• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Spada Coffee olarak seçildi. Bu konudan Ağustos ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

SCA Yarışmalarına Hazırlık Süreci

Deniztombull

Yeni Üye
İsim
Deniz
Daha fazla  
İsim
Deniz
Yarışmaya hazırlık süreçleri aslında çoğu insanın tahmininin aksine daha uzun ve daha zorlu süreçlerdir çünkü çoğu insan bu sürece "alt tarafı kahve " olarak yaklaşıyor. Bu süreçte birden fazla etken olacağı gibi bu süreç aslında psikolojik bir süreç. Haydi şimdi bu süreçteki etkenleri maddeler halinde inceleyelim.
1) Kahve
2) Kahve kavurma
3) Su
4) Reçete ve tadım notları
5) İmza içecek
6) Sunum
7) Masa düzeni
8) Ekipmanlar
9) Yarışma müziği
10) Pratik
11) Psikolojik hazırlık

1) KAHVE
Yarışmalarda en önemli gücünüz kahve,kahvenin kalitesi ve hikayesidir. Kahve ne kadar güçlü ise sizi diğer yarışmacılardan bir adım öne taşıyacaktır. Kahveye karar verme aşaması tadımlarla ile yapılıyor. Birden fazla kahveyi yarışmacı, koçu ve kavurmacısı yan yana gelerek tadıp,tartışıp bir ortak noktada buluşuyor. Kahve beğenildikten sonra burda devreye kahvenin hikayesi giriyor. Ülkesi,bölgesi,çiftliği,işlem türü,çiftçisi ve çiftliğin hikayesi. Bütün parçalar yerine oturduğu Zaman kahveye karar verilmiş oluyor.

2) KAHVE KAVURMA
Kahve elimize ulaştıktan sonra farklı kavurma profilleri denenir. Kahvenin farklı şekillerde kavrulmuş halleri bir gün dinlendirildikten sonra tadımlar yapılır. Bu tadımlarda kahveye en uygun olabilecek kavurma profiline karar verilir.

3) SU
Yarışmadaki en önemli faktör kahve olduğu gibi kahvedeki en önemli faktörde su. Kullanacağınız kahve ile uyumlu bir su kullanmak gerekir. Bu süreçte su tadımları yapılır. Kahveyi farklı sularla deneyerek en iyi sonuç alınmaya çalışılır.

4) REÇETE VE TADIM NOTLARI
Bu süreçte detaylar devreye girmeye başlıyor. Kaç gr kahve? Kaç gr su ? Demlenme zamanı? Hangi kalınlıkta öğütülmeli ?Her kahve birbirinden farklı olduğu gibi her kahve birbirinden farklı tepkimeler gösterirler. Kullanılan kahveye uygun bir reçete bulmak gerekiyor. Farklı reçeteler farklı tepkimeleri ortaya çıkartır ve bu tepkimelerden en iyisini bulmak gerekir. Aynı kahveyi değişik oranlar, değişik öğütmeler ve değişik sürelerle demleyerek yarışmada kullanılacak reçete ortaya çıkartılır. Bu reçetelerden en iyisine karar verildikten sonra kahvenin demlenmiş halinin tadım notları çıkartılır. Bu tadım notları kahveyi içerken alınacak tatlar kahvenin gövdesi,asiditesi ve bitişte kalan tatlarıdır.

5) İMZA İÇECEK
Cezve&İbrik ve barista şampiyonlarında kahve bazlı bir kokteyl yani imza içecek yapılması gerekiyor. Bu imza içecekte istenilen bir kaç önemli detay var. Bu detaylar kullandığınız ürünler ve kahve birleştiğinde yeni bir tat yaratılması ve bunları yaparken olabildiğince yaratıcı olunması. Kullandığınız ürünler kahvenin önüne geçemez ve kahveniz kullandığınız ürünlerin önüne geçemez. Kompleks, farklı tatların ortaya çıkacağı bir kokteyl olması gerekiyor. Kahvenin tadım notları biraz yol gösterici oluyor bir kaç ürün ile kokteyller denenmeye başlanıyor. Bu süreçte yine detaylar devreye girerek X üründen kaç gr? X üründen kaç gr ? Soğuk mu ? Sıcak mı ? diye düşünürken aslında imza ürününün reçetesi ve tadım notları ortaya çıkıyor.

6) SUNUM

Yarışma esnasında 15 dakikalık yarışma süresinde jüri üyelerine kahve dükkanımıza gelmiş birer müşteri gibi bir sunum yapılıyor. Sunum hazırlamada en önemli detay sunumu hikayeleştirmek. Bu hikayede yarışma esnasında yapacağınız her şeyi anlatmanız gerekiyor. Giriş kısmı kahve hakkında bilgileri, çiftlik bilgileri,çiftliğin yüksekliği,bölgenin yağışı,sıcaklığı ve iklim türü gibi aslında erişilebilen çoğu bilginin verildiği kısım oluyor. İkinci kısım kahvenin yapılış aşamasında kullandığınız gramajların,kullandığınız tekniğin ve kahvenin tadım notlarının detaylarını içeriyor. Üçüncü kısım imza ürünü hazırlarken kullandığını gramajların,kullandığınız tekniğin ve imza ürününüzün tadım notlarının detaylarını içeriyor. Dördüncü kısım aslında kapanış kısmı oluyor jüri üyelerine teşekkür ettiğiniz ve yarışmayı sonlandırdığınız cümleleri içeriyor. Bir yandan sunum yapmak sadece konuşmak, bir şeyler anlatmak ile kalmıyor aynı zamanda ürün hazırlamak gerekiyor. Bu esnada sizin temizliğiniz,profesyonelliğiniz ve müşteri servisiniz izleniyor ve puanlanıyor.
Sunumda önemli detaylar;
*Neden-Sonuç ilişkilerini doğru kurmak
*Eksik yada fazla bilgi vermemek
*Kullandığınız bütün reçeteleri açıklamak
*Doğru göz kontakları kurmak
*Güler yüzlü olmak
*Uygun bir giyinim ile sahneye çıkmak
*Bilgileri el ve vücut hareketleriniz ile doğru aktarmayı desteklemek

7) MASA DÜZENİ

Yarışma alanında her yarışmacı için eşit şartlar olması nedeniyle yarışma kuruluşu Specialty Coffee Association (SCA)'nın belirlediği masa ölçülerine uygun masa oluyor. Bu yarışma yapılmadan önce kurallarda yazıyor ve yarışmacılar o masa ölçülerine göre bir düzen belirliyor. Bu düzende önemli olan sizin rahat bir çalışma ortamı yaratmanız. Bunun size sağlayacağı avantaj, yarışma esnasında daha rahat bir sunum yapmanız olacaktır. Bu düzeni kurarken elimizde olacak olan bütün ekipmanları maddeler halinde deftere yazarak ve deftere masa çizerek başlıyoruz. Yarışma anında yapabileceğimiz bütün hareketleri göz önünde bulundurarak ekipmanları çizdiğiniz masa düzeninde bir yerlerde numaralandırmamız gerekiyor. Bu düzen size daha rahat bir sunum ortamı yaratmasının yanı sıra alacağınız masa düzeni puanındada çok etkili oluyor. Taslak bir masa düzeni oluşturulduktan sonra pratikler esnasında değişiklikler yapılabiliyor.

8) EKİPMANLAR

Kullandığınız ekipmanların kalitesi sunumuzu destekleyen en önemli parçalar oluyor. Konsept bir sunum hazırlıyorken konseptinize uygun bir ekipman topluluğu yada kendi içerisinde bir bütünlüğü olan ekipman topluluğu sizin sunumuzun ve masa düzeninizin daha iyi bir etki yaratmasını sağlıyor. Sunduğunuz fincan,kullandığınız cezve, su bardağı,kullandığınız tepsi ve diğer bir çok ekipman sizin sunumda söylediğiniz veya yaptığınız ürünleri destekleyici olması önemli.

9) YARIŞMA MÜZİĞİ

Bu madde aslında kişinin tercihine kalmış bir madde. Yarışmada müzik kullanmak gibi bir zorunluluk olmamasına rağmen şunun unutulmaması lazım, müzik sizin sunumuzu bir üst seviyeye çıkarabilir. Burda önemli olan iki nokta var. Birincisi konsepte ve yaptığınız sunuma uygun bir müzik seçimi en doğru tercih oluyor. İkincisi bu müzik seçiminin aynı zamanda sizi rahatlatan yada sizin sunum esnasında daha odaklı çalışmanızı sağlaması gerekiyor.

10) PRATİK

Bu maddeler arasında en yoğun tempolu olan pratik yapmak çünkü ne kadar çok pratik yaparsanız yarışma esnasında o kadar hata payınız azalıyor,daha profesyonel ve daha odaklı oluyorsunuz. Daha önceki 9 madde yarışma pratiği için gerekli ortamı bize hazırlıyor ve yarışamadaymış gibi pratik yapmaya başlıyorsunuz. Bu pratikler esnasında gerekli eksikler,hatalar,iyi ve kötü sonuçların hepsi not alınıyor ve üzerinde çalışarak ilerleniyor. Koçluğunuzu yapan kişi ile günlük antremanlar yapılıyor. Süreler not alınıyor,sunum sürekli tekrarlanıyor ve üzerine konuşmalar,toplantılar yapılıyor. Yarışmada kullanacağınız fincan,cezve,müzik ve diğer herşey ile bir bütün oluşturduktan sonra herşey bir noktaya geliyor ve sahne anını beklemeye başlıyorsunuz.

11) PSİKOLOJİK HAZIRLIK

Bu madde kişiden kişiye , yarışma tecrübesine göre çok farklılık gösteren bir madde. Burda önemli olan kendinize soracağınız bazı sorular. Yeterince hazırlandığınızı düşünüyor musunuz? Stres anında neler yapabileceğinizi biliyor musunuz? Psikolojik olarak kendini hazırlamak sizi daha kararlı bir hale sokacaktır. Son haftaya girildiğinde psikolojik ağırlık daha fazla üzerinize binmeye başlıyor. O andan itibaren önemli olan dışardan gelecek kötü söylemlere kulak asmamak,kendinden emin olmak,yapacağın sunumdan emin olmak ve kararlı olmaktır.
 
Deniz bey bu güzel ve detaylı yazı için teşekkür ederim. SCA Türkiye yarışma kayıtlarınızı almıştı bunları izleyebileceğimiz bir platforma yüklediler mi? Youtube da arattım ama bulamadım.
 
Teşekkürler bu güzel yazınız için. Cezve yarışmasına katılmak isteyen arkadaşlar için güzel bir kaynak olmuş.

Seçtiğiniz kahveyi kavururken profil oluşturmada nelere dikkat ediyorsunuz? Denediğiniz profiller hangi teknikleri bulunduruyor?

Şişe su mu kullandınız? Yoksa kendi suyunuzu mu oluşturdunuz?
 
Teşekkürler bu güzel yazınız için. Cezve yarışmasına katılmak isteyen arkadaşlar için güzel bir kaynak olmuş.

Seçtiğiniz kahveyi kavururken profil oluşturmada nelere dikkat ediyorsunuz? Denediğiniz profiller hangi teknikleri bulunduruyor?

Şişe su mu kullandınız? Yoksa kendi suyunuzu mu oluşturdunuz?
Aslında çok farklı bir kavurma profili olmuyor filtre kahve profillerine yakın bir kaç profil deniyoruz dikkat ettiğimiz konu türk kahvesindeki bitterness seviyesini en aşağıya çekmek. Su konusundada kendi dükkanlarımızdaki suları deneyerek üzerinde oynayarak kullanıyorız
 
Teşekkürler bu güzel yazınız için. Cezve yarışmasına katılmak isteyen arkadaşlar için güzel bir kaynak olmuş.

Seçtiğiniz kahveyi kavururken profil oluşturmada nelere dikkat ediyorsunuz? Denediğiniz profiller hangi teknikleri bulunduruyor?

Şişe su mu kullandınız? Yoksa kendi suyunuzu mu oluşturdunuz?
deniz türk kahveci.jpeg

Yarışma için ikawada kavurduk kahveyi oluşturduğum profil bu şekilde yaklaşık 2 ay kadar üstünde çalıştım profilin. Gözlemlediğim türk kahvesi yaparken öğütme ayarımızın çok ince olması kahvenin çok kolay over extract tarafa geçebilmesini sağlıyor buda acı tatları ön plana çıkartıyor. Kahveyi kavururkende izlediğim teknik kısa bir soaking yaptım. Soaking dediğimiz yöntem drying phase i uzatan bir yöntem ama dryingi uzatmamız demek tüm kavurmanın uzaması ve kahvenin daha developed olması demek buda kahveyi demlerken çözünürlüğün artması demek. O yüzden yüksek ROR ile yani hızlı ivme alarak başta dryingi hızlattım ve maillard phase i uzattım. Maillardı uzatmamın nedeni daha kremamsı bir doku oluşturmak ve düşük development yapacağığımdan gövdeyi dengelemekti. Sonuç olarak hızlı bir profil, uzun maillard (profile oranla) düşük developmentla istediğimiz sonuca ulaştık :)
 
Yarışmaya hazırlık süreçleri aslında çoğu insanın tahmininin aksine daha uzun ve daha zorlu süreçlerdir çünkü çoğu insan bu sürece "alt tarafı kahve " olarak yaklaşıyor. Bu süreçte birden fazla etken olacağı gibi bu süreç aslında psikolojik bir süreç. Haydi şimdi bu süreçteki etkenleri maddeler halinde inceleyelim.
1) Kahve
2) Kahve kavurma
3) Su
4) Reçete ve tadım notları
5) İmza içecek
6) Sunum
7) Masa düzeni
8) Ekipmanlar
9) Yarışma müziği
10) Pratik
11) Psikolojik hazırlık

1) KAHVE
Yarışmalarda en önemli gücünüz kahve,kahvenin kalitesi ve hikayesidir. Kahve ne kadar güçlü ise sizi diğer yarışmacılardan bir adım öne taşıyacaktır. Kahveye karar verme aşaması tadımlarla ile yapılıyor. Birden fazla kahveyi yarışmacı, koçu ve kavurmacısı yan yana gelerek tadıp,tartışıp bir ortak noktada buluşuyor. Kahve beğenildikten sonra burda devreye kahvenin hikayesi giriyor. Ülkesi,bölgesi,çiftliği,işlem türü,çiftçisi ve çiftliğin hikayesi. Bütün parçalar yerine oturduğu Zaman kahveye karar verilmiş oluyor.

2) KAHVE KAVURMA
Kahve elimize ulaştıktan sonra farklı kavurma profilleri denenir. Kahvenin farklı şekillerde kavrulmuş halleri bir gün dinlendirildikten sonra tadımlar yapılır. Bu tadımlarda kahveye en uygun olabilecek kavurma profiline karar verilir.

3) SU
Yarışmadaki en önemli faktör kahve olduğu gibi kahvedeki en önemli faktörde su. Kullanacağınız kahve ile uyumlu bir su kullanmak gerekir. Bu süreçte su tadımları yapılır. Kahveyi farklı sularla deneyerek en iyi sonuç alınmaya çalışılır.

4) REÇETE VE TADIM NOTLARI
Bu süreçte detaylar devreye girmeye başlıyor. Kaç gr kahve? Kaç gr su ? Demlenme zamanı? Hangi kalınlıkta öğütülmeli ?Her kahve birbirinden farklı olduğu gibi her kahve birbirinden farklı tepkimeler gösterirler. Kullanılan kahveye uygun bir reçete bulmak gerekiyor. Farklı reçeteler farklı tepkimeleri ortaya çıkartır ve bu tepkimelerden en iyisini bulmak gerekir. Aynı kahveyi değişik oranlar, değişik öğütmeler ve değişik sürelerle demleyerek yarışmada kullanılacak reçete ortaya çıkartılır. Bu reçetelerden en iyisine karar verildikten sonra kahvenin demlenmiş halinin tadım notları çıkartılır. Bu tadım notları kahveyi içerken alınacak tatlar kahvenin gövdesi,asiditesi ve bitişte kalan tatlarıdır.

5) İMZA İÇECEK
Cezve&İbrik ve barista şampiyonlarında kahve bazlı bir kokteyl yani imza içecek yapılması gerekiyor. Bu imza içecekte istenilen bir kaç önemli detay var. Bu detaylar kullandığınız ürünler ve kahve birleştiğinde yeni bir tat yaratılması ve bunları yaparken olabildiğince yaratıcı olunması. Kullandığınız ürünler kahvenin önüne geçemez ve kahveniz kullandığınız ürünlerin önüne geçemez. Kompleks, farklı tatların ortaya çıkacağı bir kokteyl olması gerekiyor. Kahvenin tadım notları biraz yol gösterici oluyor bir kaç ürün ile kokteyller denenmeye başlanıyor. Bu süreçte yine detaylar devreye girerek X üründen kaç gr? X üründen kaç gr ? Soğuk mu ? Sıcak mı ? diye düşünürken aslında imza ürününün reçetesi ve tadım notları ortaya çıkıyor.

6) SUNUM

Yarışma esnasında 15 dakikalık yarışma süresinde jüri üyelerine kahve dükkanımıza gelmiş birer müşteri gibi bir sunum yapılıyor. Sunum hazırlamada en önemli detay sunumu hikayeleştirmek. Bu hikayede yarışma esnasında yapacağınız her şeyi anlatmanız gerekiyor. Giriş kısmı kahve hakkında bilgileri, çiftlik bilgileri,çiftliğin yüksekliği,bölgenin yağışı,sıcaklığı ve iklim türü gibi aslında erişilebilen çoğu bilginin verildiği kısım oluyor. İkinci kısım kahvenin yapılış aşamasında kullandığınız gramajların,kullandığınız tekniğin ve kahvenin tadım notlarının detaylarını içeriyor. Üçüncü kısım imza ürünü hazırlarken kullandığını gramajların,kullandığınız tekniğin ve imza ürününüzün tadım notlarının detaylarını içeriyor. Dördüncü kısım aslında kapanış kısmı oluyor jüri üyelerine teşekkür ettiğiniz ve yarışmayı sonlandırdığınız cümleleri içeriyor. Bir yandan sunum yapmak sadece konuşmak, bir şeyler anlatmak ile kalmıyor aynı zamanda ürün hazırlamak gerekiyor. Bu esnada sizin temizliğiniz,profesyonelliğiniz ve müşteri servisiniz izleniyor ve puanlanıyor.
Sunumda önemli detaylar;
*Neden-Sonuç ilişkilerini doğru kurmak
*Eksik yada fazla bilgi vermemek
*Kullandığınız bütün reçeteleri açıklamak
*Doğru göz kontakları kurmak
*Güler yüzlü olmak
*Uygun bir giyinim ile sahneye çıkmak
*Bilgileri el ve vücut hareketleriniz ile doğru aktarmayı desteklemek

7) MASA DÜZENİ

Yarışma alanında her yarışmacı için eşit şartlar olması nedeniyle yarışma kuruluşu Specialty Coffee Association (SCA)'nın belirlediği masa ölçülerine uygun masa oluyor. Bu yarışma yapılmadan önce kurallarda yazıyor ve yarışmacılar o masa ölçülerine göre bir düzen belirliyor. Bu düzende önemli olan sizin rahat bir çalışma ortamı yaratmanız. Bunun size sağlayacağı avantaj, yarışma esnasında daha rahat bir sunum yapmanız olacaktır. Bu düzeni kurarken elimizde olacak olan bütün ekipmanları maddeler halinde deftere yazarak ve deftere masa çizerek başlıyoruz. Yarışma anında yapabileceğimiz bütün hareketleri göz önünde bulundurarak ekipmanları çizdiğiniz masa düzeninde bir yerlerde numaralandırmamız gerekiyor. Bu düzen size daha rahat bir sunum ortamı yaratmasının yanı sıra alacağınız masa düzeni puanındada çok etkili oluyor. Taslak bir masa düzeni oluşturulduktan sonra pratikler esnasında değişiklikler yapılabiliyor.

8) EKİPMANLAR

Kullandığınız ekipmanların kalitesi sunumuzu destekleyen en önemli parçalar oluyor. Konsept bir sunum hazırlıyorken konseptinize uygun bir ekipman topluluğu yada kendi içerisinde bir bütünlüğü olan ekipman topluluğu sizin sunumuzun ve masa düzeninizin daha iyi bir etki yaratmasını sağlıyor. Sunduğunuz fincan,kullandığınız cezve, su bardağı,kullandığınız tepsi ve diğer bir çok ekipman sizin sunumda söylediğiniz veya yaptığınız ürünleri destekleyici olması önemli.

9) YARIŞMA MÜZİĞİ

Bu madde aslında kişinin tercihine kalmış bir madde. Yarışmada müzik kullanmak gibi bir zorunluluk olmamasına rağmen şunun unutulmaması lazım, müzik sizin sunumuzu bir üst seviyeye çıkarabilir. Burda önemli olan iki nokta var. Birincisi konsepte ve yaptığınız sunuma uygun bir müzik seçimi en doğru tercih oluyor. İkincisi bu müzik seçiminin aynı zamanda sizi rahatlatan yada sizin sunum esnasında daha odaklı çalışmanızı sağlaması gerekiyor.

10) PRATİK

Bu maddeler arasında en yoğun tempolu olan pratik yapmak çünkü ne kadar çok pratik yaparsanız yarışma esnasında o kadar hata payınız azalıyor,daha profesyonel ve daha odaklı oluyorsunuz. Daha önceki 9 madde yarışma pratiği için gerekli ortamı bize hazırlıyor ve yarışamadaymış gibi pratik yapmaya başlıyorsunuz. Bu pratikler esnasında gerekli eksikler,hatalar,iyi ve kötü sonuçların hepsi not alınıyor ve üzerinde çalışarak ilerleniyor. Koçluğunuzu yapan kişi ile günlük antremanlar yapılıyor. Süreler not alınıyor,sunum sürekli tekrarlanıyor ve üzerine konuşmalar,toplantılar yapılıyor. Yarışmada kullanacağınız fincan,cezve,müzik ve diğer herşey ile bir bütün oluşturduktan sonra herşey bir noktaya geliyor ve sahne anını beklemeye başlıyorsunuz.

11) PSİKOLOJİK HAZIRLIK

Bu madde kişiden kişiye , yarışma tecrübesine göre çok farklılık gösteren bir madde. Burda önemli olan kendinize soracağınız bazı sorular. Yeterince hazırlandığınızı düşünüyor musunuz? Stres anında neler yapabileceğinizi biliyor musunuz? Psikolojik olarak kendini hazırlamak sizi daha kararlı bir hale sokacaktır. Son haftaya girildiğinde psikolojik ağırlık daha fazla üzerinize binmeye başlıyor. O andan itibaren önemli olan dışardan gelecek kötü söylemlere kulak asmamak,kendinden emin olmak,yapacağın sunumdan emin olmak ve kararlı olmaktır.


Deniz çok güzel bir yazı olmuş. Süreci öğrenmek isteyenler için çok güzel bir kaynak oldu :)
 
Ekli dosyayı görüntüle 1609

Yarışma için ikawada kavurduk kahveyi oluşturduğum profil bu şekilde yaklaşık 2 ay kadar üstünde çalıştım profilin. Gözlemlediğim türk kahvesi yaparken öğütme ayarımızın çok ince olması kahvenin çok kolay over extract tarafa geçebilmesini sağlıyor buda acı tatları ön plana çıkartıyor. Kahveyi kavururkende izlediğim teknik kısa bir soaking yaptım. Soaking dediğimiz yöntem drying phase i uzatan bir yöntem ama dryingi uzatmamız demek tüm kavurmanın uzaması ve kahvenin daha developed olması demek buda kahveyi demlerken çözünürlüğün artması demek. O yüzden yüksek ROR ile yani hızlı ivme alarak başta dryingi hızlattım ve maillard phase i uzattım. Maillardı uzatmamın nedeni daha kremamsı bir doku oluşturmak ve düşük development yapacağığımdan gövdeyi dengelemekti. Sonuç olarak hızlı bir profil, uzun maillard (profile oranla) düşük developmentla istediğimiz sonuca ulaştık :)

Detaylı açıklama için teşekkürler William 🙏🏻
 
Ekli dosyayı görüntüle 1609

Yarışma için ikawada kavurduk kahveyi oluşturduğum profil bu şekilde yaklaşık 2 ay kadar üstünde çalıştım profilin. Gözlemlediğim türk kahvesi yaparken öğütme ayarımızın çok ince olması kahvenin çok kolay over extract tarafa geçebilmesini sağlıyor buda acı tatları ön plana çıkartıyor. Kahveyi kavururkende izlediğim teknik kısa bir soaking yaptım. Soaking dediğimiz yöntem drying phase i uzatan bir yöntem ama dryingi uzatmamız demek tüm kavurmanın uzaması ve kahvenin daha developed olması demek buda kahveyi demlerken çözünürlüğün artması demek. O yüzden yüksek ROR ile yani hızlı ivme alarak başta dryingi hızlattım ve maillard phase i uzattım. Maillardı uzatmamın nedeni daha kremamsı bir doku oluşturmak ve düşük development yapacağığımdan gövdeyi dengelemekti. Sonuç olarak hızlı bir profil, uzun maillard (profile oranla) düşük developmentla istediğimiz sonuca ulaştık :)
Şiir gibi... Anlayabilmem için 4- 5 sefer okumam gerekti. Ama sonunda çözdüm gibi. Emeğine sağlık muazzam birşey olmuş. Müsait olduğun bir zaman kahve kavurma profillerinin temellerini anlattığın bir yazı, biz forum sakinlerini çok mutlu edecektir @William :giggle: :giggle:
 
Yarışmaya hazırlık süreçleri aslında çoğu insanın tahmininin aksine daha uzun ve daha zorlu süreçlerdir çünkü çoğu insan bu sürece "alt tarafı kahve " olarak yaklaşıyor. Bu süreçte birden fazla etken olacağı gibi bu süreç aslında psikolojik bir süreç. Haydi şimdi bu süreçteki etkenleri maddeler halinde inceleyelim.
1) Kahve
2) Kahve kavurma
3) Su
4) Reçete ve tadım notları
5) İmza içecek
6) Sunum
7) Masa düzeni
8) Ekipmanlar
9) Yarışma müziği
10) Pratik
11) Psikolojik hazırlık

1) KAHVE
Yarışmalarda en önemli gücünüz kahve,kahvenin kalitesi ve hikayesidir. Kahve ne kadar güçlü ise sizi diğer yarışmacılardan bir adım öne taşıyacaktır. Kahveye karar verme aşaması tadımlarla ile yapılıyor. Birden fazla kahveyi yarışmacı, koçu ve kavurmacısı yan yana gelerek tadıp,tartışıp bir ortak noktada buluşuyor. Kahve beğenildikten sonra burda devreye kahvenin hikayesi giriyor. Ülkesi,bölgesi,çiftliği,işlem türü,çiftçisi ve çiftliğin hikayesi. Bütün parçalar yerine oturduğu Zaman kahveye karar verilmiş oluyor.

2) KAHVE KAVURMA
Kahve elimize ulaştıktan sonra farklı kavurma profilleri denenir. Kahvenin farklı şekillerde kavrulmuş halleri bir gün dinlendirildikten sonra tadımlar yapılır. Bu tadımlarda kahveye en uygun olabilecek kavurma profiline karar verilir.

3) SU
Yarışmadaki en önemli faktör kahve olduğu gibi kahvedeki en önemli faktörde su. Kullanacağınız kahve ile uyumlu bir su kullanmak gerekir. Bu süreçte su tadımları yapılır. Kahveyi farklı sularla deneyerek en iyi sonuç alınmaya çalışılır.

4) REÇETE VE TADIM NOTLARI
Bu süreçte detaylar devreye girmeye başlıyor. Kaç gr kahve? Kaç gr su ? Demlenme zamanı? Hangi kalınlıkta öğütülmeli ?Her kahve birbirinden farklı olduğu gibi her kahve birbirinden farklı tepkimeler gösterirler. Kullanılan kahveye uygun bir reçete bulmak gerekiyor. Farklı reçeteler farklı tepkimeleri ortaya çıkartır ve bu tepkimelerden en iyisini bulmak gerekir. Aynı kahveyi değişik oranlar, değişik öğütmeler ve değişik sürelerle demleyerek yarışmada kullanılacak reçete ortaya çıkartılır. Bu reçetelerden en iyisine karar verildikten sonra kahvenin demlenmiş halinin tadım notları çıkartılır. Bu tadım notları kahveyi içerken alınacak tatlar kahvenin gövdesi,asiditesi ve bitişte kalan tatlarıdır.

5) İMZA İÇECEK
Cezve&İbrik ve barista şampiyonlarında kahve bazlı bir kokteyl yani imza içecek yapılması gerekiyor. Bu imza içecekte istenilen bir kaç önemli detay var. Bu detaylar kullandığınız ürünler ve kahve birleştiğinde yeni bir tat yaratılması ve bunları yaparken olabildiğince yaratıcı olunması. Kullandığınız ürünler kahvenin önüne geçemez ve kahveniz kullandığınız ürünlerin önüne geçemez. Kompleks, farklı tatların ortaya çıkacağı bir kokteyl olması gerekiyor. Kahvenin tadım notları biraz yol gösterici oluyor bir kaç ürün ile kokteyller denenmeye başlanıyor. Bu süreçte yine detaylar devreye girerek X üründen kaç gr? X üründen kaç gr ? Soğuk mu ? Sıcak mı ? diye düşünürken aslında imza ürününün reçetesi ve tadım notları ortaya çıkıyor.

6) SUNUM

Yarışma esnasında 15 dakikalık yarışma süresinde jüri üyelerine kahve dükkanımıza gelmiş birer müşteri gibi bir sunum yapılıyor. Sunum hazırlamada en önemli detay sunumu hikayeleştirmek. Bu hikayede yarışma esnasında yapacağınız her şeyi anlatmanız gerekiyor. Giriş kısmı kahve hakkında bilgileri, çiftlik bilgileri,çiftliğin yüksekliği,bölgenin yağışı,sıcaklığı ve iklim türü gibi aslında erişilebilen çoğu bilginin verildiği kısım oluyor. İkinci kısım kahvenin yapılış aşamasında kullandığınız gramajların,kullandığınız tekniğin ve kahvenin tadım notlarının detaylarını içeriyor. Üçüncü kısım imza ürünü hazırlarken kullandığını gramajların,kullandığınız tekniğin ve imza ürününüzün tadım notlarının detaylarını içeriyor. Dördüncü kısım aslında kapanış kısmı oluyor jüri üyelerine teşekkür ettiğiniz ve yarışmayı sonlandırdığınız cümleleri içeriyor. Bir yandan sunum yapmak sadece konuşmak, bir şeyler anlatmak ile kalmıyor aynı zamanda ürün hazırlamak gerekiyor. Bu esnada sizin temizliğiniz,profesyonelliğiniz ve müşteri servisiniz izleniyor ve puanlanıyor.
Sunumda önemli detaylar;
*Neden-Sonuç ilişkilerini doğru kurmak
*Eksik yada fazla bilgi vermemek
*Kullandığınız bütün reçeteleri açıklamak
*Doğru göz kontakları kurmak
*Güler yüzlü olmak
*Uygun bir giyinim ile sahneye çıkmak
*Bilgileri el ve vücut hareketleriniz ile doğru aktarmayı desteklemek

7) MASA DÜZENİ

Yarışma alanında her yarışmacı için eşit şartlar olması nedeniyle yarışma kuruluşu Specialty Coffee Association (SCA)'nın belirlediği masa ölçülerine uygun masa oluyor. Bu yarışma yapılmadan önce kurallarda yazıyor ve yarışmacılar o masa ölçülerine göre bir düzen belirliyor. Bu düzende önemli olan sizin rahat bir çalışma ortamı yaratmanız. Bunun size sağlayacağı avantaj, yarışma esnasında daha rahat bir sunum yapmanız olacaktır. Bu düzeni kurarken elimizde olacak olan bütün ekipmanları maddeler halinde deftere yazarak ve deftere masa çizerek başlıyoruz. Yarışma anında yapabileceğimiz bütün hareketleri göz önünde bulundurarak ekipmanları çizdiğiniz masa düzeninde bir yerlerde numaralandırmamız gerekiyor. Bu düzen size daha rahat bir sunum ortamı yaratmasının yanı sıra alacağınız masa düzeni puanındada çok etkili oluyor. Taslak bir masa düzeni oluşturulduktan sonra pratikler esnasında değişiklikler yapılabiliyor.

8) EKİPMANLAR

Kullandığınız ekipmanların kalitesi sunumuzu destekleyen en önemli parçalar oluyor. Konsept bir sunum hazırlıyorken konseptinize uygun bir ekipman topluluğu yada kendi içerisinde bir bütünlüğü olan ekipman topluluğu sizin sunumuzun ve masa düzeninizin daha iyi bir etki yaratmasını sağlıyor. Sunduğunuz fincan,kullandığınız cezve, su bardağı,kullandığınız tepsi ve diğer bir çok ekipman sizin sunumda söylediğiniz veya yaptığınız ürünleri destekleyici olması önemli.

9) YARIŞMA MÜZİĞİ

Bu madde aslında kişinin tercihine kalmış bir madde. Yarışmada müzik kullanmak gibi bir zorunluluk olmamasına rağmen şunun unutulmaması lazım, müzik sizin sunumuzu bir üst seviyeye çıkarabilir. Burda önemli olan iki nokta var. Birincisi konsepte ve yaptığınız sunuma uygun bir müzik seçimi en doğru tercih oluyor. İkincisi bu müzik seçiminin aynı zamanda sizi rahatlatan yada sizin sunum esnasında daha odaklı çalışmanızı sağlaması gerekiyor.

10) PRATİK

Bu maddeler arasında en yoğun tempolu olan pratik yapmak çünkü ne kadar çok pratik yaparsanız yarışma esnasında o kadar hata payınız azalıyor,daha profesyonel ve daha odaklı oluyorsunuz. Daha önceki 9 madde yarışma pratiği için gerekli ortamı bize hazırlıyor ve yarışamadaymış gibi pratik yapmaya başlıyorsunuz. Bu pratikler esnasında gerekli eksikler,hatalar,iyi ve kötü sonuçların hepsi not alınıyor ve üzerinde çalışarak ilerleniyor. Koçluğunuzu yapan kişi ile günlük antremanlar yapılıyor. Süreler not alınıyor,sunum sürekli tekrarlanıyor ve üzerine konuşmalar,toplantılar yapılıyor. Yarışmada kullanacağınız fincan,cezve,müzik ve diğer herşey ile bir bütün oluşturduktan sonra herşey bir noktaya geliyor ve sahne anını beklemeye başlıyorsunuz.

11) PSİKOLOJİK HAZIRLIK

Bu madde kişiden kişiye , yarışma tecrübesine göre çok farklılık gösteren bir madde. Burda önemli olan kendinize soracağınız bazı sorular. Yeterince hazırlandığınızı düşünüyor musunuz? Stres anında neler yapabileceğinizi biliyor musunuz? Psikolojik olarak kendini hazırlamak sizi daha kararlı bir hale sokacaktır. Son haftaya girildiğinde psikolojik ağırlık daha fazla üzerinize binmeye başlıyor. O andan itibaren önemli olan dışardan gelecek kötü söylemlere kulak asmamak,kendinden emin olmak,yapacağın sunumdan emin olmak ve kararlı olmaktır.
Aslında video kaydı bulunabilse video üzerinden kritikleri yapılabilir @Deniztombull Hocam ders niteliğinde bir yazı olmuş çok teşekkür ederiz. :giggle:
 
Şiir gibi... Anlayabilmem için 4- 5 sefer okumam gerekti. Ama sonunda çözdüm gibi. Emeğine sağlık muazzam birşey olmuş. Müsait olduğun bir zaman kahve kavurma profillerinin temellerini anlattığın bir yazı, biz forum sakinlerini çok mutlu edecektir @William :giggle: :giggle:

🙏 Bu aralar evdeyken kahve ile ilgili bir kaç konu hakkında yazı yazmayı düşünüyordum. Mutlaka forumda da paylaşırım :) takıldığınız biryer olursa bu arada lütfen sormaktan çekinmeyin.
 
🙏 Bu aralar evdeyken kahve ile ilgili bir kaç konu hakkında yazı yazmayı düşünüyordum. Mutlaka forumda da paylaşırım :) takıldığınız biryer olursa bu arada lütfen sormaktan çekinmeyin.
İkawa iyi bir kavurma için yeterli bir ekipmanmı sizce?
 
Yarışmaya hazırlık süreçleri aslında çoğu insanın tahmininin aksine daha uzun ve daha zorlu süreçlerdir çünkü çoğu insan bu sürece "alt tarafı kahve " olarak yaklaşıyor. Bu süreçte birden fazla etken olacağı gibi bu süreç aslında psikolojik bir süreç. Haydi şimdi bu süreçteki etkenleri maddeler halinde inceleyelim.
1) Kahve
2) Kahve kavurma
3) Su
4) Reçete ve tadım notları
5) İmza içecek
6) Sunum
7) Masa düzeni
8) Ekipmanlar
9) Yarışma müziği
10) Pratik
11) Psikolojik hazırlık

1) KAHVE
Yarışmalarda en önemli gücünüz kahve,kahvenin kalitesi ve hikayesidir. Kahve ne kadar güçlü ise sizi diğer yarışmacılardan bir adım öne taşıyacaktır. Kahveye karar verme aşaması tadımlarla ile yapılıyor. Birden fazla kahveyi yarışmacı, koçu ve kavurmacısı yan yana gelerek tadıp,tartışıp bir ortak noktada buluşuyor. Kahve beğenildikten sonra burda devreye kahvenin hikayesi giriyor. Ülkesi,bölgesi,çiftliği,işlem türü,çiftçisi ve çiftliğin hikayesi. Bütün parçalar yerine oturduğu Zaman kahveye karar verilmiş oluyor.

2) KAHVE KAVURMA
Kahve elimize ulaştıktan sonra farklı kavurma profilleri denenir. Kahvenin farklı şekillerde kavrulmuş halleri bir gün dinlendirildikten sonra tadımlar yapılır. Bu tadımlarda kahveye en uygun olabilecek kavurma profiline karar verilir.

3) SU
Yarışmadaki en önemli faktör kahve olduğu gibi kahvedeki en önemli faktörde su. Kullanacağınız kahve ile uyumlu bir su kullanmak gerekir. Bu süreçte su tadımları yapılır. Kahveyi farklı sularla deneyerek en iyi sonuç alınmaya çalışılır.

4) REÇETE VE TADIM NOTLARI
Bu süreçte detaylar devreye girmeye başlıyor. Kaç gr kahve? Kaç gr su ? Demlenme zamanı? Hangi kalınlıkta öğütülmeli ?Her kahve birbirinden farklı olduğu gibi her kahve birbirinden farklı tepkimeler gösterirler. Kullanılan kahveye uygun bir reçete bulmak gerekiyor. Farklı reçeteler farklı tepkimeleri ortaya çıkartır ve bu tepkimelerden en iyisini bulmak gerekir. Aynı kahveyi değişik oranlar, değişik öğütmeler ve değişik sürelerle demleyerek yarışmada kullanılacak reçete ortaya çıkartılır. Bu reçetelerden en iyisine karar verildikten sonra kahvenin demlenmiş halinin tadım notları çıkartılır. Bu tadım notları kahveyi içerken alınacak tatlar kahvenin gövdesi,asiditesi ve bitişte kalan tatlarıdır.

5) İMZA İÇECEK
Cezve&İbrik ve barista şampiyonlarında kahve bazlı bir kokteyl yani imza içecek yapılması gerekiyor. Bu imza içecekte istenilen bir kaç önemli detay var. Bu detaylar kullandığınız ürünler ve kahve birleştiğinde yeni bir tat yaratılması ve bunları yaparken olabildiğince yaratıcı olunması. Kullandığınız ürünler kahvenin önüne geçemez ve kahveniz kullandığınız ürünlerin önüne geçemez. Kompleks, farklı tatların ortaya çıkacağı bir kokteyl olması gerekiyor. Kahvenin tadım notları biraz yol gösterici oluyor bir kaç ürün ile kokteyller denenmeye başlanıyor. Bu süreçte yine detaylar devreye girerek X üründen kaç gr? X üründen kaç gr ? Soğuk mu ? Sıcak mı ? diye düşünürken aslında imza ürününün reçetesi ve tadım notları ortaya çıkıyor.

6) SUNUM

Yarışma esnasında 15 dakikalık yarışma süresinde jüri üyelerine kahve dükkanımıza gelmiş birer müşteri gibi bir sunum yapılıyor. Sunum hazırlamada en önemli detay sunumu hikayeleştirmek. Bu hikayede yarışma esnasında yapacağınız her şeyi anlatmanız gerekiyor. Giriş kısmı kahve hakkında bilgileri, çiftlik bilgileri,çiftliğin yüksekliği,bölgenin yağışı,sıcaklığı ve iklim türü gibi aslında erişilebilen çoğu bilginin verildiği kısım oluyor. İkinci kısım kahvenin yapılış aşamasında kullandığınız gramajların,kullandığınız tekniğin ve kahvenin tadım notlarının detaylarını içeriyor. Üçüncü kısım imza ürünü hazırlarken kullandığını gramajların,kullandığınız tekniğin ve imza ürününüzün tadım notlarının detaylarını içeriyor. Dördüncü kısım aslında kapanış kısmı oluyor jüri üyelerine teşekkür ettiğiniz ve yarışmayı sonlandırdığınız cümleleri içeriyor. Bir yandan sunum yapmak sadece konuşmak, bir şeyler anlatmak ile kalmıyor aynı zamanda ürün hazırlamak gerekiyor. Bu esnada sizin temizliğiniz,profesyonelliğiniz ve müşteri servisiniz izleniyor ve puanlanıyor.
Sunumda önemli detaylar;
*Neden-Sonuç ilişkilerini doğru kurmak
*Eksik yada fazla bilgi vermemek
*Kullandığınız bütün reçeteleri açıklamak
*Doğru göz kontakları kurmak
*Güler yüzlü olmak
*Uygun bir giyinim ile sahneye çıkmak
*Bilgileri el ve vücut hareketleriniz ile doğru aktarmayı desteklemek

7) MASA DÜZENİ

Yarışma alanında her yarışmacı için eşit şartlar olması nedeniyle yarışma kuruluşu Specialty Coffee Association (SCA)'nın belirlediği masa ölçülerine uygun masa oluyor. Bu yarışma yapılmadan önce kurallarda yazıyor ve yarışmacılar o masa ölçülerine göre bir düzen belirliyor. Bu düzende önemli olan sizin rahat bir çalışma ortamı yaratmanız. Bunun size sağlayacağı avantaj, yarışma esnasında daha rahat bir sunum yapmanız olacaktır. Bu düzeni kurarken elimizde olacak olan bütün ekipmanları maddeler halinde deftere yazarak ve deftere masa çizerek başlıyoruz. Yarışma anında yapabileceğimiz bütün hareketleri göz önünde bulundurarak ekipmanları çizdiğiniz masa düzeninde bir yerlerde numaralandırmamız gerekiyor. Bu düzen size daha rahat bir sunum ortamı yaratmasının yanı sıra alacağınız masa düzeni puanındada çok etkili oluyor. Taslak bir masa düzeni oluşturulduktan sonra pratikler esnasında değişiklikler yapılabiliyor.

8) EKİPMANLAR

Kullandığınız ekipmanların kalitesi sunumuzu destekleyen en önemli parçalar oluyor. Konsept bir sunum hazırlıyorken konseptinize uygun bir ekipman topluluğu yada kendi içerisinde bir bütünlüğü olan ekipman topluluğu sizin sunumuzun ve masa düzeninizin daha iyi bir etki yaratmasını sağlıyor. Sunduğunuz fincan,kullandığınız cezve, su bardağı,kullandığınız tepsi ve diğer bir çok ekipman sizin sunumda söylediğiniz veya yaptığınız ürünleri destekleyici olması önemli.

9) YARIŞMA MÜZİĞİ

Bu madde aslında kişinin tercihine kalmış bir madde. Yarışmada müzik kullanmak gibi bir zorunluluk olmamasına rağmen şunun unutulmaması lazım, müzik sizin sunumuzu bir üst seviyeye çıkarabilir. Burda önemli olan iki nokta var. Birincisi konsepte ve yaptığınız sunuma uygun bir müzik seçimi en doğru tercih oluyor. İkincisi bu müzik seçiminin aynı zamanda sizi rahatlatan yada sizin sunum esnasında daha odaklı çalışmanızı sağlaması gerekiyor.

10) PRATİK

Bu maddeler arasında en yoğun tempolu olan pratik yapmak çünkü ne kadar çok pratik yaparsanız yarışma esnasında o kadar hata payınız azalıyor,daha profesyonel ve daha odaklı oluyorsunuz. Daha önceki 9 madde yarışma pratiği için gerekli ortamı bize hazırlıyor ve yarışamadaymış gibi pratik yapmaya başlıyorsunuz. Bu pratikler esnasında gerekli eksikler,hatalar,iyi ve kötü sonuçların hepsi not alınıyor ve üzerinde çalışarak ilerleniyor. Koçluğunuzu yapan kişi ile günlük antremanlar yapılıyor. Süreler not alınıyor,sunum sürekli tekrarlanıyor ve üzerine konuşmalar,toplantılar yapılıyor. Yarışmada kullanacağınız fincan,cezve,müzik ve diğer herşey ile bir bütün oluşturduktan sonra herşey bir noktaya geliyor ve sahne anını beklemeye başlıyorsunuz.

11) PSİKOLOJİK HAZIRLIK

Bu madde kişiden kişiye , yarışma tecrübesine göre çok farklılık gösteren bir madde. Burda önemli olan kendinize soracağınız bazı sorular. Yeterince hazırlandığınızı düşünüyor musunuz? Stres anında neler yapabileceğinizi biliyor musunuz? Psikolojik olarak kendini hazırlamak sizi daha kararlı bir hale sokacaktır. Son haftaya girildiğinde psikolojik ağırlık daha fazla üzerinize binmeye başlıyor. O andan itibaren önemli olan dışardan gelecek kötü söylemlere kulak asmamak,kendinden emin olmak,yapacağın sunumdan emin olmak ve kararlı olmaktır.
Selam, çok güzel sıralamışsınız teşekkürler.

Siz imza içeceğinizi nasıl hazırladınız,kahveye uygun hangi içeriği kullandınız, nasıl bir tada sahipti merak ediyorum :)
 
Selam, çok güzel sıralamışsınız teşekkürler.

Siz imza içeceğinizi nasıl hazırladınız,kahveye uygun hangi içeriği kullandınız, nasıl bir tada sahipti merak ediyorum :)
İmza içeçeğimde vişne suyu ve cascara kullandım kahvemde arka planda kalan bir karanfil tadi vardı bunu ön plana çıkartmak içinde bardağıma karanfil tütsüledim. Çok dengeli bir kokteyl çıktı farklı olarak sıcak bir kokteyl hazırlamıştım yarışmada diğer arkadaşlar hep soğuk hazırlamışlardı. Baskın olarak kokuda vişne karanfil tadım notlarında şeftali,kayısı üzüm gibi tatlar vardı ☺️
 
Geri
Üst