Deniztombull
Yeni Üye
- İsim
- Deniz
Daha fazla
- İsim
- Deniz
Yarışmaya hazırlık süreçleri aslında çoğu insanın tahmininin aksine daha uzun ve daha zorlu süreçlerdir çünkü çoğu insan bu sürece "alt tarafı kahve " olarak yaklaşıyor. Bu süreçte birden fazla etken olacağı gibi bu süreç aslında psikolojik bir süreç. Haydi şimdi bu süreçteki etkenleri maddeler halinde inceleyelim.
1) Kahve
2) Kahve kavurma
3) Su
4) Reçete ve tadım notları
5) İmza içecek
6) Sunum
7) Masa düzeni
8) Ekipmanlar
9) Yarışma müziği
10) Pratik
11) Psikolojik hazırlık
1) KAHVE
Yarışmalarda en önemli gücünüz kahve,kahvenin kalitesi ve hikayesidir. Kahve ne kadar güçlü ise sizi diğer yarışmacılardan bir adım öne taşıyacaktır. Kahveye karar verme aşaması tadımlarla ile yapılıyor. Birden fazla kahveyi yarışmacı, koçu ve kavurmacısı yan yana gelerek tadıp,tartışıp bir ortak noktada buluşuyor. Kahve beğenildikten sonra burda devreye kahvenin hikayesi giriyor. Ülkesi,bölgesi,çiftliği,işlem türü,çiftçisi ve çiftliğin hikayesi. Bütün parçalar yerine oturduğu Zaman kahveye karar verilmiş oluyor.
2) KAHVE KAVURMA
Kahve elimize ulaştıktan sonra farklı kavurma profilleri denenir. Kahvenin farklı şekillerde kavrulmuş halleri bir gün dinlendirildikten sonra tadımlar yapılır. Bu tadımlarda kahveye en uygun olabilecek kavurma profiline karar verilir.
3) SU
Yarışmadaki en önemli faktör kahve olduğu gibi kahvedeki en önemli faktörde su. Kullanacağınız kahve ile uyumlu bir su kullanmak gerekir. Bu süreçte su tadımları yapılır. Kahveyi farklı sularla deneyerek en iyi sonuç alınmaya çalışılır.
4) REÇETE VE TADIM NOTLARI
Bu süreçte detaylar devreye girmeye başlıyor. Kaç gr kahve? Kaç gr su ? Demlenme zamanı? Hangi kalınlıkta öğütülmeli ?Her kahve birbirinden farklı olduğu gibi her kahve birbirinden farklı tepkimeler gösterirler. Kullanılan kahveye uygun bir reçete bulmak gerekiyor. Farklı reçeteler farklı tepkimeleri ortaya çıkartır ve bu tepkimelerden en iyisini bulmak gerekir. Aynı kahveyi değişik oranlar, değişik öğütmeler ve değişik sürelerle demleyerek yarışmada kullanılacak reçete ortaya çıkartılır. Bu reçetelerden en iyisine karar verildikten sonra kahvenin demlenmiş halinin tadım notları çıkartılır. Bu tadım notları kahveyi içerken alınacak tatlar kahvenin gövdesi,asiditesi ve bitişte kalan tatlarıdır.
5) İMZA İÇECEK
Cezve&İbrik ve barista şampiyonlarında kahve bazlı bir kokteyl yani imza içecek yapılması gerekiyor. Bu imza içecekte istenilen bir kaç önemli detay var. Bu detaylar kullandığınız ürünler ve kahve birleştiğinde yeni bir tat yaratılması ve bunları yaparken olabildiğince yaratıcı olunması. Kullandığınız ürünler kahvenin önüne geçemez ve kahveniz kullandığınız ürünlerin önüne geçemez. Kompleks, farklı tatların ortaya çıkacağı bir kokteyl olması gerekiyor. Kahvenin tadım notları biraz yol gösterici oluyor bir kaç ürün ile kokteyller denenmeye başlanıyor. Bu süreçte yine detaylar devreye girerek X üründen kaç gr? X üründen kaç gr ? Soğuk mu ? Sıcak mı ? diye düşünürken aslında imza ürününün reçetesi ve tadım notları ortaya çıkıyor.
6) SUNUM
Yarışma esnasında 15 dakikalık yarışma süresinde jüri üyelerine kahve dükkanımıza gelmiş birer müşteri gibi bir sunum yapılıyor. Sunum hazırlamada en önemli detay sunumu hikayeleştirmek. Bu hikayede yarışma esnasında yapacağınız her şeyi anlatmanız gerekiyor. Giriş kısmı kahve hakkında bilgileri, çiftlik bilgileri,çiftliğin yüksekliği,bölgenin yağışı,sıcaklığı ve iklim türü gibi aslında erişilebilen çoğu bilginin verildiği kısım oluyor. İkinci kısım kahvenin yapılış aşamasında kullandığınız gramajların,kullandığınız tekniğin ve kahvenin tadım notlarının detaylarını içeriyor. Üçüncü kısım imza ürünü hazırlarken kullandığını gramajların,kullandığınız tekniğin ve imza ürününüzün tadım notlarının detaylarını içeriyor. Dördüncü kısım aslında kapanış kısmı oluyor jüri üyelerine teşekkür ettiğiniz ve yarışmayı sonlandırdığınız cümleleri içeriyor. Bir yandan sunum yapmak sadece konuşmak, bir şeyler anlatmak ile kalmıyor aynı zamanda ürün hazırlamak gerekiyor. Bu esnada sizin temizliğiniz,profesyonelliğiniz ve müşteri servisiniz izleniyor ve puanlanıyor.
Sunumda önemli detaylar;
*Neden-Sonuç ilişkilerini doğru kurmak
*Eksik yada fazla bilgi vermemek
*Kullandığınız bütün reçeteleri açıklamak
*Doğru göz kontakları kurmak
*Güler yüzlü olmak
*Uygun bir giyinim ile sahneye çıkmak
*Bilgileri el ve vücut hareketleriniz ile doğru aktarmayı desteklemek
7) MASA DÜZENİ
Yarışma alanında her yarışmacı için eşit şartlar olması nedeniyle yarışma kuruluşu Specialty Coffee Association (SCA)'nın belirlediği masa ölçülerine uygun masa oluyor. Bu yarışma yapılmadan önce kurallarda yazıyor ve yarışmacılar o masa ölçülerine göre bir düzen belirliyor. Bu düzende önemli olan sizin rahat bir çalışma ortamı yaratmanız. Bunun size sağlayacağı avantaj, yarışma esnasında daha rahat bir sunum yapmanız olacaktır. Bu düzeni kurarken elimizde olacak olan bütün ekipmanları maddeler halinde deftere yazarak ve deftere masa çizerek başlıyoruz. Yarışma anında yapabileceğimiz bütün hareketleri göz önünde bulundurarak ekipmanları çizdiğiniz masa düzeninde bir yerlerde numaralandırmamız gerekiyor. Bu düzen size daha rahat bir sunum ortamı yaratmasının yanı sıra alacağınız masa düzeni puanındada çok etkili oluyor. Taslak bir masa düzeni oluşturulduktan sonra pratikler esnasında değişiklikler yapılabiliyor.
8) EKİPMANLAR
Kullandığınız ekipmanların kalitesi sunumuzu destekleyen en önemli parçalar oluyor. Konsept bir sunum hazırlıyorken konseptinize uygun bir ekipman topluluğu yada kendi içerisinde bir bütünlüğü olan ekipman topluluğu sizin sunumuzun ve masa düzeninizin daha iyi bir etki yaratmasını sağlıyor. Sunduğunuz fincan,kullandığınız cezve, su bardağı,kullandığınız tepsi ve diğer bir çok ekipman sizin sunumda söylediğiniz veya yaptığınız ürünleri destekleyici olması önemli.
9) YARIŞMA MÜZİĞİ
Bu madde aslında kişinin tercihine kalmış bir madde. Yarışmada müzik kullanmak gibi bir zorunluluk olmamasına rağmen şunun unutulmaması lazım, müzik sizin sunumuzu bir üst seviyeye çıkarabilir. Burda önemli olan iki nokta var. Birincisi konsepte ve yaptığınız sunuma uygun bir müzik seçimi en doğru tercih oluyor. İkincisi bu müzik seçiminin aynı zamanda sizi rahatlatan yada sizin sunum esnasında daha odaklı çalışmanızı sağlaması gerekiyor.
10) PRATİK
Bu maddeler arasında en yoğun tempolu olan pratik yapmak çünkü ne kadar çok pratik yaparsanız yarışma esnasında o kadar hata payınız azalıyor,daha profesyonel ve daha odaklı oluyorsunuz. Daha önceki 9 madde yarışma pratiği için gerekli ortamı bize hazırlıyor ve yarışamadaymış gibi pratik yapmaya başlıyorsunuz. Bu pratikler esnasında gerekli eksikler,hatalar,iyi ve kötü sonuçların hepsi not alınıyor ve üzerinde çalışarak ilerleniyor. Koçluğunuzu yapan kişi ile günlük antremanlar yapılıyor. Süreler not alınıyor,sunum sürekli tekrarlanıyor ve üzerine konuşmalar,toplantılar yapılıyor. Yarışmada kullanacağınız fincan,cezve,müzik ve diğer herşey ile bir bütün oluşturduktan sonra herşey bir noktaya geliyor ve sahne anını beklemeye başlıyorsunuz.
11) PSİKOLOJİK HAZIRLIK
Bu madde kişiden kişiye , yarışma tecrübesine göre çok farklılık gösteren bir madde. Burda önemli olan kendinize soracağınız bazı sorular. Yeterince hazırlandığınızı düşünüyor musunuz? Stres anında neler yapabileceğinizi biliyor musunuz? Psikolojik olarak kendini hazırlamak sizi daha kararlı bir hale sokacaktır. Son haftaya girildiğinde psikolojik ağırlık daha fazla üzerinize binmeye başlıyor. O andan itibaren önemli olan dışardan gelecek kötü söylemlere kulak asmamak,kendinden emin olmak,yapacağın sunumdan emin olmak ve kararlı olmaktır.
1) Kahve
2) Kahve kavurma
3) Su
4) Reçete ve tadım notları
5) İmza içecek
6) Sunum
7) Masa düzeni
8) Ekipmanlar
9) Yarışma müziği
10) Pratik
11) Psikolojik hazırlık
1) KAHVE
Yarışmalarda en önemli gücünüz kahve,kahvenin kalitesi ve hikayesidir. Kahve ne kadar güçlü ise sizi diğer yarışmacılardan bir adım öne taşıyacaktır. Kahveye karar verme aşaması tadımlarla ile yapılıyor. Birden fazla kahveyi yarışmacı, koçu ve kavurmacısı yan yana gelerek tadıp,tartışıp bir ortak noktada buluşuyor. Kahve beğenildikten sonra burda devreye kahvenin hikayesi giriyor. Ülkesi,bölgesi,çiftliği,işlem türü,çiftçisi ve çiftliğin hikayesi. Bütün parçalar yerine oturduğu Zaman kahveye karar verilmiş oluyor.
2) KAHVE KAVURMA
Kahve elimize ulaştıktan sonra farklı kavurma profilleri denenir. Kahvenin farklı şekillerde kavrulmuş halleri bir gün dinlendirildikten sonra tadımlar yapılır. Bu tadımlarda kahveye en uygun olabilecek kavurma profiline karar verilir.
3) SU
Yarışmadaki en önemli faktör kahve olduğu gibi kahvedeki en önemli faktörde su. Kullanacağınız kahve ile uyumlu bir su kullanmak gerekir. Bu süreçte su tadımları yapılır. Kahveyi farklı sularla deneyerek en iyi sonuç alınmaya çalışılır.
4) REÇETE VE TADIM NOTLARI
Bu süreçte detaylar devreye girmeye başlıyor. Kaç gr kahve? Kaç gr su ? Demlenme zamanı? Hangi kalınlıkta öğütülmeli ?Her kahve birbirinden farklı olduğu gibi her kahve birbirinden farklı tepkimeler gösterirler. Kullanılan kahveye uygun bir reçete bulmak gerekiyor. Farklı reçeteler farklı tepkimeleri ortaya çıkartır ve bu tepkimelerden en iyisini bulmak gerekir. Aynı kahveyi değişik oranlar, değişik öğütmeler ve değişik sürelerle demleyerek yarışmada kullanılacak reçete ortaya çıkartılır. Bu reçetelerden en iyisine karar verildikten sonra kahvenin demlenmiş halinin tadım notları çıkartılır. Bu tadım notları kahveyi içerken alınacak tatlar kahvenin gövdesi,asiditesi ve bitişte kalan tatlarıdır.
5) İMZA İÇECEK
Cezve&İbrik ve barista şampiyonlarında kahve bazlı bir kokteyl yani imza içecek yapılması gerekiyor. Bu imza içecekte istenilen bir kaç önemli detay var. Bu detaylar kullandığınız ürünler ve kahve birleştiğinde yeni bir tat yaratılması ve bunları yaparken olabildiğince yaratıcı olunması. Kullandığınız ürünler kahvenin önüne geçemez ve kahveniz kullandığınız ürünlerin önüne geçemez. Kompleks, farklı tatların ortaya çıkacağı bir kokteyl olması gerekiyor. Kahvenin tadım notları biraz yol gösterici oluyor bir kaç ürün ile kokteyller denenmeye başlanıyor. Bu süreçte yine detaylar devreye girerek X üründen kaç gr? X üründen kaç gr ? Soğuk mu ? Sıcak mı ? diye düşünürken aslında imza ürününün reçetesi ve tadım notları ortaya çıkıyor.
6) SUNUM
Yarışma esnasında 15 dakikalık yarışma süresinde jüri üyelerine kahve dükkanımıza gelmiş birer müşteri gibi bir sunum yapılıyor. Sunum hazırlamada en önemli detay sunumu hikayeleştirmek. Bu hikayede yarışma esnasında yapacağınız her şeyi anlatmanız gerekiyor. Giriş kısmı kahve hakkında bilgileri, çiftlik bilgileri,çiftliğin yüksekliği,bölgenin yağışı,sıcaklığı ve iklim türü gibi aslında erişilebilen çoğu bilginin verildiği kısım oluyor. İkinci kısım kahvenin yapılış aşamasında kullandığınız gramajların,kullandığınız tekniğin ve kahvenin tadım notlarının detaylarını içeriyor. Üçüncü kısım imza ürünü hazırlarken kullandığını gramajların,kullandığınız tekniğin ve imza ürününüzün tadım notlarının detaylarını içeriyor. Dördüncü kısım aslında kapanış kısmı oluyor jüri üyelerine teşekkür ettiğiniz ve yarışmayı sonlandırdığınız cümleleri içeriyor. Bir yandan sunum yapmak sadece konuşmak, bir şeyler anlatmak ile kalmıyor aynı zamanda ürün hazırlamak gerekiyor. Bu esnada sizin temizliğiniz,profesyonelliğiniz ve müşteri servisiniz izleniyor ve puanlanıyor.
Sunumda önemli detaylar;
*Neden-Sonuç ilişkilerini doğru kurmak
*Eksik yada fazla bilgi vermemek
*Kullandığınız bütün reçeteleri açıklamak
*Doğru göz kontakları kurmak
*Güler yüzlü olmak
*Uygun bir giyinim ile sahneye çıkmak
*Bilgileri el ve vücut hareketleriniz ile doğru aktarmayı desteklemek
7) MASA DÜZENİ
Yarışma alanında her yarışmacı için eşit şartlar olması nedeniyle yarışma kuruluşu Specialty Coffee Association (SCA)'nın belirlediği masa ölçülerine uygun masa oluyor. Bu yarışma yapılmadan önce kurallarda yazıyor ve yarışmacılar o masa ölçülerine göre bir düzen belirliyor. Bu düzende önemli olan sizin rahat bir çalışma ortamı yaratmanız. Bunun size sağlayacağı avantaj, yarışma esnasında daha rahat bir sunum yapmanız olacaktır. Bu düzeni kurarken elimizde olacak olan bütün ekipmanları maddeler halinde deftere yazarak ve deftere masa çizerek başlıyoruz. Yarışma anında yapabileceğimiz bütün hareketleri göz önünde bulundurarak ekipmanları çizdiğiniz masa düzeninde bir yerlerde numaralandırmamız gerekiyor. Bu düzen size daha rahat bir sunum ortamı yaratmasının yanı sıra alacağınız masa düzeni puanındada çok etkili oluyor. Taslak bir masa düzeni oluşturulduktan sonra pratikler esnasında değişiklikler yapılabiliyor.
8) EKİPMANLAR
Kullandığınız ekipmanların kalitesi sunumuzu destekleyen en önemli parçalar oluyor. Konsept bir sunum hazırlıyorken konseptinize uygun bir ekipman topluluğu yada kendi içerisinde bir bütünlüğü olan ekipman topluluğu sizin sunumuzun ve masa düzeninizin daha iyi bir etki yaratmasını sağlıyor. Sunduğunuz fincan,kullandığınız cezve, su bardağı,kullandığınız tepsi ve diğer bir çok ekipman sizin sunumda söylediğiniz veya yaptığınız ürünleri destekleyici olması önemli.
9) YARIŞMA MÜZİĞİ
Bu madde aslında kişinin tercihine kalmış bir madde. Yarışmada müzik kullanmak gibi bir zorunluluk olmamasına rağmen şunun unutulmaması lazım, müzik sizin sunumuzu bir üst seviyeye çıkarabilir. Burda önemli olan iki nokta var. Birincisi konsepte ve yaptığınız sunuma uygun bir müzik seçimi en doğru tercih oluyor. İkincisi bu müzik seçiminin aynı zamanda sizi rahatlatan yada sizin sunum esnasında daha odaklı çalışmanızı sağlaması gerekiyor.
10) PRATİK
Bu maddeler arasında en yoğun tempolu olan pratik yapmak çünkü ne kadar çok pratik yaparsanız yarışma esnasında o kadar hata payınız azalıyor,daha profesyonel ve daha odaklı oluyorsunuz. Daha önceki 9 madde yarışma pratiği için gerekli ortamı bize hazırlıyor ve yarışamadaymış gibi pratik yapmaya başlıyorsunuz. Bu pratikler esnasında gerekli eksikler,hatalar,iyi ve kötü sonuçların hepsi not alınıyor ve üzerinde çalışarak ilerleniyor. Koçluğunuzu yapan kişi ile günlük antremanlar yapılıyor. Süreler not alınıyor,sunum sürekli tekrarlanıyor ve üzerine konuşmalar,toplantılar yapılıyor. Yarışmada kullanacağınız fincan,cezve,müzik ve diğer herşey ile bir bütün oluşturduktan sonra herşey bir noktaya geliyor ve sahne anını beklemeye başlıyorsunuz.
11) PSİKOLOJİK HAZIRLIK
Bu madde kişiden kişiye , yarışma tecrübesine göre çok farklılık gösteren bir madde. Burda önemli olan kendinize soracağınız bazı sorular. Yeterince hazırlandığınızı düşünüyor musunuz? Stres anında neler yapabileceğinizi biliyor musunuz? Psikolojik olarak kendini hazırlamak sizi daha kararlı bir hale sokacaktır. Son haftaya girildiğinde psikolojik ağırlık daha fazla üzerinize binmeye başlıyor. O andan itibaren önemli olan dışardan gelecek kötü söylemlere kulak asmamak,kendinden emin olmak,yapacağın sunumdan emin olmak ve kararlı olmaktır.