• Eylül
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı gelmesi ile birlikte logomuzu değiştirdik ve Kahve Kulübü kahve alım anketini başlattık. Sizlerin oyları ile belirlenecek firmadan Eylül ayı toplu kahve alımı yapılacak.
    Eylül ayı Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Grubuna katılmayı unutmayın.

Mükemmel Bir Espresso Nasıl Olmalıdır?

PortatifBarista

İyi Bilinen Üye
Konum
Eskişehir-Ankara
İsim
Burak
Daha fazla  
İsim
Burak
Espresso Makinesi
:(
Değirmen
Comandante C40 Nitro Blade Hand Grinder
Ekipmanlar
Konchero Gooseneck Kettle, Hario V60 Dripper, Hario İmmersion Dripper, Kaliteo Dripper, Kaan Hassas Tartı, Act Refraktometre
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara-Eskişehir
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Tepebaşı (Eskişehir)
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Emek Semti (Ankara)
İyi demlenmiş mükemmel sayılabilecek bir espresso insana verdiği hazla dertlerini sıkıntılarını en azından kısa bir süre için unutturmaya yetecek potansiyeldedir.
coffee on off.jpg
İlk sorumuz ‘Espresso Nedir?’, olsun.
Espresso, oldukça ince öğütülmüş kahve partiküllerinin içerisinden basınçlı su geçirilerek elde edilen bir demleme yöntemidir. İtalyanlar tarafından 1900’lü yıllarda bulunmuş ve zaman içerisinde tüm dünyanın damak tadı haline gelmiştir. Diğer demleme yöntemlerine göre daha yoğun ve kompleks aroma skalasına sahip olması sebebiyle birçok insan tarafından tercih sebebi olmuştur.

Özellikle kavrumsal hataları belirgin şekilde demlemelere yansıttığı için, espresso yaparken kullanılacak kahve çok önemlidir. Bu yazı şimdilik espresso için kavrum konusuyla alakalı değil, demleme ve mükemmelliği yakalama üzerine olacaktır.

‘Mükemmel bir espresso nasıl olmalıdır?’ bu soru senelerce kahveseverlerin aklını meşgul etmiş ve yapılan çalışmalar sonucunda insanların genel olarak damak tadına hitap eden tatların genel karakteristiği çıkarılmıştır. Mükemmel bir espressonun dikkat edilmesi gereken 4 ana unsuru vardır.

1) Mükemmel bir espresso tatlı ve olgun olmalıdır. Hepimizin bildiği gibi kahve demlenmesi sırasında ilk önce asitler ve tuzlar, daha sonra şekerler, son olarak da yağ ve yağda çözünen kuru damıtıklar ortaya çıkmaktadır. Mükemmel bir espressonun demleme süresi şekerlerin çözülmesinin ardından bitmelidir. Sebebiyse şekerlerden sonra çözülecek olan yağ ve kuru damıtıkların (tatsal olarak tanen ve acımsı, buruk tatlar) espresso fincanında acı, kuru ve buruk bir tat bırakacak olmalarıdır. Tam tersi olarak düşünürsek gereğinden erken alınan bir espresso shot’ı da asidik, ekşi ve tuzlu bir hal alacaktır. Bunun sebebi şekerlerin çözülmeye zaman bulamamasıdır.

2) Dengeli olmalıdır. Kahvede dengenin oluşabilmesi için bir tadın diğer tada baskın olmaması gerekmektedir. Böyle bir shot’ı elde edebilmek için under ya da over extract olmaktan kaçınmamız gerekir. Şimdilik ''Under'' ve ''Over Extract'' espressonun karakteristik özelliklerini aşağıdaki resimden bakabilirsiniz. Daha sonra bu konu hakkında daha detaylı bir yazı yazacağım.
extracted types tr.jpg
3) Asidite. İnce, zarif ve tanımlanabilir bir asidite espressonun olmazsa olmazlarındandır. Asidite, inanılmaz derecede hoşnutluk veren ama aynı zamanda sinir bozucu bir şekilde karşımıza çıkabilir. Belirli bir meyveyi, hatta bir şarabı hatırlatan asitliği elde ettiğimizde, bu son derece keyif verici olur. Eğer asidite bize içindeki meyve çeşidini tespit ettirebilecek ve hatta son kez o meyveyi yediğimiz zamanı çağrıştırabilecek kadar vurgulayıcı ve yoğun ise, o espresso insanı adeta bulutların üstüne çıkaracaktır.
Black_FB-1024x683.jpg
4) Kalıcılık. After Taste dediğimiz bu şey demlenen bir espressonun içildikten sonra tadının damakta kalma süresidir. İdeal bir espresonun tadı damaktan uzun süre gitmeyecektir. Mükemmel bir espressonun ise bir ömür sürebilir. 🙂








Bu yazı forthwavecoffee.blogspot.com adresindeki espresso ile alakalı yazılardan esinlenilerek oluşturulmuştur.
 

PortatifBarista

İyi Bilinen Üye
Konum
Eskişehir-Ankara
İsim
Burak
Daha fazla  
İsim
Burak
Espresso Makinesi
:(
Değirmen
Comandante C40 Nitro Blade Hand Grinder
Ekipmanlar
Konchero Gooseneck Kettle, Hario V60 Dripper, Hario İmmersion Dripper, Kaliteo Dripper, Kaan Hassas Tartı, Act Refraktometre
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara-Eskişehir
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Tepebaşı (Eskişehir)
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Emek Semti (Ankara)

puspus

İyi Bilinen Üye
Konum
İstanbul-Anadolu
İsim
Yücel
Daha fazla  
İsim
Yücel
Espresso Makinesi
BFC Ela Junior
Değirmen
Mazzer Mini, Breville BCG820BSS,Porlex
Ekipmanlar
V60,Güralita,Delter, Chemex, Mokapot
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Ümraniye
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Ümraniye-Dudullu
Güzel yazı.
maalesef genel olarak, kahveyle ilgisi çok olmayan kitle espressoyu bilmiyor.
kafelerde sunulan kötü espressolardan kaynaklı muhtemelen, genel kanı hep "içilir mi o be"" zift gibi" "nasıl içiyorsun"
3 yıl önce Budapeşteye iş gezisi için gittiğimde arkadaşlara gerçek bir 3rd wave kafe de espresso ısmarlamıştım ve hepsi cidden çok şaşırmış ve etkilenmişti.
biraz yüksek asiditeli Hasbean çekirdeğiydi, "aa bu acı değil ekşiymiş" diyen biri çıkmıştı mesela.

yeni açılan ya da ilk defa gittiğim bir kahve dükkanını ölçme parametresidir bende espresso.
her ne kadar otomatik makinelerde yapılsa da kahve ve özen oranın kahveyle olan ilgisini belirliyor benim için.
teşekkürler paylaşım için Burak, zevkle okudum.
Başlığı espresso bölümünde aradım bulamayınca instagramdaki linkine tıkladım :))
 

PortatifBarista

İyi Bilinen Üye
Konum
Eskişehir-Ankara
İsim
Burak
Daha fazla  
İsim
Burak
Espresso Makinesi
:(
Değirmen
Comandante C40 Nitro Blade Hand Grinder
Ekipmanlar
Konchero Gooseneck Kettle, Hario V60 Dripper, Hario İmmersion Dripper, Kaliteo Dripper, Kaan Hassas Tartı, Act Refraktometre
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara-Eskişehir
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Tepebaşı (Eskişehir)
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Emek Semti (Ankara)
Güzel yazı.
maalesef genel olarak, kahveyle ilgisi çok olmayan kitle espressoyu bilmiyor.
kafelerde sunulan kötü espressolardan kaynaklı muhtemelen, genel kanı hep "içilir mi o be"" zift gibi" "nasıl içiyorsun"
3 yıl önce Budapeşteye iş gezisi için gittiğimde arkadaşlara gerçek bir 3rd wave kafe de espresso ısmarlamıştım ve hepsi cidden çok şaşırmış ve etkilenmişti.
biraz yüksek asiditeli Hasbean çekirdeğiydi, "aa bu acı değil ekşiymiş" diyen biri çıkmıştı mesela.

yeni açılan ya da ilk defa gittiğim bir kahve dükkanını ölçme parametresidir bende espresso.
her ne kadar otomatik makinelerde yapılsa da kahve ve özen oranın kahveyle olan ilgisini belirliyor benim için.
teşekkürler paylaşım için Burak, zevkle okudum.
Başlığı espresso bölümünde aradım bulamayınca instagramdaki linkine tıkladım :))
Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim Yücel Hocam :)
 

arikan001

Üye
Konum
Adana
İsim
Ömer
Daha fazla  
İsim
Ömer
Espresso Makinesi
La Pavoni Pro
Değirmen
Eureka Mignon Perfetto
Ekipmanlar
Mokapot, Starbucks-Bodum Pour Over Dripper, Aeropress, Jumbo French Press
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Adana
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Çukurova
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Çukurova
İyi espressoya şans eseri denk geldiğimiz bir ülke Türkiye... Bir ton yatırım yapıp evde iyi demlerim diyorsun, bu sefer de doğru kavrulmuş çekirdek bulmanın tatlı telaşı sarıyor. Çoğu zaman da sonu hüsran bu arayışın... Ama denk gelince de değme keyfine tiryakinin. :)
 

gkbrkmtn

Üye
Konum
Ankara
İsim
Gökberk Metin
Daha fazla  
İsim
Gökberk Metin
Değirmen
Timemore
Ekipmanlar
V60, Aeropress, Moka Pot
Kahve Arkadaşlığı İl
Bursa, Ankara
3. nesil kahve dünyasına son 1 yıldır giriş yapmış biri olarak henüz daha iyi espressoya denk gelmedim. Normalde gittiğim ve filtre kahvelerini severek içtiğim 3.dalga kafelerde bile nedense güzel espresso içemedim. Zaten çoğu mekanda espresso sütlü içecek olarak tüketildiği için tadına çok önem verilmiyor, espresso için en ucuz çekirdeği kullanıyorlar.

Güzel espresso içebileceğim bir yer tavsiye edebilecek var mıdır? Belki evde espresso işine girmem için beni gaza getirir :D
 

Kahveciningalaksirehberi

İyi Bilinen Üye
Editör
3. nesil kahve dünyasına son 1 yıldır giriş yapmış biri olarak henüz daha iyi espressoya denk gelmedim. Normalde gittiğim ve filtre kahvelerini severek içtiğim 3.dalga kafelerde bile nedense güzel espresso içemedim. Zaten çoğu mekanda espresso sütlü içecek olarak tüketildiği için tadına çok önem verilmiyor, espresso için en ucuz çekirdeği kullanıyorlar.

Güzel espresso içebileceğim bir yer tavsiye edebilecek var mıdır? Belki evde espresso işine girmem için beni gaza getirir :D
Rubber Soul (Tunalı) probador çekirdekleri kullanıyor, espressoya alışmaya birebir mekan. Le Nuage (Armada AVM arkası) özenli bir şekilde hazırlıyor, ACME çekirdeği kullanıyor. Çoğu yerde baristasına bağlı açıkçası güzel espresso içip içmeyeceğiniz.
 

PortatifBarista

İyi Bilinen Üye
Konum
Eskişehir-Ankara
İsim
Burak
Daha fazla  
İsim
Burak
Espresso Makinesi
:(
Değirmen
Comandante C40 Nitro Blade Hand Grinder
Ekipmanlar
Konchero Gooseneck Kettle, Hario V60 Dripper, Hario İmmersion Dripper, Kaliteo Dripper, Kaan Hassas Tartı, Act Refraktometre
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara-Eskişehir
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Tepebaşı (Eskişehir)
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Emek Semti (Ankara)
Rubber Soul (Tunalı) probador çekirdekleri kullanıyor, espressoya alışmaya birebir mekan. Le Nuage (Armada AVM arkası) özenli bir şekilde hazırlıyor, ACME çekirdeği kullanıyor. Çoğu yerde baristasına bağlı açıkçası güzel espresso içip içmeyeceğiniz.
Teoman'a katılıyorum Rubber Soul un sahibi bu konuda öğrenmeyi ve öğrendiklerini hayata geçirmeyi seven bir beyefendi. Malzeme kalitesi olarak, kahve kalitesi olarak gözümde ayrı bir yerleri vardır. Tek kötü yanı yürüyecekseniz kızılay tarafından yürümeyin yolda bayılabilirsiniz :D ha bir de kahveleri zwilling bardaklarda sunması ayrı hoşuma gitmişti :) V60 demlemer sadece tek kişilik olarak demleniyor. 2 kişilik bir v60 demlemesi yapmıyorlar. Bu da çok önemli bir detaydı benim için.
 

ckn

Yeni Üye
İsim
Kerem Nasipoğlu
Daha fazla  
İsim
Kerem Nasipoğlu
Balmumcu'da At Origin'in espresso'su (hangi çekirdeği kullandığına göre değişiyor tabi ama) güzeldir.

Ayrıca Kadıköy Bağdat caddesi - Erenköy civarlarında Cafe Boomerang var. Acme kullanıyor çekridek ve baya güzel espressosu.

Ne hikmetse son dönem içtiğim en güzel espresso BomontiAda'Da monochrome diye bir yer var, orada içmiştim. Etiyopya Sidamo kullanıyorlarmış çekirdek olarak (kavurmacı kim emin değilim) baya lezzetliydi.
 

msacid

İyi Bilinen Üye
Konum
Üsküdar
İsim
Mustafa Sacid
Balmumcu'da At Origin'in espresso'su (hangi çekirdeği kullandığına göre değişiyor tabi ama) güzeldir.

Ayrıca Kadıköy Bağdat caddesi - Erenköy civarlarında Cafe Boomerang var. Acme kullanıyor çekridek ve baya güzel espressosu.

Ne hikmetse son dönem içtiğim en güzel espresso BomontiAda'Da monochrome diye bir yer var, orada içmiştim. Etiyopya Sidamo kullanıyorlarmış çekirdek olarak (kavurmacı kim emin değilim) baya lezzetliydi.
Çok teşekkürler, bu akşam Kadıköy yapayım o halde :)
 

puspus

İyi Bilinen Üye
Konum
İstanbul-Anadolu
İsim
Yücel
Daha fazla  
İsim
Yücel
Espresso Makinesi
BFC Ela Junior
Değirmen
Mazzer Mini, Breville BCG820BSS,Porlex
Ekipmanlar
V60,Güralita,Delter, Chemex, Mokapot
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Ümraniye
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Ümraniye-Dudullu

msacid

İyi Bilinen Üye
Konum
Üsküdar
İsim
Mustafa Sacid
Kadıköyde Coffee Manifesto, bahariye tarafında Coffeetopia’ya da uğrarsanız güzel bir espresso içebilirsiniz.
Eminönü Coffeetopia'ya uğradım bir hafta kadar önce. Gayet iyidi. Şubeler arasında farklılık var mıdır bilmiyorum, Bahariye'deki şubelerine de uğramak lazım.

Coffee Manifesto Yeldeğirmeni de mantıklı bir seçenek benim için. Tek tek deneyeyim artık. :)

Teşekkür ediyorum...
 

mimds

İyi Bilinen Üye
İsim
Denizhan
Eminönü Coffeetopia'ya uğradım bir hafta kadar önce. Gayet iyidi. Şubeler arasında farklılık var mıdır bilmiyorum, Bahariye'deki şubelerine de uğramak lazım.

Coffee Manifesto Yeldeğirmeni de mantıklı bir seçenek benim için. Tek tek deneyeyim artık. :)

Teşekkür ediyorum...
Kadıköy Montag, bir deneyin derim
 
Üst