• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Sizce Bu Kahvenin Kavrumu Doğru Mu?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 4PieD
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

4PieD

Barista
İsim
Erkan
Daha fazla  
İsim
Erkan
Merhaba sipariş ettiğim bir kahve bugün bana ulaştı, kahve 29 Kasım kavrumlu dolasıyla net bir tada ulaşabilmek adına 7-10 gün beklemek durumundayım filtre için. Fakat içini açıp baktığımda renklerde gözle görülebilir bir farklılık var daha önceki farklı markalardaki kahvelere bu kadar bakmamıştım. Sizce tadı çok etkiler mi bu durum?

Not: Bilmediğim bir konu o yüzden danışmak istedim.

Kahve Etiyopya. Sorun olmayacaksa bekleyip demleyeceğim daha sonra.

WhatsApp Image 2021-12-02 at 16.17.22.jpegWhatsApp Image 2021-12-02 at 16.17.16.jpeg

Merhaba sipariş ettiğim bir kahve bugün bana ulaştı, kahve 29 Kasım kavrumlu dolasıyla net bir tada ulaşabilmek adına 7-10 gün beklemek durumundayım filtre için. Fakat içini açıp baktığımda renklerde gözle görülebilir bir farklılık var daha önceki farklı markalardaki kahvelere bu kadar bakmamıştım. Sizce tadı çok etkiler mi bu durum?

Ekli dosyayı görüntüle 17196Ekli dosyayı görüntüle 17197
Özellikle ikinci fotoğrafta sol alttaki iki yanyana çekirdek çok farklı renk gözüküyor. Bir tutarsızlık var gibi. Ama en iyi yol gösterici demlemek ve tatmak olacaktır diye tahmin ediyorum. Hoşunuza giderse devam hocam :)

Tadarak karar vermek daha doğru. Her firmanın kavrum politikası farklı olabilir. Aslında koyu kavurmak da yanlış bir durum değil. Hitap ettiği kitle koyu kavrum sevenlerse veya çekirdek bunu gerektiriyorsa koyu da kavrulabilir. Hangi firmadan aldığınıza bağlı. Bildiğimiz açık-orta kavuran nitelikli kahvecilerden aldıysanız sorun olabilir. Keskin bir acılık veya özellikle is tadı alırsanız iletişime geçebilirsiniz bana göre...

Sadece merak ettiğim tutarsızlık mı var olduğu, bekleyip tadına bakacağım. 29 Kasım da sayarsak pazar pazartesi demlemeye başlarım.

Teşekkür ederim yorumlarınız için.

Natural Etiyopya çekirdeğine benziyor. Ufak tefek defektlere bakılırsa kahve gr2 Bu durumda ton farklılıkları bir nebze normal karşılanır. 2020/21 hasatı ise tatsal olarak çok sorun yaşatmaz. (Şimdilik) Biraz koyu kavrulmuş orta sınıf bir kahve diyebiliriz. Damak zevkinize göre beğeni durumu size kalmış. Afiyetler ✌️

Merhabalar Etiyopya kahveleri genellikle aynı bahçede çok çeşitli varyeteler barındırır çiftçiler de bu kahveleri karışık bir şekilde toplar. Yetiştirilen türler de genellikle zarif ve daha küçük boyutlu çıktı verir. Ayrıca elek boyu sınıflandırma da kullanılmaz. Tüm bu meseleleri bir araya getirdigimizde iki yol vardır giriş sıcaklığini düşürerek uzun ve yayvan bir profilde kavurmak. Bu görsel olarak güzellik kazandırır ve daha az kompleks asitlik bizi bekler.

Diğer yol ise giriş sıcaklığıni yüksek tutmak ve kısa bir profil ile kavurmak ki bu da kompleksligi artıran fakat çok karışık varyeteli kahvelerde karmaşaya sebep olabilecek bir soruna yol açabilir. Bu karmaşayı da kavurucu arkadaş biraz daha koyulastirarak dengelemeye çalışmış kendi yorumu kendi kararı hatalı bir tarafı yok

Amma velakin ben olsam ilk defa bu kahveyi kavuruyor isem giriş sıcaklığini düşürür çekirdeğe girişte uyguladığım ısı transferi süreci molasini kısa tutar başlangıçta yüklenip gelişmeyi uzatıp yine kısa profilde kavurdum.

Sonuç şu ki kavurucunun yorum farkı 😃

Ekli dosyayı görüntüle 17196Ekli dosyayı görüntüle 17197

Etiyopya çekirdekleri ve özellikle de Sidamo, kısmen Harar ve Jimma gibi çekirdekler aşırı koyu kavrulmadıkça kolay kolay homojen bir sonuç vermez. Yukarıda da bahsedildiği gibi nice küçük/büyük çiftlik, onlarca çeşit ağaç, rakım farkı gibi etkenler nedeniyle her çekirdek oluşum ve gelişim sürecini tamamlayamaz. Ve heirloom denilen varyete içinde envai çeşit yadigar tohum barındıran sınıflandırılması mümkün olmayan bir şey. Bu nedenle çok dikkate almamak lazım homojenlik durumunu. Ancak mesela çekirdek bir Colombia olsa, Honduras olsa, Panama olsa o vakit kavrum tutarlılığını ve homojeniteyi önemserim şahsen.

Herkese çok teşekkür ederim aydınlattığınız için öğrenmiş oldum sizin sayenizde :)

Geri