• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Haziran ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

MokaPot İle Demleme Hakkında

NoPainNoCoffee

Barista
İsim
Vural Ufuk Eküt
Daha fazla  
İsim
Vural Ufuk Eküt
Değirmen
1ZPRESSO JXPRO
Ekipmanlar
Bialetti MokaExpress 6Cup,Bialetti Venüs 10Cup,Cafflano Kompresso ve Delter Coffee Press
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İzmir
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Seferihisar
Arkdaşlar Selamlar,

Bir sorunum var;
Denleme süreci kahvenin dolduğu haznenin yarısına yaklaştığında bitiyor ve su haznesini suyun altına tutuyorum,kahveyi fincanlara pay ediyorum.Sonrasında potu tekrar ocağa koyarak ateşi en kısık derecede açtığımda yeniden kahve gelmeye başlıyor ama gelen kahve ile birlikte ilk demleme ile bile gelmediği kadar aroma kokusu yükseliyor ve elde ettiğim kahvenin aroması ilk biten demelemede olduğundan çok daha güçlü ve her seferinde yanacağından korktuğun kahve son derece güzel içimli ve aromatik oluyor.

Böyle bir sorun ile karşalışanınız oldu mu tabi buna ne kadar sorun denilirse :D
Tüm sürecin sonunda elde ettiğim kahveden bende aile fertlerimde son derece memlunuz ama yinede sorun nerede olabilir diye düşünmeden edemiyorum.
Potu koymuş olduğum ocağın gözü biraz sorunlu,ocağın gazı biraz ayarsız ateşi biraz arttırdığımda ocağın üzerine koyduğum pot yada tencere her ne ise karartıyor.Sorun buradan kaynaklı olabilir mi?
Yada gerçekten ucuz bir değirmen kullandığım için dengeli bir öğütüm mü yapamıyorum.
Sizce sorun nerede,bilgi ve görüşlerini rica ederim.

Selamlar Arkadaşlar,

Hiç bir fikri olan yok mudur

Bana bir problem varmış gibi gözükmedi :) Ben fışkırma-tükürme gibi o bitiş evresinde acele etmiyorum ve ocağın altına tutmadan doğrudan bardağa koyuyorum. Sonradan ocağa koyup gelen kahveyi denemedim ama seviyorsanız için :)

Ben bir kere kahveyi biraz bastırdığımda benzer bir durum oluşmuştu. Normalde kahvenin bastırılmaması gerekiyor, dolayısıyla tıkanma olduğunu düşündüm. Kahveyi bastırıyorsanız bastırmayın :) Zaten bastırmıyorsanız bir tık kalın öğütüp deneyin derim.

@bmert Günaydın,

Kıymetli yorumun için teşekkür ederim.Kahveyi bastırmıyorum üzerini yalnızca bıçağın düz tarafı ile düzeltiyorum,bugün yeni ve sonunca çelik burr'lü bir değirmenim geliyor.Benim tahminimde öğütüm kaynaklı olduğundan çünkü suyun sıcaklığımdan ateşine harına kadar bir çok parametreyi değiştirdim fakat kullanıdığım seramik burr'lü değirmen öğütüm derecesi ile oynamama imkan sağlamıyordu.

Senin nezlinde herkese iyi haftalar dilerim.

Günaydın @bmert

Dün itibari ile ilk denememi yaptım ama biraz kalın öğütmüşüm sanırım çok duru oldu kahve fakat tek demlemede tüm kahveyi almayı başardım.Gerçekten öğütüm çok ciddi bir konu imiş,yani doğru bir değirmen ile öğütülen kahvenin duruşundan değirmenin kahve haznesindeki görüntüsünden kokusundan bile anlayabiliyorsunuz kahvenin neler vaad ettiğini.Bir kaç deme sonrasında sanırım doğru clik'i bulacağım

merhabalar,

moka potumu uzun zamandır severek kullanıyorum ve bence çok güzel kahveler elde ediyorum :-)

moka pot için iki önemli unsur var, öğütüm inceliği ve suyun sıcakllığı. zaten bu iki parametre kontrol edebildiğiniz hemen hemen tek parametreler.

ben suyu genelde 90 derece civarında koyuyorum ve öğütümüm v60 standartlarında bile kalın olabiliyor.

ama mesela bu forumda 60 derece su koyan var. bu durumda çok daha ince öğütmek gerekiyor kahveyi. mesela kendi öğüttüğüm boyutta 60 derece su ile demlemeye çalıştığımda kahvenin hiç çözünemediğini gördüm. bu durumda daha ince öğütmem gerekirdi...

öğütüm boyutunuzu değşitirmekten korkmayın, farklı farklı denemeler yapıp anca damak zevkinize uygun ayarlara ulaşacaksınız.

Benim kullandığım ocağın küçük gözünde bir sıkıntı var biraz harlı açtığımda üzerindeki materyali karartıyor o yüzden hazneye 96 - 98 derecelerde su koyuyorum mecburen ince öğütüm yapıyorum tabi espresso kıvamında değil ama değil ama pour-over kalınlığında da değil 😀

Yeni nitelikli değirmenimi dün itibari ile aldım ilk denememde kalım öğütmüşüm çok duru bir kahve oldu,bakalım önce yarım olmazsa bir clik daha incelteceğim.

Benim kullandığım ocağın küçük gözünde bir sıkıntı var biraz harlı açtığımda üzerindeki materyali karartıyor o yüzden hazneye 96 - 98 derecelerde su koyuyorum mecburen ince öğütüm yapıyorum tabi espresso kıvamında değil ama değil ama pour-over kalınlığında da değil 😀

Yeni nitelikli değirmenimi dün itibari ile aldım ilk denememde kalım öğütmüşüm çok duru bir kahve oldu,bakalım önce yarım olmazsa bir clik daha incelteceğim.

Tabii sizin damak zevkiniz herşeyi belirler, ama o sıcaklıkta su koyduğunuzda kalınlık pour over ı bile geçebiliyor benim deneyimim :-)

ben eskinden şu eşkilde yapıyordum. ilk demlememi 20 klikte yapıyorum (sallamasyon bir sayı çok takılmayın buna) eğer söjnük bir kahveyse bir sonraki denemem 16 klike oluyor, bir de nasıl olacak acaba diyip 24 klikte öğütüyorum
sonra farklı kliklerde seyahat ede ede hangi öğütümün nasıl bir tat verdiğini ve benim damağıma hangisinin ugun olduğunu keşfettim

şu anda yeni bir kahve aldığımda benim için uygun öğütüm aralığını 2 bilemediniz 3 denemede bulabiliyorum.

Selam,
MokaPot demlemelerimden genel anlamda memnunum, beni çok bozmasa da, tortuyu azaltmak ve daha berrak fincanlar, daha da keyifli olabilir düşüncesiyle yola çıkaraktan yukarıdaki ürünü almayı düşünüyorum,
yukarıdaki ürünle yada Mokapot özelinde başka metal filtrelerle ilgili deneyimi olan arkadaş var mı, varsa deneyimlerini paylaşabilir mi?
not: kağıt filtre kullanmayı düşünmüyorum.

Saygılar.

Selam,
MokaPot demlemelerimden genel anlamda memnunum, beni çok bozmasa da, tortuyu azaltmak ve daha berrak fincanlar, daha da keyifli olabilir düşüncesiyle yola çıkaraktan yukarıdaki ürünü almayı düşünüyorum,
yukarıdaki ürünle yada Mokapot özelinde başka metal filtrelerle ilgili deneyimi olan arkadaş var mı, varsa deneyimlerini paylaşabilir mi?
not: kağıt filtre kullanmayı düşünmüyorum.

Saygılar.
Güncel...

Bence pek değişen bir şey olmayacaktır. 0.2mm olması çok önemli değil. Delikler seyrek ve kahvenize uymamışsa kahveyi daha ince veya kalın çekerek ayarlama yapılabilir.

Mokapot tanımı, işlevi belli. İnce elek veya altın huniyle değişecek pek bir şey yok. Bayat kahveye mokapot lezzet katacak değil

Son düzenleme:
Bence pek değişen bir şey olmayacaktır. 0.2mm olması çok önemli değil. Delikler seyrek ve kahvenize uymamışsa kahveyi daha ince veya kalın çekerek ayarlama yapılabilir.

Mokapot tanımı, işlevi belli. İnce elek veya altın huniyle değişecek pek bir şey yok. Bayat kahveye mokapot lezzet katacak değil
Cevabın için teşekkür ederim, tatsal açıdan bir değişim beklentim yok, sadece daha az tortulu ve daha berrak kahveler elde edilebiliyor mu? onu merak ediyorum.

Son düzenleme:
Tortu zaten pek olmuyor ki. Genelde hep sıfır. Aşırı ince kahve ile biraz oluyor
ikeanın radig 6 cup mokapotunu kullanıyorum, tortu az da olsa oluyor, ve berrak olmuyorlar, genelde mokapot çıktılarının tortulu olduğunu biliyorum, siz hangi mokapotu kullanıyorsunuz, çok kalın öğütümlerde bile hiç tortusuz bir çıktı aldığımı hatırlamam, minimalde olsa oluyor.

Araştırma yaparken, fitrelerle ilgili güzel testler yapıldığını ve faydalı olabileceğini düşündüğüm bir bloğa denk geldim, linkleri paylaşıyorum.
@NoPainNoCoffee sizin de ilginizi çekebilir belki. ilginç samimi test ve sonuçları var.

Araştırma yaparken, fitrelerle ilgili güzel testler yapıldığını ve faydalı olabileceğini düşündüğüm bir bloğa denk geldim, linkleri paylaşıyorum.
@NoPainNoCoffee sizin de ilginizi çekebilir belki. ilginç samimi test ve sonuçları var.

Selamlar @sncy

Öncelikle benimde bir mokapot demleyicisi olduğumu hatırlaman beni mutlu etti teşekkür ederim.

Yabancı forumları takip edebilecek kadar yabancı dilim ne yazık ki yok.

Metal filtreye dair konuşmalarınızı takip ettim,bu vesile ile nacizane bilgi ve görüşlerimi paylaşayım.

Ben ilk olarak Bialetti 6Cup mokaexpress yani alüminyum modeli ile başlayıp şuan kullandığım yine Bialetti markasının 10Cup Venüz paslanmaz çelik modeline geçiş yaptım ve her iki modelide kullanırken kendi metal filtrelerinin harici bir filtre denemedim.Açıkçası genel itibari ile kullandığım öğütüm aralığının altına indiğim zamanlarda fincanın altında nadirde olsa çok az bir miktar tortu kaldığını gözlemliyorum lakin çıktıda herhangi bir bulanıklık söz konusu değil.

Mokapot demlemelerinde aeropress yada delter coffee press filtresi kullanan kişiler biliyorum.Hatta daha geçtiğimiz hafta yine forumdan bir arkadaş ile sohbetini yaptık.Az da olsa yani 2-3 bar aralığında olan basıncı belki 2,5 - 3,5 aralığına çektiği doğrudur ve hatta tadsal olarakta farklılık yarattığını iletti.
Lakin ben hiç denemeye yeltenmedim çünkü ben mokapotun klasik tadını seviyorum.

Yabancı forumları takip edebilecek kadar yabancı dilim ne yazık ki yok.
Benimde italyancam yok google otomatik web sayfası tercümanını kullanıyorum, tavsiye ederim,
bir şekilde yapılan test ve sonuçlarını okuman mümkün olursa sonrasında istişare edebiliriz, ilginç ve faydalı bulmasam paylaşmazdım.
ims filtreyi sipariş verdim, hem yeni bir heyecan olur hem de merak ettim etkilerini, nasip olursa da ilerleyen zamanlarda deneyimlerimi paylaşırım.

Lakin ben hiç denemeye yeltenmedim çünkü ben mokapotun klasik tadını seviyorum.
dozunda muhafazakarlık iyidir, LAKİN faydalı olabilecek değişimlere de açık olmak gerektiğini ısrar etmemekle birlikte düşünüyorum ( :

Sevgi ve Saygılarımla

Geri