• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Sezy Coffee olarak seçildi. Bu konudan Eylül ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Grubuna katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.

Lilydrip Donut demleme süresi ve etkisi

Secron

İyi Bilinen Üye
İsim
Cengizhan
Daha fazla  
İsim
Cengizhan
Espresso Makinesi
Lelit Bianca, Picopresso
Değirmen
1zpresso K Pro, Eureka Atom Specialty 75, Timemore Sculptor 078
Ekipmanlar
Hario v60, kalita 155, timemore crystal eye, chemex, aeropress, minipresso, prismo, clever, origami,oceanrich, mokapot, syphon, cold dripper, lilydrip, melodrip, balance cone, phin
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İzmir
Merhaba herkese,

Lilydrip Donutun demleme süresine etkisini test etmek için Null Guatemala Mam çekirdekleri ile değişkenleri sabit tutarak deneme yaptım, çıkan sonuçları sizinle de paylaşmak istedim.

Kahve: Null Guatemala Mam
Oran:1:16. 15/240
Değirmen: Molent G50 38. Klik
Kağıt: Hario 40lı
Su: arıtılmış musluk suyu.

45 ml blooming, 30.saniyede 120, 1. Dakikada 180, 1.30da 240 a tamamlayıp 4 dökümde bitirdim.

Çıkan sonuçlar ise şöyle:

Lilydripsiz v60da tam 2.32
Lilydrip ile 2.07.
Yani tam 25 saniye farketti.

Lilydrip ile asitidesi ve gövdesi daha düşük, tatlılığı daha yüksek bir kahve elde ettim ama ekstraksiyonda sıkıntı yaşadım.
Lilydripsiz demlememde kahvenin gövdesi ağızda daha yoğun hissediliyordu, fakat lilydrip ile su gibiydi. Ayrıca asiditesinde under ekstraksiyona bağlı fasulye tadını hissettim.

Aynı kahve ile ideal lilydrip demlemem ise şöyle oldu:
G50 35 klik, süre 2.28.
Bu demlememde daha düzgün bir ekstraksiyon yakaladım. Gövde yükseldi, fasulye tadı ortadan kalktı ve tatlılık daha da ön plana çıktı. Açıkçası daha önceki lilydrip ile demlemelerimde de tatlılığı daha ön planda olan kahveler içtim.

(Not olarak Mam çekirdeğini v60 olarak değil de türk kahvesi olarak tüketmekten daha fazla zevk alıyorum)

Yarın melodrip ile lilydrip i birlikte kullanıp deneme yapmayı planlıyorum. Bakalım nasıl bir sonuç alacağım.

Sizler de lilydrip demlemelerinizi ve sonuçlarınızı paylaşırsanız memnun olurum.

Ekli dosyalar

• IMG_20201116_015141.jpg
    IMG_20201116_015141.jpg
    124.9 KB · Görüntüleme: 54
Lillydrip’i bana aşırı yoğun veya gövdeli gelen kahveleri yumuşatmak için kullanıyorum. Amacını layıkıyla yerine getiriyor.

lilly’nin etkisi kesinlikle plasebo değil. Çekirdeği 2 klik kalın öğütmekle lilly drip ile demlemek aynı etkiyi yaratmayacak çünkü lilly direkt yatak kalınlığını etkiliyor. Daha ince bile öğütseniz daha yumuşak bardaklar çıkabiliyor, çünkü yatak kısalıyor. Yani demlemeyi daha kalın öğüterek, farklı filtre kullanarak, döküşü değiştirerek hızlandırabilirsiniz evet, ama yatakta altta kalan çekirdekler her zaman üsttekilere kıyasla daha fazla demlenecek. Lilly bu etkiyi azaltıyor.

Deneme yaptığınız Mam hali hazırda çok yumuşak gövdeli bir kahve, su gibi bi şey çıkacaktır Lilly ile. Anaerobik kahveler bende hiç hoşlaşmadığım bir damak tadı bırakıyor, lilly onlarda çok faydalı oluyor benim için.

Lillydrip’i bana aşırı yoğun veya gövdeli gelen kahveleri yumuşatmak için kullanıyorum. Amacını layıkıyla yerine getiriyor.

lilly’nin etkisi kesinlikle plasebo değil. Çekirdeği 2 klik kalın öğütmekle lilly drip ile demlemek aynı etkiyi yaratmayacak çünkü lilly direkt yatak kalınlığını etkiliyor. Daha ince bile öğütseniz daha yumuşak bardaklar çıkabiliyor, çünkü yatak kısalıyor. Yani demlemeyi daha kalın öğüterek, farklı filtre kullanarak, döküşü değiştirerek hızlandırabilirsiniz evet, ama yatakta altta kalan çekirdekler her zaman üsttekilere kıyasla daha fazla demlenecek. Lilly bu etkiyi azaltıyor.

Deneme yaptığınız Mam hali hazırda çok yumuşak gövdeli bir kahve, su gibi bi şey çıkacaktır Lilly ile. Anaerobik kahveler bende hiç hoşlaşmadığım bir damak tadı bırakıyor, lilly onlarda çok faydalı oluyor benim için.
Gövdeyi yumuşatmak için kahve/su oranını değiştirebilirsiniz, döküş basamaklarınızı azaltabilirsiniz, daha dengeli kahve yatağı içinse spiralli kuş yuvası vb. oluşturmayı deneyebilirsiniz.. Teknik olarak @Underwood haklı, işinizin ehli iseniz lilydrip kullanmaksızın istediğiniz sonuçlara farklı yollardan ulaşabilirsiniz. Bu, tabi ki nihayetinde tercih meselesi.

Zaten 'olmazsa olmaz' ya da 'mucizevi' ekipmanlar değil bunlar. Yardımcı, ikincil ekipmanlar. Bardağa etkisi de çok yüksek değil tabii ki, minör bir etkisi var. Ama etkisi yok da değil, kesinlikle var. Hele melodripi tartışmaya gerek duymuyorum. Bunlar yerine alternatiflere yönelebilir miyiz? Evet, kesinlikle. Mesela metaldrip yapılmıştı, ya da lily yerine çatal kullananlar vardı. Böyle küçük trickler de yapılabilir tabii ki. Döviz yüzünden böyle külfetli geliyor bize. Yoksa yurtdışında 6 birim para olan bir ekipman sonuçta. Buraya gelince 120yi geçiyor.
Yine de demlemesinde minör değişimler ile keyif alanlar için güzel bir ekipman, demleme alternatifi sunabiliyor.

Geri