• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Sezy Coffee olarak seçildi. Bu konudan Eylül ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Grubuna katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.

Moka Pot Demleme ve Çekirdek Önerileri

SirJohn

İyi Bilinen Üye
İsim
Sercan Pekel
Daha fazla  
İsim
Sercan Pekel
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Istanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Kadıköy
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Maltepe
Merhabalar,

Özellikle sabahları insan formuna geri dönmek için kullandığım moka pot demlemelerim için çekirdek arayışındayım.

Moka pot için hangi çekirdekleri kullanıyorsunuz, nasıl kavrumlar kullanılmalı, ne kalınlıkta öğütüyorsunuz, sıcak su mu soğuk su mu kullanıyorsunuz vs. tüm öneri ve deneyimleri burada toplayalım isterim.

Öncelikle 1 aydır kimma blend no2 kullanıyorum fındık ve karamel tadını alabildim kimma'dan önce de coffenutz yirgacheffe adado kullandıydım ama daha yeni yeni başladığım için tam tad alamıyordum . Bence moka pot'ta her türlü kavrum kullanılabilir ama burda sizin damak zevkinizin etkiside var . Öğütüm olarak molent'te 14 click kullanıyorum ama sanki daha incede öğütülebilir gibi bugün deneme yapacağım . Ve süreyi iyice kısaltmak için su haznesini valf hizası olarak kabul ederekten 1/5'i ılık 4/5'i çaydanlıkta duran 92-96 arası derecelik su ekliyorum demlemeye orta ateş ile başlıyorum akış başlayınca kısık ateşe getiriyorum. En büyük tavsiyem kahveyi sıkıştırıyorsanız lütfen yapmayın çok fazla insanın moka pot'un patlaması sonucu yaralandığı forumlarda gördüm ben onun yerine kahveyi kahve haznesine koyarken silkeleyerek koyuyorum düz bir kahve yatağı elde etmek için . Sanırsam önerebileceklerim bu kadar güzel kahveler içmeniz dileğiyle

Aslında filtrede beğenmediğim toplu alım çekirdek blendimi kullanıyorum ama artık moka pot için bir çekirdek bakayım dedim.

- Öğütümde CMD 15-17 click arası kullanıyorum ama daha inceyle denemelere başlayacağım ben de. Molentle karşılaştırma nasıl bilemedim. Siz daha ince kullanıyorsunuz sanırım.
- Ben de 93-94C su ekliyorum valf hizasına kadar ve direk yüksek ateşte olabildiğince kısa sürede demlemeyi bitiriyorum.
- Kahveyi sıkıştırmıyorum ama hazneye kahveyi eklerken yanından hafif hafif vurarak kahvenin düzenli bir şekilde oturmasını sağlıyorum. En son cam çubukla üstü düzleyip kalan fazlayı döküyorum.
- Son olarak potun üst parçasında metal filtrenin olduğu yere 1 adet AP filtresi(delter filtresi de oluyor.) koyuyorum. Tüm contayı da kapatacak şekilde tam oturuyor. Önden sıcak suyla ıslatıyorum. Bu şekilde kahve koyulmuş üst haznenin üstüne kapatıyorum. Bu işlem alt haznede basıncın biraz daha yükselmesine neden oluyor diye düşünüyorum. Hem de daha berrak bir kahve hem de daha yüksek bir extraciton alıyorum.

Önerilere ve düzeltmelere açığım. Çekirdek olarak koyu kavrumlardan daha memnun kaldım bugüne kadar. hedef sizin de dediğiniz gibi kahveden tatlar almak. Şu ana kadar çok nadir güzel tatlar aldım mokapottan.

moka pot ile ille de espresso çekirdekleri demlemek zorunda değilsiniz öncelikle bunu belirtmek isterim. tabii ki kimi çekirdekler pour over ya da farklı metodlarla daha iyi olabiliyor, ama ben içtiğim çoğu çekrideği moka pot ile demliyorum ve diğer demleme türlerine göre daha güzel buluyorum sonuçları.

özellikle natural çekirdekler denemenizi tavisye ederim moka pot ile. son dönem kronotrop'un ethiopia gerba natural içtim bol bol, gayet hoştu. Kimma'dan colombia reguardo honey yarı yıkanmış bir çekirdekk, o da moka pot ile çok güzel sonuçlar vermişti.

Genelde ben öğütümü v60'a yakın yapıyorum. mesela kronotrop Gerba comandante ile 23 klikte öğütmüştüm. valla damak zevki diyelim, çoğu insan moka pot için daha ince öğütüm yapıyor, ben az tasting yapmadım, çoğunlukla 20 klik ve üzeri öğütüyorum. tabii ki daha ince öğüttümüğüm çekirdekelr de oluyor. Mesela gene kronotrop houndras gulame 18 klik, At origin Burundi Musema gene 18-19 klik civarı...

gene çekirdekten çekirdeğe değişmekle birlikte, 2 cup için tarifimi vereyim:

12 gram kahve - 80ml su (valfe kadar doldurunca yaklaşık bu miktar çıkıyor) -> 60-65gr arası çıktı + 100gr su

çoğu kahveye 100 ml civarı su ekliyorum, dediğim gibi bu kahveden kahveye değişiyor. mesela bazı çekridekleri su eklemeden tüketmeyi seviyorum. buna örnek olarak Mantra'nın Ethiopia Koke Natural'ini çoğunlukla su eklemeden tükettim.

Demleme sırasında ise: Öncelikle kaynar su koyuyorum altına, kahveyi de sıkıştırmadan parmağımla şöyle bir düzleştrerek koyuyorum. Orta ateşle başlıyorum, kahve gelmeye başlayınca kısığa alıyorum. Yoğun köpük ve fokurtu geldiği an moka potu ocaktan kaldırıyorum ve yanında beklettiğim su dolu kaseye koyup pişirme işlemini bitiriyorum.

önceden 100ml sıcak suyun eklediğim bardağa kahveyi döküyorum.

Demleme sırasında ise: Öncelikle kaynar su koyuyorum altına, kahveyi de sıkıştırmadan parmağımla şöyle bir düzleştrerek koyuyorum. Orta ateşle başlıyorum, kahve gelmeye başlayınca kısığa alıyorum. Yoğun köpük ve fokurtu geldiği an moka potu ocaktan kaldırıyorum ve yanında beklettiğim su dolu kaseye koyup pişirme işlemini bitiriyorum.
Hocam su dolu kase soğutmak için mi?

@LunarLeoma @ckn denediğiniz çekirdekleri diğer demlemeler için alıp da moka potla da güzel olduğunu mu keşfettiniz yoksa moka pot için çekirdek seçerken belli kriterlerniz var mı tadım notları dışında?

Su eklemeyi denemedim daha önce. Bir nevi americano mantığı değil mi?

- Son olarak potun üst parçasında metal filtrenin olduğu yere 1 adet AP filtresi(delter filtresi de oluyor.) koyuyorum. Tüm contayı da kapatacak şekilde tam oturuyor. Önden sıcak suyla ıslatıyorum. Bu şekilde kahve koyulmuş üst haznenin üstüne kapatıyorum. Bu işlem alt haznede basıncın biraz daha yükselmesine neden oluyor diye düşünüyorum. Hem de daha berrak bir kahve hem de daha yüksek bir extraciton alıyorum.

filtre ile denemeler yapmak ben de çok istedim ama hep mokapot a zarar vermek ya da patlatmaktan korktum. sanırım ben de deneyeceğim :D

Hocam su dolu kase soğutmak için mi?
Pişirme işlemini hızlıca bitirmek için. Daha doğrusu James Hoffman ve diğer takip ettiğim kahve kanallarında bu şekilde en iyi lezzeti elde ettiklerini söylüyorlar. Kimisi fokurdamaya başlayınca moka pot u ocaktan kaldırmak yetiyor diyor. açıkçası denemeler yaptğımda kasedeki su ile daha iyi sonuçlar elde ettim gibime geldi. oturup blind tasting yapmadım, belki de psikolojiktir bunun nedeni bilemiyorum :)

filtre ile denemeler yapmak ben de çok istedim ama hep mokapot a zarar vermek ya da patlatmaktan korktum. sanırım ben de deneyeceğim :D
Aynı filtreyi yıkayıp 3-4 kere kullanıyorum. Çekirdek değiştirmediğim takdirde.

Ben sırf mokapot için sanalbaharat sumatra açık Kavrum alıyorum. En iyi verimi bununla aldım. Çekirdeği alırsanız nasıl yaptığımı da anlatırım çünkü bu çekirdekle diğerlerinde olduğu kadar kalın öğütmemek gerekiyor.

Overdose'un Guatemala Huehuetenango ve El Salvador Shasta kullanıyorum. İkisi de çikolata, kakao tadım notası ağırlıklı. Cayır cayır kaynar değil ama nispeten sıcak su kullanıyorum. Soğuk su pişme süresini uzatıyor bence. Molent g50'de 18-20 klik arası öğütüyorum.

Limon dilimli soda ile serüvenimi tamamlıyorum.

@LunarLeoma @ckn denediğiniz çekirdekleri diğer demlemeler için alıp da moka potla da güzel olduğunu mu keşfettiniz yoksa moka pot için çekirdek seçerken belli kriterlerniz var mı tadım notları dışında?

Tam tersine ben moka pot ile başladım yakında filtre demlemeye başlayacağım normalde çikolata vari ürünler seviyorum o yüzden kahvede de çikolata baskın blend'i aldım ama molent ile hediye gelen guetamala huehuetenango'yu denedim ve meyvemsi ve çiçeksi kahvelerde yakışabileceğini fark ettim

Ben moka pot ya da bir demleme türüne göre çekirdek seçmiyorum. çekirdek seçerken kavurucunun yazdığı tadım notalarına bakıyorum (ben çiçek ve meyve tatlarını daha çok seviyorum mesela). sonra ilk iş moka pot ile demliyorum ve doğru ayarı yakalamaya çalışıyorum, genelde ilk 3-4 denemede uygun ayarı buluyorum. zaten o ayarı baz alarak hangi demleme türünde nasıl öğütmem gerektiğini hemen hemen anlıyorum. Sonrasında pour over ya da filtre kahve makinesinde demliyorum, kıyaslama yapıyorum. eğer pour over daha çok hoşuma gittiyse pour over devam ediyorum.

aslında americano'dan daha net tatlar elde edebiliyorsunuz bu yöntemle. ben biraz aeropress e benzetiyorum. aeropress te de bazı tariflerde su ekliyorsunuz ya...

Öncelikle 11 klik ile denedim molent'te daha yoğun tatların olduğu bir bardak oldu , gutemala huehuetenango için birisi keçi boynuzu pekmezine benziyor tarifi yapmıştı geçen sefer ki çok benzetip algılayamadığım koku ve tadın direk aynısı olduğunu fark ettim çekirdekken yoğun kokusu vardı öğüttüğümde de iyice bastırdı bence keyifli bir bardak oldu

Benim elimde 6 cup bir moka pot var. Demleme yaparken valf'e kadar su dolumu yaptığımda yaklaşık 330ml alıyor. Üst tarafa pour over kalınlığında öğüttüğüm 12gr kahve koyuyorum. Aşağıya da kaynamaya yakın su dolduruyorum. En küçük gözde en kısık ateşle pişiriyorum. Fokurdamaya başladığında suya tutuyorum. Bu şekilde üst hazneye yaklaşık 220ml kadar su çıkıyor.
Bazı kahvelerde güzel tatlar yakalarken bazılarında çok düz bir tat oluyor. Bu tarz durumlarda bazen öğütümü inceltiyorum bazen de kahve oranını arttırıyorum.
Elimde küçük bir moka pot olmadığı için kendimce böyle bir çözüm buldum. Kahve işinde yeni olduğum için ne kadar doğru bir yöntem bilmiyorum :)
Benim sormak istediğim soru şu;
Bazen espresso yapmak istiyorum fakat 6cup olduğu icin tek başıma tüketmem mümkün değil. Bu durumda öğütümü espresso inceliğine getirip 12 gr kahve koyup alt hazneye de yaklaşık 150ml su koysam 2 cup espresso çıkarabilir miyim?

Benim elimde 6 cup bir moka pot var. Demleme yaparken valf'e kadar su dolumu yaptığımda yaklaşık 330ml alıyor. Üst tarafa pour over kalınlığında öğüttüğüm 12gr kahve koyuyorum. Aşağıya da kaynamaya yakın su dolduruyorum. En küçük gözde en kısık ateşle pişiriyorum. Fokurdamaya başladığında suya tutuyorum. Bu şekilde üst hazneye yaklaşık 220ml kadar su çıkıyor.
Bazı kahvelerde güzel tatlar yakalarken bazılarında çok düz bir tat oluyor. Bu tarz durumlarda bazen öğütümü inceltiyorum bazen de kahve oranını arttırıyorum.
Elimde küçük bir moka pot olmadığı için kendimce böyle bir çözüm buldum. Kahve işinde yeni olduğum için ne kadar doğru bir yöntem bilmiyorum :)
Benim sormak istediğim soru şu;
Bazen espresso yapmak istiyorum fakat 6cup olduğu icin tek başıma tüketmem mümkün değil. Bu durumda öğütümü espresso inceliğine getirip 12 gr kahve koyup alt hazneye de yaklaşık 150ml su koysam 2 cup espresso çıkarabilir miyim?
Genel olarak teknikleriniz güzel ama espresso pek mümkün değil bunda keşke olsaydı öncelikle espresso öğütümüne geçmeniz büyük ihtimal tıkanma yaşatacaktır (belki bende böyledir sizde nasıl olur bilemem) tıkanma dolayısı ile su direk geçemeyecek hem kahve over-extract olacak hem de kahve daha çok ısıya maruz kalacağı için daha çok kavrulacaktır ve istenmeyen yağlar çıkmaya başlayacaktır . Eğer bialetti brikka pot'unuz varsa zaten espressoya benzer köpüklü kahve oluşturuyordur her ne kadar köpük sahte olsada . Umarım yardımcı olabilmişimdir :) .

denk gelmişken sormak istiyorum:

aliminyumun riskini almak istemeyen ve yalnız yaşayan biri için en mantıklı seçenek ikea'daki çelik moka pot mudur? Yoksa bialetti venus 2 cups zorlanmalı mı?
Açıkcası ikea'dakini canlı görmedim ama 4-6 kişilik olduğunu tahmin ediyorum, tek kişilik demlemelerde yeterli performans sağlar mı emin değilim.

aliminyumun riskini almak istemeyen ve yalnız yaşayan biri için en mantıklı seçenek ikea'daki çelik moka pot mudur? Yoksa bialetti venus 2 cups zorlanmalı mı?
Açıkcası ikea'dakini canlı görmedim ama 4-6 kişilik olduğunu tahmin ediyorum, tek kişilik demlemelerde yeterli performans sağlar mı emin değilim.
Bende Ikea var. Dediğim gibi alt hazneyi valf'e kadar doldurduğumda 330gr su alıyor. 5.5 cup diyebiliriz. 1-2 cup demlemeler icin öğütümü inceltip suyu da azaltarak kullanıyorum. Ben şuana kadar memnunum tavsiye ederim.

Eğer demlemeleriniz çoğu zaman tek kişilikse 4 cup veya fazlasını almayın. Bialetti'nin standart moka potu var 4 kişilik. Kahve haznesi 25-30 gram arası. Kahvesini az koyunca sonuç pek iyi olmuyor. 2 belki 3 cup tek kişi için daha iyi.

Eğer demlemeleriniz çoğu zaman tek kişilikse 4 cup veya fazlasını almayın. Bialetti'nin standart moka potu var 4 kişilik. Kahve haznesi 25-30 gram arası. Kahvesini az koyunca sonuç pek iyi olmuyor. 2 belki 3 cup tek kişi için daha iyi.
Bialetti’nin 2-3cup olsun ve celik olsun diyince fiyat 400 uzerine cikiyo😭😭 cok degisik bi fiyatlandirmasi var su mokapotun anlayamiyorum, 3cup 2cup’tan daha ucuz olabiliyor😂😂

Geri