• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Spada Coffee olarak seçildi. Bu konudan Ağustos ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Rem Project

Eylül ayı alımında hediye olarak gelen 18 gram Rem Project - 04 kahveyi bugün demledim.

Timemore 17 klik ile öğütüp Kruve 400 mikronluk elek ile tozları eledikten sonra kalan 16 gram kahveyi 1:16 oranında V60'ta demledim. (Aksi belirtilmedikçe her zaman çeşme suyu kullanıyorum. Sürekli sormayın :) )

Başıma bir şey gelmeyecekse epey beğendiğim bir kahve oldu. Süre tutmadım ama akış tahminimden daha hızlı oldu. Dolayısıyla gövde düşüktü. Tadını çok beğendim. Tadım notalarını tarif edebilmem için birkaç kere daha içmem lazım. Ama kesinlikle kuru soğan tadı almadım.
 
Eylül ayı alımında hediye olarak gelen 18 gram Rem Project - 04 kahveyi bugün demledim.

Timemore 17 klik ile öğütüp Kruve 400 mikronluk elek ile tozları eledikten sonra kalan 16 gram kahveyi 1:16 oranında V60'ta demledim. (Aksi belirtilmedikçe her zaman çeşme suyu kullanıyorum. Sürekli sormayın :) )

Başıma bir şey gelmeyecekse epey beğendiğim bir kahve oldu. Süre tutmadım ama akış tahminimden daha hızlı oldu. Dolayısıyla gövde düşüktü. Tadını çok beğendim. Tadım notalarını tarif edebilmem için birkaç kere daha içmem lazım. Ama kesinlikle kuru soğan tadı almadım.
Afiyet olsun 😊 beğenmenize sevindim.
 
Benim V60 reçetem şu şekilde oldu;
Öğütüm: Cmd 16 klik
Filtre: Japon 40lı
Su: 94 derece 280 gr Erikli
Demleme: 15 sn’de 50 gr döküş, 5 sn bekleme, 1:40’a kadar döküşü tek seferde tamamlama. Demleme 2:10’da bitti.

Aldığım kokular neticesinde kimya laboratuvarında kahve içiyor gibiydim. Tat olarak yorumlayabileceğim bir hissiyat almadım. Kötü değildi kesinlikle, canlı bir asidite vardı.
 
Toplu alımdan 2 hafta önce koke satın aldım project satışa konulunca da onu alır denerim dedim. Daha sonra satışa sunulmadı toplu alımdan hediye geldi (04). Kahveyi denedim daha önce içtiğim hiçbir kahveye kesinlikle benzemiyordu. Başlangıçta yoğun ama pek tarif edemediğim çıramsı bir tad bitişte ise üzüm ve mürdüm eriği gibi bir bitiş aldım. Normal kahvelerden çok farklı bir gövdesi var bence ve bu yüzden kahveye benzemiyor gibiydi. Kötü değildi ancak ben içimini daha güzel bulduğum için kokenin normal halini tercih ederim.
 
Rem Project hakkında nacizane fikirlerimi ve deneyimlerimi paylaşmak isterim:)
Hakan Abi ile görüşmelerimizde Rem Project hakkında çok sohbet ettik,canlı yayınlarda da Project'ler hakkında bilgi sahibi oldum biraz. Merak etmiyor değildim,hatta çok merak ediyordum. Deneme fırsatı sunduğu için @hakanie 'ye tekrar teşekkür ediyorum:)
Elimde tek kurşun X3 vardı. Geisha Colombia'dan üretilmiş bir kahve. Geisha'nın kokusunu çok sevmiştim,güçlü ve aromatikti,arada sırada da çikolatamsıydı,genel olarak çok tatlı kokuyordu. X3'ü ilk açtığımda kokusu garip gelmişti,çok hoşuma gitmemişti. Ne olduğunu çıkaramamıştım. Kardeşim ile koklarken keçi boynuzu gibi koktuğunu söylediğinden itibaren bana da keçi boynuzu gibi kokmaya başladı. Keçi boynuzu pekmezini çok severim,nasıl çıkaramadığımı hala düşünüyorum:) Yoğun tatlılıkta ve harnup gibi güçlü bir kokusu vardı,Geisha ile X3'ü yan yana koysak,ikisinin aynı kahveden yapılma olduğunu anlamak mümkün değildi,en azından benim için:) Koyu kavrum hakkında kahvenin dışına bakarak yorum yapmanın her zaman doğru olmadığını öğrendim,ama öğütürken çok az direnç gösterdi,belki koyu kavrumundan,belki fermente olmasından..
Hakan Abi ile ufak bir demleme ve tadım yaptık,ve tahmin ettiğim gibi Murphy Kanunları işlevini yerine getirdi,ters gidebilecek her şey ters gitti:) Tek kurşunumu biraz ıskaladım gibi oldu:) Heyecandan iyi bir demleme yapamadım ve kettle içindeki suyum yetmedi tarife:( Hemen biraz daha su kaynattım,tarifin çok dışına çıkarak demlememi tamamladım. Bu bana ders oldu,o günden sonra ıslatma suyunu bile tartarak döküyorum:)
Bu kahveden acılık alan nadir kişilerden biri oldum:) Kardeşim de biraz acılık olduğunu söyledi. Ve tahmin edeceğiniz gibi tatlılık da alamadım,bu konu hakkında çok yorum yapmak istemiyorum:) Acılığa rağmen aroması ve tadı çok güçlü ve belirgin bir şekilde hissediliyordu. Yanlış demlemeye rağmen güzel bir kahve oldu. Geisha'dan kesinlikle çok farklı. Şimdilik benim project'ler hakkında deneyimim ve fikrim olumlu yönde:)

Biraz da fikirlerimden bahsedeyim. Kavurmahanede yapılabilecek bu yöntem,çekirdeği çok farklı tatlara eriştiriyor,bu da çok heyecan verici. Kesinlikle üstünde araştırılmaya ve denenmeye değecek bir konu.

- Benim düşündüğüm olumlu yönleri şunlar:
-Ortalamanın altında çekirdekler bu yöntemle çok farklı tatlara erişir,ucuza iyi kahve içilmiş olur.
-"Herkeste İdido var,tamam ama benimki farklı: )" diyebilir artık kavurucular. Yani piyasadaki kahve çeşitliliği artar.
-Yeni bir uğraş alanı,belki de "roket bilimi" olan kahveye bir dal daha.
Ben bu kadar olumlu yön yazayım,aklımdaki diğer maddeler fazla kişisel:)

-Benim düşündüğüm olumsuz ve olumsuz olabilecek yönleri şunlar:
-Bu fermantasyonu yapabilmek için gerekli ekipmanlar neler bilmiyorum,bunlar kavurucu için eksi olabilir. Benim değinmek istediğim asıl madde kavurucuların bu çekirdekleri çok ucuza mal etmelerine rağmen fermente edip akılalmaz fiyatlara satmaları. Bu madde kesin bir madde değil,çünkü bu sistemin kavuruculara ne kadara mal olduğunu bilmiyoruz. Demek istediğimi anlamışsınızdır,çekirdek ve sistem fiyatına oranla çok pahalı fiyatlara satabilecek kavuruculardan bahsediyorum. Şu an fermantasyon yapan firmalardan Coffeerem çoğu projesinde Geisha kullanmış,kullanılan çekirdeğe kıyasla projelerin fiyatı çok çok pahalı değil.
-Ultra kalitesiz,bol hatalı vasat çekirdekleri fermente ederek destansı fiyatlara satmak. Hatta destansı fiyata satmalarına da gerek yok,normalde içilemeyecek bir çekirdeği fermente etmek bizim için eksi olur.
-Kahvenin çiftçisi bu işleme razı olmayabilir,belki.


Sonuç olarak,bu yöntemin üstüne kesinlikle düşülmesi gerektiğini düşünüyorum. Etik bir şekilde hem müşterinin,hem satıcının işine yarayacaktır bence.
Saygı çerçevesi içinde fikirlerimizi paylaşaşabiliriz,sizlerin bu konu hakkında ne düşündüğünüzü merak ettim:)
Sağlıcakla kalın.
 
Naçizane rem project 04'ü inceledim:


para tuzagi baska birsey degil dur lan bir deneyeyim deseniz 100 kg kahve satar adam :) ,tabi alamazsin naturel cekirdek tadi ,islenmis kahveyi tekrar suya sokarsan boyle hem kafeini hem carekter ozellikleri soktugunuz suda kalir .geriye boyle keskin duz bir bardak kalir
 
Naçizane rem project 04'ü inceledim:


güzel bir inceleme olmuş. şahsen rem gibi bu tarz girişimleri ben olumlu buluyorum sonuçta farklı bir şey deniyorlar. ancak yapılan işlemi kesinlikle etik bulmuyorum. birlik baharattan ucuza kahve alıp onu yeniden işledim diyerek fiyatını 4 katına çıkarması kesinlikle kullanıcı dostu bir hareket değil. birlik de ki arkadaşlar rem'in kahvelerini sattığı rakamı duysa biz ne kahve getirtmişiz geyşa mübarek der sevinirler :)
ben bana gelen özel sorulara toplu olarak şu şekilde cevap vereyim.
kahve sever arkadaşlar, 250gr'i 50 lira civarı satılan bir kahveye 200 liraya veriyorsanız sektörü güçlendirdiğiniz doğru ancak damağınızı güçlendirmeyeceğinizi net olarak söyleyebilirim. sizlerin varlığı ile bu camia ayakta kalır ancak hiç bir zaman gerçekten "200" liraya satılacak kahveye ulaşamazsınız. çünkü ucuza kahve alıp 4 katına satabiliyorum neden geyşa getireyim kar marjımı düşüreyim der satıcılar.
nokta.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar fırsat maliyetini araştırmanızı öneririm. Ürünün değerini sadece hammadde fiyatı belirlemez. Harcanılan zaman, arge, emek vs. de maliyeti artırır. Rem Project özelinde söylemiyorum, genel olarak hammadde = maliyet algısını kırmamız gerekiyor.
 
Az bir parti üretip 60gr şişelerde satıyorlar, toplasan kaç kg edecek de ne kazandıracak? Adı üstünde proje, deneme amaçlı yapılan işler bunlar ve yatırım maliyetleri de fazla. Kimse bu tür kahveler alarak bir kavurucuyu zengin edemez, ancak bu faaliyetlerini desteklemiş olur. Zaten sitelerine girince %90 ihtimalle “stokta yok” yazısıyla karşılaşılıyor. Onların para kazandıkları ürünler piyasanın çoğunluğuna hitap eden orta halli seriler (Petra Acme, Rem Ceremony gibi). Bu kadar forumdaşlarla teşrik-i mesai edip bu temel bilgilerden mahrum olmak ve ithamda bulunmak ilginç doğrusu.
 
para tuzagi baska birsey degil dur lan bir deneyeyim deseniz 100 kg kahve satar adam :) ,tabi alamazsin naturel cekirdek tadi ,islenmis kahveyi tekrar suya sokarsan boyle hem kafeini hem carekter ozellikleri soktugunuz suda kalir .geriye boyle keskin duz bir bardak kalir

adamların bir suçu yok ki . hepimizin de bildiği üzere şeyh uçmaz mürit uçurur. bu kadar fanboyun olduğu bir ortamda ne yapsın para kazanmasın mı yurdum esnafı ;)
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar fırsat maliyetini araştırmanızı öneririm. Ürünün değerini sadece hammadde fiyatı belirlemez. Harcanılan zaman, arge, emek vs. de maliyeti artırır. Rem Project özelinde söylemiyorum, genel olarak hammadde = maliyet algısını kırmamız gerekiyor.
elbette katılıyorum. ancak bu proje özelinde konuşursak mevcutta ki kahveye x4 kat değer kattığını söylemek zor. çünkü ortaya konan emek ile maliyetin 4 katına çıkması mantıklı değil. ben inanmıyorum bu kadar maliyet kalemi ekleneceğine. X4 kat dan bahsediyoruz. hadi X2 dense anlarım ve çok eleştiri veremem.
ne yazık ki ülkemiz genelinde konuşursak, bir noktada talep varsa o talep üzerine insan istediği maliyeti koyabiliyor. kişi de tükettikçe bu döngü devam ediyor.

neden millet yurt dışı alımına yöneldi? işte tam da bu sebepten dolayı. çünkü bu yapılan ticareti avrupa da yapamazsınız. yaptığınızda aynı derecede değer bekler tüketenler. bundan dolayı riskli girişimler pek uygulanmaz. bakın ne oldu geçen haftalarda? dünyaca meşhur bir tadımcı benzer bir fermantasyonla denediği rem project kahveyi hiç beğenmedi. tüm teknik detayı ve detaylı raporu kendi haber duvarında yayınladı. ortalık karıştı sonrasında. fermantasyonu gerçekleştiren kişi tadım notlarını eleştirene lahmacun mu yedin demeye kadar getirdi lafı. kendi kahvesine yapılan eleştiri etik miydi? %100 öyle.
bu eleştiriye karşı gösterilen tepki etik miydi? %0 hayır. orada bir çok kişi anladı ki bu iş bir proje değil minimum gider ile maksimim gelir arasında ki bir yol haritası olduğunu gösterdi. işte bu da tüketicilerin rotasını saptırdı.
her zaman diyorum tüketici dostu olun arkadaşlar. çünkü sizlerin en iyi reklamını bizler yaparız. hiç öyle billboard ile uğraşmayın. yaptığınız kullanıcı dostu hareketleri biz her zaman destekleriz. ama tersi durumda da her daim konuşuruz ve eleştiririz. kahve sever kitleyi asla hafife almayın. tek diyeceğim bu.
 
Arkadaşlar fırsat maliyetini araştırmanızı öneririm. Ürünün değerini sadece hammadde fiyatı belirlemez. Harcanılan zaman, arge, emek vs. de maliyeti artırır. Rem Project özelinde söylemiyorum, genel olarak hammadde = maliyet algısını kırmamız gerekiyor.
aslinda ben tamda onu belirtmek istedim hammadde olarak gordugunuz yesil cekirdeklerinde bir arge calismasi var ciftci kahveyi sadece su ile yikayip yada guneste kurutarak sizlere sunabilir hammadde=maliyet seklinde ama ciddi zaman,arge ve emek harcaniyor bu farkli islemelerde yani bir honey ,yada anaerobic kahve aldiginizda sadece hammadeye degil bu emege de para veriyorsunuzdur ama eger bu islemlerin sonucunda cikan kahve kalitesi hic emek verilmemis bir uretimden cikan kahveden daha iyi olmadiysa yani beceremediyse ciftci size beni ilgilendirmez ben bu kadar emek verdim daha fazla para isterim demez diyemez..birseyler denemek kesfetmek hepimizin takdir edecegi seylerdir ama bu fincan kalitesine yansimiyorsa o kadar ugrastik ya olmadi ama emegimizin karsiligini versinler demek ticari etik bir davranis degildir biz sizin sirketinize ortak degiliz bu projenin sponsoruda degiliz ,
10 liralik kahveyi 10 liraya icilebilecek en iyi seklinde servis ediyorum deseydi bu proje bence bir anlam kazanacakti soyleki 10 liralik cekirdekte olan tum negatif ozellikleri bu yontemle kaldirdik fakat bu islem sirasinda kahvedeki kafein oraninda dususler oldu ve kendine has karekterleride kayboldu fakat su an bu kahve rahatsiz etmeden icilebilecek hale geldi denseydi ben sahsen takdir ederdim ..
10 liralik icilemiyecek bir hammaddeyi
10 liralik icilebilecek bir hammade haline getirmek basarili bir operasyon olurdu ve 10 lira ya kahve almak istedigimde mutlaka bu firmayi secerdim
 
elbette katılıyorum. ancak bu proje özelinde konuşursak mevcutta ki kahveye x4 kat değer kattığını söylemek zor. çünkü ortaya konan emek ile maliyetin 4 katına çıkması mantıklı değil. ben inanmıyorum bu kadar maliyet kalemi ekleneceğine. X4 kat dan bahsediyoruz. hadi X2 dense anlarım ve çok eleştiri veremem.
ne yazık ki ülkemiz genelinde konuşursak, bir noktada talep varsa o talep üzerine insan istediği maliyeti koyabiliyor. kişi de tükettikçe bu döngü devam ediyor.

neden millet yurt dışı alımına yöneldi? işte tam da bu sebepten dolayı. çünkü bu yapılan ticareti avrupa da yapamazsınız. yaptığınızda aynı derecede değer bekler tüketenler. bundan dolayı riskli girişimler pek uygulanmaz. bakın ne oldu geçen haftalarda? dünyaca meşhur bir tadımcı benzer bir fermantasyonla denediği rem project kahveyi hiç beğenmedi. tüm teknik detayı ve detaylı raporu kendi haber duvarında yayınladı. ortalık karıştı sonrasında. fermantasyonu gerçekleştiren kişi tadım notlarını eleştirene lahmacun mu yedin demeye kadar getirdi lafı. kendi kahvesine yapılan eleştiri etik miydi? %100 öyle.
bu eleştiriye karşı gösterilen tepki etik miydi? %0 hayır. orada bir çok kişi anladı ki bu iş bir proje değil minimum gider ile maksimim gelir arasında ki bir yol haritası olduğunu gösterdi. işte bu da tüketicilerin rotasını saptırdı.
her zaman diyorum tüketici dostu olun arkadaşlar. çünkü sizlerin en iyi reklamını bizler yaparız. hiç öyle billboard ile uğraşmayın. yaptığınız kullanıcı dostu hareketleri biz her zaman destekleriz. ama tersi durumda da her daim konuşuruz ve eleştiririz. kahve sever kitleyi asla hafife almayın. tek diyeceğim bu.
videonun linkini verirmisin ?bende izlemek isterim
 
Firmaya olan tepki sanırım şu aşamada; bu deneysel çalışma için sanki çok iyi sonuçlar yakalamış gibi lanse edip tüketici beklentisinin yükseltilmesi tabi sonrasında aslında durumun öyle olmadığının anlaşılması ve bir deneme yanılma için verilen paranın karşılık görmemesi.

En azından bu deneysel çalışmanın verimli olup olmadığı kahve sektörü içinde diğer kavurucular ya da q grader ya da baristalar ile iletişime geçilerek ortak bir nokta arama ya da yurtiçinde yoksa bu çalışmayı yurtdışı kahve gurularına yollayarak çalışmanın ticarete dökülebilir olup olmadığını sorgulamaları doğru olurdu.

Sonrasında biz bir şey bulduk ve bu kabul gördü, bu çalışmanın emeği sonucunda fiyatımız bu, denilebilirdi.

Bana mantıklı gelmediği için ben tercih etmemiştim. Fermente olan bir yeşil çekirdeği saklamak için bile bin bir türlü yol deneyen nitelikli kavurucular varken, çekirdeğin çektiği zulüm gibi gelmişti açıkçası ve verimsiz olduğunu az çok tahmin etmiştim.

Yorumlar yanıltmadı.
 
Aylık alımla gelen 04’ü demledim. Sitedeki tarifi uyguladım.

üç aşamalı bir fincan çıktı. Demler demlemez bitter çikolata, portakallı bitter çikolata tatları aldım. Ortasında ise yerini mayhoşluğa bıraktı. O kadar mayhoştu ki bir ara midem bulandı, fincanı bitirmesem mi diye düşündüm. Sonlara doğru ise mayhoşluk azaldı ve floral tatlar ortaya çıktı. Üzümlü gazoz tadı hissediliyordu. Sonlarında ve başlarında fincanı sevdim, ortasında nefret ettim. Değişik bir deneyimdi.

firmanın önerdiği hayat su kullandım ama suyu kaynattıktan sonra ppm ölçmek aklıma geldi ve tds meter 244 ppm gösterdi. Kaynayınca bir şeyler mi değişti, suyu kettleda kaynattım diye kettledan bir şeyler mi bulaştı kireç gibi bilemiyorum.

tarifi siteden bakarken fiyatına gözüm çarptı. 55 lira diyor. Az önce 55 liralık bir fincan kahve içmiş biri olarak hayatımda yeni bir aşamaya geçtim. Yarım saat önceki ben ile aramızda baya bir fark var. Bu şarkıyı yarım saat önceki kendime gönderiyorum:

 
Aylık alımla gelen 04’ü demledim. Sitedeki tarifi uyguladım.

üç aşamalı bir fincan çıktı. Demler demlemez bitter çikolata, portakallı bitter çikolata tatları aldım. Ortasında ise yerini mayhoşluğa bıraktı. O kadar mayhoştu ki bir ara midem bulandı, fincanı bitirmesem mi diye düşündüm. Sonlara doğru ise mayhoşluk azaldı ve floral tatlar ortaya çıktı. Üzümlü gazoz tadı hissediliyordu. Sonlarında ve başlarında fincanı sevdim, ortasında nefret ettim. Değişik bir deneyimdi.

firmanın önerdiği hayat su kullandım ama suyu kaynattıktan sonra ppm ölçmek aklıma geldi ve tds meter 244 ppm gösterdi. Kaynayınca bir şeyler mi değişti, suyu kettleda kaynattım diye kettledan bir şeyler mi bulaştı kireç gibi bilemiyorum.

tarifi siteden bakarken fiyatına gözüm çarptı. 55 lira diyor. Az önce 55 liralık bir fincan kahve içmiş biri olarak hayatımda yeni bir aşamaya geçtim. Yarım saat önceki ben ile aramızda baya bir fark var. Bu şarkıyı yarım saat önceki kendime gönderiyorum:


Aramızdaki farkı eșitlemek için kalkıp demlesem mi diye düşündüm ama yok. Hala rem projekte hazır değilim galiba.
 
Geri
Üst