CoFFeePaTh
Barista
- Konum
- Adana
- İsim
- Ömer
Daha fazla
- İsim
- Ömer
- Değirmen
- Kinu M47 Classic, 1zpresso K Ultra
- Ekipmanlar
- Aeropress,Hario V60, Hario Immersion Dripper, Stagg EKG
- Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
- Evet
- Kahve Arkadaşlığı İl
- Adana
- Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
- Çukurova
- Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
- Seyhan
- omerarikan01
Espresso macerasına giriş için oldukça iddialı bir hareket olmakla birlikte geçen 7 ay itibariyle ilk güne nazaran oldukça ilerleme kaydetmiş olsam da, hala öğrenilecek çok fazla şeyi olduğu kesin.
Manuel bir makine olduğu için anlık sıcaklık takibi, demleme basınç durumu gibi parametreleri izlemek son derece zorlu ve ilgi isteyen bir durum, oldukça el yordamıyla hareket edilen bir makine. Sıcaklık, basınç gibi değişkenleri görmüyor, ancak doğru yapıp yapmadığınızı zamanla hissedebiliyorsunuz.
Dozajlama konusu da kendi içinde sınırlılıklar barındırıyor. Tekli ve çiftli sepetleri var, tekliden 7-9 gram girdileri 20-25 ml civarında çıktıyla almak en sağlıklı sonuçları veriyor. Çiftlide ise 14-15 gramı geçmemek gerekiyor. Geçilirse 30-35 ml civarı çıktılar ekşi olabiliyor ve kahve keki bozulabiliyor. Daha fazla çıktı adına kolu tekrar kaldırıp indirmek de benim için şu an demleme stabilitesini olumsuz etkiliyor. En iyi sonuçları 14-15 gramla alabiliyorum şu an için. Ki zaten sepeti de 51 mm olduğu için dozajlama sınırlılığımız bulunuyor.
Fabrika ayarlarıyla gelen 1 bar kazan içi basınca müdahale etmedim çünkü sütlü içecekler de hazırlıyorum ve bunun için yeterli bir ürün. Tabii bu yeterlilik aynı anda en fazla 3-4 kişi için geçerli bir yeterlilik. İsmi Pro olsa da ev için üretilmiş
Makine diğer makinelere göre daha ince bir öğütüm talep ediyor. Bunu diğer arkadaşların postlarından da anlayabiliyorum. Comandante red clixle 12 çentikle çok kolay aldığım shotlar başka makinelerde tıkanma yapabiliyor. Belki kol kuvveti vibrasyon pompaya nazaran daha kuvvetlidir, bilemiyorum ama çıktılar daha bitter değil daha tatlı oluyor.
Benim gibi bir çılgınlık yapıp da bu makineyle başlayan ya da başlayacak olan arkadaşlara kendimin en güzel shotları nasıl aldığını ortalama bir tarifle ileteyim de araya gidecek kahveleri daha az olsun:
Öğütüm 12-14 Cmd red Clix arasında olmalı.
Kahve ilk denemelerde 14 gram kadar olmalı. Bitter tat alıyorsanız 14.5 15 deneyebilirsiniz. Nadiren 16 grama çıktığımı hatırlıyorum.
Makine açıldıktan sonra 10 dakika içinde 1 bara ulaşacaktır. 10 dakika dolunca kolu su akacak kadar yukarı kaldırıp ama akıtmayıp bir saniye bekleyip indirin ve bunu 10 kez yapın. Bu demleme sıcaklığının 90-95 derece olmasını sağlayacak. Bitter tat fazla gibi olursa 7-8 kez kaldırıp indirin. Rahatsız edici ekşilik olursa artırın.
Portafiltreyi takın ve kolu en yukarı çekip bırakın. 10 saniye kadar sonra ilk birkaç damla gelene kadar bastırın, geldikten sonra kola daha fazla basarak espresso akış görüntüsü sağlayın. 8-10 barlık basınç için kola 12-15 kiloluk basınç yapmak gerekiyor.
Akış bittiğinde 30 ml civarı, 30-32 gr çıktı olacaktır. Afiyet olsun.
Manuel bir makine olduğu için anlık sıcaklık takibi, demleme basınç durumu gibi parametreleri izlemek son derece zorlu ve ilgi isteyen bir durum, oldukça el yordamıyla hareket edilen bir makine. Sıcaklık, basınç gibi değişkenleri görmüyor, ancak doğru yapıp yapmadığınızı zamanla hissedebiliyorsunuz.
Dozajlama konusu da kendi içinde sınırlılıklar barındırıyor. Tekli ve çiftli sepetleri var, tekliden 7-9 gram girdileri 20-25 ml civarında çıktıyla almak en sağlıklı sonuçları veriyor. Çiftlide ise 14-15 gramı geçmemek gerekiyor. Geçilirse 30-35 ml civarı çıktılar ekşi olabiliyor ve kahve keki bozulabiliyor. Daha fazla çıktı adına kolu tekrar kaldırıp indirmek de benim için şu an demleme stabilitesini olumsuz etkiliyor. En iyi sonuçları 14-15 gramla alabiliyorum şu an için. Ki zaten sepeti de 51 mm olduğu için dozajlama sınırlılığımız bulunuyor.
Fabrika ayarlarıyla gelen 1 bar kazan içi basınca müdahale etmedim çünkü sütlü içecekler de hazırlıyorum ve bunun için yeterli bir ürün. Tabii bu yeterlilik aynı anda en fazla 3-4 kişi için geçerli bir yeterlilik. İsmi Pro olsa da ev için üretilmiş

Makine diğer makinelere göre daha ince bir öğütüm talep ediyor. Bunu diğer arkadaşların postlarından da anlayabiliyorum. Comandante red clixle 12 çentikle çok kolay aldığım shotlar başka makinelerde tıkanma yapabiliyor. Belki kol kuvveti vibrasyon pompaya nazaran daha kuvvetlidir, bilemiyorum ama çıktılar daha bitter değil daha tatlı oluyor.
Benim gibi bir çılgınlık yapıp da bu makineyle başlayan ya da başlayacak olan arkadaşlara kendimin en güzel shotları nasıl aldığını ortalama bir tarifle ileteyim de araya gidecek kahveleri daha az olsun:
Öğütüm 12-14 Cmd red Clix arasında olmalı.
Kahve ilk denemelerde 14 gram kadar olmalı. Bitter tat alıyorsanız 14.5 15 deneyebilirsiniz. Nadiren 16 grama çıktığımı hatırlıyorum.
Makine açıldıktan sonra 10 dakika içinde 1 bara ulaşacaktır. 10 dakika dolunca kolu su akacak kadar yukarı kaldırıp ama akıtmayıp bir saniye bekleyip indirin ve bunu 10 kez yapın. Bu demleme sıcaklığının 90-95 derece olmasını sağlayacak. Bitter tat fazla gibi olursa 7-8 kez kaldırıp indirin. Rahatsız edici ekşilik olursa artırın.
Portafiltreyi takın ve kolu en yukarı çekip bırakın. 10 saniye kadar sonra ilk birkaç damla gelene kadar bastırın, geldikten sonra kola daha fazla basarak espresso akış görüntüsü sağlayın. 8-10 barlık basınç için kola 12-15 kiloluk basınç yapmak gerekiyor.
Akış bittiğinde 30 ml civarı, 30-32 gr çıktı olacaktır. Afiyet olsun.