greenhopkins
Barista
- İsim
- Fatih
Daha fazla
- İsim
- Fatih
- Espresso Makinesi
- Lelit Victoria; Arçelik K3185
- Değirmen
- Eureka Mignon Specialita, Comandante C40, Timemmore C2
- Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
- Evet
- Kahve Arkadaşlığı İl
- İstanbul
Ekim 2020’de almış olduğum Lelit Victoria’yı e61 grup başlıklı, ileride basınç profillemeye imkan verecek bir makineye geçmek için satıyorum. Aslında niyetim bir yandan da farklı makineler denemek. Satarken ikinci el cihaz arıyor olacağım; hatta aklımda bir-iki cihaz (biri forumdaki malum cihaz) da var. Cihazın grup başlığı filtresini IMS ile değiştirdim. Çalışmasında herhangi bir sorun yok. Mevcutta 10-10,5 bar basınç ile çalışıyor. Aldığım günden bu yana haftada ortalama 15 shot almışımdır. Bu arada biraz uzun olabilir ama elimden geldiğince bilgi de vermek istedim. Bir yandan cihaz incelemesi gibi de düşünebilirsiniz. Sıfır almayı düşünen arkadaşlar da okuyabilir.
Cihazın benim sayemde oluşmuş sorunları:
Bu arada Lelit Grace’ten farkını aşağıda özetledim:
Fiyata gelirsek aşağıdaki tabloda özetledim. Mevcut fiyat ve düşündüğüm fiyatı aşağıda görebilirsiniz. Küsüratlara çok takılmayın. Bu arada naked portafiltre -ahşap saplı olan- şu an gelbura’da yok. Gelbura'da googleda arayınca fiyatı 950 TL olarak çıkıyor; yanlışım varsa düzeltirim. Naked portafiltreyi istemeyen olursa anlarım, işime de gelir. Bu arada fiyatlar pazarlıklı, sünnet ne de olsa:
Lelit’in kendi çelik tamperini de hediye edeceğim, zira bana da ürün yanında hediye geldi. Plastik bir tane funnelim var onu da vereceğim. İsteyen olursa ikeadan aldığım pitcher var onu da bedava veririm. Zaten kullanmıyorum latte yapacak birinin işini görsün en azından. Yıllar önce Arçelik makinemde denedim beceremedim. Sonra da latte midemi rahatsız etmeye başladı.
Almayı düşünen arkadaşların aklında soru işareti kalmaması ve memnun olmadığım noktaları saklayıp başkasını üzmemek adına beğendiğim ve beğenmediğim yönlerini belirtmek isterim:
Cihazın benim sayemde oluşmuş sorunları:
- Eski bir Arçelik kullanıcısı olarak bu cihazların portafiltre spoutlarının sökülmediğini bilmiyordum, söktüm. Sorun şu ki geri takınca eskisi gibi sıkı olmuyor. Tesisat bandı ile sıkılaştırılabilir.
- OPV ayarı yapmak isterken vida yerini sıyırdım. Fotoğrafını aşağı bırakacağım, aslında hiç oynamasam daha iyiydi. Daha fazla zarar vermek istemediğim için kapattım, çevirmek için bulunan oyuğu derinleştirmeyi önerenler oldu (@morpheus) fakat denemedim. Bir tane Leatherman çakım var, onda demir testeresi var ama açmak kapamak ölüm olduğu için üşendim. Almayı düşünen arkadaş için söker gösteririm. Lelit üretim sırasında opv’yi ayarlayıp, yapıştırıcı kullanıyor, dolayısıyla opvler genel olarak biraz sert. Lelit çalışanının söylediğine göre loctile ile yapıştırmışlar. Sebebini çözemedim açıkçası.
Bu arada Lelit Grace’ten farkını aşağıda özetledim:
| Grace | Victoria | |
| Kazan | 250 mm pirinç | 300 mm pirinç |
| Güç | 1000 W | 1200 W |
| Portafiltre | 57 mm | 58 mm |
Fiyata gelirsek aşağıdaki tabloda özetledim. Mevcut fiyat ve düşündüğüm fiyatı aşağıda görebilirsiniz. Küsüratlara çok takılmayın. Bu arada naked portafiltre -ahşap saplı olan- şu an gelbura’da yok. Gelbura'da googleda arayınca fiyatı 950 TL olarak çıkıyor; yanlışım varsa düzeltirim. Naked portafiltreyi istemeyen olursa anlarım, işime de gelir. Bu arada fiyatlar pazarlıklı, sünnet ne de olsa:
| Ürün | Ürün Fiyatı | Düşündüğüm Fiyat | Fark | Fark Oranı |
| Lelit Victoria | TRY 19.000,00 | TRY 13.300,00 | TRY 5.700,00 | 30,00% |
| IMS Shower Screen | TRY 727,60 | TRY 545,70 | TRY 181,90 | 25,00% |
| Naked Portafiltre | TRY 950,00 | TRY 712,50 | TRY 237,50 | 25,00% |
| Toplam | TRY 20.677,60 | TRY 14.558,20 | TRY 6.119,40 | 29,59% |
Lelit’in kendi çelik tamperini de hediye edeceğim, zira bana da ürün yanında hediye geldi. Plastik bir tane funnelim var onu da vereceğim. İsteyen olursa ikeadan aldığım pitcher var onu da bedava veririm. Zaten kullanmıyorum latte yapacak birinin işini görsün en azından. Yıllar önce Arçelik makinemde denedim beceremedim. Sonra da latte midemi rahatsız etmeye başladı.
Almayı düşünen arkadaşların aklında soru işareti kalmaması ve memnun olmadığım noktaları saklayıp başkasını üzmemek adına beğendiğim ve beğenmediğim yönlerini belirtmek isterim:
- Cihazın Artıları
- PID’si olması, 1 derece olarak sıcaklığı ayarlayabiliyorsunuz. Açık kavrum çekirdekte yukarı, koyu kavrumda aşağı oynayabiliyorsunuz.
- PID sebebiyle shotlar tutarlı, şimdiye kadar alakasız shot aldığım olmadı. Fakat burada benim arka arkaya shotlar almadığımı da belirtmem lazım. Ben tüm aileye espresso yapıyorum, tek seferde 4-5 shot alırım diyorsanız karışmam. Daha önce üst üste aldığım iki shotta sorun yaşamadım. İki shot arası ısınma süresi yaklaşık 2-3 dakika, kahveyi öğütene kadar geçiyor zaten.
- Tek kazanlı olduğu için hızlı ısınıyor. Bazen stand-by’da kalıp 60-70 derecelere düştüğünde 92-93 dereceye genelde 5 dakika geçmeden çıkıyor.
- Kazanıyla, grup başlığı alt alta, dolayısıyla kazan ile grup başlığı arasında çok sıcaklık farkı oluşmuyor. Ölçmedim ama tahminim o yönde. 1st line equipment de öyle diyor, ama adam satıcı olduğu için ne kadar güvenilir bilmem. Lelit Anna için ölçümde bu değer 5 derece.
- Üzerindeki ekranda geriye sayan ve süresi ayarlanabilir kronometre var.
- Preinfusion var, yamuk puck, sepette kötü dağılım bunların önüne geçme şansınız var.
- 58 mm portafiltre, dolayısıyla leveler, tamper, sepet vs gibi ekipmanlara ulaşmak kolay.
- Bu fiyat aralığında preinfusion, pid, 58 mm vs gibi özellikleri bir arada bulmak malumunuz biraz zor. Alternatifi olarak Ascaso var.
- Lelit beni uyuz eden bir şey yapmış. Reddit’te ve bazı youtube yorumlarında giydirdim, teşekkür ettiler. İlk açılışta cihaz anlık sıcaklığı gösteriyor. Diyelim ki 92 dereceye ayarladınız, buraya gelince yanıp sönüyor ve stabil hale gelince sabit kalıyor. Sonra diyelim ki shot aldınız veya sıcaklığı değiştirdiniz. Bundan sonra anlık sıcaklığı göstermiyor. Biraz yukarı veya aşağı inme süresi (92-96 aralığı gibi düşünebilirsiniz) maksimum 3 dakika 30 saniye civarında. Ha kaynak ne derseniz o da burada, daha düşük ısıtıcı gücüne sahip Anna’da 3.30 saniye civarlarında. Aslında içindeki kontrolörün (Gicar) muhtemelen RS232 – RS485 çıkışı vardır ama o kadar zorlamaktansa 3 dakika beklemek daha makul. Muhtemelen Elizabeth’de olduğu gibi bir yazılım güncellemesi gelecek. Eskiden Elizabeth de göstermiyordu. Ama bunu mevcut kullanıcılara yansıtacaklarını sanmıyorum.
- Shot süresi geri sayıyor. İleri saymıyor.
- Preinfusion süresi ayarlanamıyor. Standart olarak 3 saniye su verme, 3 saniye ise puck için suyu emme süresi var. Üzerinde gelen shower screen ile preinfusion çok verimli çalışmıyordu nedense ve puck bozuluyordu. Fakat IMS’e geçtikten sonra bir sorun kalmadı isteyen olursa shot vidyosu da ayarlayabilirim. İleride ikinci el veya sıfır almayı düşünen arkadaşlar için de bilgi vereyim, 200 TL’ye yapabileceğiniz en iyi yükseltme IMS shower screen olur. Kanallanmanın önüne epey geçti bende. Damakta yansımasını sorarsanız inanılmaz bir değişim olmadı, ama boşa giden shotların önüne geçti.
- OPV’ye ulaşması dert, ama sürekli ayarlanan bir şey değil. Yukarıda zaten OPV vidasını sıyırdığımı yazdım. Çevirmesi baya zor. Nasıl ulaşıldığına dair fikir edinmek isterseni şu vidyoya bakabilirsiniz.
İlave (Kimine Göre Gereksiz) Bilgiler - Cihazın boyutu çok büyük değil, her tezgah altına sığar diye düşünüyorum.
- Üstüne isterseniz magnet yapıştırabilirsiniz.
- Bardak ısıtıcı pasif, yani altında rezistans yok. Ama orta seviyede ısıtıyor.
- Temizliği kolay ama kolay su lekesi kalıyor. İç temizlikten bahsetmiyorum o çocuk oyuncağı zaten.
Son düzenleme: