• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Montag - Idido

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Samet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Samet

Barista
İsim
Samet Güler
Daha fazla  
İsim
Samet Güler
Değirmen
Timemore Slim
Ekipmanlar
Bialetti Moka Pot
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Sakarya
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Adapazarı
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Serdivan
IMG_20210509_131542.jpg
Etiyopya kahvenin anavatanı; ve birçok kahve tutkunu için, iyi bir Etiyopya kahvesinin yerini hiçbir şey tutamaz - özellikle de natürel işlenmiş (yıkanmamış) bir çekirdek ise. Bunu bildiğimiz için, fanatikleri için iki tane birbirinden güçlü iki natürel Etiyopya çekirdeği ile karşınızdayız bu kez: Idido ve Chelelektu.

Idido Kooperatifi, Yirgacheffe yakınlarında yüksek rakımlı bir vadide kahve yetiştiriliciği yapan çiftçileri çatısı altında toplamış. Bölgenin konumu ve mineral zengini, volkanik toprağı kahve tarımı için son derece uygun şartlar hazırlıyor; sonucunda, sofistike asiditeye sahip, tatlı kahverle karşımıza çıkıyor Idido. Gerçekten de, neredeyse parfüm kadar güçlü bir aromaya sahip ve damağınızı yumuşak meyvemsiliği ile örten, baştan çıkarıcı bir Etiyopya çekirdeği arıyorsanız, sakın bir an bile tereddüt etmeyin!

BÖLGE / Gedeo, Yirgacheffe
TÜR / Heirloom (Ata Tohumu)
TAT / Kavun, Şeftali, Bal / Tatlı, Yoğun
İŞLEM / Doğal (Yıkanmamış)
RAKIM / 1950-2100m
HAZIRLANIŞ / Filtre / Espresso

Idido meyvemsi ve dolgun bir kahve arayanlar için mükemmel bir seçenek.

Filtre kavrumunu mokapotta demledim, tecrübelerim şu şekilde;

Şeftali aroması baskın, kavunu pek alamadım, şeftali çekirdeği kokluyormuşsunuz gibi bir aroması var, yoğun bir gövdeye ve doğal işlemenin vermiş olduğu meyvemsi tatlılığa sahip, orta diyebileceğim bir bitişi var.

Olumsuz herhangi bir deneyimim olmadı.

Farklı reçetelerde birçok deneme yaptım ama damak tadıma en çok uyan 18 gr kahve 300 ml su ile demleme oldu. Başlangıçta bir tatlılıkla başladı bitişte de o bal tatlılığı ve burukluğu damakta yer ediyordu.
Çekirdeğin kuru kokusu da çok güzel, ilk açtığımda paketi tekrar tekrar kokladım. İçim sonunda gidip bir daha demleyesiniz geliyor, meyveli aromalar sevdiğimden bana çok uyan bir kahve oldu.

En temiz ve net demlememi bu sabah aldım. Reçete şu şekil:

Molent 37 klik
Kuzeyden damacana su 94°C
22/352 oran
Cafec Abaca filtre
Timemore kristal göz-02 dripper
Melodrip
115ml direkt kettle'dan döküş ile blooming, 35sn bekleme ve akabinde 250ml'e melodrip ile tamamlama, su tam bitmeden melodrip ile 352ml'e tamamlama ve bitiş. Spin, sallama, vs. yok
02:23 bitiş
Sonuç; gerçek, leziz ve temiz bir Habeşistan kahvesi. :cool:
Kahve gibi kahve deyimini hakediyor.

Yeni bir güncel ve daha net reçete geldi bugün:

27/04 tarihinde kavrulmuş Idido'yu uçuran ve tüm tatlılığını ortaya ayna gibi çıkaran bir reçete de benden gelsin o halde 🤤

22/352 oran
91°C Kuzeyden damacana su
Cafec TH-2 filtre
Molent 37 klik
120ml kettle'dan direkt sert döküş ile 35 sn. blooming (en başta kuş yuvası yaptım sadece, dökümden sonra karıştırma, sarsma vs. yok), akabinde Melodrip kullanarak çift eşit döküş ile spinsiz, sarsıntısız bir bitiş
02:49 demleme bitiş

Sonuç: Net, temiz ve nefis bir fincan kahve.

geçen ay aldığımız celsius dan adado ile benzer mi tadı acaba? karşılaştırır mısısnız eğer adado içtiyseniz?

geçen ay aldığımız celsius dan adado ile benzer mi tadı acaba? karşılaştırır mısısnız eğer adado içtiyseniz?
Adado tüketimim hiç olmadı, Celsius'tan da en son Kasım ayında kahve almıştım (Tanzanya, Kongo, Kolombiya üçlüsüydü)
:(

Demlemeye yeni başlamış biri olarak şu ana kadar 5-6 farklı çeşit çekirdek denedim. Kokusundan fincanın bitişine kadar beni en çok tatmin eden çekirdek bu oldu.

30gr Kahve / 500ml su
Cmd 24 Klik
Moccamaster başlangıçta ve bitişe doğru hafif, yüzeysel karıştırma
Damla 5lt'lik şişe su

Türk kahvesinde de deneyeceğim mutlaka

Bu ara kendisiyle epey demleme yaptım.
Demlemelerimde kullandığım parametreler:
  • 1/16 oran
  • 92-96° aralığı munzur/nestle su
  • C2 18-20 klik
  • Cafec Traditional
  • Küçük demlemelerde süre --> 2.20 büyük demlemelerde 3.20/3.30
  • Yine büyük demlemelerde bloom + tek döküş yaptım.
En lezzetli fincanlar V60'da çıktı. Birkaç kere düz taban dripper ile 1 kere de Aeropress(14/200) ile denedim ancak kahve ziyan oldu gibi hissettim, potansiyeli düştü. Genel anlamda benim sevdiğim bir çekirdek oldu, vadettiği meyvemsi tatlılığı veriyor baldan da tatlı bir kahve diyebilirim.

Bu kahvenin suçu değil ancak böyle meyvemsi bir kahveyi hem sabah hem akşam içince tatlılık bayıyor beni o yüzden günde bir fincan İdido'yu bu tarz kahve severlere öneririm.

bugün Idido’yu kasuya demledim, hem de hemen hemen iki katı gramajla, ona rağmen gerçekten muazzam oldu. şimdi ise 30/480 75 g bloom + 2 eşit döküş yaptım. acımış kahve, sanki başka çekirdek. kasuya’dan devam 🌞 molent 40 klik yapıyorum kasuyayı, önerisi olan varsa revize edebilirim daha iyi bardaklar için. keyifli demlemeler ✋🏽

Kahve: Idido (espresso) (7 mayıs)
Kavurucu: @MontagCoffeeRoasters
Makine: Flair Pro 2
Öğütücü: Comandante Red clix 12
Oran: 16gr/34gr
25 saniye ön demleme
Oldukça tatlı, gövdesi dolgun ve yumuşak meyvemsi asiditesi olan bir epressoydu.
IMG_0100[5568].jpg

V60 ile çok çok keyifli bir demleme alamadım. Fortaleza veya Nensebo Refisa gibi öne çıkan bir yönü olmadı ama en çok beklentim olan çekirdek olduğundan olabilir.

Idido meyvemsi ve dolgun bir kahve arayanlar için mükemmel bir seçenek.

Filtre kavrumunu mokapotta demledim, tecrübelerim şu şekilde;

Şeftali aroması baskın, kavunu pek alamadım, şeftali çekirdeği kokluyormuşsunuz gibi bir aroması var, yoğun bir gövdeye ve doğal işlemenin vermiş olduğu meyvemsi tatlılığa sahip, orta diyebileceğim bir bitişi var.

Olumsuz herhangi bir deneyimim olmadı.
Merhabalar,
Eksi tatları alabileceğim kahveleri daha çok seviyorum, öneriniz var mı? ona göre sipariş vereceğim de

Merhabalar,
Eksi tatları alabileceğim kahveleri daha çok seviyorum, öneriniz var mı? ona göre sipariş vereceğim de
hocam, Samet Bey’e sormuşsunuz ama naçizane yanıt vermek istedim :) idido’ya tam ekşi denemez, sarı meyve mayhoşluğuna sahip daha çok. fortaleza da ekşi değildi o da çilek tatlılığı ve kakao bitişine sahipti diyebilirim. belki kırmızı meyve tatlılığı ve biraz da ekşiliğine sahip olarak nensebo’yu önerebilirim size, tükettiklerim arasından bu dediğinize yakın o çekirdek bence. ama tabii daha deneyimli arkadaşlar incelikli yardımcı olacaktır :)

Demleme Ekipmanı:Bialetti 10Cup Venüs
Değirmen:1ZPresso JX PRO
Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur + 1 Step
Kahve Miktarı:50 Gram
Su Sıcaklığı:83° - 85°
Kavrum Derecesi:Espresso
Kavrum Tarihi:07/05/2021

Demleme Notları: Ocağın en küçük gözünde en harlı ile en kısık arasında demlemeyi başlatarak ilk kahve akışının ardından en kısık'a alarak demlemeye devam ettim.

Tadım Notları: Gövde yoğun ve su kaldırabiliyor,hani demlenen kahvenin üzerine eklediğiniz su fazla bile kaçsa yoğunluğunu kaybetmiyor.Kokuda ve tadda yoğun bir aroma mevcut lakin aromalar ayırt edilemiyor.Benim mokapottan her daim beklediğim yoğun bir gövde ve standart kahve tadına eşlik eden aromalardır.

Not:Breziya Fortaleza'dan beklediğim gövdeyi konu çekirdekten alabiliyor olmak açıkçası beni biraz şaşırttı ve yakaladığım lezzeti bozmamak adına çekirdek bitene dek aynı parametreler ile demlemeye devam edeceğim.
Zenith isimli harmanı henüz denemedim lakin konu çekirdeği ay sonuna doğru yeniden sipariş edebilirim.

Son düzenleme:
Geri