• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Spada Coffee olarak seçildi. Bu konudan Ağustos ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Sözen değirmen ve modifikasyon işlemleri

Bu hobiye gönül verip de kendi kahvesini öğütmeye başlayan ve sınırlı bütçesi olanlar için ilk edindiği değirmendir sözen. Birçoğumuz bu arkadaşı aldık, kullandık üstüne yazılar yazdık çizdik. Zamanında benim de sözenim vardı ve merak ile üstünde modifikasyonlar yapmıştım. Bu forumun arşivinde de olması gerektiğini düşünüyorum. Mutlaka birilerinin ilgisini cezbedecek ve yararlı olacaktır.

İlk iş sap ve gövdeyi ahşap ile giydirdim pirinç kokusundan kurtulmak için.
Hobilerim sebebi ile teknik imkanlarım fena değil. Eğeden hariç ek aletler de kullanarak hem dış hem iç burr için keskinleştirme yapmıştım.Sonuçlar gerçekten inanılmazdı eskiye göre. Çekme hızı, kolaylığı ve homojenlik çok fark etti. Top şekilli kol süper konforlu oldu.

Ayar vidası ve yuvası biraz diş kapmış, yeniden klavuzdan geçirip vidayı da alyan baş ile değiştirdim. Bence daha konforlu bir ayar imkanı oldu alyan ile.
Yapılan işlemler ile daha homojen ve hızlı çekim yapılabiliyor. Çekirdekleri daha erken kapıp içine çekiyor çünkü. Ve keskinleştirildiği için de çekirdeklerin kayarak, kolu boşa çevirme hissini yaşamıyorsunuz.Kesme hissi ve sesi belirginleşiyor.

Bir süre böyle kullandıktan sonra, nereye kadar gidebileceğimi de görmek istediğimden, ikinci bir geliştirme yapmaya karar vermiştim. Üst kısımda milin geçtiği parçayı çıkararak 12mm merkezli çelik bir parça kesip dış çapını sıkışacak kadar büyük yapıp çekiçle ufak ufak vurarak silindir içine yerleştirdim.
Alt kısımda ise konik parçayı merkezinden 6mm uçla, 3-4mm delerek oyuk hazıladım. Vidayı tutan parça merkezli değildi, yenisini yaparak vida deliğini merkezle örtüşecek şekilde yeniden açtım. M8 civatanın ucundan 3mm lik kısımda dişleri silerek 6mm civarına indirdim ki konik kısımda açtığım yere girebilsin. Yine de ufak miktarda sürtme ve merkezleme hataları oluyor tabi. Vidayı sıkıp kolu çevirerek parçaları birbirine alıştırdım. Taneciklerde büyük parçaların azaldığını ve ilk mod sonrasından daha iyi olduğunu gözlemledim.
IMG_1406.JPGIMG_1408.JPGIMG_1409.JPGIMG_1410.JPGIMG_1412.JPG
 
Teknik teferruattan anlamam fakat büyük emek verildiği bariz. Çok iyi görünüyor, ellerinize sağlık. Ben de en azından çevirme koluna daha büyük bir tutacak yaptırmayı düşünüyorum fakat mesela diş keskinleştirmeyi nasıl yapacağımı bilmiyorum.
 
Teşekkür ederim. İnce saatçi eğeleri ile yada ince dişli eğe; köşeli sert bir cisime sarılı zımpara ile de yapabilirsiniz. Yapılan şey zikzak şeklinde olan girinti ve çıkıntıları keskin köşeli hale getirmek. Ancak konik dişlinin tabanına yaklaştıkça dikkatli olmalı. Oradan almamalısınız. Aksi halde, ince öğütümler için sona kadar sıksanız dahi yeterince ufak öğütemez hale gelir. Benim bir yardımım gerekirse, her zaman yardımcı olurum.
 
Teşekkür ederim. İnce saatçi eğeleri ile yada ince dişli eğe; köşeli sert bir cisime sarılı zımpara ile de yapabilirsiniz. Yapılan şey zikzak şeklinde olan girinti ve çıkıntıları keskin köşeli hale getirmek. Ancak konik dişlinin tabanına yaklaştıkça dikkatli olmalı. Oradan almamalısınız. Aksi halde, ince öğütümler için sona kadar sıksanız dahi yeterince ufak öğütemez hale gelir. Benim bir yardımım gerekirse, her zaman yardımcı olurum.

Çok sağ olun, sormanız yeter. Bir ara bir kurcalayacağım bakalım :)
 
Kuzen ellerine sağlık harika bir inceleme olmuş. Sözen alacak kişiler için super bir çalışma.
 
Çok güzel görünüyor, milin altına delikler açıp tık tık ayar mekanizması yapılabilir üzerinde çalışmak lazım.
 
Selamlar, üstteki çalışma çok güzel olmuş, tebrik ederim..
Bu kısımda ben de bir eklenti yapmıştım ve salınımı epey azaltarak güzel sonuç aldım...
Yaptığım parça; Tornacıların kullandığı beyaz veya siyah sert plastiğe benzeyen malzemeden 1cm kalınlığında milin sıkı gireceği 12mm çapında delik olan, 41mm dış çapında bir halka yaptırdım. Sizin yaptığınız parçanın yaklaşık 1cm kalın olanı olarak düşünebilir siniz.
Bunu burr un biraz üstüne mile taktım, böylece üstteki sizin değiştirdiğiniz mevcut yuva ile ile birlikte mil iki noktadan tutunmuş oldu, altta yapılan merkezlemeye gerek kalmadan milin salınımı çok azaldı...
 
Dışına yaptığınız ahşap için nasıl bir malzeme kullandınız? Harika olmuş yapılan güncellemeler elinize sağlık
 
Geri
Üst