• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Zümrüt Karaca olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Pahalı Ürün - Ucuz Ürün Çelişkisi

Ben kahve demlemeye 2012 yılında başladım. Japonyada görüp merak ettiğim ve edindiğim V60 ile, o dönemde henüz 3. nesilden yeni yeni bahsediliyordu İstanbulda. 2013-2014 yıllarında hasbean den düzenli kahve getirtiyordum. Kahveleri genelde orta kırattır ama sene içinde bir kaç defa özel lot alırlardı 250 gramını 30 pounda satarlardı. O kahveleri kaçırmazdım, sonrasında yurtdışı seyahatlerinde Jamaika Blue Mountainlar, Hacienda La Esmeralda panama ( sanırım aldığım pahalı kahveydi ) Yemen Harrar kahveleri, Kopi Luwak ve nadir olan ne varsa aldım denedim. Son 2-3 yıldır Türkiyeye özel kahveler gelir oldu fiyatlar kolaylıkla 100-150 Euroya çıkabiliyor kiloda hatta bunun çok üstünde olanlarda var. Bunca alım ve deneyimden sonra artık gaza gelmiyorum, anaerobikleri arada bir almakla beraber abartılmış buluyorum. Nadirliğe para ödemiyorum. Çekirdeğin dünya piyasasındaki referansına bakıyorum, uçuk kaçıklardan uzak duruyorum. Bugünki şartlarda 1200/kg gibi bir ortalama yakalamaya çalışıyorum. 2-3 ayda bir şımarma kahvesi alıyorum.
Elinize sağlık.

Yazınızda şu kısım dikkatimi çekti; çekirdeklerin dünya piyasasındaki referanslarına nasıl ulaşıyorsunuz, bizleri aydınlatabilir misiniz?
 
Elinize sağlık.

Yazınızda şu kısım dikkatimi çekti; çekirdeklerin dünya piyasasındaki referanslarına nasıl ulaşıyorsunuz, bizleri aydınlatabilir misiniz?
Her kahve için mümkün olmasada; bir defa çekirdeğin kaynağına bakıyorum, hangi ülkelerde satıldığını inceliyorum (Hong Kong, Singapur ve Japonya her zaman iyi seçimler yapıyor ve üst düzey kahveleri buluyor ) , bazen tasting notes oluyor home barista forumlarında, farklı ülkelerdeki satış fiyatına bakıyorum buradaki ile karşılaştırıyorum eğer aynı çekirdeği ülkemizde benzer fiyata bulabiliyorsam o zaman alma ihtimalim arıyor ama bazen kilosu 50 euroluk çekirdek sanki çok uçuk kaçık bir kahveymiş gibi iki katına satılabiliyor. Youtube'a mutlaka bakıyorum, ilgili kahve ile demleme yapılmış mı ? hangi yıl ? yorumlar neymiş. anlayacağınız dikkatimi çeken bir kahve ise ulaşabileceğim bütün kaynaklardan tarıyorum ama tabiki bunu bir etiyopya yirgacheffe veya ortalama bir kolombiya için yapmıyorum. Bir iki gün önce Panama Finca Bernardina sipariş ettim mesela ve o kahveye baktım kilo fiyatı 150 euro civarı olduğu için. Bazen doyurucu pek çok referans çıkıyor karşıma, bazen hiç çıkmıyor.
 
Herkese selam. Şu sıralar benimde düşündüğüm şeyler bu konuşulanlar esasında. Hatta nerden alsam acaba diye düşünüyorum. Öncelikle fiyat odaklı bakmaya başladım kahve almaya. Uzun bir zaman sonra fiyat algısını yıkarak 3 -4 bin lik kahveler almaya başladım. Evet kabul etmek gerekirse farklı kahveler. Basit değiller. Ancak bu sebepler o kahveyi beğendiğim anlamına da gelmiyordu ve bunu da kendime itiraf ettim açıkçası. Bende artık 1000₺ civarında geziniyorum. Çünkü bu fiyatlarda da benzer hoşuma giden lezzetler bulabiliyorum. Bu iş biraz para harcayacak yer aramaya gidiyordu benim için. Amaç içilen kahveden zevk almaksa bu belli bir kalite üstü çekirdeklerde de çok rahat elde ediliyor. Tabi arada çok düşük miktarlarda da olsa merakıma yenilip farklı çekirdekler denemekten kendimi alamıyorum
 
Ben bazen hiç ummadığım cekirdeklwrden muhtesem tatlar alabiliyorum. Bazende tam tersi oluyor. Sanirim beklenti ile cok alakalı.
Pahalı çekirdek denktir iyi kahve anlayışını sanırım 10 yil önce bırakmıştım. Ondan beridir kahve değil kavurucu deniyorum. Eger kavurucu kendini kanıtlamış ise bende memnun kaldiysam, o kavurucudan kötü ürün bile denk gelirse receteyi degisitirerek tekrar tekrar denemeler yapıyorum. Bir şekilde dogru method ile güzel sonuçlar çıkıyor
 
Yaklaşık 5-6 yıldır neredeyse her gün pour over kahve tüketirim. Tükettiğim kahveler de genel itibariyle premium çekirdeklerdir. Yıllardır kahveye ciddi miktarlarda bütçe ayırmış birisi olarak son 5-6 aydır bu durumu kendi içimde sorgulamaya başladım.

Güzel bir fincan kahvede aldığım farklı lezzetlerin, alt notaların, asiditenin ve bir çok parametrenin marjinal faydasının düşük olduğunu düşünmeye başladım. Zira ortalama kalitede iyi kavrulmuş bir çekirdekten de geisha kadar keyif alabildiğimi kendime itiraf ettim.

Bir kahvenin katmanlı olması, çok farklı asiditeleri vs deneyimlememiz elbetteki güzel deneyimler. Coffee nerdler bu olaya aşırı takık. Yok işte burunda orta nazalda başlayıp sola doğru şunu hissetmek vs bana artık baya baya komik gelmeye başladı. Farklı notalardaki son derece değişik kahvenin fiyat ölçütü diğerlerinden farklı olması olayı da biraz saçma. Bu olayın da sonu yok esasen, son örneği de infüze kahve saçmalığı.

Toparlayacak olursak pahalı pahalı, son derece farklı kahvelerin satış pazarlama ilüzyonunun birer parçası olduğu kanaatindeyim. İnsanlara güzel kahveden daha çok o kahveyi içerken özel hissetme hissiyatı satılıyor. Ha bende arada üst seviye kahve almakla birlikte biraz daha normal çekirdek almayı bir süredir tercih ediyorum.
 
Geri
Üst