Barış Özcan'ın videosunda gördüm. Deneyen var mı? Hangi markayı tavsiye edersiniz?
Barış Özcan'ın videosunda gördüm. Deneyen var mı? Hangi markayı tavsiye edersiniz?
Cahilliğimi mazur görün fakat çay olayında hiçbir şey bilmiyorum ve belki buna da bir adım atabilirim. Bakıyorum ki bu çaylar çok az gram usulü ve pahalıya satılıyor. Bu çaylardan bir kişilik için kaç gram gerekiyor yani? 1-2 gram mı kullanıyorsunuz? Ve nasıl demleniyor normal çay gibi mi yoksa french presste sıcak suyla mı demliyorsunuz? Bi kaynak varsa onu da atabilirseniz iyi olur.
Cahilliğimi mazur görün fakat çay olayında hiçbir şey bilmiyorum ve belki buna da bir adım atabilirim. Bakıyorum ki bu çaylar çok az gram usulü ve pahalıya satılıyor. Bu çaylardan bir kişilik için kaç gram gerekiyor yani? 1-2 gram mı kullanıyorsunuz? Ve nasıl demleniyor normal çay gibi mi yoksa french presste sıcak suyla mı demliyorsunuz? Bi kaynak varsa onu da atabilirseniz iyi olur.
Bu çaylardan bir kişilik için kaç gram gerekiyor yani? 1-2 gram mı kullanıyorsunuz? Ve nasıl demleniyor normal çay gibi mi yoksa french presste sıcak suyla mı demliyorsunuz? Bi kaynak varsa onu da atabilirseniz iyi olur.
Nitelikli siyah çayda genelde 2-3 gram 350 ml için yetiyor. Süzgeç ve kağıt demlik içinde demlemeyi tavsiye etmem. Yaprakların güzelce açılması ve aromalarını dengeli biçimde salması için geniş bir taban kesinlikle daha iyi. Dolayısıyla demliğin içine çayı atıp yüzeye yaymakta fayda var suyu dökmeden önce. Süzme işini servis aşamasına bırakmak lazım. İnce cam demlik almıştım betadan 500ml'lik gayet iş görüyor (gerçi 500 almıyor - 350 falan anca). 4 dakika demleme için yeterli bir süre.
Fotnum mason tr ye kargoluyor mu?Dünyanın bilinen en eski çayı arkeolojik çalışmalar esnasında Çin'in Han Hanedanı'nın altıncı imparatoru Jing (Liu Qi)' in mezar kompleksinde bulunmuştur. İmparator Jing'in ölüm tarihi MÖ 141 olduğu için şimdilik bilinen en eski çay buluntusu bu yeşil çay sınıfı buluntudur. Yapılan çalışmalara göre günümüzde olduğu gibi demlendiği ve tüketildiği anlaşılıyor.
(Doğrudan rooibos değil ama rooibos ile aynı bitki familyasına ait) Aspalathus Borboniae familyasının alt grubu A. angustifolia, A. cordata ve A. crenata ile ilgili en eski kayıt ise 1772 yılında tutulmuş olup, İsveçli doğa bilimci ve Afrika botaniğinin babası Carl Peter Thunberg'e ait. Thunberg tuttuğu kayıtta A. cordata'nın yöre halkı tarafından toplanarak dallarının çay gibi demlendiğini, kullanıldığını yazmış. Ancak bunun da doğrudan rooibos kaydı olarak ele alınması yanlış olur. Zira familya meseleleri var. Bu kayıttan yola çıkarak yöre halkı binlerce yıldır aynı bitkiyi, aynı şekilde demliyor ve içiyor diyebilmek zor. Çünkü havada kalıyor iddia.
Rooibos genelde bilindik, standart bir tada sahip olsa da, bazı markalar kuru ot ve dallarla rooibos harmanı yapıyor. Bu nedenle güçlü aroması olan rooibos çayı bulmak zor biraz. Bu nedenle dikkat ederseniz hep baharatlı, vanilyalı olarak harman edilmiş, aromatik bitkiler eklenmiş olarak satılıyor. Türkiye'de satılan rooibos'lar arasında Beta Tea'ninkiler güzeldi. Ancak geçtiğimiz senelerde tadı bana güzel gelmemeye başladığından almayı bıraktım. Son bir senedir ise denemedim.
Chai, Dem ve Chado'dan yaptığım alışverişlerde maalesef tat bakımından memnun kalmadım.
Yabancı markalardan ise Fortnum&Mason en sevdiğim, favori marka. Mümkün mertebe Lapsang Souchong, Assam ve bazen rooibos'u bunlardan alıyorum. Ama kurlardan dolayı deyim yerindeyse tuzlu kaçıyor içerken.
Bir başka tuyoda şu olabilir . Yukarda belirtildiği şekilde demlediginiz çayı beğenmediyseniz kuru çay ağırlığını 2 katına çıkartın. Bu sefer beğenme olasılığı yüksek
Fotnum mason tr ye kargoluyor mu?