• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Lelit Fred - DF64 yükseltmesi

berkinberks

Yeni Üye
İsim
Berk Yılmaz
Daha fazla  
İsim
Berk Yılmaz
Espresso Makinesi
Lelit MaraX
Değirmen
DF64, Lelit Fred
Herkese selamlar. Bu yazacağım konu hakkında kafam youtube, forumlar vs. iyice karıştı, fikir belirtirseniz sevinirim. Ekim 2019'da Gelbura üzerinden Lelit Fred değirmen aldım. Onu alana kadar iki yıl kadar da Sözen ve Hario el değirmenleri ile idare ettim. Eşimle birlikte sadece espresso içtiğimiz ve evde günde en az dört duble kahve içildiği için artık bir noktada çevir çevir dayanamadım, helak olmadan hesaplı olsun diye Fred'i aldım. Hiçbir sıkıntısı olmadan çalışmaya devam ediyor. Yalnız şöyle bir durum var, ben bu kahveleri Delonghi'nin EC221B modeliyle yapıyordum, ta ki bir ay önce yine Lelit MaraX alana kadar. Biz bu zamana kadar espresso içmemişiz, bunca zaman çekirdeklere verdiğim paralara açıkçası üzüldüm. Şimdi bu iki kahve makinesi arasındaki fark yüzünden değirmende de şüpheye düştüm. Fred'in konik yapıda olması ve çapının 38 mm oluşu acaba flat burr bir değirmenle hele ki 64 mm arasında gerçekten çok mu fark vardır diye düşünmeme sebep oldu. Battı balık yan gider deyip DF64 siparişi verdim ama bu tarz bıçakları hiç bilmediğim/denemediğim ve maddi olarak da battığım için ssp burr işine girmedim. Yanlış anlaşılmasın Fred'le de öyle dolgun gövdeli, kremalı kahve alıyorum ki klasik İtalyan kahvesi belki de buymuş. Şimdi size samimi sorum, ben iş işten bari bu sefer geçmesin diye yaptığım DF64 masrafıyla ne elde ettim? Hocam zaten Fred yeterli, farklı bir şey elde etmeyeceksin derseniz siparişi iptal etmeyi denerim. Ha ama yok sen yürüyordun artık uçacaksın derseniz hele bir dur bakalım diyeceğim. Uzun ve samimi bir itiraf gibi oldu, kusuruma bakmayın. Hele bu burr alignment işini gördüm, farbrika çıkışı üründe bile yapılmadan geliyorsa kendimi düşünemiyorum. :)

DF64 kullanıyorum. Fred'i merak etmişimdir. Ayrıca " ikinci el Fred mi alsam " diye düşündüm.

Fred kalıntı durumu nasıl? Önceki öğütümden bayat kahveler ekleniyor mu? Bu durum rahatsız edici değilse DF64 almak pek avantaj sağlamayacaktır. Bazen K6 el değirmeni kullanırım. Konik bıçaklı değirmen yerine, DF64 (düz bıçak) kullanımı nedeniyle ortaya çıkması beklenen lezzet farkını ben hissedemedim.

Df64 kendine has sorunları var. Declumper hatalı. Tıkanma oluyordu. Ortasını deldim. Bu şekilde kullanmaya devam ediyorum. Aylardır tıkanma olmadı. Alignment sorunu var mıdır bilmiyorum. Boya sürülecek, alüminyum folyo takılacakmış?? Bunlar bana çok ters geldi.

Son düzenleme:
Espresso tüketmiyorum ama ikisini de denemiş ve DF64 sahibi biri olarak bence tasarımsal farklılıklardan bahsedebilirim.
  • DF64'de declumper modifikasyonu sonrasında retention sorunu olmuyor. Fred'de bildiğim kadarıyla içinde bir miktar kahve kalıyor, değirmeni 45 derece açıyla kaldırıp içinde kalan öğütülmüş kahveyi dökmeniz gerekiyor.
  • Burr çapı arttığında öğütüm hızı da artıyor.
  • DF64 sanırım daha sessiz.
  • Dial kısmı DF64'de daha kolay.
İki değirmen arasında tat ne fark eder bilmiyorum ama kesinlikle fark olur, burr tipi ve kesici yapısı farklı sonuçta. İleriye dönük olarak espresso burr ile değiştirme şansınız var, MP ve Espresso burr'lerini alanlar gördüğüm kadarıyla çok mutlu. Upgrade edebilme şansı her üründe olmuyor. İstanbul'daysanız GelBura'ya gidip iki değirmeni de deneyebilirsiniz.

lelit fred kullanıcısı olarak aşağıdaki linkteki 3d körük, hooper ve incline stand siparişi verdim etsy'den, bunlarla fred'deki retention'un 0.1 gram seviyesine geleceğini tahmin ediyorum, ürünler bugün veya yarın elimde olur, geri dönüt veririm buradan.

df64'ü hiç kullanmadım ama eğer fred'deki retention sorunu halledilirse fiyatına göre güzel değirmen bence.

Yorumlar için teşekkür ederim. Fred için genel bir cevap yazayım, gerekirse video da çekip yüklemeye çalışırım. Her öğütümden sonra bir miktar kahve bırakıyor bu herkesin bildiği bir şey sanırım. Hiç tartmadım ama çekirdeğine göre 1 grama kadar kalıyordur. Çünkü makine çok ince çekim yapabiliyor. Türk kahvesi çekeyim derken tıkamışlığım var. Bir iki kere de iş yerine götürmek için filtre çekeyim dedim, çevirip o ayardan espressoya dönmesi gün içinde sürekli yapılacak iş değil. Ayar kalına da inceye de giderken makineyi boş tutmaya çalıştım, içinde çekirdek varken kolay gelmedi. Uzun süre hopper içinde ortalama 100 gram kahveyle kullandım, sonra tartıp içine atmaya başladım. Böyle çekerken popcorn dedikleri zıplamalar olduğunu fark ettim ama konik yapı çekirdeği aşağı çektiği için hiç dert etmedim. Makine küçük olduğu için hafif yatırıp sallayınca bu kalan artık kahveler de kolay dökülüyor diye dert etmedim. Etsy de satılan ürünleri görmemiştim, bu retention hususunda kesinlikle çok net fark ettirecektir. Çıkardığı ses konusunda başka değirmen kullanmadığım için bir şey diyemiyorum ama videolardan gördüğüm kadarıyla sesinden en çok şikayet edilen değirmen Sette 270. Fred kesinlikle o kadar ses çıkarmıyordur. Benim şu an gözlemlediğim net bir husus var, nitelikli denilen az kavrulmuş kahvelerle yaptığım espressolar nedendir anlamıyorum ekşi çıkıyor. Birkaç farklı çekirdekle denedim, sonuç aynı. Bununla ilgili kavrumla alakalı diyen de var değirmenle alakalı diyen de.

lelit fred kullanıcısı olarak aşağıdaki linkteki 3d körük, hooper ve incline stand siparişi verdim etsy'den, bunlarla fred'deki retention'un 0.1 gram seviyesine geleceğini tahmin ediyorum, ürünler bugün veya yarın elimde olur, geri dönüt veririm buradan.

df64'ü hiç kullanmadım ama eğer fred'deki retention sorunu halledilirse fiyatına göre güzel değirmen bence.
Benzer şekilde Fredi single dose yapmaya çalışmıştım ama pek işe yaramamıştı.

Geri