• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular - Bölüm 1 - V60'ta Su Döküş Stilleri Demlemeyi Nasıl Etkiler?

orkunustel

Üye
Konum
İstanbul
İsim
Orkun Üstel
Daha fazla  
İsim
Orkun Üstel
Espresso Makinesi
La Marzocco Mini, Linea Classic, Linea PB, Strada EP, Modbar, Mavam, Steam
Değirmen
Mazzer Robur, Kony, Victoria Arduino Mythos 1, Anfim Scody 2, Mahlkönig EK43, K30, Peak, Comandante
Ekipmanlar
V60, Kalita, Clever, Acaia Tartı, Comandante Değirmen, Bonavita Kettle
Herkese selamlar,

Daha önceden yazı içeriği öneri konusunda da yazdığım gibi döküş basamakları üzerine video yapmayı planlamıştım. Gel zaman git zaman, bana gelen soruların tek bir yere kanalize olması sonucunda, V60'a hemen her başlayanın da kulağına gelmiş olan kenara su gelirse kahve bypass olur/seyrelir önermesine öncelik vererek; TDS ve Ekstraksiyon ölçümleriyle, karşılaştırmalı, mümkün mertebe tarafsız bir video çekmeye karar verdim. Bu videoda da döküş basamaklarının ve stillerinin kahvedeki çözünme performansına etkisini inceliyorum. Umarım faydalı olur.



Not 1: Refraktometre kullanan arkadaşların dikkatine, kahveler deneme kavurması profillerinden biri ve bundan dolayı genel olarak çözünmesi zor olduğu için değerler tüm denemelerde düşük oldu. :)
Not 2: @NoDRaC Suat bey bir yandan teknik bir konu olup diğer yandan ise yeni başlayan ev baristalarına söylenen bir söylem olduğu için bu konu başlığını buraya mı açsam; ''Kahve Demleme'' genel başlığı altına mı açsam emin olamadım. Eğer video içeriği demlemeye yeni başlayanlar için ağır geleceğini düşünürseniz konuyu "Kahve Demleme" genel başlığı altına taşıyabilir misiniz?
 
@orkunustel

Video çalışması için teşekkürler. :)

Videoyu izlerken görmek istediğim, ve kafamda soru işareti bırakan 2 noktayı paylaşmak isterim.
1- Tek döküş ve kenarlardan toplayarak demleme olsa nasıl sonuç çıkar diye merak ettim. Böylelikle aynı döküş tipi için kenardan toplama farkını ayrı ayrı görebilirdik. hem çoklu döküş ve hem de kenardan toplama farkı ortaya çıkardı.

2- Belirtiğiniz gibi demlemeyi etkileyen bir çok parametre mevcut ve bunların hepsini aynı tutabilmek mümkün değil. Zaten böyle bir iddianızında video da olmadığını bahsediyorsunuz. Benim aklıma takılan ikinci nokta ise aslında bu değişkenlerden biri olan demleme süreleri üzerine. Birinci demlemede süre olarak diğer iki demlemeden çok daha önce bitiyor. Tabiki total demleme sürelerini bir aynı tutmak çok kolay bir iş değil. Fakat burada birinci demleme için döküşü diğer iki demeleme de olduğu gibi 1:30 da biticek şekilde tamamlasak nasıl olur diye düşündüm. Videodan gördüğüm kadarı ile 1:10 civarı döküş bitiyor. 20 sn lik fark total demleme süresin >20 sn olarak etki ederdi diye düşünüyorum.

Keyifli video için tekrar teşekkürler. Pazar günü kahvemi yudumlarken izledim. :) Birde Kolombiya vlog'larınızdan birini izledim. Kolombiya iç pazarında satılan kahveyi görünce üzüldüğümü de buradan belirtmek isterim.
 
@orkunustel

Video çalışması için teşekkürler. :)

Videoyu izlerken görmek istediğim, ve kafamda soru işareti bırakan 2 noktayı paylaşmak isterim.
1- Tek döküş ve kenarlardan toplayarak demleme olsa nasıl sonuç çıkar diye merak ettim. Böylelikle aynı döküş tipi için kenardan toplama farkını ayrı ayrı görebilirdik. hem çoklu döküş ve hem de kenardan toplama farkı ortaya çıkardı.

2- Belirtiğiniz gibi demlemeyi etkileyen bir çok parametre mevcut ve bunların hepsini aynı tutabilmek mümkün değil. Zaten böyle bir iddianızında video da olmadığını bahsediyorsunuz. Benim aklıma takılan ikinci nokta ise aslında bu değişkenlerden biri olan demleme süreleri üzerine. Birinci demlemede süre olarak diğer iki demlemeden çok daha önce bitiyor. Tabiki total demleme sürelerini bir aynı tutmak çok kolay bir iş değil. Fakat burada birinci demleme için döküşü diğer iki demeleme de olduğu gibi 1:30 da biticek şekilde tamamlasak nasıl olur diye düşündüm. Videodan gördüğüm kadarı ile 1:10 civarı döküş bitiyor. 20 sn lik fark total demleme süresin >20 sn olarak etki ederdi diye düşünüyorum.

Keyifli video için tekrar teşekkürler. Pazar günü kahvemi yudumlarken izledim. :) Birde Kolombiya vlog'larınızdan birini izledim. Kolombiya iç pazarında satılan kahveyi görünce üzüldüğümü de buradan belirtmek isterim.

Gökhan bey desteğiniz, güzel fikirleriniz için çok teşekkür ederim.

İki görüşünüzde çok mantıklı ve şimdi düşününce keşke bu şekilde deneseymişim dedim. :) İlk önerinizi ve ikinci önerinizi videosuz (aynı konseptte bir video daha çekmek çok vakit alacak çünkü) fotoğraflı ve yazılı olarak deneyerek buraya aktarabilirim. Eksikliği bu şekilde gidermiş olmak isterim. :) İkinci öneriniz için 240 ml'lik bir demlemede son döküşü 01:30'a tamamlayacak şekilde çok ince dökerek deneyebilirim, ajitasyon azalacağından çözünme bir miktar azalacaktır diye tahmin ediyorum deneyince göreceğim. Bir ufak bilgilendirme, videodaki deneme kavurması olan Etiyopya bitti, aynı Etiyopya'nın farklı profiliyle bu denemeyi gerçekleştirebilirim. Bundan dolayı TDS Ekstraksiyon farklılıkları oluşacaktır. Bu videodaki testle kıyaslamadan ek test gibi bakabiliriz çıkacak sonuçlara kısaca.

Kolombiya iç pazarında satılan ticari kahveler gerçekten çok kötü. En azından bir çok ülkede ticari kahveler de nispeten kaliteli kahvelerle yapılıyor. Sevindirici yan Kolombiya'da nitelikli kahveyi iç pazarda kullanmak, satmak tüketmek yasak değil. Bundan dolayı son sekiz buçuk yılda özellikle nitelikli kahve dükkanları kavurucular açılmış, sektör gelişmiş durumda. Hatta oradaki nitelikli kahve dükkanlarının çoğu sadece Kolombiya kahveleri sattıkları için, Kolombiya kahvelerinin aslında ne kadar geniş tat skalasında olduklarını görmek açısından çok iyi bir tat deneyimi yaşatıyor oradaki kafeler.

Önerileriniz için yine teşekkür etmiş olacağım ama gerçekten kaçırdığım eksik noktalar olduğu için benim de denemem ve göstermem adına daha da faydası dokunacak fikirler, bundan dolayı yine çok teşekkür ederim. :)
 
@orkunustel bey emeğinize sağlık. Benim ufak bir sorum olacak uygun görürseniz. V60 için suyu kimileri saat yönünde, kimileriyse saat yönünün tersinde dökmekte. Bir çok tez okudum her iki döküş yönü için de, lakin sizin fikirlerinizi de merak ediyorum. Gözlemlerime göre siz saat yönüne (yani v60 içerisindeki spirallerin tersine doğru) döküyorsunuz. Bu bir farklılık yaratır mı, burada en sağlıklı yöntem hangisidir? Sevgiler..
 
İki görüşünüzde çok mantıklı ve şimdi düşününce keşke bu şekilde deneseymişim dedim. :) İlk önerinizi ve ikinci önerinizi videosuz (aynı konseptte bir video daha çekmek çok vakit alacak çünkü) fotoğraflı ve yazılı olarak deneyerek buraya aktarabilirim. Eksikliği bu şekilde gidermiş olmak isterim.

Takipteyim. Geri bildirimim üzerine aksiyon almanız beni mutlu etti. Sonuçları bekleyeceğim.
 
Şu ana kadar kendisinden en çok istifade ettiğim isimlerden birisiniz. Her videonuzdan bir şeyler öğreniyorum. Kendi adıma şükranlarımı sunuyorum.

Ben üç döküşteki sonuçları da merak ediyorum açıkçası. Reçeteleriniz arasında var, gerek görür, denerseniz bir sorumu daha cevaplamış olursunuz

Bir de, döküş bittikten sonra Rao Spin gibi bir işlem acaba extraksiyona ne derece etki edecek? Artıracak mı diye de merak ediyorum.

Tekrar teşekkür ediyorum. Sonraki videonuzu da dört gözle bekliyorum :)
 
@orkunustel bey emeğinize sağlık. Benim ufak bir sorum olacak uygun görürseniz. V60 için suyu kimileri saat yönünde, kimileriyse saat yönünün tersinde dökmekte. Bir çok tez okudum her iki döküş yönü için de, lakin sizin fikirlerinizi de merak ediyorum. Gözlemlerime göre siz saat yönüne (yani v60 içerisindeki spirallerin tersine doğru) döküyorsunuz. Bu bir farklılık yaratır mı, burada en sağlıklı yöntem hangisidir? Sevgiler..
Bu soru bugün bir beyefendi tarafından daha soruldu, sonraki video bunun denemesi olabilir. :) İlk V60 öğrenmeye başladığımdan beridir hep saat yönünde döküş yaptım ve aksini denememiştim açıkçası. Benim için de ilk olacak deneyince. :)
 
Açıkçası bu tür videolara gerçekten ihtiyacımız olduğunu düşünüyor ve bu sebeple size teşekkür etmek istiyorum. İlerleyen süreçte teknikleride içeren daha detaylı videolarla bizleri aydınlatırsanız çok çok fazla hayır duası alacagınız tartışmasız bir gercek.Tekrar teşekkürler.
 
Şu ana kadar kendisinden en çok istifade ettiğim isimlerden birisiniz. Her videonuzdan bir şeyler öğreniyorum. Kendi adıma şükranlarımı sunuyorum.

Ben üç döküşteki sonuçları da merak ediyorum açıkçası. Reçeteleriniz arasında var, gerek görür, denerseniz bir sorumu daha cevaplamış olursunuz

Bir de, döküş bittikten sonra Rao Spin gibi bir işlem acaba extraksiyona ne derece etki edecek? Artıracak mı diye de merak ediyorum.

Tekrar teşekkür ediyorum. Sonraki videonuzu da dört gözle bekliyorum :)

Güzel görüşleriniz için çok teşekkür ediyorum.

Rao Spin, kaşıkla karıştırma vb devinimler genel olarak ekstraksiyonu arttırmaya yarıyor, Rao Spin dahilinde bir kaç ekstraksiyon arttırıcı, yatağın eşit şekilde de suyla temasını sağlayan yöntemleri kıyasladığım bir video da çekebilirim ileride o zaman. :)

Üç basamak kıyaslamasını da yarın iki basamaklı deneylerle beraber deneyip buraya yazacağım sonuçlarını.

İlginiz ve desteğiniz için çok teşekkür ederim! 🙏
 
Açıkçası bu tür videolara gerçekten ihtiyacımız olduğunu düşünüyor ve bu sebeple size teşekkür etmek istiyorum. İlerleyen süreçte teknikleride içeren daha detaylı videolarla bizleri aydınlatırsanız çok çok fazla hayır duası alacagınız tartışmasız bir gercek.Tekrar teşekkürler.

Sıkça Sorulan Sorular serisi bu ihtiyaca yönelik olacak. Genel olarak Instagram’dan da buradan da özelden sorulan tekniklere dair soruları elimden geldiği, birikimimim yettiğince açıklıyor ve açıklamaya devam ediyorum. Videolarla görsel deneysel destekle de ben de faydalı olacağına inanıyorum.

İlginiz desteğiniz için çok teşekkür ediyorum. 🙏
 
birkaç sorum daha olacak eğer mümkünse 😊

Hakan Bey’in reçetelerinde gördüğümüz uzun sürelerin etkisi ne oluyor acaba? Tabi o reçetelerde öğütüm ayarı daha düşük.

Ben demlemelerde kalibre ettiğim Buzdağı su ve yalın Buzdağı kullanıyorum. Su değerlerinin de ekstraksiyona etkisi vardır muhakkak. Ama ne düzeyde, merak etmiyor değilim
 
birkaç sorum daha olacak eğer mümkünse 😊

Hakan Bey’in reçetelerinde gördüğümüz uzun sürelerin etkisi ne oluyor acaba? Tabi o reçetelerde öğütüm ayarı daha düşük.

Ben demlemelerde kalibre ettiğim Buzdağı su ve yalın Buzdağı kullanıyorum. Su değerlerinin de ekstraksiyona etkisi vardır muhakkak. Ama ne düzeyde, merak etmiyor değilim
Selamlar Sacid Bey. Mümkün pekala tabi ki. :)

İnce öğütülmüş kahvenin uzun demlenmesi genel olarak ekstraksiyonu arttırmaya sebep olur. Lakin eğer değirmen mümkün mertebe homojen öğütemiyorsa, ince öğütmede partikül dağılımının düzensiz olmasından kaynaklı kanallama olursa uzun demleme dengesiz hatta az çözünmeye de yol açabiliyor. Bunun en kolay gözlemi kötü espresso değirmeninde uzun süreli espresso demlemelerinde daha kolay ortaya çıkıp deneyimlenebiliyor.

Su ekstraksiyona etki bakımından en yüksek mertebede diyebiliriz çünkü çözücümüz su. Ben genellikle kahvesini aldığım kavurmahanelerden Türkiye’li markalardan veya yabancı markalardan kullandıkları suyun bilgisini rica ediyorum, onlara yakın bir suyu Reverse Osmos’da Bypass’la sağlamaya çalışıyorum. Tabi ki çok sağlıklı bir yöntem değil ancak işimi görüyor. Yarışmalarda Tim Wendelboe’nun kullandığına çok benzer suyla reçetelerimi hazırladığım için de sonuç gayet başarılı çıkıyor.

Su kimyası konusunda hiç araştırma yapmadım, bundan dolayı su kimyası hakkında genel bir bilgi vermem pek sağlıklı olmayacaktır. Forumda su konusunda araştırma yapan arkadaşlar var, @Kahveciningalaksirehberi Teoman bu araştırmaları yapan forumdan tanıdığım insanlardan. Su konusunda detaylı bilgi almak için konu başlıklarında paylaşılan yazılara bakabilir, Teoman’a danışabilirsiniz.
 
@orkunustel

Video çalışması için teşekkürler. :)

Videoyu izlerken görmek istediğim, ve kafamda soru işareti bırakan 2 noktayı paylaşmak isterim.
1- Tek döküş ve kenarlardan toplayarak demleme olsa nasıl sonuç çıkar diye merak ettim. Böylelikle aynı döküş tipi için kenardan toplama farkını ayrı ayrı görebilirdik. hem çoklu döküş ve hem de kenardan toplama farkı ortaya çıkardı.

2- Belirtiğiniz gibi demlemeyi etkileyen bir çok parametre mevcut ve bunların hepsini aynı tutabilmek mümkün değil. Zaten böyle bir iddianızında video da olmadığını bahsediyorsunuz. Benim aklıma takılan ikinci nokta ise aslında bu değişkenlerden biri olan demleme süreleri üzerine. Birinci demlemede süre olarak diğer iki demlemeden çok daha önce bitiyor. Tabiki total demleme sürelerini bir aynı tutmak çok kolay bir iş değil. Fakat burada birinci demleme için döküşü diğer iki demeleme de olduğu gibi 1:30 da biticek şekilde tamamlasak nasıl olur diye düşündüm. Videodan gördüğüm kadarı ile 1:10 civarı döküş bitiyor. 20 sn lik fark total demleme süresin >20 sn olarak etki ederdi diye düşünüyorum.

Keyifli video için tekrar teşekkürler. Pazar günü kahvemi yudumlarken izledim. :) Birde Kolombiya vlog'larınızdan birini izledim. Kolombiya iç pazarında satılan kahveyi görünce üzüldüğümü de buradan belirtmek isterim.

Deneme sonuçları;

Öncelikle videoda kullandığım Etiyopya Wolichu Wachu’nun ilk deneme kavurması kalmadığından ve dükkanda Kenya’nın deneme kavurmasını bulduğumdan Kenya ile testi gerçekleştirdim. Etiyopya Wolichu Wachu’nun ilk deneme kavurmasına göre daha iyi gelişmiş olacak ki deneme kavurmasında, TDS Ekstraksiyon sonuçları SCA Golden Cup referansları içerisinde kaldı deneme kavurması olsa da.

Sonuçlar:

Kenya Gakuyu-Ini AB deneme kavurması
15/240
2 basamaklı demleme
94 derece
Kenarları toplamadan
Ek 43 9
Ön demleme: 60 ml-30 saniye
Dökme bitiş 01:25
Total süre: 02:10
Çıkan ürün: 205,5
Tds: 1,38
Ext: 18,90
Tds referans alma sıcaklığı: 30,5 C derece
—————
Kenya Gakuyu-Ini AB deneme kavurması
2 basamaklı demleme
Kenarları toplayarak
Ek43 9
94 derece
Ön demleme: 60 ml-30 saniye
Dökme bitiş: 01:27
Total süre: 02:22
Çıkan ürün: 205,7
Tds: 1,38
Ext: 18,92
Tds referans alma sıcaklığı: 30,3 C derece
 
@orkunustel

Kayıta değer bir farklılık gözükmüyor "extraction" açısından.

Teşekkür ederim emek verip, uğraşıp, sonuçları bizlerler paylaştığınız ve sorumu da yanıtsız bırakmadığınız için. :)
 
@orkunustel

Kayıta değer bir farklılık gözükmüyor "extraction" açısından.

Teşekkür ederim emek verip, uğraşıp, sonuçları bizlerler paylaştığınız ve sorumu da yanıtsız bırakmadığınız için. :)
Tat değerlendirmesi çok objektif sayılamayabileceğinden dolayı tat yorumu yapmadım. Sadece rakam göstermedeki amacım uzun zamandır çoğu insanda olan önyargıyı azaltmak ya da kırmaktı. Biri doğru biri yanlış da demedim, çünkü değirmen ayarınız, suyunuzun sıcaklığı, su kompozisyonunuz, dökme stiliniz iyi lezzet çıkaracak parametrelerde olduğu zaman kahve lezzetli çıkacaktır. 👍

Ben geri bildiriminiz için tekrardan teşekkür ediyorum çünkü gözden kaçırdığım bir noktaydı. Bunu da deneyimleyip paylaşmak benim için de faydalı oldu. Tüm soruları deneyimim, bilgim yettiği kadar cevaplamaya her zaman varım. ✌️
 
Tat değerlendirmesi çok objektif sayılamayabileceğinden dolayı tat yorumu yapmadım.

Evet, videoda da bahsetiyordunuz tat değerlendirmesi için görüşünüzü. Ben gayri resmi de olsa fikrinizi sorucaktım tat farkı için fakat bende vazgeçtim sormaktan. :D

Çünkü bu şartlarda biraz düşündüğümde, farklı kahve çekirdeklerinde iki döküş birbirine göre tat olarak daha iyi sonuç verebilir diye bir çıkarımda bulundum. Yani aslında kahve su oranı ve öğütüm boyutu vs gibi, döküş tipinide kahveden kahveye değiştirebiliriz yada değiştirmeliyiz. Tabi ki her bir çekirdek için bütün olası parametrelere göre optimum reçete oluşturmak, zaman ve para demek. Özellikle ev kullanıcısı olarak, bu vakiti ve bu parayı bulamıyorum kendimde. Bu sebeble daha kolay, ve damağıma göre seçtiğim bir döküş tekniği uyguluyorum evde bütün demlemelerimde.
 
Orkun bey , Demlemenizin ilkini kuş yuvası diye tabir ettiğimiz şekilde blooming ile yapıp , diğerinide kendi demlediginiz gibi düz bir zemin ile blooming yapıp , diğer parametreler aynı olacak şekilde extraction farkına bakmanız mümkün müdür? Eğer musayitlik durumunuz var ise deneyebilirseniz çok memnun olurum. Bana kuş yuvası ile blooming yapınca daha iyi sonuçlar elde ediyorum gibi geliyor. @orkunustel

74227448-BC76-428C-B2CD-6D09D4C73439.jpeg
 
Evet, videoda da bahsetiyordunuz tat değerlendirmesi için görüşünüzü. Ben gayri resmi de olsa fikrinizi sorucaktım tat farkı için fakat bende vazgeçtim sormaktan. :D

Çünkü bu şartlarda biraz düşündüğümde, farklı kahve çekirdeklerinde iki döküş birbirine göre tat olarak daha iyi sonuç verebilir diye bir çıkarımda bulundum. Yani aslında kahve su oranı ve öğütüm boyutu vs gibi, döküş tipinide kahveden kahveye değiştirebiliriz yada değiştirmeliyiz. Tabi ki her bir çekirdek için bütün olası parametrelere göre optimum reçete oluşturmak, zaman ve para demek. Özellikle ev kullanıcısı olarak, bu vakiti ve bu parayı bulamıyorum kendimde. Bu sebeble daha kolay, ve damağıma göre seçtiğim bir döküş tekniği uyguluyorum evde bütün demlemelerimde.
Hemen hemen aynı düşünmüşüz. Benim tat değerlendirmek istememem testlerde şundan dolayı esas; mümkün mertebe parametre farklılığını azaltmak adına su, öğütme, su sıcaklığı gibi parametreleri aynı tutsam da her iki demlemeden birinin %50’ye 50 diğerinden az da olsa iyi çıkma olasılığı var. Bu tabi ki bir tekniğin ötekinden iyi olduğu anlamına gelmez, sadece süre farklılığı kaynaklı dahi biri diğerinden daha iyi çıkma şansı olabilir çünkü. Tek amacım sadece tek bir tekniğin değil gösterdiğim denediğim her tekniğin rahatça kullanılabileceğini göstermek. Esas anahtar ne teknikle demlerseniz demleyin parametrelerinizi nasıl iyi çıkacak şekilde ayarlarsanız kahve o şekilde iyi çıkar.

Son söylediğinize bağlı olarak da, piyasada kolayca erişilebilen kahvelere reçete hazırladığım 5 N 1 Kahve serisini bu sebeple paylaştım, izleyen herkese teşekkürler ki olumlu yorumlar ve destek aldım. Umarım o videolar da bahsettiğiniz problemlere yardımcı oluyordur. Ayrıca sizin bulduğunuz çözüm de gayet faydalı ve mantıklı bir çözüm kesinlikle. 👍
 
Geri
Üst