Değirmeni tekrar inceleme şansım oldu. Fiyat neden konuşuyoruz denmişti ama bazı kusurlar fiyat makul ise görmezden gelinebilir. Seramik burlu rulmansız değirmenlere bir dolu para verdik daha önce. 400-500 değil mi? Ve bence molent onların üstünde olabilir partikül dağılımında. Ama çelik burlu, kendini ıspatlamış benzer rakamlarda rakipler varsa; teknik olarak öne çıkamıyorsan fiyat olarak çıkabilmeslisin. Tabi üretim hizmetini dışarıdan alıyorlar ve 100 adet için işçilik inmez.
Alt cam hazne için diş yuvası ahşaba açılması olmamış, dişlerde kırılma var
Burlar sanırım burada makine işlemi gördüğü için, kaymak gibi değil. Ama fiyata göre çok güzel bence(8dolar) öğütme performansı Kerem’in dediğine göre fena değil
Salınım varmış diye duydum, biraz test yaptım boşken. Boşta dönmede merkezden sapma yok gibi. Zaten bu noktada rulman-mil uyumu olduğu ve rulman aşınmadığı sürece problem olmamalı.
Ahşap gürgen gövde çok da kötü değil. Tutması biraz zor eliniz küçük ise. Köşeli yapısı kolaylık sağlıyor.
Aluminyum rulman yatakları gövdeye 3 noktadan vidalı ve bu ahşap çalışmasını kontrolde tutar. Eğer uzun vadede bu anlamda bir sorun olursa da bu rulmanların düzensiz aşınmasına neden olabilir ve yalpalama olur. Eğer bu değirmeni musluk altında yıkayıp güneşte kurumaya bırakmazsanız ortalama bir ev kullanıcısı için tchibo ikea gibi yerlerden alınacak manuel değirmenlerden iyidir bana göre.
Daha güzel kavranan, işçiliği daha iyi bir topuz olabilirdi
Kol-mil bağlantısının ömrü ne kadar sertleştirilmiş olduklarına bağlı. Mıktatıs olmaması ters çevirince düşmesine neden oluyor
Ayar vidası burr ile aynı çapta, yani tırnakla burr bastırıp ayar vidasını açmak pek kolay değil. Ayar vidası altında klik için bilya yok,bu da gerekliydi bence
Eski yazımı da aşağıya kopyalıyorum
————————————————-
Arkadaşlar merhaba, uzun bir yazı olacak sanırım kusura bakmayın
Kerem beyin yanına uğradığımda tesadüfen değirmeni gördüm ve hızlıca inceleme şansım oldu. Öncelikle öyle yada böyle, riske girip böyle bir projeye girmelerini taktir ediyorum. Alım potansiyeli taşıyan insanların bulunduğu bu foruma çok daha önceden girip anket/ fikir alışverişi/ bütçe belirlemesi yapılması çok daha efektif olurdu elbette
İşi az buçuk sanayiye, marangoza düşen insan ülkemizde dert anlatmanın; bir işi tam istediği şekilde yaptırmanın ne kadar zor olduğunu bilir. Çoğu zaman paranızla rezil olursunuz. Çeliğe delik açtırmak istersiniz yüzünüze bakmazlar, şunu yapalım dersiniz, abi makine bozuk/ onun için makineyi açamam vs. Yani herkes kısa yoldan para kazanacağı büyük proje olursa yüz verir 4mm olacak dersin 4.5 yapar
abi ne olcak ki diyiverir.. Bu sebeplerle mümkün olduğunca kendi işimi kendim yapmaya çalıştım şimdiye kadar. Gerekirse gittim makine aldım.
Bunları yazdım çünkü o ahşaba Türkiye’de şekil verildi ise yine de güzel başarı. Kendi makine parkınız yada nazınız geçen bir tanıdık yok ise 100 adet ürün için nazınızı çekmezler( yada cazip bir para olmalı) Veya takıntılı, titiz bir usta bulmalısınız.
Kendimce gördüğüm hususları yazmadan önce, 8 dolara burr alınabilmesi, ülkemizde böyle bir ürün ile ortaya çıkılması beni mutlu etti. Bütçe dostu ve fiyat/performans oranı iyi ürünler geleceğine inandım.
Gürgen iyi kurudu ise sert ve sağlam bir ağaç. Öyle basit düşmelerle zarar görmez mesela. Ama doğal malzeme ve ısı-nem değişimi ile çalışabilir. Bunun gözle görülür bir yalpalama yapacak kadar olacağını düşünmüyorum. Yıldız şekilli rulman yatakları vidalama ile ahşaba tutturulmuş. Eğer içe aluminyum bir silindir konsa idi, üstü ahşap kaplansaydı daha az soru işareti olurdu. Yada üst ve alt rulman yatakları dikey parçalar ile. birbirine bağlanabilir, aks ile ilgili sapma riski yok edilebilirdi.
Karabiber yada baharat çekerseniz evet koku kalır belki ama kahve ile sorun olmaz diye düşünüyorum. Evinizdeki tahta kaşıklar şimşir ağacıdır çoğunlukla. Soğanlı yemeğe de sokarsın, yıkar çikolatalı sup da karıştırırsın, koku olmaz.
Eğer 500 bandında bir öğütücü olsa idi bunlar hep gözardı edilebilirdi.
Haznenin vida yuvasının direk ahşaba açılmasını beğenmedim. Yuvayı oluşturan tümseklerde kopmalar vardı. Ahşabın suyuna dik ve 3-4mm gibi ince aralıklı kanal açıldığında bu olay olabilir. Hazneyi düşürecek kadar olmaz ama işte insan takılıyor. İçe plastik/metal bir parça eklenip dişler ona açılsa ömürlük olur. ( bunları yazarken emin olun her eklemenin işi nereye götüreceğini bilerek yazıyorum, kolay olmadığını, eziyetini. Başta yazdım zaten onun için)
Burrlar Comandante gibi değil,formu daha farklı, çelik rengi farklı, biraz daha ince dokunuş gerekli gibi. Ama 8 dolar ise bence f/p gayet iyi. Mücevher değil sonuçta. Eğer ulaşılabilir fiyat olursa ve segmentine-fiyatına göre güzel de öğütüyor ise yeterli. Hem bilirsin ki taş geldi birşey oldu, yedeği uygun, alır takarsın.
Çevirme kolu mil bağlantı noktası daha etli olabilir. Hangi mukavemette çelik bilmiyorum ama ileride yuvası aşınırsa diye yazdım. Porlexlerde oldu bu.
Topuz dönerken çelik kolun dirsek yaptığı noktaya sürtüyor hafiften. Daha yukarıda olursa yada dirsek daha keskin olursa düzelir
Ayar çevirme somunu üzerinde yaylı bilya göremedim. 2 adet vidanın ucu yuvarlatılmış ve klikleri onlar sağlıyor. Bu ileride ya konik dişliyi yavaş yavaş aşındırır yada vida uçlarını.
Eğer sökmek takmak için çıkarmak isterseniz Comandante gibi dişliye basıp yayı sıkıştırarak klik yapmadan hızlıca çevirip almak bunda olmaz gibi geldi detaylı bakamadım. Çevrilen kısım tüm burr tabanını örtüyor sanırım basacak yer yoktu.
Öğütme ile ilgili hiçbir fikrim yok deneme fırsatım olmadı. Bunlar elime alıp gözlemlediklerim. Böyle rekabetçi bir piyasada bu işe soyunmak cesaret ister evet. Çok daha iyi işler çıkacaktır, revize olur, gelişir. Sözen sonrası ilk yerli girişim. Başarılar diliyorum