Pu'er çayı son dönemlerde dünyada oldukça popüler olmaya başladı. Özellikle Ruslar ve batı ülkelerinden bu çaya ciddi bir talep var. Ülkemizde bu çay pek bilinmediği için burada bir konu açayım dedim.
Pu'er çayı Çin'in sadece Yunnan bölgesinde üretilen ve fiyat olarak birkaç dolardan binlerce dolara kadar geniş bir yelpazede pazarlanan bir çay çeşitidir. Bu çay "Dark Tea" yani kara çay olarak adlandırılmakta ve görüntüsü siyah çayı andırsa da üretim bakımından tamamen farklılık göstermektedir. Pu'er çayı Raw(yeşil) ve Ripe(olgun) olmak üzere iki ayrı kategoriye ayrılır. Normalde yeşil çaya benzer şekilde üretilen ve saklanan pu'er çayları üzerinden yıllar geçerek yavaşça fermante olur ve olgunlaşır. Aslına bakarsak yavaşça çürümekte de diyebiliriz. Olgun çaylarda ise bu çürüme işlemi nem ve sıcaklığın yardımıyla kısa sürede gerçekleştirilir ve yapay bir olgunlaşma süreci elde edilmiş olur. Bir bakıma çay torfu diyebileceğimiz, yapı bakımından da kısmen çürümüş yapraklardan meydana gelen pu'er çayı genellikle preslenerek kalıplar halinde satılmaktadır. Çok yüksek kafein oranına sahiptir ve orjinal bir tadı ve aroması vardır. Bazıları bunu ağır bulabilir ama diğer çaylardan daha çok canlandırıcı ve uyarıcı bir etkiye sahiptir. Yağ yakma bakımından da diğerlerinden daha etkilidir. Aromayı tarif etmek gerekirse topraksı, odunsu, yaş, nemli ve biraz da çiçeksi bir aroması vardır. Yine kaliteye ve işleme tekniğine göre bu aromalar değişebilmektedir.
Pu'er çayının oldukça fazla merdiven altı üretimi ve sahtesi mevcuttur. Güvenerek alabileceğiniz benim de keyifle içtiğim şu ürünü tavsiye edebilirim.
Yabancı kaynaklardan satın alırken Menghai fabrikasına ait TEATEA markasını tercih edebilirsiniz. Aldığınız üründe bandrol olmasına dikkat ediniz.
Pu'er çayı Çin'in sadece Yunnan bölgesinde üretilen ve fiyat olarak birkaç dolardan binlerce dolara kadar geniş bir yelpazede pazarlanan bir çay çeşitidir. Bu çay "Dark Tea" yani kara çay olarak adlandırılmakta ve görüntüsü siyah çayı andırsa da üretim bakımından tamamen farklılık göstermektedir. Pu'er çayı Raw(yeşil) ve Ripe(olgun) olmak üzere iki ayrı kategoriye ayrılır. Normalde yeşil çaya benzer şekilde üretilen ve saklanan pu'er çayları üzerinden yıllar geçerek yavaşça fermante olur ve olgunlaşır. Aslına bakarsak yavaşça çürümekte de diyebiliriz. Olgun çaylarda ise bu çürüme işlemi nem ve sıcaklığın yardımıyla kısa sürede gerçekleştirilir ve yapay bir olgunlaşma süreci elde edilmiş olur. Bir bakıma çay torfu diyebileceğimiz, yapı bakımından da kısmen çürümüş yapraklardan meydana gelen pu'er çayı genellikle preslenerek kalıplar halinde satılmaktadır. Çok yüksek kafein oranına sahiptir ve orjinal bir tadı ve aroması vardır. Bazıları bunu ağır bulabilir ama diğer çaylardan daha çok canlandırıcı ve uyarıcı bir etkiye sahiptir. Yağ yakma bakımından da diğerlerinden daha etkilidir. Aromayı tarif etmek gerekirse topraksı, odunsu, yaş, nemli ve biraz da çiçeksi bir aroması vardır. Yine kaliteye ve işleme tekniğine göre bu aromalar değişebilmektedir.
Pu'er çayının oldukça fazla merdiven altı üretimi ve sahtesi mevcuttur. Güvenerek alabileceğiniz benim de keyifle içtiğim şu ürünü tavsiye edebilirim.
Pu-Erh Cake Siyah Çay - Chado
Pu-erh çayları diğer çaylardan farklı olarak oksidasyon işlemi ile birlikte fermentasyon işlemine uğrarlar. Bu fermentasyon işlemi çaya farklı ve özgün bir tat kazandırır. Ayrıca demlendiğinde ortaya çıkan dem rengi oldukça koyu ve yoğundur. Pu-erh cake çayı diğer pu-erh çaylarımızdan farklı...
chado.com.tr