• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Montag - Huabal

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Samet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Samet

Barista
İsim
Samet Güler
Daha fazla  
İsim
Samet Güler
Değirmen
Timemore Slim
Ekipmanlar
Bialetti Moka Pot
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Sakarya
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Adapazarı
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Serdivan
IMG_20210509_131324.jpg
Diğer Peru çekirdeğimiz gibi ülkenin kuzeyindeki Cajamarca bölgesinden gelen Huabal, son senelerde Peru’nun nitelikli kahve üretiminde kat ettiği mesafeyi gözler önüne seriyor. Bölgedeki geleneksel / büyük çiftlikler çoğunlukla verimlilik ile lezzet arasında dengeyi sağlayan ama genelde vasat sonuçlar veren Catimor varyetesini tercih ederken, elinizdeki örnekte olduğu gibi, yüksek rakımlarda Caturra ve Bourbon ile son derece şaşırtıcı sonuçlar alınıyor.

Huabal, tatlı ve yoğun olduğu kadar sofistike lezzet skalasıyla hafızanızda iz bırakacak. Dolu dolu kahve içiyorum hissine eşlik eden dengeli asidite yapısı ile Ruanda çekirdeklerini andırıyor ve insanda fincan fincan içme hissi uyandırıyor.

BÖLGE / Jaen, Cajamarca, Peru
TÜR / Caturra, Bourbon, Pache
TAT / Badem, Ananas, Kakao / Yoğun, Tatlı
İŞLEM / Yıkanmış
RAKIM / 1600-2000m
HAZIRLANIŞ / Filtre / Espresso

Diğer konu amacından saptığı için @teyyaredenkahve Leventin önerisi ile yeni başlık açtım. Bu Mesaj kendini birkaç saat sonra imha edecektir.

mis gibi konu, umarım kahveyi deneyimleyip zamanı olan herkes deneyimlerini paylaşır ve keyif büyür. çok teşekkürler @Samet :)

Bu konu başlığı altında, daha önceden Kronotrop'un "Peru Huabal"ını denemiş olanlar, Montag'ınkiyle de kıyaslama sunabilir mi? Genel olarak Kronotrop'ta -gidebildiğimiz zamanlarda :( - en severek içtiğim çekirdeklerdendi, Montag'ın yorumunu da merak ediyorum.

11 mayıs kavrumlu huabali bugün ilk defa demledim. Daha fazla beklemeye de gerek yokmuş gayet içilebilir durumda. K pro 68 klik, 92 derece buzdağı, th3, 20/300 parametreleri ile demledim. 60/80/80/80 olarak dökümü 1.45 de, demlemeyi 2.40 da bitirdim. Kokusu gerçekten hoş bir kahve. Önce pekmez-çikolata tatları geldi ama bayıcı bir tonda değil. Kahvenin ortasında tadım notlarında da yazan ananas aroması hafif bir şekilde hissedilebilir oldu. Asiditesi düşük, tatlılığı ön planda, orta-yüksek gövdeli bir kahve çıktı. Asiditesini yükseltmeye çalışıcam bir sonraki demlememde. Fiyatına göre tercih edilebilecek bir kahve. Son zamanlarda tatlılığı ön planda olan kahveler midemi bulandırsa da bu kahvede öyle olmadı, keyif aldım içerken.

Edit: kompleks, asidik bir tat beklemeyin ama, oldukça düz ama güzel bir kahve.

Aylık alımda beni en çok tatmin eden kahve oldu. Bunda beklentimin en düşük kahve olmasının payı var mıdır bilmem.

Normalde KG79 ile öğütüyorum ama son zamanda @gergingörünüşlüadam 'dan C2 ödünç aldım ve 16 klikte öğütüyorum. Çeşme suyuyla 20:300 iki demleme yaptım 50 blooming ve ardından 2 parçada 250ml su döktüm. KG79 ile öğüttüğüm kahve daha çiçeksi ve narenciye aromaları barındırıyordu C2 ile ise daha gövdeli ve baharatımsı aromalar çıkardı. Şahsen coffee department peru el remanzodan sonra içtiğim en iyi peru kahvesi diyebilirim.

Yok mu güzel bir reçete önerisi olan?
Biraz araştırdım pek reçete paylaşan olmamış. İlk defa demleyeceğim için öyle bir arayışa girmiştim. @orkunustel 'in Kronotrop Peru Huabal için yaptığı reçeteyi uyarladım ben de. 2:40'da bitiyordu reçetesi biraz uzun gibi geldi bana ama yine pişman etmedi Orkun'un reçeteleri :)

Peru Huabal
İlk Demleme
  • 1zpresso JX 25
  • 16/240
  • 95 derece
  • Buzdağı Su 65 ppm
  • Cafec Th-3 filtre
  • 55 ml 30s - 160 ml - 240 ml
  • 1:30 dökme bitir
  • 2:00 bitiş
  • Ortaya çok tatlı bir kahve çıktı. İlk başlarda badem tatlarını hafif aldım, sona doğru ananas tadı belirgindi. Kakao tadı demeyelim de hafif bir acılık vardı rahatsız etmeyen.
  • Orkun'un reçetesinin 2:40'da bitmesi muhtemelen kullandığı filtredendir, eski bir tarif o zamanlar Cafec yaygın değildi sanırım.

Biraz araştırdım pek reçete paylaşan olmamış. İlk defa demleyeceğim için öyle bir arayışa girmiştim. @orkunustel 'in Kronotrop Peru Huabal için yaptığı reçeteyi uyarladım ben de. 2:40'da bitiyordu reçetesi biraz uzun gibi geldi bana ama yine pişman etmedi Orkun'un reçeteleri :)

Peru Huabal
İlk Demleme
  • 1zpresso JX 25
  • 16/240
  • 95 derece
  • Buzdağı Su 65 ppm
  • Cafec Th-3 filtre
  • Ortaya çok tatlı bir kahve çıktı. İlk başlarda badem tatlarını hafif aldım, sona doğru ananas tadı belirgindi. Kakao tadı demeyelim de hafif bir acılık vardı rahatsız etmeyen.
  • Orkun'un reçetesinin 2:40'da bitmesi muhtemelen kullandığı filtredendir, eski bir tarif o zamanlar Cafec yaygın değildi sanırım.
Videolarda eskiden Hario, sonradan da Cafec Traditional kullanıyordu zannediyorum. Th3'e göre arada 30-40 saniye mümkün. Traditional ile bugün deneyeceğim bu tarifi.

Peru Huabal
İlk Demleme
  • 1zpresso JX 25
  • 16/240
  • 95 derece
  • Buzdağı Su 65 ppm
  • Cafec Th-3 filtre
Selamlar. ✋

Evet o videoyu çektiğim zamanlarda Cafec satışı yoktu Türkiye'de. Elimde sadece Hario çentikli filtrelerden vardı. Fakat süre sadece filtre kaynaklı değil, kavurma profili kaynaklı da uzun sayılır. Reçeteler dışı genel bilgi/deneyim paylaşımı olsun; profil kaynaklı süre uzamaları da genellikle iki sebepten oluyor. İlki siz uzatmak isterseniz tabi çözünmeyi arttırıcı parametrelerden biri sonuçta. İkincisi de profil ne kadar açık olursa suya direnci o kadar artıyor kahvenin. (Deneysel işlem görmüşleri bu genellemenin dışında tutuyorum.)

Paylaştığım reçetenin üstünden çok geçtiği için detayları hatırlamıyorum ancak bire bir uygulamamakla iyi yapmışsınız. Kronotrop'un profiline göre ayarlanmış reçete, Montag'ın profiline uymayabilirdi. Zira uyarlamanız sonucunda süre iki dakika olsa dahi epey tatlı çıkmış. Az çözünmeyi isteyen bir kahve demek ki.

Ellerinize emeğinize sağlık. Referans için teşekkürler. ✌️✌️

Peru Huabal
İlk Demleme
  • 1zpresso JX 25
  • 16/240
  • 95 derece
  • Buzdağı Su 65 ppm
  • Cafec Th-3 filtre
Bu tarifi denedim. G50 ile deneme amaçlı 36 klikte öğütüp döküşü de buna benzer bir şekilde ayarladım. İlginç bir şekilde demleme tam tamına 2:40 ta bitti. Tabiki süreyi referans almak çok doğru olmaz ama sonuç güzeldi diyebilirim. En belirgin olan badem tatları. Ananas veya kakaoya dair çok bir tat aldığımı söyleyemem. Biraz oynamayla daha iyi bir hale gelebilir diye düşünüyorum. Bir demleme de Clever ile yaptım. Yakın zamanda içtiğim Calibre Coffee'nin Peru Crush'ını andırdı bana. Burada da tatlı ve yoğun bir fincan çıktı.

Aylık alımda bu kahve fazla tercih edilmedi heralde. Tadım notaları biraz klasik ; Badem kakao vs. Ben gövdesiz çay gibi kahvelerden sıkıldığım için. 2. siparişimi beğendiğim Fortelaza ve biraz risk alarak huabal olarak verdim. 3 gündür Huabal demliyorum. Yorumum; Gerçekten tadım notalarını veren tatlı orta gövdeli keyifli bir kahve. Demlemem buzdağı su 92 derece cmd 22 klik 2 basamaklı döküş. Toplam demleme sürem 2.20 sn. Benim Fortelaza dan sonra en beğendiğim kahve oldu.

Benim deneyimimde V60'la 3 demleme yaptım ama genelde acı tatlarla karşılaştım. Sanki ajitasyona hiç gelemeyen bir çekirdek gibi geldi.

Sonra kalita wave'de demlemeye başladım ve sonuç harika oldu. Kompleks aromalara sahip bir kahve olmamakla beraber keyifli, çokça tüketilebilecek fincanlar çıktı. Ananastan gelen asidite, çikolatamsı tatlılık falan hoşlandığım birleşimlerden. Beni mutlu etti özetle.

Kalita'da şöyle demledim;
18gr - 270ml 90-91 derece buzdağı su. CMD 24 click.
50ml ile 40sn blooming
40-50sn arası +80ml
1-1:10 arası +70ml
1:20-1:30 arası +70ml gibi 3 döküm yaptım. Henüz kalitada çok deneyimli değilim ama tek ya da 2 seferli döküşte kenarda fazla kahve kalıyor gibi geldiği için döküşleri az daha böldüm. Sonucu sevdiğim için de fazla kurcalamadım :)

Geri