• Ekim Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Department olarak seçildi. Bu konudan Ekim ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Omni Roasting - Kavurma

Avare

Üye
İsim
Sinem
Daha fazla  
İsim
Sinem
Değirmen
Comandante C40, Severin KM 3873, Sözen
Ekipmanlar
Hario V60 02 Seramik ve Plastik, Origami Dripper M, Aeropress, LillyDrip, Soy Cezve G4, Bodum French Press, Ikea Rädig Moka Pot, Konchero Isı Ayarlı Kettle
Kahve Arkadaşlığı İl
Çanakkale
En çok merak ettiğim ve kafamda bir türlü oturtamadığım bir kavram omni roasting. Konuya farklı yaklaşımlar var. Benim omni roasting'den anladığım; kavurma işleminin demleme türüne göre değil de çekirdeğin karakteristik özelliklerini ortaya çıkaracak şekilde gerçekleştirilmesi. Konuyla ilgili düşünceleri merak ediyorum.

Aşağıdaki bağlantıda özellikle ilgimi çeken bölümü de sizinle paylaşmak istedim. Metin İngilizce. Türkçede bu konuyla ilgili kaynağa denk gelmedim. Belki @Kahveciningalaksirehberi yardımcı olur.

"Equally so, omni roasting doesn’t dictate that you use the same profile for each origin – though some roasters find they use similar profiles with different final temperatures. Vastly different profiles may be used, simply because coffees that are different need to be treated differently. A delicate Ethiopian will be roasted to bring out its floral and citrus notes. A bold Sumatran, on the other hand, will be roasted to underscore its wild, earthy characteristics.

A smart roaster will know which inherent flavors they want to highlight in a given coffee, and how to manipulate the roast profile to achieve that. In the sample roasting stage, a variety of profiles may be tested. The end goal is to ensure the best profile is used to both highlight the work of the farmer and fit well in the roaster’s list of offerings."

Bütün demleme metodları için aynı kavurma profili iş görse de, bütün kahveler için iş görmeyebilir. Omni roast kavrulmuş kaliteli çekirdekler herhangi bir demleme metodunda öne çıkacaktır (kişisel tat tercihleri bir diğerinin tercih edilmesine sebep olabilir). Ama çok iyi olmayan, düzgün bir profili olmayan kahve, her demleme metoduna uygun olmayabilir - kavrumdan bağımsız.

Söz konusu kahve bir-iki demleme metodunda hala güzel fincanlar çıkarabilir, özellikle defect tatlarını gizleyip iyi özelliklerini öne çıkaran metodlarda. Ama tabi, defect tatları öne çıkaran metodlarda geride kalacaktır.

Omni roast, her kahve için aynı profilin kullanılmasını şart koşmuyor - bazı kavurucular son sıcaklık derecesi farklı olmasına rağmen benzer profiller çıkardıklarını farkediyor. Tamamen farklı profiller kullanılıyor olabilir, çünkü basitçe farklı olan kahvelere farklı bir şekilde yaklaşılması davranılması gerekiliyor. Hassas bir Etiyopya çekirdeği onun çiçeksi ve narenciye tatlarını öne çıkarılması için; halbuki dolgun bir Sumatra, topraksı ve “earthy” tatların altını çizmek için ona uygun kavrulacaktır.

Akıllı bir kavurucu, kahvenin özünde olan hangi tatları öne çıkaracağını, ve kavrum profilini de ona göre ayarlamayı bilecektir. Sample roasting, profil çıkarma aşamasında bir çok profil denenebilir. Nihai amaç çiftçinin emeğini ve kavurucunun kahve seçeneklerinde kahvenin iyi gözükmesini sağlamak.

Bazı kavurucular omni roast’un çekirdeğin özelliklerinden taviz vermek olduğunu düşünüyor. Ama ben katılmıyorum. Bana göre omni roast çekirdeğin kompleks oluşunu ve adapte olabilirliğinin göstergesi. Kavurucu için daha çok iş gerektiren bir yük; çiftçinin emeğini onore etmek için daha fazla ter dökmeliyiz. Ama sonuçta demleme metodu farketmeksizin bu kompleks çekirdeklerin güzelliklerini öne çıkarabilecek bir kavrum profili oluşturabiliriz. Kolay olmasa da, buna değecektir.

Üstteki yazının son kısmının amatör çevirisidir.

Teşekkürler çeviri için @Kahveciningalaksirehberi

Omni Roasting ile ilgili geri dönüşleri merak ediyorum. Siz ne anlıyorsunuz ve ne bekliyorsunuz omni roasting'den?

arkadaşlar burada ben devreye girmek zorundayım. Benim konuya bakış açım bu başlamadan yazayım. avantaj ve dezavantajlarını yazacağım.
1. kahvelerin belli bir profilleri vardır konusu son derece subjektif bir konu. Kahvedeki çikolata tadımı (örnektir) yoksa meyve mi ön planda olsun, bu etiyopya da hangisi olsun guatemala da hangisi olsun, gine de nasıl yapalım kesinlikle kahve kavuran kişi yada firmanın konuyla yaklaşımıyla ilgilidir.
Ben meksika çekirdeğini baharatlı olsun isterim, öbürküsü meyveli der ve çekirdek böyle devam eder.
2. espresso nun profiliyle filtre nin profilleri apayrı dır kabul. Fakat bu oldukça eski bir bakış açısı. Benim x ve y çekirdeğimle espresos yapmanızda hiçbir yanlış taraf yok. ANCAK asidik tadların da bir o kadar önde olacağını unutmayalım.
İşte burada siz devreye giriyorsunuz arkadaşlar, sizler yani kahveyi kullanan kişiler;
Klasik kurallara göre bir espresso mu yoksa farklı tadlar mı? emin olun espresso alırken ve pour over or w/e yöntemleriyle alacağınız tadlar arasında göreceli bir uçurum olacaktır ve bu (gene bence) ev kullanıcısı için çok meydan okuyan bir ayarlama gerektirir (ayarlama yada reçetelendirme).
bu yüzden ben omni roast ı çok faydalı bulurken aynı zamanda da bir o kadar dezavantajı olduğunu düşünüyorum. zira ev baristaları için (barista içinde zor ama o profosyonel) klasik bir kavurmayla nasıl aralarında fark var (mesela internetteki yapışık commandante ayarlarıyla her kahveyi aynı demleme isteği) bunları bilmek ve uygulamak oldukça güç.
Free will is my favorite sin Devil/Alpacina - Devil s Advocate

Bana göre ticari bir kaygı. Öyle bir kavrum ayarı yakaladık ki çekirdeğin karekterini demleme metodu açığa çıkarıyor... Hadiii bu çekirdeklerde çipmi var. Alta v60 var asidite ve aromayı öne çıkarayım... Yada ekspresso makinesi değilmi bu yoğun gövde ve aroma vermeliyiz....😂 😂 😂
Ticari düşünce bence... Bşr kahve sites omni özgürlüktür yazmış. Omni kavrumu benimseyen firmalara ön yargılıyım...

Son düzenleme:
Elimdeki kahvelerden ikisi Türk kahvesinde ve ve moka potta ne yaparsam yapayım ekşimsi sonuçlar verdi. Pahalı kahveler olduğunu belirteyim. Yani kahveler bu yöntemlerle çözünemedi, buradan filtre kavrum profilinin en azından bu kahvelerde diğer yöntemler için açık kaldığı sonucu çıkabilir.

Bana göre ticari bir kaygı. (...) Ticari düşünce bence... Bşr kahve sites omni özgürlüktür yazmış. Omni kavrumu benimseyen firmalara ön yargılıyım...

Omni kavrum zaten her kahveye uygun değil. Bu aşamada kavurucuların seçkisini titizce saptaması, oluşturması gerekir.

Tüm kahve çekirdekleri omni kavurma ile mükemmel sonuç verir. Yanlış bir önermedir.
Aynı şekilde, omni kavurma doğru bir kavurma yöntemi değildir demek de yanlış bir önermedir.

Şahsi deneyimlerime göre, özellikle Natural işlenmiş kahveler omni kavurmada daha iyi bir profil sunuyor.

Geri