• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Moka pot su-kahve verimi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan leessang
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

leessang

Yeni Üye
İsim
barış etelalp
Daha fazla  
İsim
barış etelalp
Herkese merhabalar. Ben İkea Metallisk model moka pot kullanıyorum. Değirmen olarak da Molent g50 kullanıyorum. Genel olarak a roasting lab firmasının çekirdeklerini kullanıyorum. Çekirdek öğütümünü 20 klik de yapıyorum ve demleme yöntemi olarak Kahve Sakal ve James Hoffman ın önerdikleri şekilde yapıyorum. Suyu valfe kadar koyduğum zaman 450 ml alıyor. Moka pottan köpükler gelmeye başladığı zaman ocaktan alıyorum ve çıkan kahve yaklaşık olarak 220 ml civarlarında oluyor. Kahveyi yerleştirirken tamp etmiyorum sadece hafifçe sallıyorum. Ateş üzerinde oynama yapsam bile sadece 10ml civarlarında fark oluşuyor. Bu sonuç normal mi? değilse sorun neyde? bu sorun veya sorunları nasıl çözerim ? her türlü öneriye açığım. Herkese iyi günler dilerim.

Kahve kendi ağırlığının 1.5x katı kadar su tutabiliyor. Demleme tamamlanınca alt tabakada hatırı sayılır bir su yoksa -ki sanmıyorum, demleme de problem yok demektir. Yine de 25 kliğe kadar kalınlaştırmayı deneyebilirsiniz.

Selamlar @leessang

Geçtişimiz günlerde mokapot ile ilgili bir başlık altında konuşurken arkadaşlarımız mokapotta nitelikli kahve yapabilmek için 1/10 oranını tavsiye etmişlerdi.Ben henüz deneme fırsatı bulamadım fakat bugün deneyeceğim.

Su haznesinin aldığı suya kapasitesinden anladığım kadarı ile 6cup bir mokapotun var keza benimde öyle dediğim gibi bende bugün deneyeceğim

Selamlar @leessang

Geçtişimiz günlerde mokapot ile ilgili bir başlık altında konuşurken arkadaşlarımız mokapotta nitelikli kahve yapabilmek için 1/10 oranını tavsiye etmişlerdi.Ben henüz deneme fırsatı bulamadım fakat bugün deneyeceğim.

Su haznesinin aldığı suya kapasitesinden anladığım kadarı ile 6cup bir mokapotun var keza benimde öyle dediğim gibi bende bugün deneyeceğim
9 cup 450 oluyor

Selamlar @CanK

Şöyle bir bağlantı kurdum ki belkide yanılıyorumdur belkide haklısındır.Ben 6cup bir mokapot kullanıyorum ve 30-31 gr kahve alıyor,bu nedenle 1/10 oranında yani 300 ml su ölçmeye bugün fırsat buldum.300 ml su valfın altında su haznesinin tüm duvarlarında olan bir sınır çizğisi var ve oraya denk geldiğini gördüm.Bu yüzden 6cup olabileceğini tahmin ettim.9cup kullanmadığım için bir iddia da bulunamıyorum.Bu akşam degassing süresini doldurmaya 1 gün kalmış çekirdeğim var ve onunla 1/10 oranını deneyeceğşm ;) :giggle:

@leessang Selamlar,

Su haznesine koymuş olduğun su miktarını ve çıktı miktarını ölçebilmenden anlıyorum ki ölçü konusunda bir sorunun yok bu nedenle kahve haznesine koyduğun kahve gramajına göre 1/10 oranını denemeni salık veririm,tavsiyeyi yine forumumuzda konu hk bilgisi olan bir forumdaşımdan almıştım.

Tabi sonuçlarınıda bizimle paylaşırsan seviniriz.

Öğütümünü ise benim şahsi fikrim tabii espressodan belki 2-3 klik büyük yapmanı salık veririm,poue over'a çokta yaklaşma derim 😄

Öncelikle herkese iyi akşamlar. Yorum yazan ve okuyan herkese teşekkür ederim. Biraz önce demlediğim ve aldığım sonuçlardan bahsedecek olursam ilk olarak kullandığım moka pot valfine kadar 450ml alıyor ama ben bu denememde 360 ml su kullandım ve moka potun kahve haznesi yaklaşık 27-28 gram kahve aldığı için 1\10 oranına önceki denemelerime göre yaklaşsam da henüz o oranda demlemedim. Sonuca gelecek olursam 360ml su kullandım potun alt kısmında 40ml su kaldı bardağımda ki kahve ise 280ml kahvenin çektiği ve buharlaşan su miktarı yaklaşık 30ml. %48 verim oranından % 78lere çıktım ki bu bile gayet iyi ve kahvem tartışmasız çok daha lezzetli. Öğütme ayarları ile oynamadım ama bir sonraki denemelerimde onlarla da oynayacağım ve verim atarsa tekrar buraya yazacağım belki başkalarının da işine yarayabilir diye. İlgilenen herkese teşekkür ederim.

@leessang Selamlar,

Aldığın çıktının sana keyif vermesine sevdim,bende bu akşam ilk kez 1/10 oranını deneyeceğim ve en son bıraktığım öğütüm denememden daha ince bir öğütüm derecesini deneyeceğim.Bende sonucunu paylaşıyor olurum

Selamlar, moka pot konusunda eklemek istediğim bir konu var, 3c moka potuma valfe kadar sıcak su doldurup orta ateşte yanan ocağa alıyorum, çok uzun zamandır her gün kullandığım için kahvenin doluş hızını ve nereye kadar dolacağını kestirebiliyorum, köpürcükler çıkmadan son anda ocaktan alıp çeşmenin altında soğutuyorum, bu şekilde köpürcükler kahvenin çıktığı ağıza kadar çıkıp geri iniyor bazen de çok azı hazneye inmeyi başarıyor. Bu şekilde daha daha aromatik sonuçlar elde edebiliyorum, aksi taktirde köpürttüğüm kahvelerde çekirdek ne olursa olsun bitter bir tad oluyor.

Selamlar, moka pot konusunda eklemek istediğim bir konu var, 3c moka potuma valfe kadar sıcak su doldurup orta ateşte yanan ocağa alıyorum, çok uzun zamandır her gün kullandığım için kahvenin doluş hızını ve nereye kadar dolacağını kestirebiliyorum, köpürcükler çıkmadan son anda ocaktan alıp çeşmenin altında soğutuyorum, bu şekilde köpürcükler kahvenin çıktığı ağıza kadar çıkıp geri iniyor bazen de çok azı hazneye inmeyi başarıyor. Bu şekilde daha daha aromatik sonuçlar elde edebiliyorum, aksi taktirde köpürttüğüm kahvelerde çekirdek ne olursa olsun bitter bir tad oluyor.
Katılıyorum kesinlikle, ben de bunu bir blogta okumuştum, son çıkan 5-10 ml ziyadesiyle bozuyor tadını bence de. Eğer suyu doğru oranda koyuyorsaniz ve sonlara doğru gelen suyun rengi çok açık olmuyorsa sorun değil. Ancak gelen su şeffaf hale gelmeden önce ocaktan alarak aromayı koruyorsunuz.

Katılıyorum kesinlikle, ben de bunu bir blogta okumuştum, son çıkan 5-10 ml ziyadesiyle bozuyor tadını bence de. Eğer suyu doğru oranda koyuyorsaniz ve sonlara doğru gelen suyun rengi çok açık olmuyorsa sorun değil. Ancak gelen su şeffaf hale gelmeden önce ocaktan alarak aromayı koruyorsunuz.
Birilerinin bana katılmasına ne kadar sevindim anlatamam, çünkü youtube'da kimi izlediysem herkes fokurdattı (arkadaşın da bahsettiği James Hoffman videosunda bile), ben mi yanlış yapıyorum ristretto falan mı oluyor benimkiler diye düşünmeye başlamıştım.

Bu arada youtube'da konuyu araştırırken akla ziyan videolara maruz kaldım, kahveyi templeyen mi dersin, krema oluşsun diye şekerle karıştırıp koyan mı dersin (ki krema falan yok ortada çıkan kaynar suda yanmış şeker, şerbet gibi bişey) heder oldum ama düzgün bir video bulamadım.

Bendeki 2 cup moka express’te kahve haznesi ~12 gr, su haznesi de valfe kadar max ~100ml alıyor. Doğal çıkıntıya kadar doldurunca da ~90 ml alıyor. Dolayısıyla 1/10 oranını, en azından ufak moka potlarda, tutturmak pek mümkün görünmüyor.
Bu ölçümü yapmadan önce fincana 1/3 kadar sıcak su ekleyerek notaların daha çok açığa çıktığı daha keyifli bir fincan alıyordum, belki de nedeni budur 🙂

Selamlar @Samet

Bende buna benzer bir durumu yaşıyordum.Bir gün demlenmenin sonuna kadar bekledim fakat kahve haznesine kahve gerektiği kadar dolmadı suyun altına tuttum kahveleri fincanlara pay ettim fakat bir baktım kahvenin kahvenin geldiği boruda kahve var ve şaşırdım.Sonra ocağın gözünü en kısıkta açtım ve gelen kahvenin aroması yani kahveyi yiyesim geldi nasıl bir aroma anlatamam.Bir hayli süre bu şekilde demledim ve her seferinde çıkan aromaya hayret ettim.Bugün söylemiş olduğun yöntemide deneyeceğim.

Benimde okuduğum tüm yorumlarda ve izlediğim tüm videolarda hep tek seferde ocağın üzerinden almadan yapılıyor.

Not:evimde kullandığım ocakta bir ateş ayarı sorunu var fakat başka bir yerde tek seferde hem tüm kahveyi hemde aromaları almayı başardım.Böyle enteresan bir durum

Geri