• Ekim Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Department olarak seçildi. Bu konudan Ekim ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Nescafe Gold Origins Indonesian Sumatra

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan utkukaya
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

utkukaya

Üye
İsim
Utku Kaya
Daha fazla  
İsim
Utku Kaya
Değirmen
Comandante
Ekipmanlar
Aeropress, Delter Press, V60
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Avcılar
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Beylikdüzü
Granül kahve dünyasının önemli isimlerinden olan Nescafe, son yıllarda yükselen yeni nesil kahve anlayışına ayak uydurmak için yeni bir ürünle karşımızda.

Peki bu kahvenin benzerlerinden farkı ne?

Nescafe'nin internet sitesine göre Nescafe Gold, orta seviyede kavrulmuş Vietnam, Brezilya ve Orta Amerika çekirdeklerinden üretiliyor.
Single origin kahveler tüketmeyi seven bizler için haliyle pek de lezzetli bir kahve değil Nescafe Gold. Dümdüz ve hiçbir nota barındırmaması da cabası.

Ancak yeni çıkardıkları Indonesian Sumatra ise, oldukça farklı açıkçası. Adından da anlaşılacağı üzere tek bir bölgeden toplanıyor. Tadım notalarının ise fındık ve karamel olduğu söyleniyor.

Sumatra çekirdeklerinin özellikleri

Şunu belirtmekte fayda var. Sumatra volkanik bir bölge. Bu yüzden bölgede yetişen kahve çekirdeklerinde genellikle topraksı, odunsu ve isli notalar hissedilir. Asidite ise düşük olur. Bir kahve çekirdeğinde sorun olarak düşündüğümüz bazı özellikler, aslında bu bölgede yetişen çekirdeklerin genel karakteristiğini oluşturur.

İlk deneme ve sonuç

Paketi ilk açtığınızda Nescafe Gold'tan oldukça farklı olduğu kokusundan hissediliyor. Topraksı ve isli koku hemen burnunuza çarpıyor. Paketin üzerinde yazan demleme yöntemine göre, 2 gr yani 1 tatlı kaşığı kahveye 200 ml su ekledim ve yavaşça karıştırdım. Granül olması nedeniyle kahve birkaç saniye içerisinde suda çözüldü.

Tadım aşaması ise oldukça şaşırtıcı. Nescafe klasik ya da Nescafe Gold'a nazaran daha az acı ve aromatik bir kahve çıktı ortaya. Ancak paketin üzerinde yazan fındık ve karamel notalarını çok da hissedemedim ne yazık ki. Soğudukça isli yapı, bir nebze daha kendini hissettirdi. Sonunda ise, klasik bir Sumatra kahvesi içtiğimi hissettirdi.

Nerede satılıyor?

Biraz subjektif bir yorum olacak biliyorum ama granül kahve, bir kahveyi tüketmenin belki de en kolay ama aynı zamanda da en lezzetsiz de yolu. Ancak "Nescafe Gold Indonesian Sumatra" bu düşüncemizi bir nebze de olsa yıkacak gibi gözüküyor. Sanırım şu sıralar sadece Migros'larda satılıyor. Eğer yolunuz düşerse, bir denemekte fayda var gibi duruyor.

Ekli dosyalar

• sumatra90g3D (1).png
    sumatra90g3D (1).png
    232.3 KB · Görüntüleme: 9
Ben nereden olursa olsun taze olamayan hazır kahvelerde yok %100 arabica, yok Sumatra, yok Kolombiya diye yapılan tüm isimlendirmelerin sadece satışı arttırmak için yapılan reklamlar olduğunu düşünüyorum.

Selamlar,

Ben nereden olursa olsun taze olamayan hazır kahvelerde yok %100 arabica, yok Sumatra, yok Kolombiya diye yapılan tüm isimlendirmelerin sadece satışı arttırmak için yapılan reklamlar olduğunu düşünüyorum.

Selamlar,

Haklısınız, @kahvetrip de single origin mevzusunun her zaman iyi kahve anlamına gelmediğini söylüyor, bu sadece iyi bir satış politikası gibi duruyor.

Bu sumatra yazısı bi dönem furya olan yüksek kafeinli kahve gibi bazı firmalar dark roast kavrum yapıp algı yönetimi ile satış yapmış nescafede bakın bizde blend değil single da var diyerek bi satış politikası izliyor olabilir.

Doğrusu bu ürün, granül kahveler içerisinde sek içebildiğim ilk Nescafe oldu.
Şüphesiz keyifli bir ürün değil(hele ki paketi ilk açtığınızdaki koku). Bununla birlikte sanki diğer granüllere nazaran fiyatı dolayısıyla da bazı durumlarda "acı" ve bayat bir filtre öğütümüne yeğlenebilir. Yine de nitelikli kahveyle vakit geçiren kişiler için kalibrasyonu bozmaya değmez gibi.

Üründe dikkat çeken bir nokta bu denli üstüne basılan "single origin" vurgusunun "100% Arabica" vurgusu yerine getirilmeye çalışılması. Pakette ne kadar aradıysam da böyle bir emare göremedim. Zaten işin özüne baktığınızda muhtemelen granül kahveyi düzenli tüketim için alan bir kullanıcının dikkatini bile çekmeyecektir bu tip emareler. Belki de şirket o nedenle "single origin" ifadesini pazarlamaya çalıştı ve çekirdek fiyatını makul düzeyde tutmaya çabaladı.

Bunun dışında aslında bu gibi kitlesel olarak tüketilen granül kahvelerdeki "gelişme"lerin tüketiciye yeni bir kapı açabileceğini umuyorum ben, Starbucks'ların kahve tüketiminde yeni bir kapı açması gibi. En azından tüketicilerin "single origin" kavramını veya Sumatra gibi bir bölgeyi deşmesini, bunların niye önemli veya önemsiz olduğunu anlamasını sağlayabilir diye düşünüyorum.

Ben sumatra vurgusunu starbucksa bağlıyorum türkiye içi pazarda en çok talep gören çekirdek starbucksta sumatra oluyor.
Yazınızda da anladığım kadarıyla eve uygun fiyatlı starbucks kahvesi sokmuş oluyoruz. Buda bana evime gelen misafirlerimin 'hocam starbucks tarzı kahve yapta içek' demelerinde kullanılmalık kahve olarak görüyorum. :D

Nescafe demek Robusto demek. Kahvelerine yıllarca taze olmayan robusto yu sürekli kullandılar. Bayat kahveyi dark roast yapmak ise farkedilmesin diye adettendir. Sonuç, robusto tadından nefret insanlar. Aynı durum Hac'dan gelen esanslar için de olmuştur. Hac'dan gelip insanların amcaların, dedelerin , teyzelerin yazın sürdüğü ucuz Hac'dan gelen pazar işi Oud kokuları, Hacı Yağı lafını zaten yerleştirmişti. Şimdi ise kaliteli Oud içerikli Amuage gibi parfüm markaları bile hacı yağı muamelesi görür.

Ben sumatra vurgusunu starbucksa bağlıyorum türkiye içi pazarda en çok talep gören çekirdek starbucksta sumatra oluyor.
Yazınızda da anladığım kadarıyla eve uygun fiyatlı starbucks kahvesi sokmuş oluyoruz. Buda bana evime gelen misafirlerimin 'hocam starbucks tarzı kahve yapta içek' demelerinde kullanılmalık kahve olarak görüyorum. :D
en çok sumatra tercih edilmesine şaşırdım baya. bence starbucks çekirdeklerinin en kötü kahvesi. almak zorunda kalırsam veranda tercih ediyorum, en açık kavrumu ki o bile baya koyu aslında :)

Önemli bir noktaya dikkat çektiniz aslında. Çünkü Nescafe'nin böyle bir olaya Sumatra tercihiyle girmesi, oldukça dikkat çekici. Aslında dünya pazarında çok farklı kahveler piyasa sürmüş durumda Nescafe. Örneğin Uganda-Kenya, Kolombiya gibi çeşitler hali hazırda paketlenmiş ve başka ülkelerde satışa sunulmuş kahvelerden birkaçı. Bunlar dururken, "neden Sumatra?" diye düşünüyor insan. Dediğiniz gibi Starbucks'ın en çok Sumatra çekirdekleri satması, Nescafe'nin de yeni pazara bu tercihle girmesine neden olmuş olabilir.

Yıllar önce Nescafe'nin Classic ve Gold serilerine göre daha pahalı Altarica diye bir serisi vardı. Hala da var galiba... Fiyat ve kalite segmentasyonu bütün markaların yukarı veya aşağıya doğru yaptığı bir uygulama. Farklı kesimlere hitap edebiliyorlar böylece.

Geri