greenhopkins
Üye
- İsim
- Fatih
Daha fazla
- İsim
- Fatih
- Espresso Makinesi
- Lelit Victoria; Arçelik K3185
- Değirmen
- Eureka Mignon Specialita, Comandante C40, Timemmore C2
- Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
- Evet
- Kahve Arkadaşlığı İl
- İstanbul
Hoffman vidyolarında sıkça gördüğümüz Decent Espresso'nun youtube kanalında Scott Rao ile bir seri yapmışlar. Buraya özet olarak bırakmak istedim:
1. Tabansız (Bottomless) portafiltre kullanın. Bu sayede kanallanma-channelling var mı yok mu görmüş olursunuz. Tabansız portafiltrede akışın sepetteki tüm deliklerden hemen hemen aynı anda başlaması gerekir. Örnek olarak sadece kenarlardan akıyorsa bu durumda kahve portafiltreye tam oturmamış olabilir, ya da tek taraftan akış başlıyorsa tamp yaparken dengesiz yapılmıştır ve bir tarafta kahve daha azdır. Bu da bir tarafın çok demlenmesine bir tarafın az demlenip ekşi tadlar vermesine sebep olacaktır.
2. Portafiltreyi tepeleme doldurup parmağınızla süpürmeyin. Bu ittiğiniz yöndeki kahven,n daha az yoğun olmasına sebep oluyor. Gerçi biz ev kullanıcıları için bu israf günümüz fiyatlarıyla mümkün değil portafiltreye elimizle hafifçe vurarak, portafiltreyi tezgaha yavaşça vurarak kahvenin eşit dağılmasını sağlamak gerekli. Bu arada leveler ile de tecrübe ettiğim kadarıyla, leveler olsun olmasın gene de öncesinde hafifçe vurarak dağıtmak faydalı oluyor.
3. Funnel-huni kullanın. Funnel fiyatları malum, ben 3D bastırmıştım. Huninin iyi tarafı bir kürdanla topakları kırarken kahve hiçbir yere dağılmıyor.
4. Gene biraz reklama kaçmakla beraber, basınç profilleme kullanılmasını tavsiye ediyor. Bu sayede dünyadaki herhangi bir espresso makinesinin basınç profilinin taklit edilebileceğini söylüyor. Bu arada DE1 denilen cihaz telefona bağlanarak, profiller kaydedilip kullanılabildiği için pedallı makinelere göre kullanımı daha kolay.
Link:
Cihazın incelemesi:
Bu arada cihaz DE1+ 3.100 USD, o paraya Bianca alıp yanına Ceado e37j çekilebiliyor. Ama bu kadar maliyetten sonra yurtiçinde doğru düzgün espresso için çekirdek bile bulunamıyor, çoğu firmada espresso kavrum seçeneği bile yok Garip harmanları bol bol profilleyip, fındık, çikolata aroması almaya çalışırsınız artık.
1. Tabansız (Bottomless) portafiltre kullanın. Bu sayede kanallanma-channelling var mı yok mu görmüş olursunuz. Tabansız portafiltrede akışın sepetteki tüm deliklerden hemen hemen aynı anda başlaması gerekir. Örnek olarak sadece kenarlardan akıyorsa bu durumda kahve portafiltreye tam oturmamış olabilir, ya da tek taraftan akış başlıyorsa tamp yaparken dengesiz yapılmıştır ve bir tarafta kahve daha azdır. Bu da bir tarafın çok demlenmesine bir tarafın az demlenip ekşi tadlar vermesine sebep olacaktır.
2. Portafiltreyi tepeleme doldurup parmağınızla süpürmeyin. Bu ittiğiniz yöndeki kahven,n daha az yoğun olmasına sebep oluyor. Gerçi biz ev kullanıcıları için bu israf günümüz fiyatlarıyla mümkün değil portafiltreye elimizle hafifçe vurarak, portafiltreyi tezgaha yavaşça vurarak kahvenin eşit dağılmasını sağlamak gerekli. Bu arada leveler ile de tecrübe ettiğim kadarıyla, leveler olsun olmasın gene de öncesinde hafifçe vurarak dağıtmak faydalı oluyor.
3. Funnel-huni kullanın. Funnel fiyatları malum, ben 3D bastırmıştım. Huninin iyi tarafı bir kürdanla topakları kırarken kahve hiçbir yere dağılmıyor.
4. Gene biraz reklama kaçmakla beraber, basınç profilleme kullanılmasını tavsiye ediyor. Bu sayede dünyadaki herhangi bir espresso makinesinin basınç profilinin taklit edilebileceğini söylüyor. Bu arada DE1 denilen cihaz telefona bağlanarak, profiller kaydedilip kullanılabildiği için pedallı makinelere göre kullanımı daha kolay.
Link:
Cihazın incelemesi:
Bu arada cihaz DE1+ 3.100 USD, o paraya Bianca alıp yanına Ceado e37j çekilebiliyor. Ama bu kadar maliyetten sonra yurtiçinde doğru düzgün espresso için çekirdek bile bulunamıyor, çoğu firmada espresso kavrum seçeneği bile yok Garip harmanları bol bol profilleyip, fındık, çikolata aroması almaya çalışırsınız artık.