• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

PID şart mı?

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Corvo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Corvo

Barista
Merhaba, yakın zamanda bir makine almayı düşünüyorum fakat pid özelliği her cihazda yok ya opv var ya pid.
Sizce bunların 2si de olmazsa olmaz mı?
 
Merhaba,
Kanaatim, espresso makinesinde PID olmazsa olmaz'lardan bir tanesidir.
 
Merhaba, eğer günde 2-3 shot espresso içiyorsanız evet pid şart ama eğer genelde cappucino-latte veya americano
içiyorsanız gerek yok, espressonun içine su-süt kattıktan sonra espressodaki sıcaklık-akış vb. kriterler önemsizleşiyor bana göre.

Mesela Gaggia Classic gibi makinelerde pid taksanız bile double shot alırken sıcaklık 5-6 derece düşüyor, 95'te başlasanız bile 90'a inebiliyor, hali hazırda Gaggia'nın orjinal halinde zaten shot sırasında 10 derecelik bir düşüş olabiliyor, yani eğer 93'te başlayıp 93'te bitmesini istiyorsanız ön ısıtma kazanı eklemek mantıklı, çünkü pid yetersiz.
 
Son düzenleme:
Mesela Gaggia Classic gibi makinelerde pid taksanız bile double shot alırken sıcaklık 5-6 derece düşüyor, 95'te başlasanız bile 90'a inebiliyor, hali hazırda Gaggia'nın orjinal halinde zaten shot sırasında 10 derecelik bir düşüş olabiliyor, yani eğer 93'te başlayıp 93'te bitmesini istiyorsanız ön ısıtma kazanı eklemek mantıklı, çünkü pid yetersiz.
Bununla ilgili bir video vardı, demlemeye gelen suyun sıcaklığı düşmüyor ama kazana alınan su yüzünden kazan sıcaklığı düşüyor gibi bir şey diyorlardı.

Portafiltre olmadan su akışına termometre tutarak denerseniz gerçekten su ısısı düşüyor mu görülebilir sanırım.
 
PID önemli ama sürekli kavrum derecesi farklı çekirdekler kullanıyorsanız? Eğer makinanın kullandığı sıcak su derecesine uygun çekirdek kullanacaksanız hep pid gerekmez ama bu da zor bence hep aynı çekirdekle.
 
PID olması avantaj tabii de hangi makine gerçekten o sıcaklık değerini veriyor, kim ölçmüş? :D Bazı Sage modellerinde sıcak su çıkışını ölçmüş kullanıcılar, 70-75 derecelerden bahsediyorlar... Ben de yakında kendi makinemde deneyeceğim.
 
PID olması avantaj tabii de hangi makine gerçekten o sıcaklık değerini veriyor, kim ölçmüş? :D Bazı Sage modellerinde sıcak su çıkışını ölçmüş kullanıcılar, 70-75 derecelerden bahsediyorlar... Ben de yakında kendi makinemde deneyeceğim.
Hocam direkt çıkıştan ölçtüğünüz su sıcaklığının pek bir bilgilendirici yanı yok. Su yaklaşık 9 bar basınç altında ve henüz puck'a değmemişken o sıcaklıkta oluyor, basınç değiştiği için ve puckın içinden geçtiği için çıktının çok hızlı şekilde soğuması normal. Hele bir de metal portafiltreye değiyorsa daha da hızlı soğur. Bu iş için özel probelar var portafiltrenin içine giren anca onlarla ölçerseniz bir fikir verir.

Piyasadaki orta segment pidli makinelerin çoğu da kimisi çok kimisi az olsa da stabil bir sıcaklık kontrolü sağlıyor. Bazıları çok çok iyi sağlıyor, Lelit'in 1 derece oynamadığı videolar var. Öyle 70-75 derece su ile yapılmış bir espressoyu zaten içemezsiniz, ölçmeye gerek yok :) PID olmayan makinelerde bile öyle bir sıcaklık söz konusu olamaz muhtemelen, 10 - 15 derece maksimum sapar onlar bile demleme esnasında normal 1:2 oranlarında bir espresso için.
 
Pid şart değil, pid olmadan da güzel espressolar içebilirsiniz ama shotlar arası stabilite daha az olur. Pid'nin iyi tarafı espresso yapımına dahil olan faktörlerden birini sabitlemenize yardımcı olmasıdır.

Bir çekirdeğin paketini ilk açtığınızda, omni ya da daha açık kavrulduysa 95 dereceye, koyuysa 92 dereceye ayarlayıp aldığınız çıktıya göre ekşi ise daha yüksek acı ise daha düşük sıcaklığa gitmek gibi bir imkanınız oluyor. Kazanda ölçülen ile grup başlığı arasındaki farka da çok takılmamak gerekli, önemli olan size bir gösterge vermesi ve tadıma göre oynama imkanı sunması. Sonuçta ben kazan sıcaklığını 95 görüp acı bir çıktı alıyorsam grup başlığındaki sıcaklığın çok önemi yok, önemli olan bu sıcaklığı kontrol etme imkanımın olması.

Özetle önemli bir özellik, makine yükseltirken yahut alırken göz önünde bulundurmak gerekli, ama makinenizde pid yoksa bu sürekli tutarsız çıktılar alacağınız anlamına gelmiyor. Flush veya termostat ışığının yanıp sönmesine göre bir yerden sonra ayarlıyorsunuz kendinizi.
 
Pid stabilite sağlıyor bir miktar ancak %100 stabil diyemeyiz. Örneğin Gaggia aldınız PID taktınız. Makine 2 dakika bilemediniz 3 dakika içinde istenilen sıcaklığa geliyor ancak shotı aldığınızda buz gibi neden çünkü PID'lere takılan termokablolalar kazanın bir kısmını ya da bir bölümünün sıcaklığını hesaplıyor ancak en küçük kazan bile büyük bir hacme sahip. Bu makine büyüdükçe stabilizasyonun zorlaşması demek.O yüzden PID'den daha önemli birşey varsa o da makinayı tanıyıp ne kadar sürede gerçekten tüm parçalarının istenen sıcaklığa geldiğini bilmek. PID bunu bilemiyor maalesef o yüzden PID var diye çok güvenmemek lazım bence. Nitekim büyük e61 başlıklı makinelerin içini ve pid mekanizmasını çok inceleme fırsatımda olmadı.
 
Geri
Üst