• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Nitelikli kahve kulllanıcılarının mağduriyetleri

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan lion06
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
L

lion06

Guest
Arkadaşlar nitelikli kahve kullanıcıları olarak kahve çekirdeği alımlarımızda yada ekipman aldığımızda bir çok sorun ile karşılaşıyoruz. Özellikle kavurma hatası ile ortaya çıkan kötü tatlarda da hiç bir hakkımız olmuyor. En fazla kahve aldığımız firmayı değiştiriyoruz. Ben ilk olarak fiyatlardaki fahiş artış konusunda bir bilinç oluşturmak istiyorum. Bu sebeple konuyu bu şekilde açıyorum. Diğer şikayetlerle ilgili de paylaşım yapılabilir.

Bu kahve olayına ilk başladığım günü artık gerçekten kötü anmaya başlıyorum. Üzülerek görüyorum ki nitelikli kahve sektöründe hem roastery hem de ekipman anlamında faaliyet gösteren firmalar bu işe ilk girdiklerindeki herkes kaliteli kahve içsin mantığını artık bırakmış durumdalar. Bir çok sizin benim gibi bu platformlardan çıkan kavurmacı arkadaşlar ve ekipman satan arkadaşlar "kur çok arttı" vb. bahaneler arkasına sığınarak kurun artış oranın 2-3 katı zamlarla ürün satmaya başladılar. Çünkü sektör oluştu bizler gibi kullanıcılar bunu çok ciddi bir hobi haline getirdi. bir el değirmenine 1.200 tl altında fiyat yok. hesaplayın arkadaşlar inanın kurla falan alakası yok. ilk açıldığında çekirdeğini aldığım arkadaş son 1,5 yıl içinde 3. şubesini açtı hem de covid döneminde:) çünkü 23 şubatta sipariş verdiğimde 50 tl ve kur 6,09'du yani 250 gr çekirdek 8,21 dolardı. Bugün aynı kahve çekirdeki 85 tl ve kur 8,60 (bakın en yüksek seviyesinden hesaplıyorum bu arkadaşların kahve alış kurunun bu olmadığına çok eminim). yani 8,21 dolar olan çekirdeğin bu en yüksek kur ile karşılığı 8,21$ x 8,60= 70,60 TL. ama aynı arkadaşlar bu çekirdeği şu anda 85 TL'ye satıyorlar ve milletin battığı bu dönemde 3.şubeyi açıyorlar. Sonrada biz %20 indirim aldık diye seviniyoruz. Arkadaşlar bence sektördeki arkadaşlar ölçüyü baya kaçırdılar. gerçekten alıp nescafe yi içeceğim artık o noktaya geldim. Gerçekten çok yazık..

kahve ve ekipmanlarının nerdeyse tamamı ithal. bu durumda fiyat artışındaki en büyük etken kesinlikle kur oluyor. Ancak kur %41 artarken çekirdeği Tl karşılığı %70 hatta bazı yerlerde %85 artıyorsa...bunun adı farklı bişey oluyor. Bilmiyorum bu düşüncede yalnız mıyım ama bütün restaurantlar, cafeler aylardır ağlıyor açılamadık diye. Ama nitelikli kahve işi son surat devam ediyor. bence kendilerini böyle bir dönemde yalnız bırakmayan böyle bir kitleye bu arkadaşların fiyatlar anlamında yaklaşımları hiç doğru değil. Hepsi bir birini tanıyor çünkü hepsi bizim gibi kullanıcı olarak başladı. ve hepsinin fiyatlarına bakıyorum neredeyse kafa kafaya hatta zam tarihleri bile aynı, bu iş biraz üstü örtülü kartel olmaya başladı.

Kahve çekirdeği konusunda yorum yapamayacağım. Yapılan zamlar kur/enflasyon ile mi alakalı yoksa başka etkenlerde var mı bilemiyorum. Ancak ekipman konusu biraz farklı bir durum. Üretmeye kalksanız, üretim atölyesi, girdi maliyetleri gibi büyük maliyetler var. Keza mühendis, satışçı, muhasebe personeli gibi çalışanların maaşları var. Her detayı bilmek mümkün değil ama büyük maliyetlerden söz edebiliriz. Peki bunun karşılığı? Her gün 2 tane 3 tane el değirmeni satabilirseniz şanslısınız. Türkiye'de kaç kişi kaliteli bir el değirmenine sahip olmak ister? Hali hazırda kısıtlı olan müşteri potansiyelinin bütçe kısıtı dolayısıyla 2. ele yöneldiğini de unutmamak gerek. Elbette el değirmeni satan bir firma yalnızca el değirmeni satmayabilir, farklı ekipmanlar da satıyor olabilir ama bunların da talebi (muhtemelen) çok yüksek olmayacaktır.

Bu ekipmanların ithal edildiği senaryoda ise yine çok yüksek olmayan satışlar dolayısıyla yapılan harcamanın geri dönüşü aylar sürecektir. Bu harcamanın kredi çekilerek yapıldığı durumda ise faizlerin %17+ olduğunu da unutmamak gerek :) Keza pandemi sebebiyle dış ticarette yaşanan konteyner kıtlığı sorunu var ki, apayrı bir durum. Kendim ithalat yapan bir firmada çalıştığım için gözlem yapma şansım oldu, ulaşım maliyetleri oldukça arttı.

Kullandığım kelime tercihlerimden ve yazım hatalarımdan bağımsız olarak ne demek istediğimi anlatabildiğimi düşünüyorum :)

Ben arz-talep dengesine ve fiyatların piyasada belirlendiği fikrine inanıyorum. Sonuçta talep görmeyen bir firma fiyatlarını yüksek tutmaya devam edebilir mi?

Arkadaşlar bence sektördeki arkadaşlar ölçüyü baya kaçırdılar. gerçekten alıp nescafe yi içeceğim artık o noktaya geldim. Gerçekten çok yazık..
Migros'ta nescafe fiyatı:

1622715591790.png

sadece kur açısından bakmak doğru değil olaya, diğer cafelere toptan satış yapanlar pandemi nedeniyle yapamadı, maaş/kira/fatura gibi sabit harcamalar değişmedi hatta fatura kısmında artmıştır, bi yandan da enflasyon da var açıklanan ile gerçek arasında büyük bir fark olan. pandemi döneminde 3 şube daha açan kahvecinin durumunu bilebilmemiz mümkün değil, belki büyüyerek bu krizden çıkmaya çalışıyor belki güzel bir fırsat yakaladı şube kiralama açısından. böyle tartışmalar hep bir şekilde kura bağlanıyor ama hep gelinen nokta şu: kahve pahalı değil biz fakiriz, bizim alım gücümüz düşük.

Yazınızın bir kısmına katılıyorum, kar oranları bütün dünyada benzer sektörlerden yüksek kahvenin, yinede niş bir sektör ve takipçisi yine görece az.

Ekipman için bir şey diyemem, belki yerli alternatiflerde daha iyi fiyatlar olabilirdi ama iyi fiyatla iyi kahve sunan firmalar var, onları tercih edebilirsiniz aslında. A roasting lab ve calibre fiyatına göre gayet keyifli çekirdekler satıyorlar.

herkes kaliteli kahve içsin mantığını
Firmalar kar amacı güden özel şirketler, bunu da unutmamak lazım.

Rahatsız edecek boyuta gelince toplu bir müşteri kaybına giderler. Sonra herşey yoluna girer. Nihayetinde kahve içmezsek ölmeyiz. :) şahsen bu aralar yeni merak sardım. O yüzden pahalı ucuz bakmıyorum ama yakında nolur bilmiyorum.

Arkadaş 70 TL maliyeti olan kahveyi 85e satmışlar, peki bu neden rahatsız ediyor? Bu insanlar da kira ödüyor, işçilerine maaş veriyor, vergi ödüyor, sigorta ödüyor, üstüne kendi ceplerine de biraz kalması lazım, eve de para lazım, çoluk çocuk da evde ekmek bekler, okul zamanı okula para lazım vs vs, bu firmalar aldıkları fiyattan kahveyi satıp, sigortayı vergiyi neyle ödeyecek? Peki kendilerini neyle besleyecekler? Fotosentez mi yapsinlar?

Sadece kahve değil tüm ticari alanlarda çarpıklıklar var ve bu durumdan sorumlu olanları konuşmamız forum kurallarına göre yasaksa hiç konuşmamak daha mantıklı. Bu tür derin konuları sadece kavurucular ve alıp demleyenler açısından ele alırsanız konu ilerlemez ve paradoksa girer. Ben alabildiğim kadar gücüm yettiğince alırım, demlerim içerim. Alamayacak duruma gelince de gerçek suçluyu bilirim. Bir kahve kavurucusu bir kaç şube açıyorsa da ne güzel birilerine ekmek veriyor diye sevinirim. Bizi sömürecek düzeye gelmişse de zaten kahve zinciri olmuştur onu da anlarım. Hülasa çok uçlu boklu değnek bu. İçi onları yakar dışı bizi.

arkadaşlar herkesin verdiği cevaplara saygı duyuyorum fakat kahve ve ekipman satanlar haklı biz kullanıcılar haksız:) bu pek benimseyebileceğim bir nihai kullanıcı yorumu değil. Birde 100 gr kahve fiyatı koyunca da çok mantıklı olmamış, 100 gr nes

arkadaşlar herkesin verdiği cevaplara saygı duyuyorum fakat kahve ve ekipman satanlar haklı biz kullanıcılar haksız:) bu pek benimseyebileceğim bir nihai kullanıcı yorumu değil. Birde 100 gr kahve fiyatı koyunca da çok mantıklı olmamış, 100 gr nes
Valla ben onlarla aynı gemideyiz diyorum sadece. Haksız olanlar başka kişiler. Hep beraber çekiyoruz o bahsettiğiniz sıkıntıları.

Arkadaşlar tekrardan cevap yazma gereği hissettim. Ben gerçekten nihai kullanıcıyım amacım bir firmayı kötülemek değil ki ismini veriyim burada. ayrıca 70 tl lik kahveyi 85 tl satıp kar etmelerinin vergi ödemeleri olduğunun vb. gerçekten bunları yazdığınıza gerçekten inanamıyorum. Ben diyorum ki bu adamlar 70 tl olsa da kar ediyor. genel olarak kar marjlarını çok yukarı çektiler bende nihai kullanıcıyım beni rahatsız etti. ben bu platformu kahve kullanıcılarının buluştuğu yer olarak kullanmak istemiştim. ama maşallah sanki karşımda firmalar topluluğu var gibi oldu. ben nihai kullanıcı olduğuma, vergi yükünün ne olduğunu bilecek kadar mali müşavir olduğuma, finans nedir, arz talep dengesi nedir, kar marjı nedir, fahiş fiyat nedir bilecek kadar doktora boyutunda finansçı olduğuma yemin edebilirim. Ancak benim yazdığıma bu kadar olumsuz yaklaşan arkadaşlar nihai kullanıcı oldukları yada bu firmalarla bir organik bağı olmadıklarını söyleyebilirler mi? iyi niyetli yorumlara ve kişilere tekrar saygı duyuyorum ancak yukarıda bahsettiğim konularda firma ağzıyla cevap verenlerin yorumlarına katılmıyorum. bu sebeple konuyu daha nihai kullanıcı ağırlıklı bir platformda açmak üzere kapatıyorum. Saygılar.

"Şu garibanlara acıyın, nitelikli kahveyi ucuza verin?"

Sizce bu cümle mantıklı mı?

Kahve, temel gıda gibi zaruri ihtiyaç değildir. Pahalı olması normal. Ekipman da öyle

firmaların bilmediğimiz giderleri de var. pahalılıktaki suçları tek başına onlara yüklememek de lazım.
mağduriyet denilince aklıma başka şeyler gelmişti. parasal mevzuları mağduriyet diye dile getirmek çok mantıklı gelmedi bir çok arkadaşın bahsettiği gibi.
"kavurma hatası" aslında bir mağduriyet. böyle bir durumda karşılaştığımızda kavurmacının mağduriyeti gidermesi lazım, ama tabi ki ortada hata var ve bunu görsellerle ispatlıyabiliyorsak. Adamın kendi kavurma profili bize göre değilse buna da tutup kavurman hatalı dememek lazım. çekirdekler orantısız kavrulmuştur, aralarında defact çekirdekler çoktur, farklı boyutlar vardır vs..

Geri