• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Lelit Mara X vs. Ascaso Steel Duo

mr.coffee

Barista
Merhabalar,

Makineler hakkında çok bilgim yok, sadece forumda okuduğum videolarda gördüğüm kadar biliyorum, kullanmadım ikisini de.

Yakın zamanda espesso makinemi yükseltmek istediğim için araştırıyorum.

Bu iki makine fiyat olarak benzer fiyattalar. Mara X - 12.000tl
Ascaso Steel Duo - 13.200tl

Kullanan veya bilen arkadaşlar bu iki makine hakkında kıyaslama yapabilirler mi?

Sütlü içecek düşünüyorsanız mara x alabilirsiniz. HX kazan yapısı ile aynı anda hem shot alıp hem süt hazırlayabilirsiniz.

Ascaso veya thermocouple cihaz tecrübem yok. O yüzden yorum yapamam.

Mara X kendi segmentinde fiyat/performans bir ürün. Kulüp indirimide var.

Sütlü kahve tüketiyorum daha çok. O yüzden süt köpürtme kısmı önemli benim için. Mara X için yorumlar genelde olumlu. Alma aşamasında daha çok kafama yatıyor.

Ascaso yu merak ediyorum kaliteli bir makineye benziyor ama çok fazla kullanıcısı yok forumda anladığım kadarıyla.

konuyu hortlatayım. makineler hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaşabilecek olan var mı?

benim bulabildiğim bilgiler:
- Boyutları aşağı yukarı aynı
- Her ikisi de orta-üst segment
- Mara Xte E61 grup başlığı var. daha iyi
- Mara X, HX, Ascaso çift kazanlı. süt köpürtme önemliyse ascaso 1 adım önde
- Mara Xi kullanan daha çok

Ayrıca:

Hocam yaklaşık iki aydır ascasoyu kullanıyorum. Mara x e dair pek bilgim yok lakin ben de alırken mara x i düşünüp araştırmıştım ancak tercihimi ascaso steel duo pid den yana kullandım. Makinanın bence en büyük artısı 2-3 dakikada shot alınacak şekilde ısınması. Sabahları evden çıkarken 4-5 dakikada espressomu içiyor oluyorum o avantajı çok iyi.
İkinci olarak ise ısı stabilitesi bence baya iyi yani pid den sıcaklığı ayarlayabildiğimiz gibi yazın ve kışın kazan ısısı ile pid arasındaki farkı da ayarlayabiliyoruz bu da baya etki ediyor kanaatindeyim.
Volumetric özelliği de yine bence baya kullanışlı. Sürekli çekirdek değiştirmiyorsanız bir tuşla bir önceki shotla aynı fincanı alıyorsunuz.
Makina ağır ve oturaklı bir makina kullanım hissiyatı olarak ben baya memnunum ve kullanımı baya kolay. Kısacası ascasoyu tavsiye ederim harici başka bir sorunuz varsa da yardımcı olabilirim.

Hocam yaklaşık iki aydır ascasoyu kullanıyorum. Mara x e dair pek bilgim yok lakin ben de alırken mara x i düşünüp araştırmıştım ancak tercihimi ascaso steel duo pid den yana kullandım. Makinanın bence en büyük artısı 2-3 dakikada shot alınacak şekilde ısınması. Sabahları evden çıkarken 4-5 dakikada espressomu içiyor oluyorum o avantajı çok iyi.
İkinci olarak ise ısı stabilitesi bence baya iyi yani pid den sıcaklığı ayarlayabildiğimiz gibi yazın ve kışın kazan ısısı ile pid arasındaki farkı da ayarlayabiliyoruz bu da baya etki ediyor kanaatindeyim.
Volumetric özelliği de yine bence baya kullanışlı. Sürekli çekirdek değiştirmiyorsanız bir tuşla bir önceki shotla aynı fincanı alıyorsunuz.
Makina ağır ve oturaklı bir makina kullanım hissiyatı olarak ben baya memnunum ve kullanımı baya kolay. Kısacası ascasoyu tavsiye ederim harici başka bir sorunuz varsa da yardımcı olabilirim.
Ascaso lar için Türkiye’de arıza durumunda servis var mı? Cihaz hakkında hiç bir fikrim yok ama redditte malzeme kalitesi olarak zayıf gibi yorumlar okumuştum siz nasıl görüyorsunuz? Ben çoğunlukla %90 düz espresso %10 sütlü kullanacağım.

Ben de espresso ve amerikano ağırlıklı kullanıyorum. Distribütör sanırsam jhc mağaza. Bence malzeme kalitesi başarılı yani bendeki hissiyatı. Yani belki su haznesi falan plastik yandan çekilen kısım ona falan demişlerdir bilmiyorum bende malzeme kalitesi iyi intibası bıraktı.

Ascaso steel duo ömür boyu yetebilecek bir makine ev kullanıcısı için, malzeme kalitesi fiyat bandındaki rakiplerden geride değil hatta ileride bile.

Bir zamanlar espresso perfetto satışını yapıyordu şuan neresi satıyor bilmiyorum ama muhattabı mutlaka bulunacaktır bir arıza durumunda diye düşünüyorum, hatta gaggia classic aldığım dönemde stoklarında kalsaydı bütçeyi zorlayarak dream modellerinden edinmeyi çok istemiştim ama bulamadım malesef (:.

Vay be unutmuşum bile konuyu açtığımı :)

Ben o dönem araştırırken karşıma çıkan ve f/p olarak daha mantıklı olan Bellezza Bellona aldım. Aklımın bir köşesinde Ascaso kalmış olmasına rağmen yaptığım tercihten hiç pişman olmadım. Çift kazanlı makinemle gayet mutluyum.

Mara X i de merak etmiştim hep ama bence ev kullanıcısı için makinenin çabuk ısınması (özellikle sabahları) ciddi önem arz ediyor. Bu yüzden Mara X elenmişti.

Ascasoyu severek kullanmış biri olarak söyle belirtmek isterim ısı stabilitesi muazzam bir makine. İki adet üst düzey termobloka sahip. Pidli ısı ve offset farkları ayarlanabiliyor. Ayarladığınız ısıdan kahve yapma konusunda çok tutarlı. Ölçtüğünüzde 1 derece farksız o ısıyı size veriyor. Porta filtre içerisine termometre takarak ölçmüştüm.

Bunun dışında bu makinenin volumetrik özelliği iyi bir saklama kabınız varsa airscape gibi kalibre ettiğiniz çekirdekten aynı shotı almanıza imkan veriyor.

Isı ayarı farkı yapabilmeniz Marax de 3 ayar modla sınırlı kalması bi dezavantaj aslında. Ascaso gibi bu makineyi espresso açısından yukarı çeken bir yönü serbest pid bir oyuncağa dönüştürüyor. Filtrelerden espresso yapmayı deneyebiliyorsunuz. Tabi Süt de mara x in buhar gücü daha fazla. Fakat burada yanlış anlaşılma oluyor Ascaso'nun süt performans gaggia-rancilio-adora- victoria gibi cihazlarla karşılaştırılamayacak kadar güçlü. bendeki önceki versiyondu.
Şimdi son güncellenen versiyonunda buharı da güncellemişler. Buhar sıcaklığını da kontrol edebiliyorsunuz...

Makine hazır olma süresi 2 dakika. 2.dakikada espresso yapmaya başlayıp 3. dakikada buhar açabilirsiniz... Ardı ardına shot alma konusunda mara x gibi bir sınırı yok sanırım. Durmaksızın espresso alabiliyorsunuz. ardı ardına 10 tane aldığımı biliyorum. Çıktılar çok stabildi.

Makinenin dezavantajı bence shower screeninde. Stock screenini beğenmedim. İyi bir puck screen kullanarak bunu telafi edebilirsiniz.

Türkiye'de conta bulabilirseniz bunu ims nano ile de değiştirebilirsiniz ama önceki tedarikçileri bunu size sağlamıyor ne yazık ki...

Kısaca böyle şeyler diyebilirim. Ascaso duo kullanıcısıyken şimdi bianca kullanırkenkinden daha fazla kahve içiyordum. Süre meselesinin bana böyle bir etkisi oldu. Fakat bianca ile kesinlikle daha iyi kahve içiyorum.

Bununla beraber son olarak şunu da eklemek isterim.
Ascaso'nun Makinenin kendisindeki aksesuarları ve belli yerlerdeki malzeme kalitesi lelitten açık ara daha iyiydi.

Porta filtresinden bile kendisnii belli ediyor.

Fakat şöyle bir gerçeklik var bu cihaza birşey olursa türkiye'de ciddi bir servis problemi var. Elektronik aksamı lelitten fazla olan bir cihaz. İçerisindeki bir tane pid kart bozulsa 500-600 dolar.
Ama lelitten bir cihaz aldığınızda globarista-gelbura ve yiğit bey gibi eşsiz bir destek sunan bir olanak var. Bu son söylediğim gün geldiğinde herşeyden önemli oluyor...

Aynı fiyat olsaydılar ascasoyu düşünebilirdim fakat şuan ki fiyat farkı fazlayken mara x i alırdım ben...

Geri