melih ismail
Barista
Bu başlık altında varsa her ikisini de kullanan deneyimlerini paylaşmak isteyenleri bekliyoruz
Son düzenleme:
Hocam şahane bir fikir. Evde ne kumpas ne de milimetrik kağıt bulabildim ama merakımdan cetvelle ölçmeyi denedim. burr'ün yüksekliğini 1.9 cm burr'ün yanal yüzeyinin uzunluğunu 2.1 cm olarak ölçtüm. Bu iki uzunluğun oranı bize sizin a dediğiniz açının kosinüsünü verir. Kullandığım cetvelle hata payı 0.1 cm. böylelikle (1.8/2.2)<cos(a)<1 diye bir aralık buldum. yani a açısı 35 ile 0 derece arasında. Bu errorlarla hiçbir işimize yaramaz ama yazmak istedim başkaları da benim gibi merak edip cetvelle denemesin diyeHesap ile göstermeye çalıştım. Molent'te her adımın mil üzerinde 70 mikrona denk geldiğini biliyoruz. En azından ben öyle varsayıyorum çünkü parçaçık kalınlığı her klik ile 70 mikron artsaydı saçma olurduÖnemli olan iç burr ve dışş burr arasındaki dik mesafe olduğundan açının bilinmesi lazım. 20 derece olarak varsaydım şekildeki açıyı mesela 24 klikteki comandante 30 klik g50'ye denk olmuş oldu. Açının daha az olduğunu düşünüyorum 15 derece falan olabilir mesela fakat başka etkenler de olduğundan çok kaba bir hesap
Ekli dosyayı görüntüle 8020Ekli dosyayı görüntüle 8021
G50'si ve elinde kumpası olan varsa rahatça hesaplanabilir
Hocam burr yüksekliğini ölçmemiştim ben fakat üst ve alt kısmın çapını biliyordum. Dişlerin başladığı yer değil son kısmını baz alıyorum burada (en dışı). Üst çap 20mm , alt çap 31.8 mm. Sizin bulduğunuz 19mm yükseklik ile hesaplayınca açı 17.25 derece çıkıyor tam olarak.Hocam şahane bir fikir. Evde ne kumpas ne de milimetrik kağıt bulabildim ama merakımdan cetvelle ölçmeyi denedim. burr'ün yüksekliğini 1.9 cm burr'ün yanal yüzeyinin uzunluğunu 2.1 cm olarak ölçtüm. Bu iki uzunluğun oranı bize sizin a dediğiniz açının kosinüsünü verir. Kullandığım cetvelle hata payı 0.1 cm. böylelikle (1.8/2.2)<cos(a)<1 diye bir aralık buldum. yani a açısı 35 ile 0 derece arasında. Bu errorlarla hiçbir işimize yaramaz ama yazmak istedim başkaları da benim gibi merak edip cetvelle denemesin diye
Hesap ile göstermeye çalıştım. Molent'te her adımın mil üzerinde 70 mikrona denk geldiğini biliyoruz. En azından ben öyle varsayıyorum çünkü parçaçık kalınlığı her klik ile 70 mikron artsaydı saçma olurduÖnemli olan iç burr ve dışş burr arasındaki dik mesafe olduğundan açının bilinmesi lazım. 20 derece olarak varsaydım şekildeki açıyı mesela 24 klikteki comandante 30 klik g50'ye denk olmuş oldu. Açının daha az olduğunu düşünüyorum 15 derece falan olabilir mesela fakat başka etkenler de olduğundan çok kaba bir hesap
Ekli dosyayı görüntüle 8020Ekli dosyayı görüntüle 8021
G50'si ve elinde kumpası olan varsa rahatça hesaplanabilir
Sizin dediginiz burada yazılanlardan daha önemli ve mantıklı .Nedeni ise şöyle açikliyim bende timemore slim ve comandante var.İkisini bizzat karşilaştirdim comandante 23 de timemore 18 de iken partiküller resmen aynı buyüklukteydi.Hatta buraya koysam belki ayırt edilemez bile.Ama ikisini de demlediğim de comandante olan daha derin aromalar içerirken bitterlikten eser yoktu.İlk denklik bilgisini paylaşayım
Celsius'un Etiyopya Adado'su için Cmd ve G50 denkliği;
@ytghan ın CMD'si için 23 klik
Konu içindeki mesaj 'Celsius Coffee Roastery' https://www.kahvekulubu.net/sosyal/threads/celsius-coffee-roastery.535/post-61819
Benim G50 için 35 klik
Konu içindeki mesaj 'Celsius Coffee Roastery' https://www.kahvekulubu.net/sosyal/threads/celsius-coffee-roastery.535/post-61861
(Başka bir kahvede 22 klike 37 klik karşılık geldiğinde kimse çıkıp da ama bla bla da 23e 35 vermişti demeyin)
Edit; şuraya da başka bir denklik bırakayım.
Null'un Workası için Aeropress demlemede CMD 20 klik G50 38 klik
Konu içindeki mesaj 'Worka Yirgacheffe Anaerobic Natural - Null Coffee - Tadım Notları ve Reçeteler' https://www.kahvekulubu.net/sosyal/...ee-tadim-notlari-ve-receteler.1755/post-50883
Daha önce G50'nin kendi başlığına yazmıştım ama ayrı bir konu olması iyi olmuş.Comandante C40 24 klik bizim değirmende karşılığı nedir, daha önceden araştırmış ya da ikisini birlikte kullanıp tecrübe edinmiş var mı?
Kinaye yapmayı bırakıp sizin fikirlerinize benzer bir mesaj daha yazmaya gelmiştim ki siz zaten eksik değil fazlasını bile yazmışsınız. Elinize, düşüncenize sağlık.Sevgili Arkadaşlar,
Öğütücüler arası denklik çıkarmak çabasını anlıyorum, ancak verimli bulmuyorum. Yeni bir şey de değil. Endüstriyel ürünler ve Comandante arasında da sıklıkla soruldu, soruluyor. Bizim Eureka'larımız ve Comandante arasında da sürekli soruluyor.
Doğru olan bu değil. Hedef mikron aralıklarını Comandante gibi kademeli sistemler kullanan markalar kendileri elbette verebilir ve siz de ayar referansınız için kullanabilirsiniz. Ancak her öğütücünün karakteri farklı, farklı kademelerde göstereceği performans farklı, fincandaki sonucu sadece öğütücü ayarınız da etkilemiyor üstelik.
Her ne olursa olsun kendi ekipmanınızı daha iyi tanımak denklik çabasından daha verimli olacaktır. Bunun kadar önemli olan bir başka hadise de kendi tekniğinizi tanımanız ve gerektiğinde fincan sonuçlarını değiştirebilecek şekilde bazen adapte olmanızdır. Verilen tariflerin referans başlangıç noktaları olduğunu unutmayın lütfen. Bu tarifler elbette pratik, ancak tek doğru değil hiçbir zaman. Yine de bu deneyimden / tavsiyeden faydalanmak isterseniz zaten tariflerin genel skalası bir fikir veriyor. Bu fikri kendi ekipmanınızı ve tekniğinizi düşünerek kendinize uyarlayın.
Baz ekipmanınızla birlikte edinmenizi tavsiye edebileceğim en büyük donanım ise duyusal analiz eğitimidir. Neyi neden yapmanız gerektiğine kadar verebilmek için önce doğru duyusal analizle ilerlemelisiniz. Tüm samimiyetimle, biz kahveseverlerin çoklukla eksikliğini derinden çektiğimiz bir hadise bu. Bu alanda da ilerlemeliyiz, fincan sonuçlarımızı doğru ölçmeli ve ölçüm noktamızdan hareket ederek değiştirmeliyiz değişmesi gereken neyse. Doğru ölçemediğiniz şeyi doğru yönetemezsiniz.
Sevgiler.