddet sonra degme noktasi degisiyor tabi.
son olarak bu kadar iyi degirmen, burr alip masraf yapip, ben aligment yapmam, bilmem ugrasamam diyorsaniz, bence almayin, olmazsa olmaz, yoksa hicbir manasi kalmiyor. Gelbura hazir aligment yapip gonderse bile bu ancak kisa sureli cozum olur.
 
Duzeltmek istedigim kisim MP ile espresso dan keyif alamazsiniz bolumu. Cok cok iyi espressolar icilebilir sadece ne beklediginiz onemli, bir niche, yada commandante ile ayni icecek cikmiyor, yine ayni receteleri kullanirsaniz bitter olacaktir, aliskanliklarin disina cikmak gerekiyor. Evet fine lar cok daha az fakat cozunmesi icin finelara ihtiyaciniz kalmiyor, cok daha hizli cozunuyor, o yuzden daha dusuk basinc, daha hizli akis, daha yuksek oran almak istiyoruz.

Şu şekilde açıklamak daha doğru olur mu?
Elinizde giriş seviyesi Rancilio Silvia, Gaggia Classic vb... veya basit hx bir cihaz var ise Multi Purpose bıçaklardan verim alamazsınız ve sonuç hüsran olur. Bu tarz bir espresso cihazı varsa High Uniformity bıçak tercih etmek daha mantıklı olur.

Öte yandan Lelit Bianca, Decent gibi basınç, akış ve sıcaklık ile oynayabileceğiniz, farklı lezzetler veya modern espresso seviyorsanız o zaman Multi Purpose bıçak seçmek daha mantıklı olacak.
 
Şu şekilde açıklamak daha doğru olur mu?
Elinizde giriş seviyesi Rancilio Silvia, Gaggia Classic vb... veya basit hx bir cihaz var ise Multi Purpose bıçaklardan verim alamazsınız ve sonuç hüsran olur. Bu tarz bir espresso cihazı varsa High Uniformity bıçak tercih etmek daha mantıklı olur.

Öte yandan Lelit Bianca, Decent gibi basınç, akış ve sıcaklık ile oynayabileceğiniz, farklı lezzetler veya modern espresso seviyorsanız o zaman Multi Purpose bıçak seçmek daha mantıklı olacak.
peki Suat bey high uniformity bıçağı olan hangi öğütücüye tavsiye edersiniz.
 
Allah aşkına dostlar kardeşler şokomelliler..
3 4 masa dükkan.
Günde 5 max v60 10 Mocmaster Filtre Kahve desek.
Bu idose normal üzerinde gelen dişli ile beni dükkanda yarı yolda bırakır mı? Kasar mı? Tası yer bitirir mi?

İdose mi fellmu bi cvb nolur ya? Ssp almama gerek varmı?
 
Allah aşkına dostlar kardeşler şokomelliler..
3 4 masa dükkan.
Günde 5 max v60 10 Mocmaster Filtre Kahve desek.
Bu idose normal üzerinde gelen dişli ile beni dükkanda yarı yolda bırakır mı? Kasar mı? Tası yer bitirir mi?

İdose mi fellmu bi cvb nolur ya? Ssp almama gerek varmı?
Sizi yarı yolda bırakmaz garantili ürün. Hiç fellow kullanmadım ama üzerindeki dişli ile sanırım fellow idose a göre filtre kahvede daha iyi çünkü onun amacı sadece filtre kahve. Fakat kafeniz iyi iş yapıyor ve espresso talepleri geliyor arada bir makine alıyım derseniz fellow o zaman isteklerinize cevap veremez idose verir.
 
Geri
Üst