• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Probador Çekirdekleri

Aydogan

Üye
Konum
Ankara
İsim
Hüseyin Aydoğan Bahçeci
Daha fazla  
İsim
Hüseyin Aydoğan Bahçeci
Espresso Makinesi
Lelit Mara X
Değirmen
Comandante, Niche Zero
Ekipmanlar
Hario Bakır V60, Stag EKG, ARC Tartı, Konçhero Kettle, Soy Cezve, Rekrow Ocak.
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara
Probador çekirdeklerini Espresso'da deneyenlerden görüş alabilirmiyiz lütfen. 🤗🤔
 
Probador çekirdeklerini Espresso'da deneyenlerden görüş alabilirmiyiz lütfen. 🤗🤔
Oldukça Yüksek Kremalı sonuçlar veriyor. Ama Su Olarak biraz Yüksek PPM li su kullanmak lazım Omni kavrum olduğundan düşük PPM li sularla ekşi sonuçlar verebiliyor.
 
Oldukça Yüksek Kremalı sonuçlar veriyor. Ama Su Olarak biraz Yüksek PPM li su kullanmak lazım Omni kavrum olduğundan düşük PPM li sularla ekşi sonuçlar verebiliyor.
Ppm' en yüksek olan su Niksar mı acaba, siz hangileri
Oldukça Yüksek Kremalı sonuçlar veriyor. Ama Su Olarak biraz Yüksek PPM li su kullanmak lazım Omni kavrum olduğundan düşük PPM li sularla ekşi sonuçlar verebiliyor.
Ppm'i en yüksek su Niksar mı acaba. Ben BİM'den Abant alıyorum filtre için, Espressoya ye geçiş yaptım. 🤗
 
Ppm' en yüksek olan su Niksar mı acaba, siz hangileri

Ppm'i en yüksek su Niksar mı acaba. Ben BİM'den Abant alıyorum filtre için, Espressoya ye geçiş yaptım. 🤗
Aslında Sadece PPM Başlı başına bir gösterge değil. Yani PPM daha düşük olan Sular içindeki çözücü maddelerden dolayı daha olumlu sonuçlarda verebiliyor Erikli su alıp Maden Suyu eklemesi yapabilirsiniz. Eriklinin PPM 75 Civarı. Bu konu Cafflano Kompresso konusunda 6.-7. Sayfalarda konuşuldu ordan ipucu alabilirsiniz :) https://www.kahvekulubu.net/sosyal/...anuel-espresso-makinesi.413/page-7#post-27457
 
Aslında Sadece PPM Başlı başına bir gösterge değil. Yani PPM daha düşük olan Sular içindeki çözücü maddelerden dolayı daha olumlu sonuçlarda verebiliyor Erikli su alıp Maden Suyu eklemesi yapabilirsiniz. Eriklinin PPM 75 Civarı. Bu konu Cafflano Kompresso konusunda 6.-7. Sayfalarda konuşuldu ordan ipucu alabilirsiniz :) https://www.kahvekulubu.net/sosyal/...anuel-espresso-makinesi.413/page-7#post-27457
Çok teşekkür ederim, okudum hepsini.🙏
 
Su konusu gerçekten çok şişirilmiş geliyor artık bana. 2 sene önce suyu Hoffmandan başkası konuşmazkan şimdi herkes bir su derdine düştü. Kahve kalitemizin düştüğünü neden kabul edemiyoruz anlamadım. 2 sene önce musluk suyu ile içtiğim kahvenin tadını şimdi en iyi suda alamıyorum. Amerikadan bir Espresso kahvesi aldım istersem kuyu suyula yapiyim yine çok iyi sonuç vereceğine emindim. Çünkü kavrum ve kahve çok iyidi. Yakında döküş hızından ortam sıcaklığına kadar herseyi konuşuyor olacağız bu konuda çok paranoyak ve abartı balonunda yüzdüğümüzü düşünüyorum(kendim de dahil). Kahve iyise iyidir kötüyse kötü bitti.
 
Su konusu gerçekten çok şişirilmiş geliyor artık bana. 2 sene önce suyu Hoffmandan başkası konuşmazkan şimdi herkes bir su derdine düştü. Kahve kalitemizin düştüğünü neden kabul edemiyoruz anlamadım. 2 sene önce musluk suyu ile içtiğim kahvenin tadını şimdi en iyi suda alamıyorum. Amerikadan bir Espresso kahvesi aldım istersem kuyu suyula yapiyim yine çok iyi sonuç vereceğine emindim. Çünkü kavrum ve kahve çok iyidi. Yakında döküş hızından ortam sıcaklığına kadar herseyi konuşuyor olacağız bu konuda çok paranoyak ve abartı balonunda yüzdüğümüzü düşünüyorum(kendim de dahil). Kahve iyise iyidir kötüyse kötü bitti.
Valla Hocam Biraz Foruma bakarsan herkes zaten Çekirdek kalitesinin düştüğünden isyan ediyor ve Yurtdışına yöneldi çoğu kişi bizim amacımız en iyi fincana ulaşabilmek. Emin Olun Abartı değil. Su o kadar çok değiştiriyor ki kahveyi anlatamam. Kötü bir suyla Çok iyi bir kahveyi mahvedebilirsiniz.
 
Su konusu gerçekten çok şişirilmiş geliyor artık bana. 2 sene önce suyu Hoffmandan başkası konuşmazkan şimdi herkes bir su derdine düştü. Kahve kalitemizin düştüğünü neden kabul edemiyoruz anlamadım. 2 sene önce musluk suyu ile içtiğim kahvenin tadını şimdi en iyi suda alamıyorum. Amerikadan bir Espresso kahvesi aldım istersem kuyu suyula yapiyim yine çok iyi sonuç vereceğine emindim. Çünkü kavrum ve kahve çok iyidi. Yakında döküş hızından ortam sıcaklığına kadar herseyi konuşuyor olacağız bu konuda çok paranoyak ve abartı balonunda yüzdüğümüzü düşünüyorum(kendim de dahil). Kahve iyise iyidir kötüyse kötü bitti.
Bence ppm ile falan bir yere varmak mümkün değil.Bazı sular bir şekilde iyi tepkime veriyor.Daha dün sürekli kullandigim buzdağini birakip erikliyle yaptım gerçekten çok daha aromasiz oldu.Buzdagine geçtigimden beri kahveler bir şekilde aroması guclu oluyor.Ben de iyi cekirdek+iyi su = her turlu iyi sonuç diyorum.İstersen çorapta demle.Su değerlerine bakarak bir sonuç çikaramadim ben buzdaği ile mutluyum.Su etkili mi? Evet etkili ama senin kontrolunde olan bir şey değil
 
Gardelli mesela kötü bir su ile mahvolamıyacağına eminim. Yok maden suyu eklenmesi garip değiş mi sizce de kral çıplak demek geliyor içimden her okuduğumda. Ok su iyi olsun ama çok mu abarttık ne
Espressoda işler çok daha farklı iyi çözünme saglayacak su bulamazssan sonuç direk ekşi. Filtredeki gibi değil.
 
Son düzenleme:
Ppm kahve ile suyun ilişkisi için fazla birşey anlatmıyor aslında. Içinde hiç kahveyi esas çözen mineral olmayan yüksek ppm bir sudan verim beklemek pek doğru değil gibi. Neticede distile su da kahveyi çözüyor (pozitif iyonlar), ama aynı distile suya mg ca ve na ekleyerek bir deneyelim bakalım aynı mı çözüyor. Kahve içindeki biselenleri daha yüksek oranda çözen 2 mineral var mg ve ca, bunlarında da bağlama enerjisi daha yüksek olduğu için olduğu yazılıyor. Bunun yanında ikinci konuda Kh, alkalinite yani asiditeyi nötralize etmeye çalışan kısım. Biz yüksek ppm su ile daha iyi çözelim derken yüksek kh ile bu sefer asiditeyi de baskılıyor olabiliriz.

Işte tam da bu sebeple belirli araliklar ve oranlar var.Tds şu aralikta ppm olmalı, mineral kompozisyonunda şunlar olmalı, gh ve kh şu aralıkta olmalı gibi.

Bu su olayı aslında kahveye özel bir durum değil sadece suyun kullanımı tüketicinin elinde olduğu için gündemde. Yoksa her türlü içecek için (viski, şarap, kutu içecekler vs) su önemli ama kullanımı üreticinin elinde olduğu için son kullanıcı tarafında önem kazanmıyor.

Ek olarak bir kahve için iyi/kötü demek ne kadar doğru. Siz belli bir su kullandınız ve çok memnun kaldınız ancak daha uygun başka bir su ile daha da memnun kalinmayacaginin bir garantisi var mı? Herhangi bir su ile her kahveden en yüksek verimi alıyorum diyebilir miyiz? Bence diyemeyiz.
 
Ppm kahve ile suyun ilişkisi için fazla birşey anlatmıyor aslında. Içinde hiç kahveyi esas çözen mineral olmayan yüksek ppm bir sudan verim beklemek pek doğru değil gibi. Neticede distile su da kahveyi çözüyor (pozitif iyonlar), ama aynı distile suya mg ca ve na ekleyerek bir deneyelim bakalım aynı mı çözüyor. Kahve içindeki biselenleri daha yüksek oranda çözen 2 mineral var mg ve ca, bunlarında da bağlama enerjisi daha yüksek olduğu için olduğu yazılıyor. Bunun yanında ikinci konuda Kh, alkalinite yani asiditeyi nötralize etmeye çalışan kısım. Biz yüksek ppm su ile daha iyi çözelim derken yüksek kh ile bu sefer asiditeyi de baskılıyor olabiliriz.

Işte tam da bu sebeple belirli araliklar ve oranlar var.Tds şu aralikta ppm olmalı, mineral kompozisyonunda şunlar olmalı, gh ve kh şu aralıkta olmalı gibi.

Bu su olayı aslında kahveye özel bir durum değil sadece suyun kullanımı tüketicinin elinde olduğu için gündemde. Yoksa her türlü içecek için (viski, şarap, kutu içecekler vs) su önemli ama kullanımı üreticinin elinde olduğu için son kullanıcı tarafında önem kazanmıyor.
Tabi Dedikleriniz çok dogru PPM Sadece genel bir bilgi verir üstün körü.
 
Gardelli mesela kötü bir su ile mahvolamıyacağına eminim. Yok maden suyu eklenmesi garip değiş mi sizce de kral çıplak demek geliyor içimden her okuduğumda. Ok su iyi olsun ama çok mu abarttık ne
Hic abartmadik, aksine en onemli unsurlardan birine dikkat cektik... iyi kahveyle sıradan su ile bir tat alırsınız ancak doğruya yakın su ile baska tatlar alir hakkini vermiş olursunuz, bu kadar basit... ama siz onemsemeyebilirsiniz, tabii, tercih meselesi...
 
Su konusu gerçekten çok şişirilmiş geliyor artık bana. 2 sene önce suyu Hoffmandan başkası konuşmazkan şimdi herkes bir su derdine düştü. Kahve kalitemizin düştüğünü neden kabul edemiyoruz anlamadım. 2 sene önce musluk suyu ile içtiğim kahvenin tadını şimdi en iyi suda alamıyorum. Amerikadan bir Espresso kahvesi aldım istersem kuyu suyula yapiyim yine çok iyi sonuç vereceğine emindim. Çünkü kavrum ve kahve çok iyidi. Yakında döküş hızından ortam sıcaklığına kadar herseyi konuşuyor olacağız bu konuda çok paranoyak ve abartı balonunda yüzdüğümüzü düşünüyorum(kendim de dahil). Kahve iyise iyidir kötüyse kötü bitti.

Bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış bir durum, suyun içeriği maalesef kahvenin tadını etkiliyor.
 
Su konusu gerçekten çok şişirilmiş geliyor artık bana. 2 sene önce suyu Hoffmandan başkası konuşmazkan şimdi herkes bir su derdine düştü. Kahve kalitemizin düştüğünü neden kabul edemiyoruz anlamadım. 2 sene önce musluk suyu ile içtiğim kahvenin tadını şimdi en iyi suda alamıyorum. Amerikadan bir Espresso kahvesi aldım istersem kuyu suyula yapiyim yine çok iyi sonuç vereceğine emindim. Çünkü kavrum ve kahve çok iyidi. Yakında döküş hızından ortam sıcaklığına kadar herseyi konuşuyor olacağız bu konuda çok paranoyak ve abartı balonunda yüzdüğümüzü düşünüyorum(kendim de dahil). Kahve iyise iyidir kötüyse kötü bitti.
Katılıyorum, ama sanırım yanlış anlaşıldı bu mesaj. Şöyle ki; su elbette kahvenin kendisinden sonraki en önemli parametrelerden birisi hatta bence en önemlisi, ama su konusunda mükemmele ulaşmak maalesef mümkün değil. Vedat Ozan’ın yayında da bahsettiği gibi sudaki hangi molekülün kahvede tam olarak neyi nasıl çözeceğini, ne oranda çözeceğini, nasıl etkileşime geçeceğini, nasıl bir total sonuç vereceğini öngörmemiz mümkün değil.

Burada kimse su önemsiz deyip doğrudan çeşme suyuyla demlemeyi savunmuyor. Hemen herkes farklı sularla kahvenin farklı özelliklerin ön plana çıktığını, daha iyi ya da daha kötü sonuç elde ettiğini zaten gözlemlemiştir. Burada asıl mevzu mükemmel suyun olmadığı, olsa bile her kahve çekirdeği için aynı mükemmellikte olamayacağı mesajıdır. Bir yerlerde durup nefes almamız lazım, yoksa bu işin sonu gerçekten yok. Hayatımızda içtiğimiz en iyi fincandan sonra bile bir sonraki denemede bir şeyleri daha iyi yapmak istemedik mi? Daha iyi, daha farklı bir şeyler yakalayamaz mıydık? Bir parametreyi değiştirsek fincana nasıl yansıyacaktı?

Sonuç olarak bazı şeyleri akışına bırakmak lazım diye düşünüyorum naçizane. Elimizdeki çeşitlilikleri deneyip, karşılaştırıp, kahve özelinde en iyi sonucu aldığımız suyla (ya da herhangi bir başka değişkenle) devam etmenin, çeşitlilikleri zenginlik olarak görüp, detaya boğulmadan genelden keyif almanın daha akılcı olduğunu düşünüyorum. Detaylar iyidir evet ama ucu bucağı olmayan, kontrol edilemeyen detay içerisine dalınca kayboluyoruz, boğuluyoruz, keyif almayı unutuyoruz.

Amacımızın sapmadığını zaman zaman gözlemlemek gerek, ne arayıp, ne elde edip, nereye varmak istediğimizi kendi içimizde sorgulamamız gerek.
 
Arkadaslar bu konuda dileyen araştırır ve dener, dileyen de önemsemez ve bulduğu suyla demler geçer... Su konusu siz öyle düşünseniz de düşünmeseniz de önemli... Dogru su, mutlak bir su olmadığını biliyoruz, kavurum profillerine göre, ülkelerin, toplumların damak kültürüne ve kişisel tercihlere göre değişiyor hersey... Dünya kahve birliği, SCA da tek bir sudan bahsetmiyor, bir takım aralıklar önermişler, bu değişkenligin farkında herkes... Bu is bir kimyasal reaksiyon ve tekrarlayabilmek için bir takım parametrelerle hareket etmeniz gerekiyor... bunlardan biri de su, içeriğindeki yapi, isisi vs... kavurucular cupping yapiyor ve ayni sulari varsa dukkanlarinda da kullanıyor... o suyu elde etmek için de bir dünya yatırım yapıyorlar, bunlari boşuna mı yapıyorlar sizce!? Bizim, ya da kendi adıma benim yaptığım, kavurucunun bu konudaki önerilerini almak ve imkan varsa o suya yakin suyu elde etmek... bunun kime ne zararı var!? Siz istemezseniz yapmayın tabii, kimse kimseyi zorlamiyor ki... ayrica birlikte ogreniyor ve paylaşıyoruz... bu konu siz onemsemeseniz de önemli... sonucta bu bir kabul ve bir tercih... bence uzatmanın gereği de yok, herkes dediğini yapsin...
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Yaklaşık %98’i su olan bir fincan’da su işini biraz abartmıyormuyuz demek bana göre yanlış. Tabi herkesin hür düşüncesi
 
Geri
Üst