• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Reverse Osmoz Su Arıtıcı Filtrelerin İç Yapısı İnceleme

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Canaydin0
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Canaydin0

Barista
İsim
Salih Can
Daha fazla  
İsim
Salih Can
Espresso Makinesi
Lelit Anna, Arçelik K3185
Değirmen
Tchibo, Timemore
Ekipmanlar
Homend Filtre, V60, Immersion Dripper
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul/Anadolu
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Çekmeköy/Ümraniye
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Üsküdar, Kadıköy, Bostancı
Facebook
s.canaydin.ca
Twitter
canaydin0
Merhabalar,

Evde 13 yıldan fazladır su arıtıcı kullanmaktayız. Markası Waterbox.
Yaklaşık 2 yılda bir filtre değişimi gerçekleştirmekteyiz. Firma yılda bir filtre değişimi için arasa da tüketici istediği zaman değiştirmeyi talep ettiğinde zorlamıyorlar.

5 Adet filtre bulunmakta.
TDS Değeri Çeşme Suyu 350-550 ppm arası oluyor, filtre ilk takıldığında 7 ppm, 2 yıl kullanım sonunda 22 ppm civarında arıtıcıdan çıkış elde ediliyor. Tabii ppm tek kıstar değil diye düşünüyorum.

Ankara'da 4 kişi yaşadığımız evde kullanmaktayız ve su, yemek, çay için her zaman arıtıcıyı kullanmaktayız.

Filtreler kötü olmaya başladığında suyun tadından kokusundan farkı hissedebiliyorsunuz.

Elimde eski filtreler vardı, değişim sırasında talep etmiştim ve kesip iç yapısının fotoğraflarını çektim. Hem kendim merak ettiğim için hem de filtre iç yapısı hakkında meraklı olan arkadaşlara faydam olması açısından :)

Filtrelerin numarası ve isimlerini çekmeye özen gösterdim. Sıralı şekilde görselleri ekliyorum.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2021-06-02 at 22.02.34.jpeg
    WhatsApp Image 2021-06-02 at 22.02.34.jpeg
    93.5 KB · Görüntüleme: 107
  • WhatsApp Image 2021-06-02 at 22.02.33.jpeg
    WhatsApp Image 2021-06-02 at 22.02.33.jpeg
    91.3 KB · Görüntüleme: 106
  • WhatsApp Image 2021-06-02 at 22.02.33 (1).jpeg
    WhatsApp Image 2021-06-02 at 22.02.33 (1).jpeg
    126.5 KB · Görüntüleme: 105
  • WhatsApp Image 2021-06-02 at 22.02.33 (2).jpeg
    WhatsApp Image 2021-06-02 at 22.02.33 (2).jpeg
    114.8 KB · Görüntüleme: 108
  • WhatsApp Image 2021-06-02 at 22.02.33 (3).jpeg
    WhatsApp Image 2021-06-02 at 22.02.33 (3).jpeg
    130.4 KB · Görüntüleme: 109
Aynı markadan ben de kullanıyorum. Suyun sertliği içinde mineral kalıp kalmadığı ve en önemlisi bu suyla kahve yapılıp yapılamayacağı hakkında bilginiz varsa öğrenmeye talibim. Ben biraz ezbere kullanıyorum sanırım.

Aynı markadan ben de kullanıyorum. Suyun sertliği içinde mineral kalıp kalmadığı ve en önemlisi bu suyla kahve yapılıp yapılamayacağı hakkında bilginiz varsa öğrenmeye talibim. Ben biraz ezbere kullanıyorum sanırım.
Mineral konusunda benimde bilgim yok maalesef. Ben bazen çeşme suyu ile karıştırarak 75 ppm'de demleme gerçekleştiriyorum.
Düşük ppm'de çözünme daha az oluyor diye biliyorum sadece.

Su, suyun yapısı ve karakteristik yapısıyla bilgili arkadaşları piste davet ediyoruz :)

Ben direkt abant alıp onu kullanıyorum demlemelerde sanki arıtma su uygun değil gibi geliyor ama bu tamamen bir önyargı. Bakarsınız su nitelikli çıkar masraftan kurtulurum :)

Mineral konusunda benimde bilgim yok maalesef. Ben bazen çeşme suyu ile karıştırarak 75 ppm'de demleme gerçekleştiriyorum.
Düşük ppm'de çözünme daha az oluyor diye biliyorum sadece.

Su, suyun yapısı ve karakteristik yapısıyla bilgili arkadaşları piste davet ediyoruz :)
@Kahveciningalaksirehberi kahve için ideal su konusunda şöyle yazmıştı;

"1) TDS = İletkenlik x 0.6 (yaklaşık) TDS'i 150 olan bir su SCA değerlerine göre uygun olsa da, bu değerlerin hangi bileşenerden kaynaklandığını bilmediğimiz için, TDS'i 100 civarında olan bir su;

2) pH. pH'ı 8.2'den yukarı sular ile alkalinite ölçümü zor. Genel olarak 7-7,5 civarı pH olan suları tercih etmeni

3) Muhtemelen en önemlisi, bikarbonat seviyesi. Spro müstesna, filtre demlemelerimde Alkalinitenin 50 ppm (CaCO3) üstü olduğu durumlarda ben pek zevk alamadım. Yazmıyorsa, büyük kumar"

***Buna bağlı olarak, piyasada buzdağı su bu değerleri en iyi karşılayan su olarak nitelendirilmişti.

Klasik 5 aşamalı ters ozmoz sistemlerde (alkali, mineral vs filtresi olmayan), ilk 3 filtre (sediment, carbon block ve granül) ters ozmoz işlemi yapan membran filtreyi korur ön arıtma gibi düşünebilirsiniz, membrandan çıkan su 3-30 ppm aralığında olur, 5. Filtre tatlandırıcı (coconut) oluyor. Bu sistemden çıkan 3-4 litre suya 1 şişe maden suyu ekleyip, hem ppm artırmış hem de magnezyum ve bikarbonat takviyesi ile çözücülüğü arttırabilirsiniz. Detaylı bilgi bahsettiğim konuda var. :)

Ben de evde ters ozmos arıtma kullanıyorum, tatlandırıcıya mineral filtrem de var, ppm 80 çıkıyor. Öyle olduğu için 7 litre suya 1 şişe maden suyu ekleyip 100 civarlarına getiriyorum. Lezzetli sonuçlar alıyorum.

Arkadaşlar selam, evime su arıtma cihazı almak istiyorum bu vesileyle de kahve suyumu bu cihazdan alabilir miyim merakına düştüm. Peki bu cihazlardan alacağım ppm değeri bahsettiğiniz gibi düşük mü olacak? Daha önceden bu tarz cihazlar kullanıyorsanız önermek istediğiniz marka nedir? Reverse osmos olarak araştırma yaptığımda cok fazla cihaz çıktı karşıma, çoğunun fiyatı bütçeme uyuyor ama hangisi 90-100ppm değerine yakındır ya da suyun sertliğini manuel olarak hep biz mi ayarlamalıyız bilemedim.

Arkadaşlar selam, evime su arıtma cihazı almak istiyorum bu vesileyle de kahve suyumu bu cihazdan alabilir miyim merakına düştüm. Peki bu cihazlardan alacağım ppm değeri bahsettiğiniz gibi düşük mü olacak? Daha önceden bu tarz cihazlar kullanıyorsanız önermek istediğiniz marka nedir? Reverse osmos olarak araştırma yaptığımda cok fazla cihaz çıktı karşıma, çoğunun fiyatı bütçeme uyuyor ama hangisi 90-100ppm değerine yakındır ya da suyun sertliğini manuel olarak hep biz mi ayarlamalıyız bilemedim.
Biz 10 yıla yakındır Waterbox kullanıyoruz memnunuz, işi sadece su arıtıcı. AO Smith kullanan arkadaşımda memnun yeni aldı Daphne serisi. Elektronik uyarılı serisi varmış ama gereksiz diyordu.

Biz 10 yıla yakındır Waterbox kullanıyoruz memnunuz, işi sadece su arıtıcı. AO Smith kullanan arkadaşımda memnun yeni aldı Daphne serisi. Elektronik uyarılı serisi varmış ama gereksiz diyordu.
Benim ailem de Adana'da Hyundai marka kullanıyor yıllardır, memnunuz da ama memnuniyetten ziyade kahve için uygun olur mu yumuşaklığı bunu merak ediyorum, belki yeterince çözmeyebilir.

Benim ailem de Adana'da Hyundai marka kullanıyor yıllardır, memnunuz da ama memnuniyetten ziyade kahve için uygun olur mu yumuşaklığı bunu merak ediyorum, belki yeterince çözmeyebilir.
Evet, bizde en son pom 18 civarındaydı o yüzden ben bir miktar maden suyu kullanıyorum

Bence Ppm kadar ph daha etkilidir kahvenin tadina ,arıtma cihazlarında ph çok fazla çıkmaz malesef onun için ayrıca biocera gibi pahalı filtreler takıliyor son aşamaya ilk gelen suyun ph'ı 11 civarından 8 -9 gibi sabitleniyor ama birde şöyle bir durum var bir bardak suyu ağzı açık oda şartlarında 1 saat bekletin ph ortamın ph ile dengelenmeye çalıştığından hem bardakta ki ph düşecek ve suyun tadı ve kokusu değişecektir ve malesef tankta ve filtrelerde bakteri üremesi de oluyor .imkanınız varsa kapalı su alın ph seviyesi yüksek değerli tercih edin ayrıca ozon gazı bastıkları için bakteri üremesi olmuyor

Birde filtrelerin zamanlarını geçirmeyin hele o alttaki sediment filtreler (kağıt ruloya benzeyenler) onlar çok çabuk bitip sararıp parçalanıyorlar membranin hausingin'nide batiriyor sapsarı leke bırakıyor daha fazla masraf çıkarıyor

Bence Ppm kadar ph daha etkilidir kahvenin tadina ,arıtma cihazlarında ph çok fazla çıkmaz malesef onun için ayrıca biocera gibi pahalı filtreler takıliyor son aşamaya ilk gelen suyun ph'ı 11 civarından 8 -9 gibi sabitleniyor ama birde şöyle bir durum var bir bardak suyu ağzı açık oda şartlarında 1 saat bekletin ph ortamın ph ile dengelenmeye çalıştığından hem bardakta ki ph düşecek ve suyun tadı ve kokusu değişecektir ve malesef tankta ve filtrelerde bakteri üremesi de oluyor .imkanınız varsa kapalı su alın ph seviyesi yüksek değerli tercih edin ayrıca ozon gazı bastıkları için bakteri üremesi olmuyor
böyle hap gibi bir bilgiye ihtiyacım vardi, kullanabilirseniz şişe suyla devam edin diyorsunuz anladığım kadarıyla. Cok teşekkürler.

Aslında forumda biraz arama yaparsanız ters ozmoz konusu baya konuşuldu.

Genel bir bilgi olarak yazayım, kahve kullanımı ile ilgili suyun sca, scaa, scae, colonna/hendon standartlarına baktığınızda en önemli kriterin suyun genel sertliği (gh), karbonat sertliği/alkalinite (kh) ve sonrasında mg/ca dengesi olduğunu görebilirsiniz. Kabaca 60-100ppm GH, 40-60ppm KH lı bir suyu amaçlamanız lazım.

Eğer marka ve atık su takıntınız yoksa filtre kalitesi iyi ürünlere gitmekte fayda var. Bence bakmanız gereken 4 ana konu, filtre markası, nsf onayı, atık oranı ve post mineralleme filtresi kalitesi.
RO tasarımlar kabaca hep aynı, 4-5 seviyeli. ön/sediment filtre, 1 veya 2 seviye aktif karbon filtre (blok veya granül), ro membran ve mineralleme filtresi. Bazen bunların sonuna bir post karbon filtre daha ekleniyor.
Ro arıtmalarda mutlaka atık (kullanılamaz) su oluşuyor bu 1:1 den 1:5 e kadar olabiliyor. yani 1 bardak su için en az 1 bardak suyu atıyorsunuz. Bu oranı 1:1 yaklaştırmak için permeate pompa kullanılabilir.
Ronun kalbi membran dolayısı ile burada en iyi ürünlerden seçmenizi öneririm, lg chem veya dow filmtec gibi üst seviye ürünlere bakabilirsiniz.
sediment ve aktif karbon filtreler için omnipure veya o seviye ürünlere bakılabilir.
işin en zorlu kısmı ise çıkışta, piyasa inline/ph/alkali diye adlandırılan membran sonrası tatlandırma filtreleri. ro membran sudaki teorik olarak tüm bileşenleri tuttuğu için çıkışında 0 ppm e yakın değerler görüyoruz, içinde mineral vs bulunmuyor. membran doğru çalışıyor ise yine ph ın nötr (7) olması lazım, dolayısı ile membran sonrası 11 gibi bir ph değeri görmek olası değil. şimdi bu suyu kahve için minerallemeye çalıştığınızda piyasadaki post filtreler çok zayıf kalıyor 20-30ppm tds civarında sonuçlar alıyorsunuz. Burada öne çıkan piyasa markası biocera ancak kahve için bunun da çok uygun olduğunu düşünmüyorum. iyi bir mineralleme için maalesef ro sistemi kadar parayı post filtreye vermeniz lazım, bwt bestmin, claris ultra gibi bu işe özel üretilmiş ürünler var.
Burada bypass diye ara bir yol var ancak tercih meselesi tabi, aktif karbon filtre sonrası hattı ikiye ayırıp bir taraf membrana bir taraf direkt çıkışa gidiyor ve vana aracılığı ile birleşiyor bu sayede membrana uğramamış su daha yüksek ppm oluğu için bu vana ile ayarlama yapılabiliyor ama neticede bu suyun bir kısmı membrana uğramamış su.

Ben daha önce evimde hyundai kullandım memnun kalmadım, yakın zamanda ao smith lilly kullanma şansım oldu ondanda memnun kalmadım. Memnun kalmama sebebim aynı post filtreleri pek iyi değil.

Son düzenleme:
Aslında forumda biraz arama yaparsanız ters ozmoz konusu baya konuşuldu.

Genel bir bilgi olarak yazayım, kahve kullanımı ile ilgili suyun sca, scaa, scae, colonna/hendon standartlarına baktığınızda en önemli kriterin suyun genel sertliği (gh), karbonat sertliği/alkalinite (kh) ve sonrasında mg/ca dengesi olduğunu görebilirsiniz. Kabaca 60-100ppm GH, 40-60ppm KH lı bir suyu amaçlamanız lazım.

Eğer marka ve atık su takıntınız yoksa filtre kalitesi iyi ürünlere gitmekte fayda var. Bence bakmanız gereken 4 ana konu, filtre markası, nsf onayı, atık oranı ve post mineralleme filtresi kalitesi.
RO tasarımlar kabaca hep aynı, 4-5 seviyeli. ön/sediment filtre, 1 veya 2 seviye aktif karbon filtre (blok veya granül), ro membran ve mineralleme filtresi. Bazen bunların sonun bir post karbon filtre daha ekleniyor.
Ro arıtmalarda mutlaka atık (kullanılamaz) su oluşuyor bu 1:1 den 1:5 e kadar olabiliyor. yani 1 bardak su için en az 1 bardak suyu atıyorsunuz. Bu oranı 1:1 yaklaştırmak için permeate pompa kullanılabilir.
Ronun kalbi membran dolayısı ile burada en iyi ürünlerden seçmenizi öneririm, lg chem veya dow filmtec gibi üst seviye ürünlere bakabilirsiniz.
sediment ve aktif karbon filtreler için omnipure veya o seviye ürünlere bakılabilir.
işin en zorlu kısmı ise çıkışta, piyasa inline/ph/alkali diye adlandırılılan membran sonrası tatlandırma filtreleri. ro membran sudaki teorik olarak tüm bileşenleri tuttuğu için çıkışında 0 ppm e yakın değerler görüyoruz, içinde mineral vs bulunmuyor. membran doğru çalışıyor ise yine ph ın nötr (7) olması lazım, dolayısı ile membran sonrası 11 gibi bir ph değeri görmek olası değil. şimdi bu suyu kahve için minerallemeye çalıştığınızda piyasadaki post filtreler çok zayıf kalıyor 20-30ppm tds civarında sonuçlar alıyorsunuz. Burada öne çıkan piyasa markası biocera ancak kahve için bunun da çok uygun olduğunu düşünmüyorum. iyi bir mineralleme için maalesef ro sistemi kadar parayı post filtreye vermeniz lazım, bwt bestmin, claris ultra gibi bu işe özel üretilmiş ürünler var.
Burada bypass diye ara bir yol var ancak tercih meselesi tabi, aktif karbon filtre sonrası hattı ikiye ayırıp bir taraf membrana bir taraf direkt çıkışa gidiyor ve vana aracılığı ile birleşiyor bu sayede membrana uğramamış su daha yüksek ppm oluğu için bu vana ile ayarlama yapılabiliyor ama neticede bu suyun bir kısmı membrana uğramamış su.

Ben daha önce evimde hyundai kullanım memnun kalmadım, yakın zamanda ao smith lilly kullanma şansım oldu ondanda memnun kalmadım. Memnun kalmama sebebim aynı post filtreleri pek iyi değil.
Merhaba, zaman ayırdığınız ve aktarımınız için teşekkür ederim. Bahsettiğiniz taramayı yapacağım grupta.
Beklediğimden fazla parametre içeren bir konu olduğunu bilmiyordum açıkçası, özellikle ph dengesini kaybedeceğimi ve bu kadar atık oluşturacağını..Istedigimiz filtrelemelerle de biraz maliyetli olacak görülüyor. Yine de satin almak istersem belirttiginiz 4 başlık işime yarayacak.

Merhaba, zaman ayırdığınız ve aktarımınız için teşekkür ederim. Bahsettiğiniz taramayı yapacağım grupta.
Beklediğimden fazla parametre içeren bir konu olduğunu bilmiyordum açıkçası, özellikle ph dengesini kaybedeceğimi ve bu kadar atık oluşturacağını..Istedigimiz filtrelemelerle de biraz maliyetli olacak görülüyor. Yine de satin almak istersem belirttiginiz 4 başlık işime yarayacak.
Rica ederim, aslında ph dengesini kaybetmiyorsunuz tam tersi membran sonrası ph nötr beklenir.

Geri