• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Montag - Gicherori

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Samet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Samet

Barista
İsim
Samet Güler
Daha fazla  
İsim
Samet Güler
Değirmen
Timemore Slim
Ekipmanlar
Bialetti Moka Pot
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Sakarya
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Adapazarı
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Serdivan
IMG_20210509_131041.jpg
Tam 1050 üyesi bulunan Kibugu Çiftçileri Kooperatifi tarafından işletilen Gicherori yıkama istasyonu yaklaşık 25 yıldır aktif. İstasyonun görevi, hepsi mikro ölçekli üretim yapan çiftliklerin (ortalama 2-3 dekar) ürünlerini işlemek. Bu amaçla, kahve meyveleri (cherry) hasat yapıldığı gün istasyona getiriliyor ve yine aynı gün içerisinde çekirdek-meyve ayrımı gerçekleştiriliyor (“depulping”). Hemen ardından, su havuzlarında yarım gün boyunca fermente edilen kahve çekirdekleri, yıkandıktan sonra 7-15 gün boyunca Afrika yataklarında kurumaya bırakılıyor.

Gicherori, tüm iyi Kenya kahvelerinde olduğu gibi, gövde ile asidite arasında son derece iyi bir denge buluyor. Bunun sonucunda, asidik yapısı ‘ekşilik’ olarak değil, katman katman farklılaşan, meyvemsi karakteri ile kakao-yemiş notalarının içiçe geçtiği bütüncül bir kahve deneyimi sağlıyor. Ayrıca, ağızda kadifemsi bir his bırakan (“mouthfeel”) son derece yumuşak içimli bir kahve var karşınızda.

BÖLGE / Manyata, Embu
TÜR / SL28, SL34, K7, Batian
TAT / Çikolata, Misket Limonu, Orman Meyveleri / Dengeli, Tatlı
İŞLEM / Yıkanmış
RAKIM / 1550m
HAZIRLANIŞ / Filtre

v60 ve mokapot ile farklı şekillerde demledim, ancak öğüttükten sonraki kokusuda dahil olmak üzere lezzeti bana hitap etmedi. Ben daha etiyopya ve guetamala çekirdek ve aromalarını sevdiğimi kendi adıma tescillemiş oldum.

Muhtemelen çok az kişi alabildiği için pek yorum olmayan bir başlık oldu. Paketi bitirmişken buna da 2 satır yazmış olayım, en kötü kendime arşiv oluyor :)

2 şekilde fena olmayan sonuçlar aldım.

V60'ta 18gr CMD 26 klik, 93 derece 290 ml buzdağı su ile kasuya demledim. TH3 filtre ile. 45er sn aralıklarla. 50-70-60-60-60. Son döküş 3:00'da başlayıp 3:10 gibi bitmiş oluyor. Son döküşten sonra da rao spin. Bu sistemde 4:10 civarı demleme süresi oldu. TH3ün serisine göre bu süre değişebilir tabii.

Bir de son 3 demlememi 185lik Kalita Wave cam ile yaptım. Hayatımda ilk defa demlediğim için çok bilinçli demlemeler olmadı ama sonuçlar hep güzeldi. Açıkcası kalita demlemelerimi daha çok sevdim. Onda da CMD 23 klik 18gr kahve ile 300ml 92 derece su kullandım. 50ml ile 30sn öndemleme. Sonra her 30 sn de bir 80-80-90ml su ekleyerek 300ml'ye tamamladım. Son döküş 1:40 gibi bitti, demleme ise 3dk sürdü. Çok daha güzel fincanlar aldım.

Bunun ana nedeni bence kahve Kenya olmasından da kaynaklı biraz parlak bir asiditeye sahip, bir de tadım notalarında lime falan var, o limonsu ekşimtrak tatlar V60'ta daha baskın olabiliyordu. Kalitada ise tatlılık bir tık daha arttığı için çok daha dengeli, baymayan ama asiditesi de olan fincanlar çıktı.

Damak zevkim olarak tekrar alacağım bir kahve olmazdı ama uzun süre sonra bir Kenya kahvesi içmiş olmak bana güzel bir deneyim oldu.

Bir haftadır hiç ellememiştim bugün tekrar demledim, bu sefer çok beğendim. Daha dengeli tatlar aldım, ilk demlemelerimdeki rahatsız eden asidite bu sefer yoktu. Hatta aksine bugünkü asiditesi hoşuma gitti. Biraz bekletip denemek iyi oldu :)

Geri