• Hoşgeldin 2021
    Yeni yılınız kutlu olsun sevgili kahve kulübü üyesi Ziyaretçi . Yeni yıl dileklerinizi vei diğer kahve kulübü üyelerine dileklerinizi bu konudan yazabilirsiniz.

P. Colectiva | HALU BERITI, ETİYOPYA | KK Ağustos ayı alımı

darikoglu

Yeni Üye
İsim
Doruk
Daha fazla  
İsim
Doruk
Öğütme Derecesi: Commandante C40 23 klik
Su: Britta kullanıldı.
Su sıcaklığı:97 derece
Yöntem: V60 hario dripper ile 15g kahveye 250g su koyularak yaklaşık 2.5 dakikada demlendi. Öncelikle 38g su blooming için kullanıldı. Sonra 1.5 dakikaya kadar 125g suya ulaşıldı. Kalan 125g da devamında ilave edildi.
Tadım notları: Buram buram gelen bir taze meyve kokusu sizi karşılamakta...Çok tatlı, asiditesi yüksek, gövdesi kuvvetli, bitişi uzun bir kahve. Yoğun bir şeftali reçeli tatlılığı almaktayım.
 

Ekli dosyalar

  • 8C97E527-265E-424C-84B5-B301A7E3C74D.jpeg
    8C97E527-265E-424C-84B5-B301A7E3C74D.jpeg
    149.3 KB · Görüntüleme: 18
  • 2281E114-745E-495A-A276-A7620DA1B199.jpeg
    2281E114-745E-495A-A276-A7620DA1B199.jpeg
    118 KB · Görüntüleme: 18

vetiverfan

Aktif Üye
Ben bu kahveyi cuppingde belirgin bir şeftali tadıyla çok beğendim. Fakat, şu ana kadar hiçbir v60 demlememde aynı etkiyi yaratmadı.
 

AltayOzger

İyi Bilinen Üye
İsim
Altay
Daha fazla  
İsim
Altay
Değirmen
Timemore Chestnut G1 ve Timemore Chestnut C1
Ekipmanlar
V60-V60 İmmersion-Aeropress-Kalita-Cafflano Kompresso-Beko 2170 Espresso Makinası
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Denizli
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Merkezefendi
Ben bu kahveyi cuppingde belirgin bir şeftali tadıyla çok beğendim. Fakat, şu ana kadar hiçbir v60 demlememde aynı etkiyi yaratmadı.
Aeropress gibi İmmersion demleme aletiniz varsa onunla deneyin belki o etkiyi yaratabilir :)
 

aztec

Aktif Üye
İsim
Eşref
Ben bu kahveyi cuppingde belirgin bir şeftali tadıyla çok beğendim. Fakat, şu ana kadar hiçbir v60 demlememde aynı etkiyi yaratmadı.
Merhaba, ilk denememde ben de tadım notlarını tam alamadım ama iki gün önce yaklaşık 15 gün geçtiği durumda kahve neredeyse mükemmeldi. Şeftali tadını o kadar net aldım ki çok kahve sevmeyen ve tüketmeyen eşime içirdiğimde şeftali ile karıştırarak verdiğimi zannetti. Benim açımdan zamanla güzelleşen kahveler arasına girdi. Vacuvinle bir süre daha saklıyorum. Belli bir süre sonra daha da güzelleşecektir diye düşünüyorum.
 

ytghan

İyi Bilinen Üye
İsim
Emre
Merhaba, ilk denememde ben de tadım notlarını tam alamadım ama iki gün önce yaklaşık 15 gün geçtiği durumda kahve neredeyse mükemmeldi. Şeftali tadını o kadar net aldım ki çok kahve sevmeyen ve tüketmeyen eşime içirdiğimde şeftali ile karıştırarak verdiğimi zannetti. Benim açımdan zamanla güzelleşen kahveler arasına girdi. Vacuvinle bir süre daha saklıyorum. Belli bir süre sonra daha da güzelleşecektir diye düşünüyorum.
Pek konuşulmasa da vakumun degassing surecini dramatik şekilde hızlandirdiğini çok net duşunuyorum.
 

Kahveciningalaksirehberi

İyi Bilinen Üye
Editör
Pek konuşulmasa da vakumun degassing surecini dramatik şekilde hızlandirdiğini çok net duşunuyorum.

Şahsen araştırmalarıma göre yanlış da düşünmüyorsunuz.

 

ytghan

İyi Bilinen Üye
İsim
Emre
Şahsen araştırmalarıma göre yanlış da düşünmüyorsunuz.

Görmemiştim bunu ama seramikler fırınlanırken vakum altında fırınlanır bizim meslekte.Bu sayede degassing olur.Sırf bu seheple vaku vin alabilirim eğer pratikde işe yariyorsa.Mesela 1 haftalık süreci 1 güne çekebilir mi?
 

Kahveciningalaksirehberi

İyi Bilinen Üye
Editör
Görmemiştim bunu ama seramikler fırınlanırken vakum altında fırınlanır bizim meslekte.Bu sayede degassing olur.Sırf bu seheple vaku vin alabilirim eğer pratikde işe yariyorsa.Mesela 1 haftalık süreci 1 güne çekebilir mi?

Yani ben bu konuyu yazdığımda şunu tamamen gözardı etmişim: kahvedeki aromalar kavrulduktan hemen sonra en yüksek oranda kalıp gittikçe azalıyor mu, yoksa çekirdek kavrulduktan sonra gelişip değişiyor mu? Eğer ilk hipotez doğru olsaydı, evet, vakum ve sıcaklık altında CO2 yi tamamen çıkartıp degassing’e gerek kalmadan içebilirdik, ama durum böyle değil gibi... (yeni bir makale yazıldı bunun hakkında, CO2 çıkışının aroma oluşumuna katkı sağladığı konusunda)
 

hassastartı

İyi Bilinen Üye
İsim
Şükrü
Daha fazla  
İsim
Şükrü
Değirmen
Comandante C40 Nitro Blade
Ekipmanlar
Hario V60 plastik/seramik dripper, Brewista Artisan gooseneck kettle, Delter Coffee Press, Electrolux EKF7800 filtre kahve makinesi, Timemore Black Mirror
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Kayseri
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Kocasinan
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Kocasinan
Şahsen araştırmalarıma göre yanlış da düşünmüyorsunuz.

Günlük saklama için vacu vin kahvenin tadına olumsuz bir etki yapıyor mu sizce? Bunu gözlemleyebildiniz mi?
 

Kahveciningalaksirehberi

İyi Bilinen Üye
Editör
Günlük saklama için vacu vin kahvenin tadına olumsuz bir etki yapıyor mu sizce? Bunu gözlemleyebildiniz mi?

Vacu vin denemedim, Ankomm ve Atmos denedim, ikisinde de vakum sebebiyle yaşanan bir olumsuzluk sezmedim (1 aylık test süreciydi)

Ama vacu vin’in mantığında şarap için kullanım olduğu için sanırım bu 2 saklama kabından daha çok çekiyordur, yani durum iyi/kötü olabilir, denemek gerek 😬
 

hassastartı

İyi Bilinen Üye
İsim
Şükrü
Daha fazla  
İsim
Şükrü
Değirmen
Comandante C40 Nitro Blade
Ekipmanlar
Hario V60 plastik/seramik dripper, Brewista Artisan gooseneck kettle, Delter Coffee Press, Electrolux EKF7800 filtre kahve makinesi, Timemore Black Mirror
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Kayseri
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Kocasinan
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Kocasinan
Vacu vin denemedim, Ankomm ve Atmos denedim, ikisinde de vakum sebebiyle yaşanan bir olumsuzluk sezmedim (1 aylık test süreciydi)

Ama vacu vin’in mantığında şarap için kullanım olduğu için sanırım bu 2 saklama kabından daha çok çekiyordur, yani durum iyi/kötü olabilir, denemek gerek 😬
Aslında ben kullanıyorum ama kıyaslama yapmadım. Vakumsuz ortamda bulunan aynı kavrum tarihli çekirdekle arasındaki sonucu kıyaslamak gerek :)
 

hassastartı

İyi Bilinen Üye
İsim
Şükrü
Daha fazla  
İsim
Şükrü
Değirmen
Comandante C40 Nitro Blade
Ekipmanlar
Hario V60 plastik/seramik dripper, Brewista Artisan gooseneck kettle, Delter Coffee Press, Electrolux EKF7800 filtre kahve makinesi, Timemore Black Mirror
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Kayseri
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Kocasinan
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Kocasinan

aztec

Aktif Üye
İsim
Eşref
Pek konuşulmasa da vakumun degassing surecini dramatik şekilde hızlandirdiğini çok net duşunuyorum.
Vacuvinleri edindikten sonra ilk defa kullandım. Halu beriti leri ikinci denememden sonra vakumladım. İlk denemeden sonra paketinde sakladım ve dediğim gibi kahvenin tadı geçen sürede daha da oturmuştu. Vacuvin le vakumladığımı da bir 10 gün sonra denerim ve deneyimlerimi buraya yazarım. Ben oksijenle teması kesmesini olumlu buluyorum. Karbondioksitin ise denildiği gibi tamamının çıkması olumsuz ise sanki bunu da sınırlandırıyor ve bayatlamasını yavaşlatıyor. Son bir denemeyi de vacu vin le vakumladığım şişeyi buzluğa atarsk denerim. Fakat bunun tıpalara zarar verdiği ve bu nedenle işlevsizleştirdiğini bir yerde okumuştum. Emin olmak için bir tanesini deneme için kullanırım ve tüm tecrübelerimi yazarım. Kahveyi sağlıklı saklama konusunda kesin bir sonuca varmayı bu şekilde sağlarız diye düşünüyorum.
 

Buff

Üye
Konum
İstanbul
Daha fazla  
Değirmen
Timemore C2, Sözen
Ekipmanlar
V60, Kalita 102D, French Press, Moka Pot
V60 ve french presste bir türlü verim alamamıştım bu kahveden. Hatırladığım kadarıyla tornado yöntemini uyguladım ve oldukça meyvemsi bir bardak elde ettim.

Normalde kettleımda kirpi süzgeç var onu çıkardım. Timemore 16 clickte öğüttüm. Oran:15/250
Önce 45 gram su döküp 1'er kere sağa sola aşağı yukarı karıştırdım. 40 saniye bekleyip 1 tur atıp tek noktadan hızlıca 250'ye tamamlayıp 2 kere akış yönünde karıştırıp bıraktım. 2:30'da bitti. Tertemiz bir bardak çıktı.
 

legolalp

Üye
Konum
Fethiye
İsim
Alp
Bekledikçe parlayan bir kahve. İlk denememi dayanamayıp degassing sürecinde yapmıştım ve sonuç beni üzmüştü. Birkaç hafta boyunca aralıklarla birer fincan hazırladım ve her seferinde giderek hayranlığım arttı. Bugün aradan hatırı sayılır bir zaman geçtikten sonra son fincanımı içtim. Resmen bana veda etti ya yok böyle bir fincan. Coffee Department Tabu Burka sanki. İşin ilginç tarafı üstünde yazan notaları tam alamadım ama kesinlikle içinde onu özel kılan bambaşka aromalar vardı. Ah keşke adını koyabilsem.
 
Üst