• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Null - Peru Timbuyacu Vista Hermosa Anaerobic

Sıcak kokusunda kuş üzümü baskın. Fincandaki hali ise kompleks meyveler ve baharatlarla soslanmış sıvı bir toblerone. Buna baskın taze bardacık (bir cins incir), arap elmasından gelen parlak malik asiditesine zarif bir limon asiditesi eşlik ediyor. Damakta baskın fudge ve praline tatlılıkları, orta-güçlü gövdeli bu kahvenin karakterini tamamlıyor.

Kahve Sınıfı: Amazonas Caturra Anaerobik Yıkanmış
Varyete: Caturra
İşleme: Anaerobik fermantasyon, Yıkanmış
Rakım: 1.620 metre
Çiftlik / İstasyon: Finca Timbuyacu
Çiftçi: Alfonso Tejada Iberico ve Karim Rosario Araoz Grandez
Alt Bölge / Kasaba: San Nicolas Rodríguez de Mendoza
Bölge: Amazonas
Çiftlik Büyüklüğü: 68 hektar
Hasat: 2020
Tedarikçi: Sucafina Specialty

Gövdesi yüksek değil ama sütlü çikolata notası belirgin. Belki yanına kayısı veya üzüm notaları eklenebilir asiditesi yüksek değil hafif bir mayhoşluğu var, genel olarak tatlı. Yüksek sıcaklıklarda fermente tadı daha belirgin oluyor (98+), düşük sıcaklıklarda çözünmüyor olarak gözlemledim (91 derece civarı) o yüzden 94-95 derece ideal.
Beğendim bu kahveyi.

Cmd 20clickte 16gr kahve ile hafif acılık aldım bu kahvede. Biraz kalınlaştırıp tekrar deneyeceğim.

CMD: 22click öğütümle, Pınar su kullanarak hem Moccamaster ile hem de Hario Switch Dripper (96 derece) ile demledim. çok beğendiğim bir kahve oldu. acılık hiç yoktu, fincan soğudukça belirginleşen çikolata tadı ile birlikte karışık meyve tatları aldım. Pazar sabahını güzelleştiren keyifli bir kahveydi.

Cmd 21-22 klik, 92-95 derece arası değişen sıcaklıklarda V60 olarak 4 defa demledim. Sonuçlar birbirine benzerdi. Çikolata ve sarı meyve tatları aldım. Hoşuma gitti ama pek tatmin olmadım. Çünkü fiyatını da göz önünde bulundurarak daha fazla beklentiye girmiştim. Hoffman ve Wendleboe tarifleriyle aeropressle deneyeceğim. Sonuçları paylaşırım.

İlk denememi Hario bol poşet ile yaptım. TM 23 klikte öğütmeme rağmen 3.20 dakika sürdü. Ziyadesiyle acı, çok keyifsiz bir fincandı. Aynı öğütümle bu sefer elimde çok az kalan Cafec Traditional ile demledim. 2.30 dakika sürdü. Rahatsız edici seviyedeki acılık ciddi derecede azaldı, sıcakken asidite belirginleşti ama hala keyifsiz bir fincan. Toblerone felan da yok.

İlk denememi Hario bol poşet ile yaptım. TM 23 klikte öğütmeme rağmen 3.20 dakika sürdü. Ziyadesiyle acı, çok keyifsiz bir fincandı. Aynı öğütümle bu sefer elimde çok az kalan Cafec Traditional ile demledim. 2.30 dakika sürdü. Rahatsız edici seviyedeki acılık ciddi derecede azaldı, sıcakken asidite belirginleşti ama hala keyifsiz bir fincan. Toblerone felan da yok.
Orkun Üstel tarifiyle 4 döküş 18-19 klikten şaşma. 23 klik çok. Klik yükseltmek her zaman acılığı azaltmıyor. Başka kahvede 19 klikte 18 klikte aldığımdan daha acı sonuç elde ettim mesela.

Orkun Üstel tarifiyle 4 döküş 18-19 klikten şaşma. 23 klik çok.
Orkun üstel tarifi ile gidiyorum uzun zamandır. 23 klikle bile bu süreler ve bu acılığı alıyorsam 19'u düşünemiyorum. Ama deneyeceğim, çünkü fincan soğuyunca az demlenmişliğin verdiği ekşilik belirginleşti. 19 klik, 16/240 60-60-60-60 yapacağım.

Sen hangi filtreyi kullanıyorsun?

Orkun üstel tarifi ile gidiyorum uzun zamandır. 23 klikle bile bu süreler ve bu acılığı alıyorsam 19'u düşünemiyorum. Ama deneyeceğim, çünkü fincan soğuyunca az demlenmişliğin verdiği ekşilik belirginleşti. 19 klik, 16/240 60-60-60-60 yapacağım.

Sen hangi filtreyi kullanıyorsun?
Önyargılı olma süre 3.00 civarı olduğu sürece 18-19 klikte iyi sonuç çıkar diye düşünüyorum. Üstte sonradan düzenlediğim mesajda söylediğim gibi, klik yükseltmek bazen acılığı artırabiliyor bile. TH3 veya eski traditional.

Bugün aynı kahveyi 23 klik yerine 19 klik ile demledim. Art arda iki demleme, birinde Hario birinde Cafec filtre kullandım.

İlk önce kahveden başlayayım. Gerçekten hayal kırıklığı. "Aşırı keyifli olmasa bile nötr bir halde zorlanmadan içilecek fincan" sınıfından çok uzak.

Hayret verici bir şekilde Cafec de, Hario da 2.55 süresinde tamamlandı. Hatta Hario daha hızlı süzüldü gibi hissettim. Üstelik Hario'yu ters de çevirmedim.

Cafec ile yaptığım demlemede sıcakken acılık çok belirgindi. Asiditeyi sadece sıcakken biraz hissediyorum normalde, bunda belirgin değildi. Tat felan da yok. Sadece acı. Toblerone, kuş üzümü felan hak getire.

Hario ile yaptığım demleme ^Cafec'e göre^ şaşırttı. Hala rezalet olmasına rağmen kesinlikle daha içilebilirdi. Sıcakken hala acı, ama azıcık asidite de hissediliyordu. Çok çok az olmakla birlikte, meyvesuyumsuluk olarak tabir ettiğim 'hissiyat' var. Meyvesuyu tadı değil, sadece bir hissiyat. Kötünün iyisi yani, Hario'nun Cafec'den daha az reflümatik bir fincan çıkarması gerçekten şaşırttı.

Velhasıl kelam, sanırım sınanıyorum. Bir daha Null'dan alım yapmayacağım bu gidişle. Elimdekileri belki oturur diye bir süre bırakacağım kenara.

Son düzenleme:
CMD 22 klik ile cleverda demliyorum. Çikolata baştan sona hissediliyor, sıcakken üzüm soğumaya başladıkça sarı meyveler hissediliyor ve hiç acılık almadım. Kahve 25 mayıs kavrumu fakat hala canlı. Genel olarak beğendiğimi söyleyebilirim.

CMD 22 klik ile cleverda demliyorum. Çikolata baştan sona hissediliyor, sıcakken üzüm soğumaya başladıkça sarı meyveler hissediliyor ve hiç acılık almadım. Kahve 25 mayıs kavrumu fakat hala canlı. Genel olarak beğendiğimi söyleyebilirim.
Evet benimki de o tarihte kavrulmuş. Belki 10 gündür içmiyordum bayatladı diye. Şimdi denedim başta hafif fermente tatlarla birlikte bitter tatlar vardı ancak sonrasında sarı meyveler ve çikolata devam etti. Hala keyifli kahve. C2 18 klik. 91 derece. V60

Cmd 21-22 klik, 92-95 derece arası değişen sıcaklıklarda V60 olarak 4 defa demledim. Sonuçlar birbirine benzerdi. Çikolata ve sarı meyve tatları aldım. Hoşuma gitti ama pek tatmin olmadım. Çünkü fiyatını da göz önünde bulundurarak daha fazla beklentiye girmiştim. Hoffman ve Wendleboe tarifleriyle aeropressle deneyeceğim. Sonuçları paylaşırım.
Aeropress ile yaptığım denemelerde de çok beğendiğim bir sonuca ulaşamadım. Sıradan bir kahve. Bence 100 lira bandında olmaması gerekir.

Kavurucu: Null
Kahve: Peru Timbuyacu Anaerobic Yıkanmış
Kavrum: 16 Haziran 2021
Yöntem: V60
Su: 77 ppm yer altı kaynağı suyu
Derece: 92-93
Öğütüm: TM 20
Oran: 20/320
Bitiş: 2.27
Reçete: 80 ml suyu 12 saniyede dökerek blooming, ardından 240 ml suyu 0.30'da başlayarak yaklaşık 30 saniyede döküş.

Dün akşam Null'un instagramda yaptığı Timbuyacu hakkındaki gönderiden sonra, tavsiyelere uyarak demlemek istedim.

Yazıldığı üzere ön demleme sonrası tek döküş uyguladım. Ortalama öğütümümüzden daha ince bir öğütüm kullanmamız gerektiği yazıyordu. Eskiden 18-21 klik kullanırdım, Kronotrop kahvelerini de bu şekilde bitirmiştim. Sağ olsunlar, Null kahvelerinden sonra bu aralığı 22-24 civarına çekmek zorunda kalmıştım. Eskilere de yad olmuş olur diye 20 klik kullandım. Kullandığım suyu ilçelerden birinden dolduruyoruz. İçimi gayet rahat. Bunun her kahveye uygun olmayacağını biliyorum, ama TDS değeri 77 olunca kahve demlerken de kullanmaya karar verdim. Bulunduğum ilin rakımı gereği suyu en fazla 93 dereceye kadar ısıtabiliyorum. Yani "su TDS'iniz düşük sıcaklığınız yüksek olsun." maddesine aşağı yukarı uyabildim. Yüksek gramaj tavsiye edildiği için 20 gram kullandım. Sürenin kısa tutulması tavsiye edilmiş. 20 gram için 2 dk önerilmiş. Bu ütopyanın gerçekleşmeyeceğini biliyordum, ama en azından yaklaşmak için; test yapmak amacıyla sakladığım ilk parti Cafec Traditional filtremi zuladan çıkardım. Döküş sonrası demleme yatağını aşağı ekliyorum. Kenarlarda çok kahve kaldı, ortada da yoğun tümsekler, vadiler yoktu. ortada tek bir çukur vardı.

İlk yudumda asiditenin diğer demlemelere göre daha belirgin, 'parlak' olduğunu hissettim. Ve solistimiz acılık yine mevcuttu. Soğudukça acılık azaldı. "Kekremsilik, burukluk" mevcut. Uzun süredir almadığım bir tattı. Sonuç olarak, yoğun burukluk~kekremsilik, sıcakken daha belirgin acılık, Sıcakken daha belirgin asidite. Tatlılık yok. Vaadedildiği üzere kompleks tatlar, zerafet yok. Malumunuz, sıradağlar biçiminde imal edilen ballı bademli çikolataya girmeye hiç gerek yok. Bu arada, tadım notlarına çok takılıyor gibi gözükebilirim, ama o işten çoktan geçtim. Bana "epik" geldiği için Toblerone'u ağzımdan düşürmüyorum. Şu an tek istediğim, "Güzel bir fincan kahve içmek."

IMG-20210710-WA0088.jpgIMG-20210710-WA0087.jpg

Geri