• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Portafiltre İçin Sepet Seçimi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Enes64
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Enes64

Üye
İsim
Enes çankaya
Daha fazla  
İsim
Enes çankaya
Espresso Makinesi
Lelit MARA X
Değirmen
Eureka Mignon Specialita
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Uşak
Herkese merhaba,
Sepet alımında dikkat etmemiz gereken konuları merak ettiğim hemde böyle bir başlık bulamadığım için bu konuyu açtım.
Benim gibi yeni başlayanlar için sepet seçiminde nelere dikkat etmeliyiz ?
16/18gr - 18/20gr -20/22gr ims sepetler de gelmişken tecrübeli üyelerin desteği ile iyi bir yazı olacağını düşündüm.
Ultrafine ve Quartz Nanotechnology arasındaki farlar nelerdir ?
Sepetin gramajının bizim için önemi nedir ?
Neden yüksek veya düşük gramajlı sepet tercih etmeliyiz ?
Herkese şimdiden çok teşekkür ederim.

Quartz ve superfine'ın anladığım kadarıyla şekli farklı. Quartz tamamen düz olarak iniyor; fakat superfine aşağı doğru konik. Nanoquartz kaplama yazılmış quartz için ama zamanla yıkamayla kalkar mı bilemedim. @Globally yardımcı olabilir sanırım.

Gramajlara gelirsek ben 18-20 gram sepeti tavsiye ederim. Hem portafiltre uyum sorunu 20-22 grama göre daha az olur, hem de çoğunlukla artık 18 gram kullanılıyor. Yanılmıyorsam sepetlerin grup başlığı mesafesine bağlı olarak +-1 gram toleransı da var.

352D0A4E-642F-42DB-8F9C-E2999061D650.png
Benim bulduğum bu şekilde açıklama mevcut. Burada fine olanda daha iyi bir asidite sunduğunu söylüyor anladığım kadarıyla. Quartz NT de ise daha iyi bir yüzey ile kalıntı kalmadan temiz bıraktığımı vaad ediyor diye anlıyorum.

Son düzenleme:
Quartz ve superfine'ın anladığım kadarıyla şekli farklı. Quartz tamamen düz olarak iniyor; fakat superfine aşağı doğru konik. Nanoquartz kaplama yazılmış quartz için ama zamanla yıkamayla kalkar mı bilemedim. @Globally yardımcı olabilir sanırım.

Gramajlara gelirsek ben 18-20 gram sepeti tavsiye ederim. Hem portafiltre uyum sorunu 20-22 grama göre daha az olur, hem de çoğunlukla artık 18 gram kullanılıyor. Yanılmıyorsam sepetlerin grup başlığı mesafesine bağlı olarak +-1 gram toleransı da var.
Teşekkür ederim yazınız için. 16/18 gramlık sepet de 18 gram için uygun değil mi?
Benim merakım 18/20 gr lık sepette 18 gr kahve ile shot almanın faydası nedir? Veya 20 gr koyduğumuzda kahve shot için olumlu etkileri var mı bildiğiniz?

Teşekkür ederim yazınız için. 16/18 gramlık sepet de 18 gram için uygun değil mi?
Benim merakım 18/20 gr lık sepette 18 gr kahve ile shot almanın faydası nedir? Veya 20 gr koyduğumuzda kahve shot için olumlu etkileri var mı bildiğiniz?
Emin olmamakla beraber, 18-20 gram sepetin derinliği daha fazla, bu da duş başlığına yapışmasını engeller kahvenin. 16-18 gramlık sepette 20 gram dozlarsanız muhtemelen duş başlığı izi görünür. 16-18 gramlık sepette çalışmak da derinlik daha az olduğu için tamp, kahve yatağını düzleme daha kolay olacaktır. Ben bazı durumlarda 19-20 gram da denediğim ve duş başlığına yapışma sorununa maruz kalmamak için 18-20 dedim.

Son düzenleme:
Mesela asiditesi yüksek ve meyvemsi tatların ön planda olduğu kahveler için daha fazla gramajlı sepetler kullanmak yani kahve gramajının fazla olmasını istememiz doğru bir yorum olur mu?
Veya tam tersi bir yorum yapabilir miyiz?

Mesela asiditesi yüksek ve meyvemsi tatların ön planda olduğu kahveler için daha fazla gramajlı sepetler kullanmak yani kahve gramajının fazla olmasını istememiz doğru bir yorum olur mu?
Veya tam tersi bir yorum yapabilir miyiz?
Sepetin kahvenin çıkacak tat profiline etkisi bence biraz şüpheli. Yani çekirdeğin meyvemsi tatlarını daha ön plana alacak olan şey bence çekirdeğin direkt kendisi. Sepet daha iyi demlenmiş, channellinge maruz kalmamış shot almamızı sağlar bence. Buna yorumum ancak şöyle olur, meyvemsi tatlara sahip espresso kavrum ne yazık ki yok denecek kadar az. Kahve Fabrikasını ve Null'ü saymazsanız bu profilde bir çekirdek yok diyebilirim. Bu durumda omni veya her çekirdeği farklı kavuran yerlere kaymak gerekiyor. Bu durumda benim gözlemim ne kadar yüksek dozlama o kadar iyi verim yönünde. Mesela youtube'da sprometheus az kavrulmuş kahvede daha düşük dozlamayı bu sayede daha fazla demlemeyi öneriyordu. Ama benim deneyimlediğim ise tam tersi. "Kendi tecrübeme göre" bu profildeki kahveler için 18.5-19 gram hatta belki 20 gram dozlama daha makul.

Eğer asiditeyi ön plana almaksa mesele, o zaman sıcaklığı düşürmek, süreyi daha kısa tutmak bence daha tecrübeyle sabit bir yol.

Altı düz diye geçiyor bu sepetlerin. Naked portafiltrede sorun olur mu bu? Çünkü farklı modeli de görmüştüm, altı biraz convex. Ortaya doğru akışı toplamak için naked protafilter için yazıyordu. Bulursam eklerim o modeli de.

Altı düz diye geçiyor bu sepetlerin. Naked portafiltrede sorun olur mu bu? Çünkü farklı modeli de görmüştüm, altı biraz convex. Ortaya doğru akışı toplamak için naked protafilter için yazıyordu. Bulursam eklerim o modeli de.
"B702TCH20E B702TCH22E B702TCH24E B702TCH26E B702TCH28.5E
Cylindrical filter with a convex bottom. This shape collects coffee towards the centre during extraction and it is well matched with a bottomless portafilter"

@Globally katalogda bu modelleri buldum. Bu modeller gelecek mi? B702TFH26NT tabansız portafiltreye uygun mudur, yoksa altı convex olan modeli mi almak lazım?

B702TFH26NT olan model her tabanlı portafiltreye uyar mı? Tabansıza uyuyor ama tabanlı tam emin olamadım, alta doğru düz indiği için

Ben de almayı düşünüyordum bir sepet ama fiyatlar uçuk geldi ayrıca portafiltreyi düşünemiyorum o da 500 lira bandında olur

Avrupa fiyatları ve mevcut kurla hesaplayınca uçuk olduğunu düşünmüyorum.
Örneğin aldığım 26NT 18-20 gramlık sepeti yurtdışından sipariş etmiş olsam, mevcut fiyattan daha pahalıya geliyor maalesef.

B702TFH26NT olan model her tabanlı portafiltreye uyar mı? Tabansıza uyuyor ama tabanlı tam emin olamadım, alta doğru düz indiği için

Her tabandan ziyade portafiltrenin, makinenin markasına ve modeline göre seçmek, bakmak daha doğru. Bazı markalarda portafiltre standart ağız açısına sahip olsa bile tabanın içe doğru olan eğimi farklı olabiliyor.

Her tabandan ziyade portafiltrenin, makinenin markasına ve modeline göre seçmek, bakmak daha doğru. Bazı markalarda portafiltre standart ağız açısına sahip olsa bile tabanın içe doğru olan eğimi farklı olabiliyor.
Evet alt taraftaki eğimi biraz kavisli ölçmeye çalıştım tamperle ama zorlayacak gibi geldi 26NT için denemem lazım, olmazsa tabansızda kullanırım dedim ama onun içinde sepetin altı tam düz olması dezavantaj mı, dağınık bir akış mı olur bilemedim. Tabanı convex olan model mi daha verimli olur

Ben de almayı düşünüyordum bir sepet ama fiyatlar uçuk geldi ayrıca portafiltreyi düşünemiyorum o da 500 lira bandında olur
portafiltreyi yurtdışından daha uyguna temin edebilirsiniz. Ama sepetler ve shower screen yurtdışına göre uygun aynen. İkinci el 150tl satılmıştı yakın zamanda sepet ama nano technology yoktu onda hatırladığım. Sepette E&B lab ürünleri daha üst sınıfta gibi birde.

20gramdan büyük sepet kullanmadım. naked portafiltremin olmaması da bunda bir etken @Globally :D
ancak benim kullandığım standart 16gram lelit sepeti (elizabeth ile gelen) genelde ıslak puck veriyor, puckun altında belirgin bir fazla ısınmaya maruz bırakıyordu kahveyi.
ims 20g ridgeless sepet ile kuru puck, daha ince öğütüme inme seçeneğine eriştim.
vst 20g competition basketle biraz daha ince öğütüme inebiliyorum.

daha açık kavrulmuş çekirdekleri incelte incelte istediğim tadı bir şekilde yakalayabiliyorum. orijinal sepette bu ayar biraz daha kısıtlı olduğu için dozla da oynamam gerekiyordu. bence iyi bir sepet kesinlikle gerekli ve makinalarda adi sepet kesinlikle verilmemeli.

ims'i ve vst sepetleri gelbura getirmeden önce almıştım. ims almanyadan aldığım fiyattan daha ucuz türkiyede şu an. vst'yi hiç anlatmayayım 2 sepete 101 lira gümrük ücreti ödedim :)
vst sepeti daha severek kullandığımı fark ettim, o kadar vergi ödeyince insan seviyor. ama ims aralarında gözüm ve damağımla ayırt edebildiğim bir fark da yok :)

20gramdan fazla kahve ile içecek hazırlamak benim gibi günde ortalama 4 kahve içen biri için çok fazla kafein diye düşünüyorum. single basketlerle istikrar tuttursam çoğu zaman 7-9gr ile kahve yapmayı tercih edebilirdim.

Bu internet sitesinden fiyatlara göz atabilirsiniz: https://www.elektros.it/tr/en/Coffe..._E_&_B_LAB/?limit=27&price_from=4&price_to=30

Gelbura'nın direksiyon fiyatlarını yüksek bulsam da kahve makineleri konusunda bence gayet uygunlar. Örnek olarak Lelit Victoria yurtdışında ortalama 1.000 dolara satılıyor. Ben Gelbura'dan kulüp indirimi ile beraber 6.100 TL'ye aldım. Gelbura olmasaydı muhtemelen pid'si olmayan bir makine veya ikinci el alma yoluna gidecektim.

Ama direksiyon fiyatları yüksek, bir de bence tasarımı değiştirmeleri lazım isim ve tasarım anlamında hepsiburadaya çok benzediği için ilk bakışta tuzak gibi duruyor :)

28sf olan basketi alıp denedim. vaad ettiği daha asidik tatları veriyor gibi, ama bunu benzer sepetlerde aynı ayarda kullanarak yapmıyor. 20g vst basketle 0.5, ims precision basketle 0.7 superfine basketle 1 gibi bir kalınlıkta öğüterek ideal süreyi tutturabiliyorum. bu da süperfine basketten çıkan kahvenin biraz daha canlı olmasına sebep olabiliyor.
ben vst ile devam ediyorum :D ben diğer basketlerden daha ince partikülleri filtrelerse daha ince grind size ile shot almama olanak sağlar diye hayal etmiştim

Herkese merhaba,
Sepet alımında dikkat etmemiz gereken konuları merak ettiğim hemde böyle bir başlık bulamadığım için bu konuyu açtım.
Benim gibi yeni başlayanlar için sepet seçiminde nelere dikkat etmeliyiz ?
16/18gr - 18/20gr -20/22gr ims sepetler de gelmişken tecrübeli üyelerin desteği ile iyi bir yazı olacağını düşündüm.
Ultrafine ve Quartz Nanotechnology arasındaki farlar nelerdir ?
Sepetin gramajının bizim için önemi nedir ?
Neden yüksek veya düşük gramajlı sepet tercih etmeliyiz ?
Herkese şimdiden çok teşekkür ederim.
Quartz nano daha çok hazırlama sürecini kolaylaştırmak hedefli, ultrafine ın delikleri normal basketlerin yarısı gibi bir boyutta o nedenle bardağa etkisi daha doğrudan olur, öğütmenizi daha inceltmenize olanak sağlar daha az parçacık kaçırarak, daha berrak bi espresso sağlar. Basket boyutu dediğimizde daha çok bireysel bir seçim, çoğu kişi 18-20 kullanıyor, benim şahsen seçimim 22den yana hem çalışması daha kolay benim için hem de 44-50 gram çıkışı tercih ediyorum.

Ims sonu nt diye geçen sepetlerdeki gökkuşağı gibi gözükmesi nano coating'den diye düşünmüştüm. 1-2 kullanımdan sonra kayboldu o görünüm. Kaplama yüzünden değil miydi, normal mi kaybolması?

Edit: @Globally yiğit beye sorayım

Son düzenleme:
"B702TCH20E B702TCH22E B702TCH24E B702TCH26E B702TCH28.5E
Cylindrical filter with a convex bottom. This shape collects coffee towards the centre during extraction and it is well matched with a bottomless portafilter"

@Globally katalogda bu modelleri buldum. Bu modeller gelecek mi? B702TFH26NT tabansız portafiltreye uygun mudur, yoksa altı convex olan modeli mi almak lazım?

Merhaba,

Kullandığınız makine modeli önemli ve kullandığınız portafiltrenin ölçüleri.

Lelit için 58'lik Bottomless naked portafiltrelerde B702TFH28NT-26-24 ve B702TH26SF - 24 Ölçüler uyumlu özellikle en çok sorulan 28mm Olan model uyumludur.

WhatsApp Image 2020-12-28 at 18.25.58.jpeg

Lelit için 58'lik Normal Portafiltre B702TFH26NT-24 ve B702TH26SF-24 modeller uyumluyken taban yüksekliği 28mm olan B702TFH28NT QUARTZ NANOTECH MODEL uyumsuzdur.

Geri