• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Haziran ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

La Pavoni PLQ Manuel Espresso Makinesi

CoFFeePaTh

Barista
İsim
Ömer
Daha fazla  
İsim
Ömer
Değirmen
Kinu M47 Classic, 1zpresso K Ultra
Ekipmanlar
Aeropress,Hario V60, Hario Immersion Dripper, Stagg EKG
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Adana
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Çukurova
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Seyhan
Twitter
omerarikan01
Espresso macerasına giriş için oldukça iddialı bir hareket olmakla birlikte geçen 7 ay itibariyle ilk güne nazaran oldukça ilerleme kaydetmiş olsam da, hala öğrenilecek çok fazla şeyi olduğu kesin.
Manuel bir makine olduğu için anlık sıcaklık takibi, demleme basınç durumu gibi parametreleri izlemek son derece zorlu ve ilgi isteyen bir durum, oldukça el yordamıyla hareket edilen bir makine. Sıcaklık, basınç gibi değişkenleri görmüyor, ancak doğru yapıp yapmadığınızı zamanla hissedebiliyorsunuz.
Dozajlama konusu da kendi içinde sınırlılıklar barındırıyor. Tekli ve çiftli sepetleri var, tekliden 7-9 gram girdileri 20-25 ml civarında çıktıyla almak en sağlıklı sonuçları veriyor. Çiftlide ise 14-15 gramı geçmemek gerekiyor. Geçilirse 30-35 ml civarı çıktılar ekşi olabiliyor ve kahve keki bozulabiliyor. Daha fazla çıktı adına kolu tekrar kaldırıp indirmek de benim için şu an demleme stabilitesini olumsuz etkiliyor. En iyi sonuçları 14-15 gramla alabiliyorum şu an için. Ki zaten sepeti de 51 mm olduğu için dozajlama sınırlılığımız bulunuyor.
Fabrika ayarlarıyla gelen 1 bar kazan içi basınca müdahale etmedim çünkü sütlü içecekler de hazırlıyorum ve bunun için yeterli bir ürün. Tabii bu yeterlilik aynı anda en fazla 3-4 kişi için geçerli bir yeterlilik. İsmi Pro olsa da ev için üretilmiş :)
Makine diğer makinelere göre daha ince bir öğütüm talep ediyor. Bunu diğer arkadaşların postlarından da anlayabiliyorum. Comandante red clixle 12 çentikle çok kolay aldığım shotlar başka makinelerde tıkanma yapabiliyor. Belki kol kuvveti vibrasyon pompaya nazaran daha kuvvetlidir, bilemiyorum ama çıktılar daha bitter değil daha tatlı oluyor.
Benim gibi bir çılgınlık yapıp da bu makineyle başlayan ya da başlayacak olan arkadaşlara kendimin en güzel shotları nasıl aldığını ortalama bir tarifle ileteyim de araya gidecek kahveleri daha az olsun:

Öğütüm 12-14 Cmd red Clix arasında olmalı.
Kahve ilk denemelerde 14 gram kadar olmalı. Bitter tat alıyorsanız 14.5 15 deneyebilirsiniz. Nadiren 16 grama çıktığımı hatırlıyorum.
Makine açıldıktan sonra 10 dakika içinde 1 bara ulaşacaktır. 10 dakika dolunca kolu su akacak kadar yukarı kaldırıp ama akıtmayıp bir saniye bekleyip indirin ve bunu 10 kez yapın. Bu demleme sıcaklığının 90-95 derece olmasını sağlayacak. Bitter tat fazla gibi olursa 7-8 kez kaldırıp indirin. Rahatsız edici ekşilik olursa artırın.
Portafiltreyi takın ve kolu en yukarı çekip bırakın. 10 saniye kadar sonra ilk birkaç damla gelene kadar bastırın, geldikten sonra kola daha fazla basarak espresso akış görüntüsü sağlayın. 8-10 barlık basınç için kola 12-15 kiloluk basınç yapmak gerekiyor.
Akış bittiğinde 30 ml civarı, 30-32 gr çıktı olacaktır. Afiyet olsun.

Shot almadan önce ısınma sürecinde cihazın içinde basınç oluştuğundan, buhar çubuğunu açarak basıncı sıfıra indirebilirsiniz. İzlediğim videolarda hep yapıyorlardı. Peki sizdeki modelde manometre var mı? sıfır mı aldınız?. Ayrıca tatlılık için doz ve çıktı parametrelerini sabit tutup, öğütümle oynanarak süreyi uzatmak daha uygun olabilir.

Son düzenleme:
Ah be la pavoni üzümlü kekim 🚬

Shot almadan önce ısınma sürecinde cihazın içinde basınç oluştuğundan, buhar çubuğunu açarak basıncı sıfıra indirebilirsiniz. İzlediğim videolarda hep yapıyorlardı. Peki sizdeki modelde manometre var mı? sıfır mı aldınız?. Ayrıca tatlılık için doz ve çıktı parametrelerini sabit tutup, öğütümle oynanarak süreyi uzatmak daha uygun olabilir.

Evet sıfır aldım, Pro olanları manometreli olanlardan benimki. Tatlılık için öğütümü inceltmek seçenek tabii, ama zaten oldukça ince çekerek shot alıyorum. İçinde oluşan basıncı boşaltırsak gruba su çıkışı olur mu bilemiyorum. Denenebilir.

La Pavoni satın alacak biri olursa, sadece bottomless kullanmak isterse portafilterini kestirmek yerine bana yollasın, ben de ona bir adet sıfır bottomless portafiltre yollayayım. Kendi çiftli portafiltremin kaplamasına kireç çözücü kaynaklı zarar vermiş durumdayım. Nasıl kaplanacağına dair de pek bir fikrim yok açıkçası.

Kendi çiftli portafiltremin kaplamasına kireç çözücü kaynaklı zarar vermiş durumdayım. Nasıl kaplanacağına dair de pek bir fikrim yok açıkçası.

Geçmiş olsun, nasıl oldu ve kireç çözücü olarak ne kullandınız?

Uzun seneler cafelerde çalışmış ve yine uzun dönemdir de evde espresso makinesi bulunduran biri olarak hiç karşılaşmadım öyle bir problemle. Bu yüzden merakımı mazur görün.

Geçmiş olsun, nasıl oldu ve kireç çözücü olarak ne kullandınız?

Uzun seneler cafelerde çalışmış ve yine uzun dönemdir de evde espresso makinesi bulunduran biri olarak hiç karşılaşmadım öyle bir problemle. Bu yüzden merakımı mazur görün.
Teşekkürler, bottomlessle devam ediyoruz :)
Porçöz kullandım. Şöyle ki, portafilter vidası paslanmıştı, çıkarıp temizlemek istedim çıkaramadım. Sadece vida kısmı porçöz içinde kalacak şekilde bardağın içine yerleştirdim pası çıksın diye ama vida çıkmadığı gibi buharından portafiltre de zarar gördü. Sanayide vidayı çıkarttırdım yeni vida taktırdım, sanayide kaplamanın nijelaj olduğunu söylediler ama emin olamadım, nikelajın gıdaya uygun olup olmadığını da bilemiyorum. La pavoniye instagram üzerinden kullanılan kaplamayı sordum ama yanıt da alamadım. Sadece dış kısım değil kahve akış yatağı da zarar gördüğü için kaplatmak istiyorum. Bu şekilde kullanmak sağlıksız olacaktır.

IMG-20201128-WA0002.jpeg

Hakikaten talihsizlik olmuş. Herhangi bir polycafe tarzı üründe sıcak su içinde yarım saat bekletmek yeterli aslında. Zararsız, tertemiz yöntem. Hiç porçöz gibi güçlü kuvvetli şeylere girmeye gerek yok.

Bence de kaynağı belirsiz yerlerde nikelaj yaptırmayın. Kaş yaparken göz çıkarabilirler.

Teşekkürler, bottomlessle devam ediyoruz :)
Porçöz kullandım. Şöyle ki, portafilter vidası paslanmıştı, çıkarıp temizlemek istedim çıkaramadım. Sadece vida kısmı porçöz içinde kalacak şekilde bardağın içine yerleştirdim pası çıksın diye ama vida çıkmadığı gibi buharından portafiltre de zarar gördü. Sanayide vidayı çıkarttırdım yeni vida taktırdım, sanayide kaplamanın nijelaj olduğunu söylediler ama emin olamadım, nikelajın gıdaya uygun olup olmadığını da bilemiyorum. La pavoniye instagram üzerinden kullanılan kaplamayı sordum ama yanıt da alamadım. Sadece dış kısım değil kahve akış yatağı da zarar gördüğü için kaplatmak istiyorum. Bu şekilde kullanmak sağlıksız olacaktır.

Ekli dosyayı görüntüle 9154
Hocam hangi porçözü kullandınız. 'küçük ev aletleri' isimli bir ürünü var onu mu?

Hocam hangi porçözü kullandınız. 'küçük ev aletleri' isimli bir ürünü var onu mu?
Hayır hayır, evde temizlik için kullandıkları üründü sanırım. Eşim onu önerdi kullandım ettik bir hata...

Hakikaten talihsizlik olmuş. Herhangi bir polycafe tarzı üründe sıcak su içinde yarım saat bekletmek yeterli aslında. Zararsız, tertemiz yöntem. Hiç porçöz gibi güçlü kuvvetli şeylere girmeye gerek yok.

Bence de kaynağı belirsiz yerlerde nikelaj yaptırmayın. Kaş yaparken göz çıkarabilirler.
Ettik bir hata puly de vardı evde oysa ki... Zaten umudu kestim gibi oldu artık... Gıdaya uygun bir metal kaplama malzemesi yok mudur arkadaş aradım ama bulamadım. Sanayi ülkesi burası yav :)

Geri