• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Notion ile Demleme ve Stok Takibi

Mechenka

Yeni Üye
Konum
Ankara
İsim
Kaan
Herkese merhabalar. Bir süredir Notion yardımıyla kahve demlemelerimi ve elimdeki kahveleri takip etmeye çalışıyorum. Kullanmakta olduğum tablo yapısını taslak olarak paylaşmak istedim. Öncesinde Notion'dan biraz bahsedeyim. Kendi sitesinden aldığım ekran görüntüleri ile başlayayım.

use-case-screenshot-wiki.pngVeritabanı - Kullanım Senaryosu

Notion tam olarak tarif etmesi kolay olmayan bir platform. Not alma, ortak çalışma yürütme, proje yönetimi, ekip yönetimi, herhangi bir şeyi organize etme gibi gibi sıralayabileceğimiz işlevlere sahip. Benzetmek gerekirse eğer, Evernote, OneNote, Google Keep sınıfı not alma programlarının Trello, JIRA, Asana gibi görev takip platformları ile birleşmiş hali olarak tanımlayabilirim. Basit not alma işlevlerinin yanında ilişkisel veritabanları oluşturma kabiliyetlerine de sahip ayrıca. Tasarım ve kullanım anlamında çok fazla esneklik sunduğunu söylemem gerekir. Bu tür programları kullananların hızlı bir biçimde kendi çalışma alanlarına adapte edebilecekleri bir servis olduğunu düşünüyorum.

Özellikleri şöyle tekrar bir alt alta sıralayayım.
- Not alma
- Doküman depolama
- Wiki benzeri bilgi sayfaları oluşturma
- Görev takibi, proje yönetimi araçları
- Veritabanları

Bahsettiğim kullanım senaryolarına yönelik demolarını Notion Web Sayfası adresinden inceleyebilirsiniz.

Peki bunun kahve ile ne alakası var?

Gelelim bizim forumla olan alakasına. Farklı amaçlarla bu hizmeti kullanırken, kahve ile ilgili notlarımı da buraya taşımaya karar verdim. Ardından demleme reçetelerimi ve elimdeki kahveleri tek bir yerden takip etme amacıyla iki sayfa oluşturdum. Halen daha gelişim aşamasında olduğunu belirtmekle birlikte, forum ile de paylaşmak istedim.

Kahve Alım & Stok takip

Bu sayfada elimdeki kahvelerin takibini yapmaya çalışıyorum. Aslında basit bir Excel tablosu ile de yapılabilecek olan şeyleri biraz daha göze hitap eden şekilde yapmaya çalıştım burada. Sütun ve satır yapılarını istediğiniz şekilde belirleme ve kullanma şansına sahipsiniz. Basit matematiksel işlemler de yine Excel/Hesap tablosu (Spreadsheet) kullanımına aşina olanlara tanıdık gelecektir.

Kahve Alım&Stok.PNG

Yukarıdaki sayfayı çalışma alanınızda oluşturmuş olduğunuz bir tablo olarak düşünün. Notion içerisinde oluşturulan tablolar bir veritabanı olarak diğer sayfalar ile ilişkilendirilebiliyor. Örneğin bu oluşturmuş olduğum takip tablosu ile bir sonraki bölümde paylaşmış olduğum "Demlemeler" sayfamdaki bir alanı ilişkilendirip buradaki bilgileri otomatik olarak oraya aktarabiliyorum.

Demlemeler

Ne kadar sürdürülebilir olacak bilemiyorum ama yapmış olduğum demlemeleri aşağıdaki görselde paylaşmış olduğum gibi kayıt altına almaya çalışıyorum. Burada bir önceki tablo ile oluşturmuş olduğum kahve bilgilerini otomatik olarak çekmemi sağlayan "Relation" özelliğinden faydalanıyorum. Yani bu demek oluyor ki gerekli bağlantıyı kurduğum takdirde "Kahve" sütunundaki alana bilgi girerken tüm bilgileri otomatik olarak stok tablomdan çekebiliyorum. Bunun için gerekli ayarlamalar ile ilgili bilgileri ilgili taslakların içerisine gömmeye çalıştım.

Demlemeler.PNGDemleme_relation_details.png


Biraz fazla uzattım aslında. Sistemin esnekliği çok fazla olduğundan yapılabilecek şeyler biraz sizin hayal gücünüze kalıyor. Kahve ile alakalı tüm notlarınızı, ilgili blog yazılarını, reçeteleri kısacası pek çok şeyi burada depolayabilirsiniz. Kurcalayarak sezgisel bir biçimde farklı kullanım senaryoları keşfetmek mümkün.

Yazılım

Notion servisini tarayıcınız aracılığıyla kullanabilirsiniz. Bunun yanında masaüstü ve mobil uygulamaları da bulunuyor. Ayrıca tarayıcı eklentisi de oldukça işlevsel. Doğrudan not defterlerinize kırpma işlemleri gerçekleştirebiliyorsunuz.
Üyelik

Notion ücretli ve ücretsiz üyelik modellerine sahip. Ücretsiz üyelik pek çok anlamda yeterli. Ayrıca eğer .edu uzantılı mailiniz var ise ücretli olan "Personal" planını da ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz. Bunun dışında referral mantığıyla da arkadaşlarınızı üye yaparak her bir üye işemi için $5 kredi kazanıyorsunuz. Sizin paylaşım linkiniz ile kayıt olan kişiler de $10 kredi kazanıyor. (Tercih eden, isteyen olursa link paylaşımı yapabilirim) Zaten bir iki arkadaşınız üye olursa ve üye olduktan sonra sizden istenen birkaç yükleme beğenme işlemlerini yaparsanız en az 6 ay kadar yetecek krediyi toplamış oluyorsunuz.

Paylaşım Linkleri

Yazıda bahsetmiş olduğum taslakların linklerini aşağıda paylaşıyorum. Fikir vermesi amacıyla örnek içerik doldurmaya çalıştım. Hesabınızı oluşturduktan sonra, paylaşmış olduğum sayfaların sağ üst köşesindeki "Duplicate" butonunu kullanarak bu taslakları kendi çalışma alanınıza aktarabilirsiniz.
 
Ne kadar uzun süredir böyle bir şey aradığımı anlatamam. Hele dondurduğum kahvelerin stoğunu bilmek mükemmel bir şey olacak. Öğrenci olmak işime yaradı :) Çok teşekkürler!

Farklı yerlerden takip etmek zorlaşıyor zaman geçtikçe. Bu biraz daha uzun soluklu olacak gibi :)

Bu arada yazıya eklememiştim ama çok geniş bir de taslak galerisi var. Onu da buraya eklemiş olayım.

Notion Taslak Galerisi
 
Mükemmel bir paylaşım, çok teşekkürler. Ben de bu aralar kendime bir defter yapayım diyordum. En azındna içtiğim kahvelerin bende bıraktığı hisleri yazarım daha sonra alım yapacağım zaman işime yarar diye, bu çok iyi oldu :)
 
Aslında şu rehberin toplu halini yapabilsek süper olur. Forum üyelerine özel Notion sayfası olsa ve kahve demleyen herkes girip demleme yöntemi, tadım notunu vs. oluştursa harika bir database oluşur.
 
Ellerine sağlık, çok güzel olmuş. Hatta kullanmaya başladım bile. Ajanda da A'dan Z'ye harf listesi yapıp kaydediyordum. Digital de olması ulaşılabilirlik,pratik ve düzenli olmasını sağlayacak.
 
Son düzenleme:
Aslında şu rehberin toplu halini yapabilsek süper olur. Forum üyelerine özel Notion sayfası olsa ve kahve demleyen herkes girip demleme yöntemi, tadım notunu vs. oluştursa harika bir database oluşur.

Aslında aklımda bir de ortak Wiki fikri vardı. Bir taslak oluşturmaya başlamıştım ama tam nihai şeklini almamıştı henüz. Dediğiniz forum için ortak kullanım amacıyla düzenleme de yapılabilir. Blog yazıları, akşam sohbetlerinin planlamaları gibi konular için de kullanılabilir. Bu amaçla belki bir ortak workspace oluşturulabilir Notion içerisinde.

Bahsettiğim Wiki taslağı bu adreste.
 
ama yanlış anlamadıysam aynı dosyaya erişim 5 kişiyle sınırlandırılmış.. Bu arada arayüzü çok pratik cidden. Her türlü liste işleri ve basit database'ler için kesinlikle ideal.

Evet, maalesef söylediğiniz gibi bir kısıtlama gelmiş. İş modelini ekip kullanımına odaklamaya çalışıyorlar sanırım. Bireysel kullanıma çok dokunmadıkları sürece bizim için sorun olmaz herhalde :)
 
Puanlama sistemini yıldızlı yapmayı başaramadım ben :( @Mechenka
 
Puanlama sistemini yıldızlı yapmayı başaramadım ben :( @Mechenka

Taslakta puanlamanın yer aldığı sütun standart emojileri destekliyor. Eğer farklı bir yerde oluşturduysanız sütunun tipinin "Select" olmasına dikkat edin. Daha sonra "Kopyala-yapıştır ile ⭐️ gibi emojileri buraya aktarabilirsiniz. Her bir puan seviyeniz için bir tag oluşturmanız gerekiyor.

Emojiler için bu siteyi inceleyebilirsiniz.

1591215065965.png1591215707730.png
 
İstediğimiz kolonları dondurma var mı? yani ilk 2 kolonu dondurayım gerisi hareket etsin, ilk iki kolon hep sabit kalsın gibi.
 
Teşekkür ederim ilginize.
 
Geçen hafta konuyu görmüştüm, stok takibi için kullanmaya başladım. Şu anlık demlemelerimi defter ile takip ediyorum.
güzel paylaşım için çok teşekkürler, emeğine sağlık @Mechenka
 
yeni gördüm bu konuyu, fikir güzel gibi duruyor ancak sıradan bir excel tablosuna kıyasla nasıl bir avantajı var tam çözemedim. Var mıdır herhangi bir avantajı excel'e kıyasla yoksa tamamen online olması ve bir miktar daha göze güzel görünmesi mi sadece avantajları?
 
Geri
Üst