• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Melitta Aromaboy Filtre Kahve Makinesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Bucolie
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Bucolie

Barista
İsim
Hakan
Farklı başlıklar altında bahsi geçmişti lakin konusu olmadığını görünce açmak istedim.
Bu makine ile deneyimi olanlar varsa ve paylaşabilirse çok sevinirim. Özellikle tek kişilik demlemelerde, ofis kullanımı için mantıklı olabileceğini düşünüyorum. Tabi her şey gibi bunun da fiyatı bir hayli artmış. Avrupa fiyatı 40-50 EUR arasında değişiyor. Şu anda en uygun Amazon Almanya'dan ithal edilebiliyor sanırım. Bir kaç Youtube videosunda başlığın Kalita ile değiştirildiğini gördüm. V60, makinenin ufak boyutu nedeniyle sığar mı emin olamadım.

@Bigvocate sizde vardı sanırım bu ufak canavar :), nasıl memnun musunuz ?

Alet güzele benziyor ancak bence 1.000 tl edecek birşeye de benzemiyor. Minik olması dışında diğer kahve makinelerden bir farkı var mıdır.
Başlığındaki delik sayısını bilmiyorum lakin sıradan filtre makinalarındansa Moccamaster vb. makinalara daha yakın diye biliyorum. Sanırım onlar gibi damlama yöntemi ile demliyor ve o nedenle ayrışıyor. Kullananlar daha iyi bilir tabi.

ben kullanıyorum, su haznesi 250 gr ile sınırlı gibi görünüyor ama 320 gr su ile demleme yapmışlığım var, en ideal demelemeyi 200 gr ile yapıyor, minicik bir şey, yer kaplamıyor olması harika. su çubuğunu çıkarıp dışarı akıtabiliyor, böylece v60 ve diğer dripperlar ile kullanabiliyorsunuz, kalita ve v60'ların 01 boyutlu olanları belki direk kendi haznesi yerine de oturuyor olabilir, bende 01 boyut olmadığı için deneme şansım olmadı.

@Bigvocate bir kaç sorum olacak sizin için de uygunsa :)
  • Su çubuğunda tek delik mi var ? Yani demlemeyi tek bir noktadan mı yapıyor ?
  • Ön demleme özelliği var mı, yoksa tek döküşte mi tamamlıyor ?
  • Hangi filtre kağıdı ile kullanıyorsunuz ?
  • Bir de çıktılardan memnun musunuz ? Çıktıları en çok hangi manuel ekipmana benzetebiliriz ? (V60 gibi kompleks ya da Kalita gibi gövdeli gibi..)

@Bigvocate bir kaç sorum olacak sizin için de uygunsa :)
  • Su çubuğunda tek delik mi var ? Yani demlemeyi tek bir noktadan mı yapıyor ?
  • Ön demleme özelliği var mı, yoksa tek döküşte mi tamamlıyor ?
  • Hangi filtre kağıdı ile kullanıyorsunuz ?
  • Bir de çıktılardan memnun musunuz ? Çıktıları en çok hangi manuel ekipmana benzetebiliriz ? (V60 gibi kompleks ya da Kalita gibi gövdeli gibi..)
tabi ki,
1. tek delik var ama biraz genişçe, su dağılarak düşüyor dripper'a, kettle'dan sabit bir noktaya dökmek gibi düşünmeyin.
2. ön demleme gibi bir özelliği olduğunu sanmıyorum ancak ilk önce bir miktar su geldikten sonra tekrar su gelmesi 10-15 saniye civarı sürüyor, bu da ön demleme sayılırsa artık :)
3. ben amazon'dan indirim zamanlarında melitta'nın kendi kağıtlarını kullanıyorum ancak 1/4 filtreler biraz büyük oluyor, katladıktan sonra üstten birazını kesmek gerekiyor. esasen kendine özgü filtresi de vardır ancak ben bulamadım, makineyle gelen filtreler bittikten sonra tekrar bulamamıştım.
4. çıktılar biraz daha gövdeli oluyor v60'a göre. öğütümle oynayarak bunu aşmak mümkün ama ben zaten gövdeli sevdiğim için kullanıyorum.

merak ettiğiniz başka bir husus olursa çekinmeden yazın lütfen

Son düzenleme:
5-6 ay önce çok çok daha ucuzken aldım ama oyuncak gibiydi ve aşırı plastik hissi vermesinden sebep iade ettim.

Melitta enjoy top 2 kullanıyorum. Arada 100 TL fark var. Duş başlığı sistemi var 13 uzak noktadan suyu bırakıyor , yer problemin yoksa bunu tavsiye ederim. Senin dediğin aletten demleme olarak her türlü üstün bir cihaz. Gerek malzeme kalitesi gere duş başlığı sistemi kullanması. Kalitta takıp kullanmak istiyorsan senin dediğin daha iyi olur.

Ekli dosyalar

• 188933F9-FF4C-42CE-ABCB-BEB563108237.jpeg
    188933F9-FF4C-42CE-ABCB-BEB563108237.jpeg
    141.1 KB · Görüntüleme: 99
  • 34495C90-BFAA-4683-AF62-0AEEC5908613.jpeg
    34495C90-BFAA-4683-AF62-0AEEC5908613.jpeg
    122.6 KB · Görüntüleme: 99
Merhaba, Aromaboy elime geçeli herhalde 1 sene oldu. Makine boyut olarak pek bir küçük. Eski tip 2 adet küçük kahve fincanını dolduracak kadar kahve yapıyor. Otomatik kapanma özelliği eklemişler.Filtre kağıdı olarak Melitta nın 100 numara dediği çok küçük bir kağıt kullanıyor. Demleme kısmı ise tam bir hüsran. Herhalde termostat kaynaklı bir problem var hem nitelikli kahve hem de sıradan kahvelerde rezalet bir demleme sonuç veriyor. Suyu sadece bir tek delikten akıtıyor. Demleme esnasında müdahale yapılabilir üst kapak komple açılıyor ama nafile. Bu makineyi kahve köşesi yapmak isteyen bir kişi için daha uygun olur. Yoksa standart bir makine kadar bile performans vermiyor maalesef.

Merhaba, Aromaboy elime geçeli herhalde 1 sene oldu. Makine boyut olarak pek bir küçük. Eski tip 2 adet küçük kahve fincanını dolduracak kadar kahve yapıyor. Otomatik kapanma özelliği eklemişler.Filtre kağıdı olarak Melitta nın 100 numara dediği çok küçük bir kağıt kullanıyor. Demleme kısmı ise tam bir hüsran. Herhalde termostat kaynaklı bir problem var hem nitelikli kahve hem de sıradan kahvelerde rezalet bir demleme sonuç veriyor. Suyu sadece bir tek delikten akıtıyor. Demleme esnasında müdahale yapılabilir üst kapak komple açılıyor ama nafile. Bu makineyi kahve köşesi yapmak isteyen bir kişi için daha uygun olur. Yoksa standart bir makine kadar bile performans vermiyor maalesef.
Acaba makinenin dilinden biraz daha anlamak gerekiyor olabilir mi? Ticariyi bilmiyorum denemedim ama niteliklide gayet güzel sonuçlar alıyorum

Son düzenleme:
Tezgah alanı kısıtlı olduğu için almıştık. Sadece market kahvesiyle kullanıldığı için demlemesine yorum yapamıyorum ama boyutları ve filtre boyutları için görselleri ekliyorum (boyut karşılaştırması için; airfrier en küçük model, 4.1 litre). Filtre görseli amazon.nl den melitta 100 filtresi.

bd538776-4619-4af9-97c2-ba54dbd4a2e4.jpg

81+Ttttv+vL (1).jpg

Makinadan en iyi çıktıyı elde edebilmek adına tavsiyeleriniz olursa dinleriz :)
Tabi ki;
En önemlisi mümkünse 12/200 oranla demleme ve dripperı yerine koyarken yatağı düzleme
12/200 üzerinde oranla demliyorsanız kahvenin üstüne bir adet aeropress veya delter filtresi koyun (bu suyun eşit dağılmasını sağlıyor) veya filtreyi keserek kullanıyorsanız kesilen parçayı kahve yatağının üstüne koymal
Su çubuğu sağa sola oynuyor, çubuğu tam dripperın ortasına gelecek şekilde hizalamak
Kahvede böğürtlenli cheesecake, kütdiken limonu ve çarkıfelek meyvesi notaları aramamak
Afiyet olsun 😊

melitta filtre kahve makinalarının mucidi. aromaboy da küçük evladı. maksimum 340 ml su hacmi var. büyük bir mug için yeterli, 250 ml için ideal, iki kupa için tadımlık. ve uzun bir karar sürecinden sonra aromaboy'a kavuşuyorum. bugün 3. günüm. retro modele kahverengi-bej çok yakışıyor. bu sebeple beyaz ya da siyah modellere tercih ettim. video veya fotoğraflarda göründüğünden daha şirin. karafı (kahve sürahisi) küçük, camı kaliteli. karafı tutan kulp fena değil, ama bir tık kalın olmasını isterdim. dripperin (huni) işçiliği güzel, malzemesi iyi. açılabilen en üst kapak tek parça. eski modellerde su ve demleme ünitesinin ayrı kapakları olduğunu farkettim. işte bu tek parça kapak ve onu tutan mekanizma bir tık daha iyi olabilirdi. özenli kullanıcı için sorun değil ama...

ticari bir kahvede deniyorum (lavazza crema e aroma). orta öğütüm tercihim. ilk denemede sıfır müdahalede bulundum, beklentimin üstünde sonuç aldım. bir kaç kez bunu denedim aynı çekirdekle parametrelerle oynamadan. bir damak profili oturdu bende.

1/4 filtre kağıdını üstten keserek ve yandan drippera uyarlayarak katlıyorum. kestiğim filtre kağıttan bir parçayı kahvenin üzerine ve akışın düşeceği merkeze koydum. suyun eşit dağılması içindi bu. düğmeye bastım ve akış başladı. karafa bir miktar süzülme gerçekleşince düğmeyi kapattım. 45 saniye sonra açarak devam ettim. tadımda hayal kırıklığı yaşadım. eşit dağılım için koyduğum kağıt acitasyonu engellemişti. görünüşte suyla dengeli ve daha uzun süre buluşma olmuş ama yetersiz çözünme gerçekleşmişti.

bu defa kahve yüzeyine kağıt koymadan ama yukarıdaki gibi kapat-aç yöntemiyle tekrar denedim. tüm parametreler kağıt parçası dışında aynıydı. tadım yüzümü güldürdü. şu ana kadar aldığım en iyi sonuç oldu.

v60 ile mukayese etmek istedim. hoffman'ın revize ettiği tek fincanlık v60 denemesini yukarıdaki öğütme kalınlığında denedim. süreler ve gramaj konusunda çok nizami davrandım. elektrikli kettle da kaynattığım suyu hario buono ibriğe aktararak yaptığım bu denemede sanıyorum ısı kaybı olduğu için aromaboy'a çok yakın ama yarım tık gerisinde bir tad aldım.

amatör tecrübelerim bunlar. meraklısına yanlış kılavuzluk yapmak istemem. ayrıca aromaboy'un sürahisini sık sık yıkamak yerine ve kaza riskini de minimize etmek için ağız genişliği ve yüksekliği uyumlu bir borosilikat bardak öneririm. çok pratik oluyor.

ama melitta aromaboy ikonik bir ürün. 1979 yılından beri az bir tasarım değişikliğiyle yoluna devam ediyor. fanları çok... amazon bugünlerde uygun alım fırsatı da veriyor. aromaboy sen ne şirin bir şeysin böyle!

Ek: Blooming için 45 saniye düğmeyi kapattığımda kahve yatağını kaşıkla karıştırmak ve açtıktan sonra tüm akış biter bitmez rao spin yapmak demlemeyi bir adım öteye taşıdı. Dripper makinaya sabit olmadığı için V60 gibi spin yapmaya imkan vermesi güzel bir avantaj.

Son düzenleme:
Amazon'da satışta olan 102 veya 1x2 numaralı filtreler uyummlu mudur? Deneyen var mı acaba?
102 no'lu filtreden aldım. Üsten biraz kestiğinizde dripper'a tam oturuyor. Ofis için aldığım Aromaboy'u sevdim. 125-150 ml ile dahi demleme yapabiliyorsunuz. Kalita 155'in de kullanılabiliyor olması güzel.

Şu anda instagramda ufak bir like yarışmasında bu filtre kahvesini kazanmaya çalışıyorum. Sadece UK/EU bölgesinde katılınabiliyor yarışmaya. Ben de Hollanda’ya geçen aylarda taşındım ve böyle ufak bir filtre kahvesi arayışındaydım. Yorumumu beğenip bana destek olabilir misiniz 🥲🥲🥲
İsim: berkergundogdu

Geri