• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Moka pot hafif ekşi kahve

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan sen7en
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sen7en

Barista
İsim
Alp
Daha fazla  
İsim
Alp
Selamlar, elimde bialetti 3 fincanlık moka express modeli mevcut. Kullandığım kahve ise sanalbaharat Brezilya Santos city+ kavrum. İncelik ise sofra tuzundan çok az daha ince. Eli yakmayacak sıcaklıkta su ve küçük ocağın orta ayarı ile demliyorum. Çözünmeyi artırmak için ne yapmalıyım?
 
Selamlar,

Kullandığın çekirdek yıkanmış mı natural mi? Eğer kullandığın çekirdek yıkanmış ise yarım yada bir gram daha az çekirdek kullanabilirsin.

Çözünmeyi arttırmak için öğütümünü inceltebilir yada demlemeyi daha yüksek sıcaklık ile başlatabilirsin.
 
Selamlar Tekrar,

Ne yalan söyleyeyim natural mi yıkanmış mı bende anlamadım lakin blend sanırım ve yani harman ise içerisinde yıkanmış çekirdekte barındırıyor olabilir. Yıkanmış çekirdeğin gramajı biraz fazla kaçarda tam bir asidite bombasına döner ve yüksek asidite ekşisini çözünmeme ekşiliği ile karıştıyor olabilirsin.

Daha yüksek sıcaklık ile başlaman demlenme süresini kısaltabilir lakin çözünmeyi arttırabilmen için ya suyun kahveye temas ettiği andaki sıcaklığının yüksek olması yada öğütümü inceltmen gerekir.

Yukarıda söylediğim ayrımo iyi yapmalısın ekşilik yüksek asidite mi yoksa az çözünmeden kaynaklı mı?
 
Selamlar Tekrar,

Ne yalan söyleyeyim natural mi yıkanmış mı bende anlamadım lakin blend sanırım ve yani harman ise içerisinde yıkanmış çekirdekte barındırıyor olabilir. Yıkanmış çekirdeğin gramajı biraz fazla kaçarda tam bir asidite bombasına döner ve yüksek asidite ekşisini çözünmeme ekşiliği ile karıştıyor olabilirsin.

Daha yüksek sıcaklık ile başlaman demlenme süresini kısaltabilir lakin çözünmeyi arttırabilmen için ya suyun kahveye temas ettiği andaki sıcaklığının yüksek olması yada öğütümü inceltmen gerekir.

Yukarıda söylediğim ayrımo iyi yapmalısın ekşilik yüksek asidite mi yoksa az çözünmeden kaynaklı mı?
Az çözünme olduğunu düşünüyorum. Yarın daha sıcak su ve ocağı biraz daha kısarak deneyeceğim. Bu günlük kafein limitini doldurduk. :D
 
2 farklı demleme yaptım. Oda sıcaklığında su ile denedim ve bir tık bitter tatlar ön planda idi. 70 derece su ile yaptığım kahve daha ekşi oldu. Metal levha gibi bir şey bulup Hoffman tekniğini deneyeceğim.
 
Hoffman tekniği ile oldukça dengeli oldu. Kaynar su, kağıt ve en kısık ateş. Kahve akışından biraz sonra sapından tutup ateşten biraz uzaklaştırdım.
 
Kısık ateş sayesinde aletin alt ve üst tüm metal aksamı ısınıyor. Bu sayede daha tutarlı oluyor. Yüksek ateş ile hızlıca demleme bitiyor, yoğunluk az oluyor.
 
2 senedir moka pot kullanıyorum. Çok fazla sayıda teknik vs denedim. Kendimce tarifim de şu şekilde: moka potun alt haznesinde suyu kaynatıyorum. 1dk suyu dinlendirdikten sonra, demlemeyi başlatıyorum. Olabildiğince kısık ateşte demliyorum. Ocağın üzerine de metal bir levha koydum. demleme tamamlanmadan tahmini 30sn önce ateşi kapatıyorum. 6Cup moka pot ile 230ml kahve alıyorum. Öğütümü ise, normal moka pot öğütümünden 1 ayar daha ince öğütüyorum. Genelde sütle içmeyi sevdiğim için daha ön planda bir tat aldım o şekilde. Bir de ekişilik için sunu söyleyebilirim. Çeşme suyu kullandığım zaman ekşi oluyor benim evimde.
 
2 senedir moka pot kullanıyorum. Çok fazla sayıda teknik vs denedim. Kendimce tarifim de şu şekilde: moka potun alt haznesinde suyu kaynatıyorum. 1dk suyu dinlendirdikten sonra, demlemeyi başlatıyorum. Olabildiğince kısık ateşte demliyorum. Ocağın üzerine de metal bir levha koydum. demleme tamamlanmadan tahmini 30sn önce ateşi kapatıyorum. 6Cup moka pot ile 230ml kahve alıyorum. Öğütümü ise, normal moka pot öğütümünden 1 ayar daha ince öğütüyorum. Genelde sütle içmeyi sevdiğim için daha ön planda bir tat aldım o şekilde. Bir de ekişilik için sunu söyleyebilirim. Çeşme suyu kullandığım zaman ekşi oluyor benim evimde.
Merhaba, Moka pot için ben de ocağın üzerine koymalık küçük bir levha arayışındayım, döküm bulabilirsem daha iyi olacak. Ocağın en küçük olanı bile Moka pota büyük geliyor, ateş potun ortasından değil yanlarından gidiyor ve bence kahve sepetine daha çok ulaşıyor. Bu yüzden bir çok kişi en küçük boydaki kamp ocaklarını Moka demlemelerinde kullanıyor ama ben evde kamp kartuşu harcamak istemiyorum açıkçası.
 
Merhaba, Moka pot için ben de ocağın üzerine koymalık küçük bir levha arayışındayım, döküm bulabilirsem daha iyi olacak. Ocağın en küçük olanı bile Moka pota büyük geliyor, ateş potun ortasından değil yanlarından gidiyor ve bence kahve sepetine daha çok ulaşıyor. Bu yüzden bir çok kişi en küçük boydaki kamp ocaklarını Moka demlemelerinde kullanıyor ama ben evde kamp kartuşu harcamak istemiyorum açıkçası.
Migrosta çok küçük bir tava görmüştüm üstünde tek yumurta pişirebilecek büyüklükte. Uygun olabilir.
 
Selamlar, elimde bialetti 3 fincanlık moka express modeli mevcut. Kullandığım kahve ise sanalbaharat Brezilya Santos city+ kavrum. İncelik ise sofra tuzundan çok az daha ince. Eli yakmayacak sıcaklıkta su ve küçük ocağın orta ayarı ile demliyorum. Çözünmeyi artırmak için ne yapmalıyım?
selamlar
yazılanlara baktım ama sizdeki sorun su ile alakalı değil. Sizdeki sorun kahve ile alakalı. Mokapotlar basit ve nitelikli demleme şekli değildir. 3. nesil nitelikli kahveler için daha farklı demleme tekniği kullanmalısınız. burada sizin kullanacağınız kahve ise 2. nesil kavruk kahve olmalı. yani paketli kahvelerden yada güzel blendlerden şaşmamanız gerekiyor. bir de onu deneyin derim. bence sonuç sizin istediğiniz gibi olacak garanti çünkü ben öyle yapıyorum :)

sinan bayın
 
selamlar
yazılanlara baktım ama sizdeki sorun su ile alakalı değil. Sizdeki sorun kahve ile alakalı. Mokapotlar basit ve nitelikli demleme şekli değildir. 3. nesil nitelikli kahveler için daha farklı demleme tekniği kullanmalısınız. burada sizin kullanacağınız kahve ise 2. nesil kavruk kahve olmalı. yani paketli kahvelerden yada güzel blendlerden şaşmamanız gerekiyor. bir de onu deneyin derim. bence sonuç sizin istediğiniz gibi olacak garanti çünkü ben öyle yapıyorum :)

sinan bayın
Aslında bu doğru. Moka potta en beğendiğim kahve yöresel kahvelerden ziyade lavazza oro oldu.
 
selamlar
yazılanlara baktım ama sizdeki sorun su ile alakalı değil. Sizdeki sorun kahve ile alakalı. Mokapotlar basit ve nitelikli demleme şekli değildir. 3. nesil nitelikli kahveler için daha farklı demleme tekniği kullanmalısınız. burada sizin kullanacağınız kahve ise 2. nesil kavruk kahve olmalı. yani paketli kahvelerden yada güzel blendlerden şaşmamanız gerekiyor. bir de onu deneyin derim. bence sonuç sizin istediğiniz gibi olacak garanti çünkü ben öyle yapıyorum :)

sinan bayın

Aslında bu doğru. Moka potta en beğendiğim kahve yöresel kahvelerden ziyade lavazza oro oldu.

Selamlar,

Her iki fikrede saygım var lakin hem fikir olmadığımı söylersem hem kendime hemde ekipmana saygısızlık etmiş olurum.

Mokapot kendisine has bir gövde yapısı olan ve kendisine has bir çıktı alınabilen bir ekipmandır.Hangi ekipman ile demleme yapacağınız sizin kahveden beklediğiniz tad ve gövde yapısı ile alakalıdır ki bu da kişisel zevk alanına girer.Kişisel zevk alanına giren hiç bir konuda kesin hüküm vermek bende dahil olmak üzere hiç kimsenin haddine değil.İnsanları yada ekipmanları aynı kalıba sokmamaya çalışmayın.

1,5 - 2 sene gibi bir zaman aralığından bu yana mokapot ile demlemeler yapıyorum ve mokapotta içtiğimiz bazı kahvelerin tadını hiç bir ekipmanının çıktısına değişmem.Ama asla ve asla başka bir yöntem yada ekipman ile de alıman çıktıya bu bilmem kaçıncı nesil bir çıktı değil diyemem çünkü o çıktıyı da seven birisi mutlaka vardır.

Elinde sanalbaharattan alınma çekirdeği olan ve henüz aradığını bulamayan arkadaşım benimle iletişime geçersen sağlıklı bir demlemenin nasıl yapılacağı konusunda elimden geleni sonuna kadar yapmaya hazırım ve bu çağrım mokapotta istediğini yakalayamayan herkesedir.

Kendi zevkleri haricinde kalan demleme yöntemlerini bu şekilde eleştirmeye kimsenin hakkı yok!!!!
 
Selamlar,

Her iki fikrede saygım var lakin hem fikir olmadığımı söylersem hem kendime hemde ekipmana saygısızlık etmiş olurum.

Mokapot kendisine has bir gövde yapısı olan ve kendisine has bir çıktı alınabilen bir ekipmandır.Hangi ekipman ile demleme yapacağınız sizin kahveden beklediğiniz tad ve gövde yapısı ile alakalıdır ki bu da kişisel zevk alanına girer.Kişisel zevk alanına giren hiç bir konuda kesin hüküm vermek bende dahil olmak üzere hiç kimsenin haddine değil.İnsanları yada ekipmanları aynı kalıba sokmamaya çalışmayın.

1,5 - 2 sene gibi bir zaman aralığından bu yana mokapot ile demlemeler yapıyorum ve mokapotta içtiğimiz bazı kahvelerin tadını hiç bir ekipmanının çıktısına değişmem.Ama asla ve asla başka bir yöntem yada ekipman ile de alıman çıktıya bu bilmem kaçıncı nesil bir çıktı değil diyemem çünkü o çıktıyı da seven birisi mutlaka vardır.

Elinde sanalbaharattan alınma çekirdeği olan ve henüz aradığını bulamayan arkadaşım benimle iletişime geçersen sağlıklı bir demlemenin nasıl yapılacağı konusunda elimden geleni sonuna kadar yapmaya hazırım ve bu çağrım mokapotta istediğini yakalayamayan herkesedir.

Kendi zevkleri haricinde kalan demleme yöntemlerini bu şekilde eleştirmeye kimsenin hakkı yok!!!!
Herkesin kendi tercihleri ve zevkleri var. Mokapot ve v60 kullanıyorum. İkiside ayrı ayrı güzel. Oro asla nitelikli bir kahve olamaz ancak tadı bence paketli ve ticari olan bir kahve için olduça şaşırtıcı. Ancak en büyük sorunu paketi açtıktan birkaç gün sonra bayatlaması.
 
Selamlar,

Her iki fikrede saygım var lakin hem fikir olmadığımı söylersem hem kendime hemde ekipmana saygısızlık etmiş olurum.

Mokapot kendisine has bir gövde yapısı olan ve kendisine has bir çıktı alınabilen bir ekipmandır.Hangi ekipman ile demleme yapacağınız sizin kahveden beklediğiniz tad ve gövde yapısı ile alakalıdır ki bu da kişisel zevk alanına girer.Kişisel zevk alanına giren hiç bir konuda kesin hüküm vermek bende dahil olmak üzere hiç kimsenin haddine değil.İnsanları yada ekipmanları aynı kalıba sokmamaya çalışmayın.

1,5 - 2 sene gibi bir zaman aralığından bu yana mokapot ile demlemeler yapıyorum ve mokapotta içtiğimiz bazı kahvelerin tadını hiç bir ekipmanının çıktısına değişmem.Ama asla ve asla başka bir yöntem yada ekipman ile de alıman çıktıya bu bilmem kaçıncı nesil bir çıktı değil diyemem çünkü o çıktıyı da seven birisi mutlaka vardır.

Elinde sanalbaharattan alınma çekirdeği olan ve henüz aradığını bulamayan arkadaşım benimle iletişime geçersen sağlıklı bir demlemenin nasıl yapılacağı konusunda elimden geleni sonuna kadar yapmaya hazırım ve bu çağrım mokapotta istediğini yakalayamayan herkesedir.

Kendi zevkleri haricinde kalan demleme yöntemlerini bu şekilde eleştirmeye kimsenin hakkı yok!!!!
Selamlar

sevdim burayı güzel sohbet oluyormuş :) ben yazımda bir çok kavurucu arkadaş yada uzman barista arkadaşlar Moka pot konusunda nitelikli saymamakta. sebebi ise suyun ısısı ile oynayamazsınız. bunun dışında kaynama derecesi yada basınç bir çok faktörle oynama şansınız yok. Nitelikli kahvede ise bunlar çok önemli. Yoksa moka potu kötüleyen yok hele ben hiçbir şey diyemem çünkü benim için en güzel ürün.

ama nitelikli kahve ile demleme yapmak isteniyorsa moka pot uygun olmaz. V60 Chemex çok daha başarılı sonuç verir.

saygılar
 
Geri
Üst