• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Spada Coffee olarak seçildi. Bu konudan Ağustos ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Pu'er Çayı

LojikProb

Yeni Üye
İsim
Gökhan DÖKMETAŞ
Daha fazla  
İsim
Gökhan DÖKMETAŞ
Pu'er çayı son dönemlerde dünyada oldukça popüler olmaya başladı. Özellikle Ruslar ve batı ülkelerinden bu çaya ciddi bir talep var. Ülkemizde bu çay pek bilinmediği için burada bir konu açayım dedim.
Pu'er çayı Çin'in sadece Yunnan bölgesinde üretilen ve fiyat olarak birkaç dolardan binlerce dolara kadar geniş bir yelpazede pazarlanan bir çay çeşitidir. Bu çay "Dark Tea" yani kara çay olarak adlandırılmakta ve görüntüsü siyah çayı andırsa da üretim bakımından tamamen farklılık göstermektedir. Pu'er çayı Raw(yeşil) ve Ripe(olgun) olmak üzere iki ayrı kategoriye ayrılır. Normalde yeşil çaya benzer şekilde üretilen ve saklanan pu'er çayları üzerinden yıllar geçerek yavaşça fermante olur ve olgunlaşır. Aslına bakarsak yavaşça çürümekte de diyebiliriz. Olgun çaylarda ise bu çürüme işlemi nem ve sıcaklığın yardımıyla kısa sürede gerçekleştirilir ve yapay bir olgunlaşma süreci elde edilmiş olur. Bir bakıma çay torfu diyebileceğimiz, yapı bakımından da kısmen çürümüş yapraklardan meydana gelen pu'er çayı genellikle preslenerek kalıplar halinde satılmaktadır. Çok yüksek kafein oranına sahiptir ve orjinal bir tadı ve aroması vardır. Bazıları bunu ağır bulabilir ama diğer çaylardan daha çok canlandırıcı ve uyarıcı bir etkiye sahiptir. Yağ yakma bakımından da diğerlerinden daha etkilidir. Aromayı tarif etmek gerekirse topraksı, odunsu, yaş, nemli ve biraz da çiçeksi bir aroması vardır. Yine kaliteye ve işleme tekniğine göre bu aromalar değişebilmektedir.

Pu'er çayının oldukça fazla merdiven altı üretimi ve sahtesi mevcuttur. Güvenerek alabileceğiniz benim de keyifle içtiğim şu ürünü tavsiye edebilirim.
Yabancı kaynaklardan satın alırken Menghai fabrikasına ait TEATEA markasını tercih edebilirsiniz. Aldığınız üründe bandrol olmasına dikkat ediniz.

Foruma hoş geldiniz gelir gelmez bilgi paylaşımında bulunduğunuz için teşekkürler :)

çok kendine özgü bir tadı var. ilk başta biraz rahatsız oldum ama zamanla bünye alışıyor. beta'da 2 kalitede var, kalitelisini daha deneyemedim ama ucuzu bile oldukça başarılı.

Pu'er çayı belgeselde duydum. merak ettim.
Çin'den sipariş ettim. Tadı beğenmedim. Galiba bozuk geldi diye belirttim. Tekrar aldım. Yine aynı. Sonra Türkiye'de başka bir satıcıdan aldım(Chado). Yine aynı berbat tat. Çevremde bunu beğenen kimse çıkmadı. Hastanede çalışan bir arkadaş kan gibi kokuyor dedi.

Kısaca coğrafyamızda beğenileceğini düşünmüyorum. Mayamıza, damak yapımıza uymuyor.

Pu'er çayı belgeselde duydum. merak ettim.
Çin'den sipariş ettim. Tadı beğenmedim. Galiba bozuk geldi diye belirttim. Tekrar aldım. Yine aynı. Sonra Türkiye'de başka bir satıcıdan aldım(Chado). Yine aynı berbat tat. Çevremde bunu beğenen kimse çıkmadı. Hastanede çalışan bir arkadaş kan gibi kokuyor dedi.

Kısaca coğrafyamızda beğenileceğini düşünmüyorum. Mayamıza, damak yapımıza uymuyor.

Merhaba,
Pu'erh çaylarında önemli olan çay kekinin kaç yıllık olduğudur, doğru koşullarda muhafaza edilip edilmediğidir. Maalesef ucuza satılan Pu'erh çayların hiçbiri yıllanmış, olgunlaşmış gerçek bir Pu'erh tadı vermez.
Zaten Pu'erh çayını özel kılan da bu yıllanma, yaşlanma konusudur. Çay yaşlanmaya devam ettikçe fermantasyonu da devam eder. Yurtiçi veya yurtdışı piyasalarda 100-200 dolara bulunabilecek çayların çoğu maksimum 20-30 senelik vasat sayılabilecek çaylardır.

Evet o tarihe 20 senelikti. Siz daha eskisini denediniz mi? 50 yıllık filan?

Evet, deneme imkanım oldu. 90 yıllık bir çaydı içtiğim. Tat olarak da benim damak zevkime uygun, rahatsızlık vermeyen bir çaydı. ABD'ye gittiğimde uğradığım 29B Tea House (Manhattan)'da içmiştim. Zaten envai çeşit iyi kalite çay sunmalarıyla biliniyorlar. Çaya merakınız varsa ve imkan dahilindeyse öyle bir yerden deneyimleyin.

Farklı çay türlerini de merak ediyorum. Bu çayı da ilk kez burada öğrendim. Beta’da şuan %25 indirim var ve küçük gramajda denemelik almak istiyorum. İki şekilde satış var sitesinde. Acaba farkı nedir?Sahte olma durumu var mıdır?

Farklı çay türlerini de merak ediyorum. Bu çayı da ilk kez burada öğrendim. Beta’da şuan %25 indirim var ve küçük gramajda denemelik almak istiyorum. İki şekilde satış var sitesinde. Acaba farkı nedir?Sahte olma durumu var mıdır?

Bir ara Beta Tea'nin ürün gamını bozmuş olması sebebiyle epeydir uğramıyorum. Bu yüzden son bir senedir satılan ürünlerin tadı hakkında bilgim yok.

En küçük miktarda alın lütfen. Memnun kalırsanız da bildirin. Bu "çayların" çöp olmadığına inanmak istiyorum.

çöp değil. sırf ben değil tavsiye edip aldırdığım arkadaşlarım da bunu söylüyor. ha şu da var 15 liraya pu erh (60 liralığı denemedim) alıp 20-30 senelik çay performansı beklememelisiniz. onun haricinde çay dünyasına açılış için gayet uygun bir firma.

not: beta çalışanı değilim :D

beta'nın golden pu erh'inden alan deneyen oldu mu? 50 gram çaya 60 lira insan çekiniyor.

beta'nın golden pu erh'inden alan deneyen oldu mu? 50 gram çaya 60 lira insan çekiniyor.

Geçen gün Eminönü Tahmis sokaktaki Beta mağazasına sordum. Ancak ellerinde yoktu. Bu hafta sonuna kadar gelecek dendi. Alıp bir deneyeceğim tekrar.

İçtikten sonra dönüş yaparım.

son indirimde bundan aldım. güzel lezzetli bir çay. satılan diğer pu erh e göre aşırı hafif, rahatsız edici bir tat da pek yok gibi. ancak bir daha alacağımı sanmam. aldığım haz verdiğim parayı karşılamadı pek.

Geri