• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Molent g50 -Commandante C40 öğütüm denklik tablosu

Deneyimden ziyade veri destekli karşılaştırmalı bir tablo sunulsa harika olur. Bu yerli canavar teknik olarak Comandante ile ne ölçüde ayrışıyor bilmek isterdim.

Hesap ile göstermeye çalıştım. Molent'te her adımın mil üzerinde 70 mikrona denk geldiğini biliyoruz. En azından ben öyle varsayıyorum çünkü parçaçık kalınlığı her klik ile 70 mikron artsaydı saçma olurdu :D Önemli olan iç burr ve dışş burr arasındaki dik mesafe olduğundan açının bilinmesi lazım. 20 derece olarak varsaydım şekildeki açıyı mesela 24 klikteki comandante 30 klik g50'ye denk olmuş oldu. Açının daha az olduğunu düşünüyorum 15 derece falan olabilir mesela fakat başka etkenler de olduğundan çok kaba bir hesap :ROFLMAO:
WhatsApp Image 2021-01-09 at 20.05.42.jpegWhatsApp Image 2021-01-09 at 20.05.42 (1).jpeg

G50'si ve elinde kumpası olan varsa rahatça hesaplanabilir

Son düzenleme:
En doğru ölçümü fincan verir diyor ve burada noktalıyorum.

Bu başlığa bundan sonra her demlediğim kahvenin G50 reçetesini ekleyerek katkı vermeyi düşünüyorum. Çünkü düşünceme göre diyelim ki CMD 22 klik ile G50 36klik aynı mikron açıklığında olsun ve aynı homojenitede öğütsün, kalam tüm parametreler aynı olsa da fincanlar birbirinin aynısı çıkmayacaktır.

Denkliğe bu kadar takilmamanızı tavsiye ederim. Bir referans noktanız olsun, o demlemeye göre 2 3 fincanda doğru kligi zaten bulacaksınızdır. Hadi deneyimsiz olduğunuzu varsayalım olsun olsun 5. fincanda bulursunuz doğru kligi.

Bu kadar hazırcı olmayın yahu😁 (latife tabi ki☺)

Hesap ile göstermeye çalıştım. Molent'te her adımın mil üzerinde 70 mikrona denk geldiğini biliyoruz. En azından ben öyle varsayıyorum çünkü parçaçık kalınlığı her klik ile 70 mikron artsaydı saçma olurdu :D Önemli olan iç burr ve dışş burr arasındaki dik mesafe olduğundan açının bilinmesi lazım. 20 derece olarak varsaydım şekildeki açıyı mesela 24 klikteki comandante 30 klik g50'ye denk olmuş oldu. Açının daha az olduğunu düşünüyorum 15 derece falan olabilir mesela fakat başka etkenler de olduğundan çok kaba bir hesap :ROFLMAO:
Ekli dosyayı görüntüle 8020Ekli dosyayı görüntüle 8021

Hocam şahane bir fikir. Evde ne kumpas ne de milimetrik kağıt bulabildim ama merakımdan cetvelle ölçmeyi denedim. burr'ün yüksekliğini 1.9 cm burr'ün yanal yüzeyinin uzunluğunu 2.1 cm olarak ölçtüm. Bu iki uzunluğun oranı bize sizin a dediğiniz açının kosinüsünü verir. Kullandığım cetvelle hata payı 0.1 cm. böylelikle (1.8/2.2)<cos(a)<1 diye bir aralık buldum. yani a açısı 35 ile 0 derece arasında. Bu errorlarla hiçbir işimize yaramaz ama yazmak istedim başkaları da benim gibi merak edip cetvelle denemesin diye

Hocam şahane bir fikir. Evde ne kumpas ne de milimetrik kağıt bulabildim ama merakımdan cetvelle ölçmeyi denedim. burr'ün yüksekliğini 1.9 cm burr'ün yanal yüzeyinin uzunluğunu 2.1 cm olarak ölçtüm. Bu iki uzunluğun oranı bize sizin a dediğiniz açının kosinüsünü verir. Kullandığım cetvelle hata payı 0.1 cm. böylelikle (1.8/2.2)<cos(a)<1 diye bir aralık buldum. yani a açısı 35 ile 0 derece arasında. Bu errorlarla hiçbir işimize yaramaz ama yazmak istedim başkaları da benim gibi merak edip cetvelle denemesin diye
Hocam burr yüksekliğini ölçmemiştim ben fakat üst ve alt kısmın çapını biliyordum. Dişlerin başladığı yer değil son kısmını baz alıyorum burada (en dışı). Üst çap 20mm , alt çap 31.8 mm. Sizin bulduğunuz 19mm yükseklik ile hesaplayınca açı 17.25 derece çıkıyor tam olarak.

Meraklılar için;
70 x sin(17.25) = 20.759 mikron ----> Her bir adımda artması gereken parçaçık boyutu

Örneğin;
Comandante 24 click --> 24 x 30 = 720 mikron
Molent için --> 720 / 20.759 = 34.68 gibi bir click oluyor.

Bu yöntemle birebir aynı fincan elde etmek mümkün değil zaten hangisi ne kadar toz üretiyor bilemiyoruz. Hangisinin bıçakları daha keskin onu da bilmiyoruz. Molent çok daha hızlı öğütüyor mesela bunun da kalınlıkta bir farkı olur illa ki. Bu bulunan açıklık çıkacak en büyük parça boyutu aslında (milde oynama olmaz ise). Ama tariflere uyum sürecini çok kolaylaştırabilir diye düşünüyorum özellikle de yeni başlayanlar için.

BASİT HESAP

Comandante x 1.4451 = Molent (yaklaşık)

Ek olarak tek bir kahve ile karşılaştırabilirim şu an. Celcius adado için 23 click yazılmış son yorumlarda. Ben de 34-36 arası gidiyorum demlemelerimde. Bu hesap ile 33-34 click çıkıyor. Kavrumun ilk günlerinde ben 32 denemiştim tabi. Kesin sonuç olarak hiçbir zaman görmemelisiniz yani.

Son düzenleme:
Hata payini daha dusurecek bir katkida ben bulunmak istiyorum. Basit hesap sonucu olusan deger icin baslangic referans noktalari baz alinip hesap yapilirsa daha saglikli olabilir.

Ornegin v60 demlemeler icin yaklasik formul=
Commandante * 1.44 + 3 ornegin

Bunu molentin ilk kullanicilarindan birisi olarak cok fazla deneyimle sansi buldugum icin soyluyorum. @bidozkafein e katiliyorum; esas olarak, bu degerleri cok kisa surede 1-3 klik yanilma payi ve max 2 hatali demleme ile giderebilirsiniz.
Ogutumun daha kucuk olmasi gereken yontemlerde ise farkli hesaplamalar olusturulabilir tabiki. Sonuc olarak acilmasi gereken bir baslikti, tablo olusturulup bir sure deneyimlerimizle guncelleyebilirsek guzel olabilir.

🤙🤙

Bende iki değirmende var. Yan yana öğütüm karşılaştırmalarını yapmadım, cmd evde g50 işte olduğu için şimdi deneyemedim ama ilk fırsatta birkaç öğütüm karşılaştırırım.

Üstte bahsedildiği üzere en güzel cevabı alacağınız fincan verir. Molent g50 de 36 kliği baz alarak, cmd de 23 kliği baz alarak ilk demlememi yapıyorum (tabi uyguladığım reçete haricinde kendi ilk demlememde) ve acılık, ekşilik ve dengeye göre artırıp azaltıyorum kalınlığı her kahve sever gibi. Genel gözlemim şöyle oldu -v60 kullanıyorum- molent g50 ile demlenince kahve yatağı daha çamurumsu oluyor, cmd ile öğütünce bu olmuyor. Bu durum g50 nin daha çok toz çıkardığını gösteriyor ki zaten gözle de bunu farkedebiliyorum öğütüm esnasında. Forumda okuduğum kadarıyla, cmd de 20 klik denildiğinde g50 de 36 olarak baz alıyorum. En azından aklımda öyle kalmış okuduklarımdan.

Sonuç olarak fincanda ikisi de mutlu ediyor beni. Rakamsal değerlere takılmadan demlemelerle doğru klik bulmak daha gerçekçi bana göre. Genel reçete paylaşımlarında tabiki cmd önde ama g50 de yakında daha fazla yer alacaktır diye düşünüyorum.

Ekli dosyayı görüntüle 8020Ekli dosyayı görüntüle 8021

Standart aks klik başına 57,29 mikron,
Red Clix ise klik başına 29,17 mikron dikey eksende iç bıçağı hareket ettiriyor.
Bizzat ölçtüm.

İlk denklik bilgisini paylaşayım😁

Celsius'un Etiyopya Adado'su için Cmd ve G50 denkliği;

@ytghan ın CMD'si için 23 klik
Konu içindeki mesaj 'Celsius Coffee Roastery' https://www.kahvekulubu.net/sosyal/threads/celsius-coffee-roastery.535/post-61819

Benim G50 için 35 klik
Konu içindeki mesaj 'Celsius Coffee Roastery' https://www.kahvekulubu.net/sosyal/threads/celsius-coffee-roastery.535/post-61861

(Başka bir kahvede 22 klike 37 klik karşılık geldiğinde kimse çıkıp da ama bla bla da 23e 35 vermişti demeyin 😁😁)

Edit; şuraya da başka bir denklik bırakayım.

Null'un Workası için Aeropress demlemede CMD 20 klik G50 38 klik 😬😬🤭

Konu içindeki mesaj 'Worka Yirgacheffe Anaerobic Natural - Null Coffee - Tadım Notları ve Reçeteler' https://www.kahvekulubu.net/sosyal/...ee-tadim-notlari-ve-receteler.1755/post-50883

Son düzenleme:
İlk denklik bilgisini paylaşayım😁

Celsius'un Etiyopya Adado'su için Cmd ve G50 denkliği;

@ytghan ın CMD'si için 23 klik
Konu içindeki mesaj 'Celsius Coffee Roastery' https://www.kahvekulubu.net/sosyal/threads/celsius-coffee-roastery.535/post-61819

Benim G50 için 35 klik
Konu içindeki mesaj 'Celsius Coffee Roastery' https://www.kahvekulubu.net/sosyal/threads/celsius-coffee-roastery.535/post-61861

(Başka bir kahvede 22 klike 37 klik karşılık geldiğinde kimse çıkıp da ama bla bla da 23e 35 vermişti demeyin 😁😁)

Edit; şuraya da başka bir denklik bırakayım.

Null'un Workası için Aeropress demlemede CMD 20 klik G50 38 klik 😬😬🤭

Konu içindeki mesaj 'Worka Yirgacheffe Anaerobic Natural - Null Coffee - Tadım Notları ve Reçeteler' https://www.kahvekulubu.net/sosyal/...ee-tadim-notlari-ve-receteler.1755/post-50883
Sizin dediginiz burada yazılanlardan daha önemli ve mantıklı .Nedeni ise şöyle açikliyim bende timemore slim ve comandante var.İkisini bizzat karşilaştirdim comandante 23 de timemore 18 de iken partiküller resmen aynı buyüklukteydi.Hatta buraya koysam belki ayırt edilemez bile.Ama ikisini de demlediğim de comandante olan daha derin aromalar içerirken bitterlikten eser yoktu.
Timemore ile olanı demlediğimde ise bitterlik yogun asidite daha yoğun ve gövde olarak sulu aynı zamanda dengesiz bir fincan oldu ki cmd yi bayıla bayıla içtim ama digerini döktüm.
Şimdi benim comandante 23 ile aldigim kahveyi birisi 18 ile almaya çalışırsa net bir şekilde alamaz.Bitterligi azaltmak için belki kalina gidip döküşü arttırması lazım vs.
Yine bu cmd kaç klik tm kaç klik sorusu hiç bitmeyecek biliyorum ama bence bu yüzden gereksiz bir endişe

Comandante C40 24 klik bizim değirmende karşılığı nedir, daha önceden araştırmış ya da ikisini birlikte kullanıp tecrübe edinmiş var mı?
Daha önce G50'nin kendi başlığına yazmıştım ama ayrı bir konu olması iyi olmuş.
Ben Molent firmasının yerinde olsam bu denklik tablosunu birisine detaylı bir şekilde yaptırır ve dolaylı olarak duyururdum.
Bu şekilde en azından klik ayarından dolayı C40'a geçişleri önlemek isterdim. (Tabi ki diğer özelliklerde C40 iyidir onunla ilgili değil söylediğim.)

excell denklik tablosu olsa daha iyi olur, hem kolay olur hemde demlenen kahvelerdeki deneyimin öğütüm bazlı sonucunun ne olduğu daha net anlaşılabilir. tabii bunu kim nasıl yapar yada yapabilir bilmiyorum...sonuçta çok kahve severin çok işine yarar

Sevgili Arkadaşlar,

Öğütücüler arası denklik çıkarmak çabasını anlıyorum, ancak verimli bulmuyorum. Yeni bir şey de değil. Endüstriyel ürünler ve Comandante arasında da sıklıkla soruldu, soruluyor. Bizim Eureka'larımız ve Comandante arasında da sürekli soruluyor.

Doğru olan bu değil. Hedef mikron aralıklarını Comandante gibi kademeli sistemler kullanan markalar kendileri elbette verebilir ve siz de ayar referansınız için kullanabilirsiniz. Ancak her öğütücünün karakteri farklı, farklı kademelerde göstereceği performans farklı, fincandaki sonucu sadece öğütücü ayarınız da etkilemiyor üstelik.

Her ne olursa olsun kendi ekipmanınızı daha iyi tanımak denklik çabasından daha verimli olacaktır. Bunun kadar önemli olan bir başka hadise de kendi tekniğinizi tanımanız ve gerektiğinde fincan sonuçlarını değiştirebilecek şekilde bazen adapte olmanızdır. Verilen tariflerin referans başlangıç noktaları olduğunu unutmayın lütfen. Bu tarifler elbette pratik, ancak tek doğru değil hiçbir zaman. Yine de bu deneyimden / tavsiyeden faydalanmak isterseniz zaten tariflerin genel skalası bir fikir veriyor. Bu fikri kendi ekipmanınızı ve tekniğinizi düşünerek kendinize uyarlayın.

Baz ekipmanınızla birlikte edinmenizi tavsiye edebileceğim en büyük donanım ise duyusal analiz eğitimidir. Neyi neden yapmanız gerektiğine kadar verebilmek için önce doğru duyusal analizle ilerlemelisiniz. Tüm samimiyetimle, biz kahveseverlerin çoklukla eksikliğini derinden çektiğimiz bir hadise bu. Bu alanda da ilerlemeliyiz, fincan sonuçlarımızı doğru ölçmeli ve ölçüm noktamızdan hareket ederek değiştirmeliyiz değişmesi gereken neyse. Doğru ölçemediğiniz şeyi doğru yönetemezsiniz. :)

Sevgiler.

Kungpow toplu alım çekirdeklerini edinen arkadaşlar @Bidoz Kafein gibi aynı çekirdek için hem g50 hemde cmd kullananlar verim aldıkları öğütüm aralıklarını bu başlık altında paylaşırlarsa giderek büyürüz :)

Sevgili Arkadaşlar,

Öğütücüler arası denklik çıkarmak çabasını anlıyorum, ancak verimli bulmuyorum. Yeni bir şey de değil. Endüstriyel ürünler ve Comandante arasında da sıklıkla soruldu, soruluyor. Bizim Eureka'larımız ve Comandante arasında da sürekli soruluyor.

Doğru olan bu değil. Hedef mikron aralıklarını Comandante gibi kademeli sistemler kullanan markalar kendileri elbette verebilir ve siz de ayar referansınız için kullanabilirsiniz. Ancak her öğütücünün karakteri farklı, farklı kademelerde göstereceği performans farklı, fincandaki sonucu sadece öğütücü ayarınız da etkilemiyor üstelik.

Her ne olursa olsun kendi ekipmanınızı daha iyi tanımak denklik çabasından daha verimli olacaktır. Bunun kadar önemli olan bir başka hadise de kendi tekniğinizi tanımanız ve gerektiğinde fincan sonuçlarını değiştirebilecek şekilde bazen adapte olmanızdır. Verilen tariflerin referans başlangıç noktaları olduğunu unutmayın lütfen. Bu tarifler elbette pratik, ancak tek doğru değil hiçbir zaman. Yine de bu deneyimden / tavsiyeden faydalanmak isterseniz zaten tariflerin genel skalası bir fikir veriyor. Bu fikri kendi ekipmanınızı ve tekniğinizi düşünerek kendinize uyarlayın.

Baz ekipmanınızla birlikte edinmenizi tavsiye edebileceğim en büyük donanım ise duyusal analiz eğitimidir. Neyi neden yapmanız gerektiğine kadar verebilmek için önce doğru duyusal analizle ilerlemelisiniz. Tüm samimiyetimle, biz kahveseverlerin çoklukla eksikliğini derinden çektiğimiz bir hadise bu. Bu alanda da ilerlemeliyiz, fincan sonuçlarımızı doğru ölçmeli ve ölçüm noktamızdan hareket ederek değiştirmeliyiz değişmesi gereken neyse. Doğru ölçemediğiniz şeyi doğru yönetemezsiniz. :)

Sevgiler.
Kinaye yapmayı bırakıp sizin fikirlerinize benzer bir mesaj daha yazmaya gelmiştim ki siz zaten eksik değil fazlasını bile yazmışsınız. Elinize, düşüncenize sağlık.

Bir kahvede Cmd 23 kk G50 35 kk ile duyusal olarak en iyi fincanı elde ederken bir diğer kahvede Cmd 20 kk G50 45kk ile en iyi fincan elde edilebilir. (Yani matematiksel olarak bir denklik var demek mümkün gözükmüyor) Bu sebeple excel listeleri, denklik tabloları, karşılık programları vs arayışında olmak mantık dışı geliyor. Hem kahve zevkini öldürecek hem de kişinin gelişimini köreltecektir diye düşünüyorum.

Ben demledigim kahvelerde kendi zevkime göre elde ettigim en iyi fincan reçetelerini paylaşmaya devam edeceğim. Denklik olarak değil ama G50 için referans alacağınız klikler konusunda umarım yardımcı olabilirim forum kahveseverlerine.

Gelin o halde hep birlikte (degirmenler arası bir denklik tablosu değil de) G50 ile demleme yapan kahveseverler ortak bir Google tablolar linkine, kahveler ve başarılı buldukları klik değerlerini girecekleri veritabanı oluşturalım, arayışta olan kahveseverler hızlıca ulaşsınlar bilgiye.

(Hızlıca telefondan bir şeyler oluşturdum)
Tablo Drive Linki

Son düzenleme:
Geri