• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Sepet, Conta ve Duş Başlığı Değişim Aralıkları

CoFFeePaTh

Barista
İsim
Ömer
Daha fazla  
İsim
Ömer
Değirmen
Kinu M47 Classic, 1zpresso K Ultra
Ekipmanlar
Aeropress,Hario V60, Hario Immersion Dripper, Stagg EKG
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Adana
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Çukurova
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Seyhan
Twitter
omerarikan01
Normalde bu ürünler çalıştığı sürece kullanılır diye düşünürdüm ama Gardelli'nin gönderdiği demleme ipuçlarında şöyle bir ibare var:

20230404_194504.jpg
Tabi bu ifade günde yüzlerce shot alınan profesyonel işletmeler için de olabilir. Ayrıntı verilmemiş.

Benim merak ettiğim forum espressocularının sepet ve duş başlığı performanslarını gözlemleyip herhangi bir değişim farkedip farketmedikleri...
Contayı su akıtmaya başladığında değiştiririz de 6 ayda bir sepet ve başlık değişimi bana pek ikna edici gelmedi. 🙂

Sepet ömür boyu kullanırım.
Conta kaçırdığında veya pf ortta hattan saat yönü tersine dönmeye başladığında değiştiriyorum. Bianca alalı sanırım 3 yılı geçti bir kere değiştirdim. Muhtemelen yaz sonu bir daha değiştiririm pf sağa orta hattan sağa doğru kaymaya başladı.

Sepet ömür boyu kullanırım.
Conta kaçırdığında veya pf ortta hattan saat yönü tersine dönmeye başladığında değiştiriyorum. Bianca alalı sanırım 3 yılı geçti bir kere değiştirdim. Muhtemelen yaz sonu bir daha değiştiririm pf sağa orta hattan sağa doğru kaymaya başladı.
Ben mi yanlış anlıyorum, portafiltre nasıl dönüyor sabit değil mi, neyi kaçırıyorum anlayamadım

Edit: Contadan bahsetmişsiniz 😃😃😃 Bende diyorum pf nasıl dönüyor

Gözle görülür problemler olmadığı sürece değişim zorunlu değil keyfi olur. Bu nedenle 6 ayda bir ev kullanımına yeni bir masraf eklemek gereksiz. İşin profesyonel tarafına bakarsak (marka fark etmeksizin) espresso makinesi kahrından ölene, sürünene, ızdırap çekene kadar bakım görmez genelde. Düzenli bakım yapanlar da ekseriyetle bir shot alıp bunda sorun yok deyip devam ediyor. Bar ölçüm, kalibrasyon, kireç temizliği falan Allah’a havale.

Gardelli’nin yazdıkları iyi güzel elbet. Mesela orada bir satır üstte değirmen dişlilerinin değişimi için de referans süre belirtmiş. Ama realitede imkansız.

Ben mi yanlış anlıyorum, portafiltre nasıl dönüyor sabit değil mi, neyi kaçırıyorum anlayamadım

Edit: Contadan bahsetmişsiniz 😃😃😃 Bende diyorum pf nasıl dönüyor

Görsel desteği verelim hemen:

8642C70A-4DF8-4A8C-A426-9404734F0F67.jpeg

Portafilterın olması gereken konum tam orta. Yeşil ile işaretli alandan diğer tarafa kayıyorsa conta işlevini yitirmiş, yitiriyor demektir.

Mesela orada bir satır üstte değirmen dişlilerinin değişimi için de referans süre belirtmiş.
Peki konik gerçekten de flate göre daha uzun süre mi gidiyor. 300 kg flat 800 kg konik demiş. Aslında 800 kg çok imkansız değil gibi. Yılda 50 kilo öğütsek konik dişlileri değiştirmek için yanılmıyorsam 16 yılımız oluyor. 16 yılda da değişsin artık. :)

Peki konik gerçekten de flate göre daha uzun süre mi gidiyor. 300 kg flat 800 kg konik demiş. Aslında 800 kg çok imkansız değil gibi. Yılda 50 kilo öğütsek konik dişlileri değiştirmek için yanılmıyorsam 16 yılımız oluyor. 16 yılda da değişsin artık. :)

Ticari anlamda söyledim 😅 değirmenin dişlileri artık düzleşene kadar değiştirmiyor işletmeler.

Ev kullanımı için zaten 16 yılda dişliyi değil değirmenin kendisini değiştiririz evde. 😂

Ticari anlamda söyledim 😅 değirmenin dişlileri artık düzleşene kadar değiştirmiyor işletmeler.

Ev kullanımı için zaten 16 yılda dişliyi değil değirmenin kendisini değiştiririz evde. 😂
Aynen öyle, bir değirmeni ertesi yıl yenisiyle değiştiriyoruz. Değiştirmediğimiz takdirde, bıçağı düşürüp kırmaz isek filan; bizi gömer gibi. 😂
Bu yazdıklarınızdan hareketle kahve içmek için dışarı çıkmamanın ne kadar doğru bir karar olduğunu tekrar görüyoruz. Bir fincan kahveye 50 lira isteyen işletmeler 1000 lira verip bir bıçağı değiştirmenin maliyetine katlanmak istemiyor.

Aynen öyle, bir değirmeni ertesi yıl yenisiyle değiştiriyoruz. Değiştirmediğimiz takdirde, bıçağı düşürüp kırmaz isek filan; bizi gömer gibi. 😂
Bu yazdıklarınızdan hareketle kahve içmek için dışarı çıkmamanın ne kadar doğru bir karar olduğunu tekrar görüyoruz. Bir fincan kahveye 50 lira isteyen işletmeler 1000 lira verip bir bıçağı değiştirmenin maliyetine katlanmak istemiyor.

Öyle demeyin EK43 dişli seti nereden baksak 20bin lira şu an 🥲🥲

Portafiltreyi sürekli grup başlığında takılı halde bırakmak contanın ömrünü kısaltır mı?

Şöyle ki,
Makine kapalıyken ve grup başlığı soğukken portafiltre takılı olmamalı. Ancak makine açık ve sıcak olduğu sürece portafiltre takılı olmalı. Burada en önemli nokta portafiltrenin sonuna kadar sıkılmaması. En orta noktada contayı sıkmadan bırakılması. Contanın ömrünü uzatacak asıl olay bu.

Ekli dosyalar

• 15C24426-6740-46A8-AB92-A2F086B05D4E.jpeg
    15C24426-6740-46A8-AB92-A2F086B05D4E.jpeg
    107.8 KB · Görüntüleme: 23
Peki makine kapalıyken portafiltreyi yukarıdaki resimde saat 7 hizasında bırakmak (yani contayı neredeyse hiç zorlamadan) kabul edilebilir mi hocam? Çünkü dünya kadar ekipmanın olduğu alanda bir de portafiltreyi koyacak yer bulmaya çalışmak zor geliyor ne yalan söyleyeyim.

Peki makine kapalıyken portafiltreyi yukarıdaki resimde saat 7 hizasında bırakmak (yani contayı neredeyse hiç zorlamadan) kabul edilebilir mi hocam? Çünkü dünya kadar ekipmanın olduğu alanda bir de portafiltreyi koyacak yer bulmaya çalışmak zor geliyor ne yalan söyleyeyim.

Aslında yeri hazır (tabii başka bir şey koymuyorsanız):

Damlama tepsisi. Fotoğraf ekleyecektim. Ancak boyut dolayısıyla eklenemedi. 😅

Selamlar
Bekoda sepet+portafiltre max saat 7 yönüne kadar gidiyor, sepetsiz ise 5 yönüne kadar gidiyor.

Anormal bir durum var mıdır sizce

Arkadaşlar sepetin dönme miktarını belirleyen etkenler
Sepetin dudak yüksekliği (sepet kenarı çentikli alan)
Pf nin kulaklarının kalınlığı
Contanın kalınlığı

Bunlar arttıkça sepetiniz saat 7 yönünde kalacaktır azaldıkça 5 yönünde. Vidayı sıkmak gibi :)

Sızdırma olmadığı sürece endişelenmenize gerek yok

Geri