• Ekim Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Department olarak seçildi. Bu konudan Ekim ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Rooibos çayı

afrika bitki çayı, bildiğimiz anlamda çay değildir, kafein içermez. denenebilir, beta'dan bir paket aldım 3-4 ayda hala bitmedi. tadı kötü değil ancak müptelası da olamadım.
 
Tadı sanki hafif şekerli gibi içini kolay kafeinsiz bir içecek. Genelde vanilyalı, çikolatalı falan satılıyor. Sade denemek isterseniz beta tea öneririm (uygun fiyatli). Aromalı isterseniz ronnenfeld öneririm.
Yeşil çay rooibos karışımı yapıp da icebolirsiniz
 
Barış Özcan'ın videosunda gördüm. Deneyen var mı? Hangi markayı tavsiye edersiniz?


özellikle Afrika'da çok tüketilen, Avrupa'da da hazım ve antioksidan vb... özellikleriyle son 10-20 yılda revaçta olan bir çay.
ben severim, Afrika seyahatlerimde bulabildikçe kalitelilerini denemeye çalıştım. bulabilirseniz üst kaliteliden deneyin, diğerleri başlangıçta önyargı yaratabilir.
 
Dünyanın bilinen en eski çayı arkeolojik çalışmalar esnasında Çin'in Han Hanedanı'nın altıncı imparatoru Jing (Liu Qi)' in mezar kompleksinde bulunmuştur. İmparator Jing'in ölüm tarihi MÖ 141 olduğu için şimdilik bilinen en eski çay buluntusu bu yeşil çay sınıfı buluntudur. Yapılan çalışmalara göre günümüzde olduğu gibi demlendiği ve tüketildiği anlaşılıyor.

(Doğrudan rooibos değil ama rooibos ile aynı bitki familyasına ait) Aspalathus Borboniae familyasının alt grubu A. angustifolia, A. cordata ve A. crenata ile ilgili en eski kayıt ise 1772 yılında tutulmuş olup, İsveçli doğa bilimci ve Afrika botaniğinin babası Carl Peter Thunberg'e ait. Thunberg tuttuğu kayıtta A. cordata'nın yöre halkı tarafından toplanarak dallarının çay gibi demlendiğini, kullanıldığını yazmış. Ancak bunun da doğrudan rooibos kaydı olarak ele alınması yanlış olur. Zira familya meseleleri var. 🙂 Bu kayıttan yola çıkarak yöre halkı binlerce yıldır aynı bitkiyi, aynı şekilde demliyor ve içiyor diyebilmek zor. Çünkü havada kalıyor iddia.

Rooibos genelde bilindik, standart bir tada sahip olsa da, bazı markalar kuru ot ve dallarla rooibos harmanı yapıyor. Bu nedenle güçlü aroması olan rooibos çayı bulmak zor biraz. Bu nedenle dikkat ederseniz hep baharatlı, vanilyalı olarak harman edilmiş, aromatik bitkiler eklenmiş olarak satılıyor. Türkiye'de satılan rooibos'lar arasında Beta Tea'ninkiler güzeldi. Ancak geçtiğimiz senelerde tadı bana güzel gelmemeye başladığından almayı bıraktım. Son bir senedir ise denemedim.

Chai, Dem ve Chado'dan yaptığım alışverişlerde maalesef tat bakımından memnun kalmadım.
Yabancı markalardan ise Fortnum&Mason en sevdiğim, favori marka. Mümkün mertebe Lapsang Souchong, Assam ve bazen rooibos'u bunlardan alıyorum. Ama kurlardan dolayı deyim yerindeyse tuzlu kaçıyor içerken. 🙂
 
Cahilliğimi mazur görün fakat çay olayında hiçbir şey bilmiyorum ve belki buna da bir adım atabilirim. Bakıyorum ki bu çaylar çok az gram usulü ve pahalıya satılıyor. Bu çaylardan bir kişilik için kaç gram gerekiyor yani? 1-2 gram mı kullanıyorsunuz? Ve nasıl demleniyor normal çay gibi mi yoksa french presste sıcak suyla mı demliyorsunuz? Bi kaynak varsa onu da atabilirseniz iyi olur.
 
Cahilliğimi mazur görün fakat çay olayında hiçbir şey bilmiyorum ve belki buna da bir adım atabilirim. Bakıyorum ki bu çaylar çok az gram usulü ve pahalıya satılıyor. Bu çaylardan bir kişilik için kaç gram gerekiyor yani? 1-2 gram mı kullanıyorsunuz? Ve nasıl demleniyor normal çay gibi mi yoksa french presste sıcak suyla mı demliyorsunuz? Bi kaynak varsa onu da atabilirseniz iyi olur.

Kabaca 200ml suya 1,5 - 2gr atıyorum. Demleme süresi 3 - 5 dakika. Tabi gramajlar ve süre çayına göre değişiyor. Ben french press’de ve bazen porselen demlikte yapıyorum.

İlave olarak; çay miktarı az konulduğundan ve hatta bazı çayların 2 - 3 kere demlenebiliyor olmasından dolayı aslında fiyatlar çok çok pahalı sayılmaz bana göre
 
Cahilliğimi mazur görün fakat çay olayında hiçbir şey bilmiyorum ve belki buna da bir adım atabilirim. Bakıyorum ki bu çaylar çok az gram usulü ve pahalıya satılıyor. Bu çaylardan bir kişilik için kaç gram gerekiyor yani? 1-2 gram mı kullanıyorsunuz? Ve nasıl demleniyor normal çay gibi mi yoksa french presste sıcak suyla mı demliyorsunuz? Bi kaynak varsa onu da atabilirseniz iyi olur.

2-3 gramı yani 1-2 çay kaşığı 200 ml için yetiyor. demliğe atıp 3-5 dakika arası demleyip içiyorsunuz. beta nın sitesinde porselen demllik var 15 liraya, süzgeç içinde onda demleyebilirsiniz başka bir çaydanlığın üst kısmına koyarak. ben döküm demir demlik (karaca nın sitesinde mevcut) aldım onda demliyorum. altına da mumlu ısıtıcı kullanıyorum. o da 20 lira civarı bi şeydi. çay denilen şeyin kalitelisi 5 dakikaya demleniyor.
 
Ben de chadodan rooibos denemiştim. Çok beğendiğim bir çay olmadı. Sonradan soğuk çay olarak tükettim.
 
Chadodan rooibos ve rooibos vanilya tükettim memnun kaldım sevdiğim bi çay.

Bu çaylardan bir kişilik için kaç gram gerekiyor yani? 1-2 gram mı kullanıyorsunuz? Ve nasıl demleniyor normal çay gibi mi yoksa french presste sıcak suyla mı demliyorsunuz? Bi kaynak varsa onu da atabilirseniz iyi olur.

Rossmandan aldığım kağıt filtrelerin içine çayı koyup içeceğim bardakta demliyorum. Filtrenin içine çayına göre 1.5-2.5 gram arası koyuyorum istediğim renge ulaşınca kağıt filtreyi alıyorum. Bazı çayları demledikten sonra tekrar demliyorum kağıt filtreyi saklayıp ama ikinci demleyişimde içimim boyunca kağıt filtreyi bardakta tutuyorum.
 
Cahilliğimi mazur görün fakat çay olayında hiçbir şey bilmiyorum ve belki buna da bir adım atabilirim. Bakıyorum ki bu çaylar çok az gram usulü ve pahalıya satılıyor. Bu çaylardan bir kişilik için kaç gram gerekiyor yani? 1-2 gram mı kullanıyorsunuz? Ve nasıl demleniyor normal çay gibi mi yoksa french presste sıcak suyla mı demliyorsunuz? Bi kaynak varsa onu da atabilirseniz iyi olur.

Nitelikli siyah çayda genelde 2-3 gram 350 ml için yetiyor. Süzgeç ve kağıt demlik içinde demlemeyi tavsiye etmem. Yaprakların güzelce açılması ve aromalarını dengeli biçimde salması için geniş bir taban kesinlikle daha iyi. Dolayısıyla demliğin içine çayı atıp yüzeye yaymakta fayda var suyu dökmeden önce. Süzme işini servis aşamasına bırakmak lazım. İnce cam demlik almıştım betadan 500ml'lik gayet iş görüyor (gerçi 500 almıyor - 350 falan anca). 4 dakika demleme için yeterli bir süre.
 
Nitelikli siyah çayda genelde 2-3 gram 350 ml için yetiyor. Süzgeç ve kağıt demlik içinde demlemeyi tavsiye etmem. Yaprakların güzelce açılması ve aromalarını dengeli biçimde salması için geniş bir taban kesinlikle daha iyi. Dolayısıyla demliğin içine çayı atıp yüzeye yaymakta fayda var suyu dökmeden önce. Süzme işini servis aşamasına bırakmak lazım. İnce cam demlik almıştım betadan 500ml'lik gayet iş görüyor (gerçi 500 almıyor - 350 falan anca). 4 dakika demleme için yeterli bir süre.

Siyah çayın da niteliklisi varmış... Evde ailemin ıhlamur demlemek için kullandığı bi demlik var şimdi aklıma geldi o iş görür sanırım. Ben şimdilik çok merak ettiğim için cascara aldım ama cascara çayseverlerin dünyasında pek geçmiyor sanırım? Ve onu da aynı şekilde ve oranda demleyebilirim değil mi?
 
Dünyanın bilinen en eski çayı arkeolojik çalışmalar esnasında Çin'in Han Hanedanı'nın altıncı imparatoru Jing (Liu Qi)' in mezar kompleksinde bulunmuştur. İmparator Jing'in ölüm tarihi MÖ 141 olduğu için şimdilik bilinen en eski çay buluntusu bu yeşil çay sınıfı buluntudur. Yapılan çalışmalara göre günümüzde olduğu gibi demlendiği ve tüketildiği anlaşılıyor.

(Doğrudan rooibos değil ama rooibos ile aynı bitki familyasına ait) Aspalathus Borboniae familyasının alt grubu A. angustifolia, A. cordata ve A. crenata ile ilgili en eski kayıt ise 1772 yılında tutulmuş olup, İsveçli doğa bilimci ve Afrika botaniğinin babası Carl Peter Thunberg'e ait. Thunberg tuttuğu kayıtta A. cordata'nın yöre halkı tarafından toplanarak dallarının çay gibi demlendiğini, kullanıldığını yazmış. Ancak bunun da doğrudan rooibos kaydı olarak ele alınması yanlış olur. Zira familya meseleleri var. 🙂 Bu kayıttan yola çıkarak yöre halkı binlerce yıldır aynı bitkiyi, aynı şekilde demliyor ve içiyor diyebilmek zor. Çünkü havada kalıyor iddia.

Rooibos genelde bilindik, standart bir tada sahip olsa da, bazı markalar kuru ot ve dallarla rooibos harmanı yapıyor. Bu nedenle güçlü aroması olan rooibos çayı bulmak zor biraz. Bu nedenle dikkat ederseniz hep baharatlı, vanilyalı olarak harman edilmiş, aromatik bitkiler eklenmiş olarak satılıyor. Türkiye'de satılan rooibos'lar arasında Beta Tea'ninkiler güzeldi. Ancak geçtiğimiz senelerde tadı bana güzel gelmemeye başladığından almayı bıraktım. Son bir senedir ise denemedim.

Chai, Dem ve Chado'dan yaptığım alışverişlerde maalesef tat bakımından memnun kalmadım.
Yabancı markalardan ise Fortnum&Mason en sevdiğim, favori marka. Mümkün mertebe Lapsang Souchong, Assam ve bazen rooibos'u bunlardan alıyorum. Ama kurlardan dolayı deyim yerindeyse tuzlu kaçıyor içerken. 🙂
Fotnum mason tr ye kargoluyor mu?
 
Bir başka tuyoda şu olabilir . Yukarda belirtildiği şekilde demlediginiz çayı beğenmediyseniz kuru çay ağırlığını 2 katına çıkartın. Bu sefer beğenme olasılığı yüksek
 
Bir başka tuyoda şu olabilir . Yukarda belirtildiği şekilde demlediginiz çayı beğenmediyseniz kuru çay ağırlığını 2 katına çıkartın. Bu sefer beğenme olasılığı yüksek

Millet olarak biraz fazla dem, aromatik tat seviyoruz gibi geliyor bana. Bir iki gramdan yapılan demlemelerdense 3-4 gramdan yapılan demlemeler daha çok beğeniliyor.

Fotnum mason tr ye kargoluyor mu?

Maalesef Türkiye'ye gönderim yapmıyorlar. Avrupa dışına kargo konusuna fazla sıcak bakmıyorlar, mümkün mertebe ticari gönderimdem yanalar. Bundan dolayı yurtdışına çıktığımda yanımda getiriyorum veya daha sık gidip gelen arkadaşlarıma getirtiyorum.
 
chado ve beta tea'den rooibos tükettim. Beta'nın aroma katılmamış saf rooibos'u gayet lezzetli. Ben siyah çaya da bir miktar karıştırıyorum bazen güzel bir aroma katıyor.
 
Geri
Üst