• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Anketi
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firmasını belirlemek için anketimiz başladı, detayları bu konudan öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Grubuna katılmayı ve Instagram adresimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Mısır Patlatma Makinası İle Kavurma

Leon

Aktif Üye
Konum
İstanbul
İsim
Leon
Daha fazla  
İsim
Leon
Merhaba, başlıktan anlayabileceğiniz üzere kendi kahvemi kavurma denemeleri yapmak istiyorum, evet youtube üzerinde bir çok video var ama tecrube eden biri varsa deneyimlerinden faydalanmak isterim. Tahmin edebileceğiniz gibi hava üflemeli (kiwi ya da sinbo gibi) bir mısır patlatma makinesi ile kahve kavurmayı denemek istiyorum, bana önerileriniz olur mu? Daha çok espresso olarak tüketeceğimden kavururken neye dikkat etmemi önerirsiniz, boşverin hepsini "böyle kavrum olmuyor vakit kaybetme" mi dersiniz? Hobimi biraz daha ilerletmek bunu yaparken hayatıma tehlike oluşturmamak istiyorum (pahalı ekipmanlara gidersem eşim var oyar beni erkeğe şiddete hayır demek istiyorum). Zaten bahçe katında yaşadığımdan evde sıkıntıya sebep olmadan kavurabilirim ama dış mekan ısısı ciddi etki yapacakır kavruma diye de düşünüyorum. Kısacası bu şekilde kavrum yapan dostlar varsa bana yol gösterirlerse çok sevinirim. Teşekkürler.
 

kahve123

Aktif Üye
Önce makine boşta 20sn kadar çalışsın. Isınsın

İçine bir yemek kaşığı yeşil çekirdek atın. Yeşil çekirdekler tek tip olmalıdır.başka tür ile karışmasın.

Atılan çekirdekler şimdi dönüyor olması gerekir. Hareket etmiyorsa makineyi gövdeden tutarak yukarı-aşağı hafif sallayalım. Şimdi dönmeye başlamışlardır. Hareket yoksa delikler kapanır. Makine yanar.

Kavurma bu şekilde 5..6 dakika kadar devam eder, çekirdek sararır. İlk çıtlama duyulur. Bundan sora işleme devam ederek 2. Çatlama öncesi durdurmak lazım. Rengine bakarak yapılabilir. Kavurma esnasında kabuklar uçuşur, ot kokusu yayılır.

Koyu kavrum, espresso için, 2. Çıtlama beklenir 5..10 saniye sonra bitirilir diyenler var. Fakat bunu elde ayarlamak zor. 2.çıtlamayı beklemenizi önermiyorum

Makineye 1 yerine 2 kaşık çekirdek konabilir. Bazı çekirdekler ağır olduğu için hareketsiz kalabilir. Risk var.

Kavrulan çekirdek hemen metal süzgeç veya tencereye alınır karıştırılır. Oda sıcaklığına gelmesi sağlanır. Sonunda çekirdekler hazır. Bazısına göre 1 gün açıkta beklendikten sonra bazısına göre hemen valfli kavanoza veya hava almaz kavanoza konur.
Kimine göre ertesi gün kavurup içmeye başlayabilirsiniz. Bazısına göre 5..10 gün sonra.
Bekleme süresi kahveye göre değişebilirmiş. Kahvede sabit bir şey yok gibi
 
Son düzenleme:

Leon

Aktif Üye
Konum
İstanbul
İsim
Leon
Daha fazla  
İsim
Leon
anladım kabaca tek tip çekirdek, ve dikkatle dinlemek, merak ettiğim hepsi aynı anda çıtlamayacaktır elbette ilk çekirdeğin çıtlamasını dikkate alsam bile sonuç illaki tutarsız kavrum olacak gibi geliyor bana. Hepsi aynı anda çıtlıyor olamaz sanıyorum
 

uralavci

İyi Bilinen Üye
Konum
Balıkesir
İsim
Ural AVCI
anladım kabaca tek tip çekirdek, ve dikkatle dinlemek, merak ettiğim hepsi aynı anda çıtlamayacaktır elbette ilk çekirdeğin çıtlamasını dikkate alsam bile sonuç illaki tutarsız kavrum olacak gibi geliyor bana. Hepsi aynı anda çıtlıyor olamaz sanıyorum

O durum, tahmin ediyorum, mısır patlatmak gibi. Mısırlar da önce harlanır pata küte, sonra sesleri kesilir ve patladı deriz ama tek tük de olsa patlat ya, onun gibi.
 

Leon

Aktif Üye
Konum
İstanbul
İsim
Leon
Daha fazla  
İsim
Leon
O durum, tahmin ediyorum, mısır patlatmak gibi. Mısırlar da önce harlanır pata küte, sonra sesleri kesilir ve patladı deriz ama tek tük de olsa patlat ya, onun gibi.
Evet öyle tahmin ediyorum ama nihayetinde patlamalar kesilince alırız o zaman bile bazıları az patlamış bazıları patlamamış mısırlar olur (cinsinden elbette), ancak kahvede durum farklı ilk çıttan sonra kavruma biraz daha devam ediyorsun, çoğu kaynak ikinci çıta bırakmayın bu tür ultra amatör denemelerde diyor. Hepsi aynı anda çıtlamayacağına göre çıkan sonuç kimi koyu kimi açık kavrum olacak anlamına geliyor. ha ama "len 3 kuruşluk makineyle beklentin ne" derseniz boynumu büker giderim o vakit :D
 

Leon

Aktif Üye
Konum
İstanbul
İsim
Leon
Daha fazla  
İsim
Leon
Merak ediyorum çiğ kahve çekirdeği nereden alınır, kaçtır bakıyorum ya kavrulmuş ile aynı fiyat ya da çok az ucuza satılıyor, kahve kavururken en az %15 kadar ağırlıktan kaybetmiyor mu?
 

kahve123

Aktif Üye
%20 kadar ağırlık kaybı olur. "Kavrulmuş" kahve fiyatında mantık aranmaz.
Daha geçtiğimiz günlerde yine bu forumda bahsediliyordu. Direk ithalat olduğu için fiyat düşük olmuş:) Kilosu 940TL.

Kısaca kavurucu kişi/firma "Sanat icra ettim" diyerek fiyatı artırmış oluyor. Nitelikli ve niteliksiz kahve durumları var.
 

Leon

Aktif Üye
Konum
İstanbul
İsim
Leon
Daha fazla  
İsim
Leon
İlginç örneğin bu forumda pek hazzedilmeyen "sanal" bir kavurucuda 105 TL olan mandheling 1 kg kavrulmuş çekirdek çiğ olarakta tam tamına aynı fiyat, diğer yerlerde böyle, hiç bilmediğim 100 Gr olarak satan farklı bir yer 10 TL ye satıyor 100 Gr. mantık dahabucuz olmalındiye düşünüyor, kendi kavururken %20 kaybeden işletme (ki diğer elektrik, makine bakım ve personel giderlerini es geçerek söylüyorum) en azından %10 daha ucuza satmalıymış gibi geliyor bana
 

kahve123

Aktif Üye
Yeşil kahveyi şuradan alabilirsiniz:
Öncelikle az miktarda alın. Belki kavurma işi sıkıcı gelebilir. Yol yakınken vaz geçebilirsiniz :)
1 kg 30 TL. Rio Minas Yeşil Kahve 17/18 1000gr
Fiyat ne kadar düşük değil mi?
 
Son düzenleme:

Leon

Aktif Üye
Konum
İstanbul
İsim
Leon
Daha fazla  
İsim
Leon
Yeşil kahveyi şuradan alabilirsiniz:
Öncelikle az miktarda alın. Belki kavurma işi sıkıcı gelebilir. Yol yakınken vaz geçebilirsiniz :)
1 kg 30 TL. Rio Minas Yeşil Kahve 17/18 1000gr
Fiyat ne kadar düşük değil mi?
Evet tam aradığım site çok sağolun, Aslan Bey size de teşekkürler ama ilk başlangıç için pahalı geldi amacım hobi, eğlenmek denemeler yapmak, birşey danışmak isterim sizce bu makine;

https://www.hepsiburada.com/minijoy-popcorn-misir-patlatma-makinesi-p-HBV00000O5QC4?magaza=dopagu iş görür mü
 
Son düzenleme:

furycane

Yeni Üye
Konum
Ankara
İsim
Furkan
Daha fazla  
İsim
Furkan
Espresso Makinesi
La Cimbali M21 Junior
Değirmen
Comandante C40, Sözen
Ekipmanlar
Hario v60, Chemex, Aeropress, French Press, Wave Dripper
Bir dönem Sinbo'nun mısır patlatma makinesi ile çok kahve kavurdum. Üst düzey bir kahve arzu ediyorsanız kesinlikle tavsiye etmem ama keyifli bir faaliyet. 3 farklı çekirdek almıştım, Ethiopia Djimmah, Colombia Supremo ve Rio Minas. Djimmah kavurması biraz sıkıntılı; çok küspe çıkıyor, irili ufaklı olduğu için homojen kavurma mümkün olmuyor. En tutarlı sonuç Colombia Supremo ile çıkıyor. Ben 15-20 gr atıyordum makinenin içine, başta yavaş dönmekle beraber kavruldukça hızlanıyor. Çekirdekleri arada hafif sallamak gerekiyor, böylece küspe de daha kolay dışarı atılıyor. 5-6 dakika city+ kavrum için yeterli oluyor. Sonrasında en kritik olay, çekirdeklerin hızlıca soğutulması. Daha hızlı soğutabilmek için 3 tane ufak çelik tencere alıp seri bir şekilde sallayıp birbirine aktarıyordum.

Farklı bir deneyim, keyif alabilirsiniz. Lakin bu iş ilkel bir yöntem. Kavurma hızına müdahale edemiyorsunuz, herşey sabit. Bu kadar kavurucu varken, hele de bu iş bu kadar teknik yapılıyorken çok da tavsiye etmem.
 

Leon

Aktif Üye
Konum
İstanbul
İsim
Leon
Daha fazla  
İsim
Leon
Bir dönem Sinbo'nun mısır patlatma makinesi ile çok kahve kavurdum. Üst düzey bir kahve arzu ediyorsanız kesinlikle tavsiye etmem ama keyifli bir faaliyet. 3 farklı çekirdek almıştım, Ethiopia Djimmah, Colombia Supremo ve Rio Minas. Djimmah kavurması biraz sıkıntılı; çok küspe çıkıyor, irili ufaklı olduğu için homojen kavurma mümkün olmuyor. En tutarlı sonuç Colombia Supremo ile çıkıyor. Ben 15-20 gr atıyordum makinenin içine, başta yavaş dönmekle beraber kavruldukça hızlanıyor. Çekirdekleri arada hafif sallamak gerekiyor, böylece küspe de daha kolay dışarı atılıyor. 5-6 dakika city+ kavrum için yeterli oluyor. Sonrasında en kritik olay, çekirdeklerin hızlıca soğutulması. Daha hızlı soğutabilmek için 3 tane ufak çelik tencere alıp seri bir şekilde sallayıp birbirine aktarıyordum.

Farklı bir deneyim, keyif alabilirsiniz. Lakin bu iş ilkel bir yöntem. Kavurma hızına müdahale edemiyorsunuz, herşey sabit. Bu kadar kavurucu varken, hele de bu iş bu kadar teknik yapılıyorken çok da tavsiye etmem.
Çok teşekkürler tamamen hobi amaçlı istiyordum aslında, kafamı boşaltmak için. Dediğiniz doğru birçok kavurucu aynı fiyatlara neredeyse kavrulmuş satıyor, ama ne biliyim aynı çekirdek farklı sürelerle 30 Gr lık denemeler yapabilmek eğlenceli bir fikir sanki
 

furycane

Yeni Üye
Konum
Ankara
İsim
Furkan
Daha fazla  
İsim
Furkan
Espresso Makinesi
La Cimbali M21 Junior
Değirmen
Comandante C40, Sözen
Ekipmanlar
Hario v60, Chemex, Aeropress, French Press, Wave Dripper
Kesinlikle eğlenceli ve keyifli bir faaliyet. Baya kafa boşaltıyor yani, tavsiye ederim :)
 

viacon

Üye
Konum
İzmir
İsim
Anıl
Daha fazla  
İsim
Anıl
Değirmen
Molent g50
Ekipmanlar
Hario V60, Bodum French Press, Tchibo Classic
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Bornova
İlginç örneğin bu forumda pek hazzedilmeyen "sanal" bir kavurucuda 105 TL olan mandheling 1 kg kavrulmuş çekirdek çiğ olarakta tam tamına aynı fiyat, diğer yerlerde böyle, hiç bilmediğim 100 Gr olarak satan farklı bir yer 10 TL ye satıyor 100 Gr. mantık dahabucuz olmalındiye düşünüyor, kendi kavururken %20 kaybeden işletme (ki diğer elektrik, makine bakım ve personel giderlerini es geçerek söylüyorum) en azından %10 daha ucuza satmalıymış gibi geliyor bana

Dün canım sıkılınca geçen günlerde aldığım ucuz çekirdekleri incelemek istedim. Mandheling ve yirgacheffeleri önce evdeki imkanlar dahilinde büyük delikli eleklerden geçirerek tozlarını, kırılmış küçük kahve parçalarını aldım. Sonrasında tepsiye döküp defect işlemine giriştim 10-20 dk uğraştıktan sonra yorduğu için bırakmak zorunda kaldım. Bu kadar yorucu olacağını düşünmüyordum elek uydurursam boylarına göre de ayırmayı düşünüyorum. Bu işlerden sonra kendime yapmış olduğum kahve'de tatsal olarak yine de elle tutulur duruluk oldu. Asidite yükseldi. Kahve nitelikli mi değil mi bilemem ama bi nitelik hale geldi.

WhatsApp Image 2020-10-19 at 17.13.41.jpegWhatsApp Image 2020-10-19 at 17.13.42.jpeg
 

brkisa

Üye
İsim
burak
Daha fazla  
İsim
burak
Hammaddelerden bir kaç kilo yeşil çekirdek almışlığım var. Çekirdeklerin takip edilebilirliği yok ama 100 gram satın alabiliyorsunuz. 3-5 tane 100 gram alıp bende eğlenmeye çalışıyordum. 😊
 

utkukaya

İyi Bilinen Üye
İsim
Utku Kaya
Daha fazla  
İsim
Utku Kaya
Değirmen
Comandante
Ekipmanlar
Aeropress, Delter Press, V60
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Avcılar
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Beylikdüzü
Mısır patlatma makinesinde ilk denemeyi bugün yaptım. Makineyi boş çalıştırdıktan 10 saniye sonra 3-4 çekirdek attım. Onların döndüğünü görünce kalanı döktüm ama dönmedi bu kez. Ufak ufak salladım bunun üzerine. Ama tabi bu arada ilk deneme acemiliği ile bazıları yandı. Ancak çekirdekler içindeki nemi kaybettikçe dönmeye ve kavrulmaya başladı. 4:45 gibi bir sürede istediğim kıvama ulaştı. Kameranın flaşı renkler konusunda yanıltsa da beklediğimden daha homojen bir kavrum oldu. Fotoğrafta duruyorlar ama aradaki yanıkları da temizleyince tam homojenliği yakaladım. Kahve kavurmaya merak salan arkadaşlar, yandan üflemeli bir mısır patlatma makinesiyle güzel denemeler yapabilir. Benim çok hoşuma gitti 😊
20201023_155127.jpg
 
Üst